Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Bednaar

Ja wcześniej miałem pianocrafta 840. Kiedyś tam posłuchałem też 550 ale jakoś mi nie przypadła do gustu. Denona 38 mam i bardzo sobie go chwalę, pomimo, że ma otwory wentylacyjne na górze obudowy (napęd ma od góry zakryty).

Nie słucham na słuchawkach więc na jakości wyjścia słuchawkowego najmniej mi zależy. Co do dźwięku, to skoro napisałeś, że marantz jest jeszcze bardziej "jasny" od yamahy, to może być aż za "jasny" ;-) Denon 107 jest z kolei dla mnie zbyt flegmatyczny, stąd pomysł zmiany głośników. Tak czy siak, będę musiał sprawdzić i denona 107 na innych głośnikach niż fabryczne i marantza 503.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi i sugestie.

ciekawe wrażenia zapewnia odsluch samych monitorow od denona 107 na innym sprzęcie. calkiem fajne paczki :) generalnie zwalanie winy na monitory od 107 za "to" brzmienie zestawu wydaje mi sie mocno przesadzone.

Co do dźwięku, to skoro napisałeś, że marantz jest jeszcze bardziej "jasny" od yamahy, to może być aż za "jasny" ;-)

Mnie też po pierwszych chwilach odsłuchu wydawał się za jasny i na początku porównania faworyzowałem Yamahe 550, ale dałem szansę Marantzowi, po nieco bardziej wnikliwym odsłuchu na różnych płytach zaczął mi się coraz bardziej podobać, natomiast gdy właczałem Yamahę odczuwałem niedosyt i czegoś mi brakowało w dźwięku - no i ostatecznie wybrałem Marantza - ale tez nie od razu i nie w tym salonie :)

<><

Marek76 > bezpośrednio porównywałem Pianocrafta 550 z Marantzem 503 - ten Pianocraft ma w porównaniu z Marantzem ostrzejsze i odchudzone brzmienie, Marantz bardziej nasycone, zaokrąglone i bardziej dynamiczne. Poza tym Marantz w porównaniu z Pianocraftem ma zauważalne rozjasnienie na granicy góry i środka. Oba grały na standardowych głośnikach dołaczanych do Pianocrafta 550. Generalnie oba minisystemy są podobnej klasy, jednak bardziej przekonało mnie przyjemniejsze brzmienie i lepsza wygoda obsługi (zwłaszcza pliki mp3 z pendrive'a podłaczonego pod USB) Marantza. Dodatkowo dźwięk z wyjścia słuchawkowego w Marantzu jest znacznie wyższej jakości, niż u Yamahy - bardzo ważna dla mnie cecha ze względu na to, iż w 90% słucham na słuchawkach.

Denon D-M38 brzmieniowo spodobał mi się jeszcze bardziej (superczytelna średnica w tej klasie, bardzo dobra dynamika), jednak w moich warunkach mieszkaniowych otwory wentylacyjne położone na górnej ściance Denona byłyby źródłem znacznych ilości kurzu, a także istniałoby niebezpieczeństwo przypadkowego zalania - dlatego wybór padł na szczelnie obudowanego Marantza.

Jako posiadacz takiego wlasnie mini Marantza, w pelni podpisuje sie pod ta opinia, rowniez jesli chodzi spostrzezenia dotyczace piano i denona ;)

ciekawe wrażenia zapewnia odsluch samych monitorow od denona 107 na innym sprzęcie. calkiem fajne paczki :) generalnie zwalanie winy na monitory od 107 za "to" brzmienie zestawu wydaje mi sie mocno przesadzone.

Ja nie zwalam winy na monitory od 107 :-) Po prostu chciałbym zmienić brzmienie tego zestawu. Jedyną drogą są kolumny, a następnie kable. Jeżeli denek 107 pomimo zmiany kolumn na jakieś inne nadal będzie taki flegmatyczny i z dźwiękiem jakby spod koca, to będę szukał czegoś innego. Być może właśnie marantza 503.

Ja nie zwalam winy na monitory od 107 :-) Po prostu chciałbym zmienić brzmienie tego zestawu. Jedyną drogą są kolumny, a następnie kable. Jeżeli denek 107 pomimo zmiany kolumn na jakieś inne nadal będzie taki flegmatyczny i z dźwiękiem jakby spod koca, to będę szukał czegoś innego. Być może właśnie marantza 503.

A ja zwalam wine za anemiczne brzmienie coryginalnego zestawu D-F107 na dolaczone kolumienki wlasnie. Bo bez nich ani sladu flegmatycznosci, czy tez koca. Wrecz przeciwnie, czasem delikatnie ostro na srednicy i szybkie, dynamiczne brzmienie niskich. Podobno ktos sprawdzal te kolumny z inna elektronika i tez bylo lepiej niz z firmowa, wiec to po prostu zle dopasowanie jednego z drugim, ale oczywiscie majac cala wieze nielogicznym bylaby zamiast wymiany kolumienek, dopasowywanie sie do nich z jakas elektronika, tym bardziej ze nie sa to jakies szczegolnie udane konstrukcje. Polecam zestawienie D-F107 z kolumnami Mordaunt-Short lub Epos.

Witam!

Zastanawiam się nad Yamahą mcr-640 i Denonem F107 i tutaj powstaje pytanie - mimo ukierunkowania się bardziej w stronę Yamahy zastanawiam się czy do niej można, tak jak podobno do Denona (rozumiem, że tu bez preampa), bezproblemowo podpiąć gramofon, który będzie niewątpliwie kolejnym zakupem po inwestycji w miniwieżę i kabelki.

Ja do starszej

Yamahy mam podpięty Pro-Ject. Wkładka Ortofon 510 MK2 i jest ok.

Czyli dobrze rozumiejąc gniazdo Phono RCA w Denonie nie będę potrzebował do niego preampa? (nie wchodzę w polemikę o jakość - to tylko na parę lat wersja budżetowa).

Z góry dzięki!

Witam - szybkie pytanie - może ktoś będzie wiedział, Posiadam Yamahę MCR 640 i ostatnio mam problemy z odtwarzaczem CD. Na początku tacka na CD nie chciała się wysunąć (czyżby to kwestia jakiegoś stand by mode ?). A teraz na wyświetlaczu CD nic się nie wyświetla (chociaż płyta jest odtwarzana - i nie jest do Pure mode). Ktoś wie czy to jakieś uszkodzenie? Czy po prostu da się to ustawić ?

Czyli dobrze rozumiejąc gniazdo Phono RCA w Denonie nie będę potrzebował do niego preampa? (nie wchodzę w polemikę o jakość - to tylko na parę lat wersja budżetowa).

Z góry dzięki!

w 107 nie potrzeba pre.. zreszta szkoda zeby sie wejscie marnowalo. co do jakosci, pre na scalaczku nie zawsze musi byc zle.. aczkolwiek scalaczki maja skłonności do psucia dynamiki.

Witam Ponownie.

Od dzisiaj jestem mam nadzieje, że szczęśliwym posiadaczem Yamahy PianoCraft MCR-640. Tylko mam pytanie jak wygrzać najlepiej pianocraft'a oraz o dobrą antenę wewnętrzną ? , bo ten "drucik" to nie wiele mi znajduje stacji.

Włóż płytę, ustaw repeat, idź do pracy, szkoły, a sprzęt niech sobie gra. Co do anteny to Ci nie pomogę.

Obowiązkowo miękka szmatka lub piórkowa szczoteczka do czyszczenia kurzu z głośników ;->

Tylko mam pytanie jak wygrzać najlepiej pianocraft'a oraz o dobrą antenę wewnętrzną ? , bo ten "drucik" to nie wiele mi znajduje stacji.

W sprawie anteny - ja mam taką (bez wzmacniacza):

http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=19993

Edit: a kabelek mam Prolink Exclusive.

Edytowane przez Bednaar

<><

ok, szmateczka miękka jest;) Jeszcze jaki kabel aux polecacie (długość 10m)? Żebym laptopa mógł podłączyć do piano ?

bedziesz sie podpinal z karty z minijacka? jesli tak to wpinaj sie od frontu w wejscie dla playera mp3. to raz, a dwa, 10 metrowy kabel zrobi ci sieczke z dzwieku. poszukaj kabelka 3,5 mm - 3,5 mm minijack firmy belkin z serii pure av.

- I dobrze działa? Bo właśnie widziałem te anteny, ale ze wzmacniaczem i nie wiem jak jest lepiej..

Edytowane przez michalfm1

bedziesz sie podpinal z karty z minijacka? jesli tak to wpinaj sie od frontu w wejscie dla playera mp3. to raz, a dwa, 10 metrowy kabel zrobi ci sieczke z dzwieku. poszukaj kabelka 3,5 mm - 3,5 mm minijack firmy belkin z serii pure av.

Moim zdaniem kupno Piano Crafta by odtwarzać muzykę z laptopa to trochę wyrzucone pieniądze w błoto(to już lepiej było by kupić kolumny aktywne i lepszą kartę dźwiękową i podłączyć je do laptopa). Jeśli już, to polecam kupno pendrive'a 16 lub 32 GB i w ten sposób odtwarzać muzykę, przynajmniej skorzystamy z wbudowanego DAC'a w Piano.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ok, szmateczka miękka jest;) Jeszcze jaki kabel aux polecacie (długość 10m)? Żebym laptopa mógł podłączyć do piano ?

10 metrowy to tylko cyfrowy coax lub optyk.

Ja podłączam laptopa 5-metrowym kabelkiem (z tyłu pod RCA, bo minijack z przodu wzbudzałby niezdrowe zainteresowanie mojego 3,5 - letniego synka), ale z pendrive'a podłączonego bezposrednio pod USB Marantza dźwięk jest zdecydowanie lepszy (po prostu DAC w Marantzu gra lepiej niż słabiutkie Realtek HD w laptopie - przy synku gram jednak z laptopa, bo pendrive z przodu miałby podobny efekt jak w/w sytuacja z minijackiem).

Edit: u mnie ta antena działa wyraźnie lepiej niż stockowy drucik, polecam bez wzmacniacza bo wzmacniacz prócz sygnału radiowego wzmacnia też szumy, zakłócenia i inne trzaski.

Edytowane przez Bednaar

<><

Moim zdaniem kupno Piano Crafta by odtwarzać muzykę z laptopa to trochę wyrzucone pieniądze w błoto(to już lepiej było by kupić kolumny aktywne i lepszą kartę dźwiękową i podłączyć je do laptopa). Jeśli już, to polecam kupno pendrive'a 16 lub 32 GB i w ten sposób odtwarzać muzykę, przynajmniej skorzystamy z wbudowanego DAC'a w Piano.

- Komputer jako dodatek, oczywiście słucham z oryginalnych płyt cd.

Tu nie chodzi o płyty Michał, tu chodzi o to że nawet mp3 które masz na laptopie, wpięte poprzez pendrive'a do Piano Crafta zabrzmią po prostu lepiej(na miarę możliwości Piano Crafta) niż poprzez kabel z laptopa. Dlatego proponuję Ci to rozwiązanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Choć najlepsze to po prostu Ipod/Iphone.

Tu nie chodzi o płyty Michał, tu chodzi o to że nawet mp3 które masz na laptopie, wpięte poprzez pendrive'a do Piano Crafta zabrzmią po prostu lepiej(na miarę możliwości Piano Crafta) niż poprzez kabel z laptopa. Dlatego proponuję Ci to rozwiązanie.

- Masz racje, jak podepnę iphone'a to dzwięk jest bardzo dobry ;)

Faktycznie raczej odpuszcze sobie podpinanie tego kablem aux.

z anteną do piano jest kiepsko, testowałem bardzo dużo wewnętrznych i bieda, chłopaki z innego tematu nakierowali mnie na taki model:

http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_sv_total_A0228.htm

i jest rewelacja, warto wyrzucić za okno lub na balkon jak dużo słuchasz stacji radiowych. są też specjalne taśmy do puszczenia kabla przez okno( nic nie trzeba wiercić na kabel) polecam!

Edit: a kabelek mam Prolink Exclusive.

Czy jest duża poprawa w jakości dźwięku i poprawy czułości tunera ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.