Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Efektywność pewnie mają wyższą i co ważne te monitory są 8-omhowe. Bardzo fajne, sam ćwiczyłem dynaudio x16 z tym samym pianocraftem co Twój:)

Jeżeli masz jeszcze oryginalne monitorki to polecam pobawić się i je zmodyfikować - wnioski są pouczające. Firmowe miniaturki zmodowane czarują barwą i spójnością brzmienia, o którą trudno je podejrzewać.

Oryginalne monitory PC mam od dawna zmodyfikowane - niestety to inna klasa :), choć muszę przyznać, że jak na stosunek jakość/cena są więcej niż przyzwoite.

Słucham tylko muzyki.

No tak a jak już kosztuję więcej to musi być lepsze.

Zaściankowe myślenie polaczka.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Tyle że te przetworniki są o niebo lepsze. Inna liga. Choć nie wiem jak te kolumny są zestrojone i jak grają, może Koobal napiszę coś więcej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A ja sobie dokupiłem do mojej mini takie trochę większe głośniczki ze stajni studio16hz :)

Piano dostał skrzydeł. co do ustawienia od razu mówię, że mam to w nosie, bo to mój zakątek pracowniczy i zależało mi tylko na pięknej barwie.

wygladaja jak obudowy rls callisto :)

A ja sobie dokupiłem do mojej mini takie trochę większe głośniczki ze stajni studio16hz :)

Piano dostał skrzydeł. co do ustawienia od razu mówię, że mam to w nosie, bo to mój zakątek pracowniczy i zależało mi tylko na pięknej barwie.

Szkoda takich fajnych głośniczków do PianoCrafta - marnują się z Yamahą. Wiem, co piszę, bo także długo dobierałem przeróżne głośniki do PC (6 par) by ostatecznie potulnie i z pokorą powrócić do dedykowanych/firmowych, które być może i nie są najlepsze na świecie, ale za to świetnie maskują niedoskonałości E810. Jeżeli już podpinać lepsze głośniki do PC E810 to koniecznie należy uszlachetnić ją zewnętrznym DACiem, by w ogóle dało się słuchać. U siebie dodałem DACa Musical Fidelity.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Optymalnie to poddać je lekkiemu tuningowi od wewnątrz. Potem ewentualnie uszlachetniacza jeszcze dołożyć. ;)

Ps. Choć te monitory od Koobala na pewno się nie zmarnują.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

"Szkoda takich fajnych głośniczków do PianoCrafta - marnują się z Yamahą. Wiem, co piszę, bo także długo dobierałem przeróżne głośniki do PC (6 par) by ostatecznie potulnie i z pokorą powrócić do dedykowanych/firmowych, które być może i nie są najlepsze na świecie, ale za to świetnie maskują niedoskonałości E810. Jeżeli już podpinać lepsze głośniki do PC E810 to koniecznie należy uszlachetnić ją zewnętrznym DACiem, by w ogóle dało się słuchać. U siebie dodałem DACa Musical Fidelity."

Po co takie głupoty pisać? Z nudów czy z powodu audiofilskiego niespełnienia?

Panowie nie od dziś wiadomo, że studio16Hz robi dobre kolumny, dla tego też zdecydowałem się na takie, i sprawia mi to niesamowitą przyjemność - czy się marnują ? zależy co przez to chcecie powiedzieć. Ja uważam, że kolumny, które grają przez większą część dnia i sprawiają mi radość - to nie jest marnotrawstwo. Chyba, że chodzi o stosunku ceny Piano do ceny kolumn - takie myślenie jest ... płytkie (nie rozumiem takiego podejścia).

Zaznaczam, że to nie jest mój podstawowy sprzęt grający - można go nazwać wspomagającym. W wolnych chwilach słucham muzyki na innym zestawieniu, ale tam lubię się skupić na muzyce a nie rozpraszać pracą.

Słucham tylko muzyki.

Rozumowanie być może jest i płytkie, ale te zacne monitory w takim układzie po prostu zagrają na pół gwizdka. Oczywiście szanuję wybór Kolegi, moim postem powyżej zaznaczam jedynie, że taka fanaberia nie ma większego sensu. Piszę to w świetle obserwacji własnych, kiedy to do PianoCrafta kosztującego około 1500zł swojego czasu "pakowałem" kolumny plus subwoofer warte ...3500zł. Bez większej korzyści dla dźwięku, niestety. Jakby powiedział truteń Gucio: przysłowie pszczół mówi ... :)

Kolego, bez obrazy i na luzie, proszę .

Zacne kolumny, fajny PianoCraft. Twój wybór, ale skoro wklejasz na AS zdjęcie mini-systemu, to należy liczyć się czasami i z lekką krytyką.

Ja się nie obrażam :) (daleki jestem również od uniesień, napisałem tylko moje odmienne zdanie) rozumiem inne podejście - monitorki kosztują sporo - fakt. Grają na tyle pięknie i magnetycznie, że będą grały długo u mnie - jak pisałem mam inny sprzęt (nazwijmy go podstawowym) i jak mnie najdzie ochota przepinam je do podstawowego systemu, jednak ich przeznaczeniem jest umilać mi czas przy pracy. Oczywiście z Piano nie pokazują swojego potencjału - tu nie ma o czym dyskutować, ale ta namiastka już jest fascynująca.

No i proszę :) zaprzeczyłem sobie - przepraszam, rozumiem że ktoś może mieć inne zdanie - to chciałem powiedzieć.

Słucham tylko muzyki.

Rozumiem wybór Kolegi i gratuluję ciekawych monitorów :)

No tak a jak już kosztuję więcej to musi być lepsze.

Zaściankowe myślenie polaczka.

Dziękuję, szczerze mnie rozbawiłeś. Na szczęście, nie wiesz co piszesz:)

A niby czemu te monitory mają grać z piano na pół gwizdka? Co to w ogóle za porównywanie sprzętu przez pryzmat ich ceny?

Czytając te wasze wypociny coraz bliżej mi do świra XYZPawła.

Wypisuje się z tego durnowatego klubu.

Życzę zdrowia :)...

...umysłowego!

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

A niby czemu te monitory mają grać z piano na pół gwizdka? Co to w ogóle za porównywanie sprzętu przez pryzmat ich ceny?

Czytając te wasze wypociny coraz bliżej mi do świra XYZPawła.

Wypisuje się z tego durnowatego klubu.

Życzę zdrowia :)...

...umysłowego!

i się wypisz i nie zawracaj tu gitary :)

Focal + Naim

^^ Popieram.

Jak ktoś jest ogranicznony na logiczne argumenty i merytoryczną dyskusję, a do tego obraża innych to niech się wypisuje z klubu!

Temat PianoCrafta E810 mam przerobiony na wiele sposobów. Podłączałem do niego różne kolumny, zbudowałem nawet dla niego dwie pary monitorów: jedne na Tang-Band, a drugie na Fostexie, a także podłączałem DACi, więc mniej więcej wiem co pisałem pisząc to co napisałem kilka postów powyżej. PC to świetny minizestaw, z dużymi ograniczeniami gdy podłączyć do niego głośniki z wyższj klasy. Każdy ma prawo do własnych eksperymentów i zestawień, dlatego szanuję i rozumiem wybór Kolegi Koobala, który dobrał do PC monitory 16 Hz. I tyle.

Violet,

zgadzam się, masz pełne prawo do wypowiadania się bo piano przerobiłeś na kilka sposobów , podobnie ja ;)

jest to fajna elektronika w tej cenie ale też ma swoje ograniczenia w jakości brzmienia i wyciąganie jej

w pewnym momencie jest już abstrakcją co nie oznacza że będzie grało źle tylko wybór nie będzie że tak powiem

rozsądny

Focal + Naim

Czy nie jest aby tak, że przekonanie, iż skoro ma dobrze, grać musi dużo kosztować, nadwyrężyli nieco Chińczycy? Myślę, że pokazali, iż rynek audio (zwłaszcza hi-end) rządzi się zasadami produkcji i sprzedaży towarów luksusowych. Wiele sztuk się nie zbędzie, więc trzeba zarobić na tych niewielu, ktore uda się sprzedać. Ceny są więc odpowiednio wysokie. Niekoniecznie odpowiadające realnej wartości użytkowej towaru.

Jednak to jest znana prawda od dawna, chińczycy raczej udostępnili i rozpowszechnili segment mid-end, niektóre urządzenia nawet do poziomu budżetowego czyli low-endu. Hi-end rządzi się swoimi prawami, kto je kupuję ten kupuję, kto nie, ten nie kupuję.

ja mam małe czarne pudełko węgierskie i gra bardzo dobrze

i jeszcze mniejsze chińskie lampowe i gra też w przeliczniku do ceny rewelacyjnie

ale teraz kupiłem brytyjczyka droższy to fakt ale pobił wszystko co miałem do tej pory :)

Focal + Naim

i jeszcze mniejsze chińskie lampowe i gra też w przeliczniku do ceny rewelacyjnie

ale teraz kupiłem brytyjczyka droższy to fakt ale pobił wszystko co miałem do tej pory :)

No to pokazuj cos tam kupil!

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Podbijam.

Ostanio Brytyjczycy bili się z Chińczykami w czasie wojen opiumowych, a z Węgrami (Autsro-Węgrami) w czasie I wojny światowej ;)

takiego maluszka nabyłem z dwoma kapselkami chromowanymi :)

o ty! z rumiencem przyznaje, ze budzi sie we mnie polska zazdrosc ;) paciorek dzis z dnia swira wyrecytuje na dobranoc ;))

Żeby nie być w tyle to też się pochwalę :-) Może nie tak spektakularnie jak mikson ale zawsze to coś. Mianowicie zakupiłem z drugiej ręki kabelki Atlas Hyper 2.0 :-) W związku z natłokiem roboty w robicie nie miałem okazji wypoczęty i z browarem albo dobrym winkiem usiąść i się dobrze przysłuchać. Kabelki z wyglądu nówka sztuka, z bananami. Nie wiem czy oryginalnymi - są przykręcone do kabla a nie lutowane.

Edytowane przez Marek76
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.