Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o... DAC/Music Serwer/WiFi

F4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mamy na forum DAC-i różnej maści, i z USB zygnał z kompa też u nas już gra

w necie coraz głośniej o tzw MusicSerwerach, że to och, ach i ech...

Czy myślał ktoś, aby zrobić takie urządzeni, konwenter z wyjściem SPDiF, a na wejściu:

1. USB > SPDiF (PCM2906 i pochodne, HagermannTech robi gotowy układ, z którego korzysta AudioNote)

2. USB > SPDiF, ale aby można było podpiąć dysk twardy w kieszeni USB z muzyką (bez pośrednictwa komputera) (SqueezeBox?)

3. WiFi > SPDiF (SqueezeBox, Apple AirportExpress)

4. RJ-45 (LAN) > SPDiF (SqueezeBox, Apple AirportExpress)

To by było coś, i na wyjściu otrzymujemy SPDiF, który podłaczamy do DAC (dowolnego)

Praktycznie wszystkie te rzeczy "robi" SqueezeBox, poza możliwością odczytu HDD przez USB

poniżej linki do gotowych układów, które udało mi się odnaleść

1a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1b.

Ukryta Zawartość

1c.

Ukryta Zawartość

2/3.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4. squeezeboox

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39362-pytanie-o-dacmusic-serwerwifi/
Gość rochu

(Konto usunięte)

To co opisujesz najprościej i najtaniej zrealizować przez zwykły dedykowany pecet.

Przy doborze elementów takiego komputerka dokonanym z głową - może to być najpardziej optymalne rozwiązanie.

polecam pltforme via - epia, niektore rodzaje wogole nie maja chlodzenia aktywnego co daje kompletna cisze (przy zasilaczu pasywnym) i bardzo szerokie mozliwosci w zakresie rozszezalnosci (kilka gniaz usb, dostep do sterownikow dla win / linux), oraz gotowe szybkie sposoby rozwoju interfejsu (aplikacji do sterowania), mozliwosc sterowania z komputera. Do epiii robia tez gotowe ladne obudowy z przeznaczeniem do komputerow typu media center. Oczywiscie mona kwestionowac na ile to jest jeszcze DIY, ale efekt moze byc bardzo dobry.

ten hagerman z linkow to nic innego jak aplikacja ukladow klasycznych od TI, mnie ciekawi czy jest dostep do innych ukladow dac'ow usb o parametrach lepszych niz uklady TI. Mysle ze jest conajmniej ciekawym ze TI mimo ze robi nastepcow pcm2702 itd. to zaden nie osiagnal lepszych parametrow niz podstawowy (relatywnie stary) uklad. Moze to dowodzic ze byc moze doszli do granicy mozliwosci jakiegos fragmentu toru (USB?). Osobiscie mysle ze powoli takze dochodzimy do granicy parametrycznej klasycznych DAC, np. ostatnio model wolfson'a stereofoniczny ma jeden z parametrow lepszy niz swoj poprzednik ale drugi z parametrow (nie pamietam czy znieksztalcenia czy dynamika) juz pogorszony.

hessus, 13 Sty 2008, 11:02

>ten hagerman z linkow to nic innego jak aplikacja ukladow klasycznych od TI, mnie ciekawi czy jest

>dostep do innych ukladow dac'ow usb o parametrach lepszych niz uklady TI. Mysle ze jest conajmniej

>ciekawym ze TI mimo ze robi nastepcow pcm2702 itd. to zaden nie osiagnal lepszych parametrow niz

>podstawowy (relatywnie stary) uklad. Moze to dowodzic ze byc moze doszli do granicy mozliwosci

>jakiegos fragmentu toru (USB?). Osobiscie mysle ze powoli takze dochodzimy do granicy parametrycznej

>klasycznych DAC, np. ostatnio model wolfson'a stereofoniczny ma jeden z parametrow lepszy niz swoj

>poprzednik ale drugi z parametrow (nie pamietam czy znieksztalcenia czy dynamika) juz pogorszony.

Producenci tacy jak TI (Burr Brown) sa pragmatyczni, w odróżnienieniu od niektórych audiofili. Prawdopodobnie uzyskano wszszytko co da sie usłyszeć i dalsze śrubowanie parametrów jest niepotrzebnym wydawaniem pieniedzy na nowe konstrukcje - tak sobie głośno myslę.

Co do tych PCM27xx i PCM29xx to maja wbudowany kodek raczej nie do zastosowań audiofilskich. Jezeli ma byc coś więcej, to trzeba by zewnetrzny DAC i ADC.

Niestety hardware'owych gotowcow takich jak kostki Texasa typu DAC z USB ale do multimedialnego servera z host-USB i WiFi to niema i pewnie jeszcze dlugo nie bedzie :( Zaprojektowac platforme z jakims ARMem 9 na pokladzie to nie problem - schemat, plytka i co dalej ... kto napisze na to soft !!! system operacyjny, wszystkie dekodery audio, pelny stos USB i WiFi, caly interface uzytkownika ... zycze powodzenia :))) nie mowiac ile bedzie kosztowalo zrobienie petem takigo ukladu w kilkunastu albo kilkudziesieciu egzemplazach. Mysle ze lepszym i tanszym rozwiazaniem bedzie jednak kupienie Squeezeboxa i samemu dorobienie poprostu porzadnego DACa albo i zasilacza - sam wlasnie tak planuje :) czekam tylko az ktos ze znajomych bedzie lecial ze Stanow i bedzie mi mog takowego kupic bo przy dzisiejszym kursie dolara to naprawde przestaje byc wielki wydatek. A kupujac Squeezeboxa mamy wszystko gotowe + caly soft na PC do wygodnej konfiguracji i 1000 innych bajerow :)

ale tak sobie rozmyslajac co mozna by jednak podlbac samemu to zastanawiam sie czy komos z was udalo sie poprawnie skonfigurowac i odpalic takie kostki jak TAS1020B czy jego nastepce TUSB3200A ??? to by bylo cos :) Wiem ze w srodku siedz zwykla 8051 i da sie programowac starym dobrym KEILem. KEIL ma nawet gdzies support do tych kostek :) Mozna by wyciagnac z USB duzo wiecej niz daje np PCM2906 :) i to w obie strony :) Ja sie pare razy przymierzalem ale jakos mi energii i czasu nie wystarczala nigdy zeby naprawde wgryzc sie w temat ...

>ChUmI, 13 Sty 2008, 13:59

>ale tak sobie rozmyslajac co mozna by jednak podlbac samemu

Co do implementacji TUSB3200A to wygląda to tak jak 2854 odcinek filmu pt. "Wania naprawia traktor". A Squeezebox-a bez kłopotu można dostać poniżej 200$, a ile możliwości podłubania, ho, ho...:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Też właśnie poważnie już myślę nad SqueezeBox-em... w sumie ma wszystko, poza opcją podpięcia dysku przez USB,

chociaż można tą kieszeń sieciową zakupić.....

Dziękuje wszystkim za wpisy, chyba temat można uznać za zamknięty, po prostu nie da rady, albo nie opłaca się samemu dłubać takich zabawek.

->F4

Problem nie leży w tym,że się nie da, problem w tym że jest to nieopłacalne, tak jak pisał ChUmI jest to raczej problem z oprogramowaniem i bardziej zaawansowaną elektroniką, same moduły sieciowe, usb, wifi czy inne są do kupienia bez problemu, ponieważ używane są w przemyśle, reasumując cena Squeezeboxa jest bardzo atrakcyjna w stosunku do jego możliwości, czekam aż dołożą w nim odtwarzanie 24/192.

->ChUmI

Z tego co pamiętam jakiś Audiotrak jest zrobiony na TUSB3200 i odtwarza gęste formaty.

gagacek ~ co do tego TUSB3200A to nie bardzo rozumie porownanie do filmu o Wani naprawiajacym traktor? znasz jakis inny scalak ktory pozwala podpiac do PC-ta wlasnorecznie wydlubany przetwornik ADC obslugujacy 24bit/96kHz?

Wczesniej czy pozniej sie za tego TUSB zabiore - narazie jak zwykle brak czasu :((( Z tego co wiem to jedyna w miare latwo dostepna kostka ktora pozwala na podlaczenie swiata DIY ADC lub DAC do PC-ta bez wymagania pisania specjalnych sterownikow po Windows. Fajnie bylo by miec taki interface USB I2S obslugujacy pelne 24bity i co najmniej 96kHz ... moze dokladajac porzadny zegar mozna by sie pokusic o zbudowanie naprawde zaawansowanego systemu pomiarowego bazujacego na ogolnie dostepnym oprogramowaniu na PC. Z drugiej strony mozna pokusic sie o kupienie poprostu jakiegos Edirola i po sprawie - ale to tez wydatek biorac pod uwage ze z tego Edirola interesowal by mnie glownie mostek USBSPDIF. Z tego co wiem to Edirola tez maja w srodku kostki Texasa do komunikacji poprzez USB :) Sprawa jest tylko w odpowiednim skonfigurowaniu tego TUSB i juz mamy taki mostek gotowy :)

a odnosnie odtwarzania muzyki prosto z USB to moze kiedys wrocimy do tego tematu :) przy mozliwosciach dzisiejszych procesorow DSP albo nowych ARMow 9 albo 11 to nie ma najmniejszego problemu. Projektowalm taki hardware ktory gra prosto z USB - oparty na procku AT91RM9200+8Mb SDRAM. Probelm w tym ze musial by sie znalezc ktos kto napisze na to soft :))) ewentualnie bedzie potrafil postawic i skonfigurowac na takiej platformie jakis sesowny system operacyjny ... moze Linux .. w tej kwestii jestem troche do tylu :)

Mozna tez kupic gotowe moduly z ARMem na pokladzie typu:

Ukryta Zawartość

albo tutaj - lacznie z wirelessem :) wszystko co potrzeba ze strony HW :) moze sie znajdzie ktos, ewentalnie cala grupa ludzi ktora da rade napisac aplikacje typu DIY Squeezebox :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo to:

Ukryta Zawartość

Linux ready :)

Mamy na forum takich specow od softu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ostatni produkt wydaje się ciekawy, ale...

1. procesor tylko 180Mhz - w SqueezeBox jest 200 i piszą, że mało,

2. pamięć 16 mb... przdałoby się więcejna buforowanie strumienia,

3. 140$ a gotowy SqueezeBoX można juz za 200$ dostać...

Chyba mało opłacalne, bo trzeba do tego napisać sof, nie ma wyświetlacza, pilota i wielu jeszcze copodrobniejszych spraw brakuje.

PS Posłalem @ wczoraj do Ciebie, odpisz proszę.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zegar w przetworniku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem dostępne są paczki Linuxa dla ARM – można popróbować ;)

Ostatnio postawiłem Debiana na WL-500GP – bardzo ciekawy router z dwoma wyjściami USB (dwa dodatkowe nie zostały wyprowadzone, ale są dostępne). Parametry – procesor 266MHz (możliwość 'podkręcenia'), 8MB FLASH (system na zewnętrznym nośniku USB lub karcie pamięci, u mnie 512MB, rozwiązuje problem), 32MB RAM. Do wyjścia USB można również podłączyć kartę dźwiękową. Całość jest bezgłośna choć nieco się grzeje. Taka ciekawostka :D

Ukryta Zawartość

post-772-100003477 1200259420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do rozpykania TUSB3200 to moze tomek_j sie wypowie, patrzac na stopien zlozonosci dekodera ac3 ktory wykonal w ramach projektow EP to to zadanie nie powinno go przerosnąć, oczywiscie przy zalozeniu ze go to interesuje i ma na to czas..., nie jestem tylko pewien czy obeszloby sie zupelnie bez zadnych sterownikow, jezeli ta kosc jest uniwersalna to nie bylbym taki pewien czy stery w winxp przewiduja wszystkie opcje tej kosci.

>ChUmI

13 Sty 2008, 21:28

>gagacek ~ co do tego TUSB3200A to nie bardzo rozumie porownanie /.../

Zrobić mozna wszystko, tylko pytanie jakim nakładem sił/czasu i jaki tego efekt. Dlatego dalej uważam że lepiej wykonac adaptację gotowego urządzenia którego sterowanie też powstało niemałym nakładem pracy niż zaczynać wszystko od "0". Stąd porównanie do człowieka który sam robi od podstaw wszystko, no i właśnie - cały czas robi...

Jeśli chodzi o moje własne doświadczenia, to system wi-fi nie za bardzo sprawdził mi się w stosunku do sieci konwencjonalnej. Oczywiście każdy ma swoje potrzeby i dla wielu takie możliwosci są wystarczające. Co do systemu linux - wszystko fajnie, sam jestem jego zwolennikiem, ale podnosić go tylko po to aby działał na nim emulator aplikacji windowsowych to dla mnie droga trochę bez sensu. Temat b. szeroki i piszę w skrócie.

A, jeszcze jedno. To o czym wspomina F4 to prawda i w 100% popieram.

Trochę sensu poproszę.

Wi-Fi to przede wszystkim wygoda, jednak nie nadaje się do szybkiej wymiany danych po sieci. Nawet N niewielu tu zmienia. U mnie ASUS służy jaki print server oraz NAS (mam do niego podłączony 3.5” 80GB). Transfery nie zachwycają: (Samba) ok. 7MB/sek dla LAN i ok. 1.5MB-2.5MB/sek dla wi-fi, jednak pozwalają np. na oglądanie w czasie rzeczywistym udostępnionego filmu. Transmisja po FTP przebiega nieznacznie szybciej. W przypadku np. dysku 2.5” w zewnętrznej kieszeni transfer danych dochodzi do 30MB/sek.

Jak już wspomniałem to raczej ciekawostka i sposób na zastąpienie oryginalnego firmware czymś bardziej funkcjonalnym ;)

taka konfiguracja z PCM2706/7 dziala OK - msfalcon stosowal w swoim DACu ... na sieci jest tona informacji na ten temat i gotowych schematow - chociaz wlasciwie wystarczy datasheet do PCMa - ale wciaz pozostaje ograniczenie do 16bit 48kHz ...

dogrzebalem sie ukladu:

UDA1321

odpowiednik pcm'ow ale chyba akceptuje formaty powyzej spcyfikacji cd audio, niby 24 bity na wejsciu ale podaja specyfikacje dla daca na max 20 bitow, pytanie co gdy nie korzystamy z wbudowanego dac'a, no i troche bardziej ufam ukladom od TI niz philipsowi, swoja droga jestem ciekaw czy w jakis kartach zastosowali pcm'y czy tylko w glosnikach aktywnych, philipsy te o ile dobrze wyczytalem uzywaja w niektorych kartach zewnetrznych

hessus, 15 Sty 2008, 20:53

>dogrzebalem sie ukladu:

>

>UDA1321

>

>odpowiednik pcm'ow ale chyba akceptuje formaty powyzej spcyfikacji cd audio, niby 24 bity na wejsciu

>ale podaja specyfikacje dla daca na max 20 bitow, pytanie co gdy nie korzystamy z wbudowanego dac'a,

>no i troche bardziej ufam ukladom od TI niz philipsowi, swoja droga jestem ciekaw czy w jakis

>kartach zastosowali pcm'y czy tylko w glosnikach aktywnych, philipsy te o ile dobrze wyczytalem

>uzywaja w niektorych kartach zewnetrznych

Poniżej zamieszczam specyfikację interfejsu USB>SPDIF , wykorzysującego powyższy układ

PRODUCT INFORMATION

DIGITAL PCLINK USB-SPDIF Interface uses Philips UDA1321 as USB and digital audio interface and CS8405A as SPDIF encoder.

UDA1321

The UDA1321 is a stereo CMOS digital-to-analog bitstream converter. The UDA1321 is an adaptive asynchronous sink USB audio device with a continuous sampling frequency range from 5 to 55 kHz. It contains a USB interface, an embedded microcontroller and an Asynchronous Digital-to-Analog Converter (ADAC).

The USB interface is the interface between the USB, the ADAC and the microcontroller. The USB interface consists of an analog front-end and a USB processor. The analog front-end transforms the differential USB data to a digital data stream. The USB processor buffers the input and output data from the analog front-end and handles all low-level USB protocols. The USB processor selects the relevant data from the universal serial bus performs an extensive error detection and separates control information (input and output) and audio information (input only).

The wide dynamic range of the bitstream conversion technique used in the UDA1321 guarantees a high audio sound quality.

CS8405A

The CS8405A is a monolithic CMOS device that encodes and transmits audio data according to the AES3, IEC-60958, S/PDIF, or EIAJ CP1201 standards. The CS8405A accepts audio and digital data from the UDA1321, which it then multiplexes, encodes, and drives onto a cable.

DIGITAL PCLINK USB-SPDIF Interface Features

* Universal Serial Bus (USB) stereo digital audio interface

* Adaptive (5 to 55 kHz) continuous frequency sampling range

* Supports 12 Mbits/s full-speed serial data transmission

* Supports multiple audio data formats (16 and 24 bits)

* Fully automatic Plug-and-Play operation

* High linearity and wide dynamic range

* Coaxial digital out (Gold plated RCA connector)

* Optical digital out

* Supports kmixer bypass via ASIO4ALL and ASIO2KS

* Using ASIO, bit-perfect digital out can be achieved.

* AC3/DTS signal passthrough using ASIO

* Excellent computer as source to connect to external DACs

Panowie, fajne to! Co prawda mnie się ciągle kojarzy z UL1321:) Układ ma ponad 8 lat, ale najważniejsze.. nie warto kombinować

Ukryta Zawartość

Pierwsze z brzegu, jak zawsze przesyłka znacznie droższa od gotowego interfejsu. Jest tego dużo i szybko można znaleźć taniej:)

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 15 Sty 2008, 21:55

>Panowie, fajne to! Co prawda mnie się ciągle kojarzy z UL1321:) Układ ma ponad 8 lat, ale

>najważniejsze.. nie warto kombinować

>

Ukryta Zawartość

>Pierwsze z brzegu, jak zawsze przesyłka znacznie droższa od gotowego interfejsu. Jest tego dużo i

>szybko można znaleźć taniej:)

Taniej to tego raczej nie kupisz.

Sprzedający takim manewrem cenowym obniża prowizję serwisu aukcyjnego.

Podany koszt wysyłki jest zawyżony przynajmniej trzykrotnie

Ukryta Zawartość

Z ciekawości szybko przejrzałem, inne pozycje wyparowały, pewnie już jadą do Polski:))

Trochę sensu poproszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie propozycje (dla bogatych i dla biednych) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

• 1 miesiąc później...

IMO nie tędy droga. Zatrudnianie standardowego peceta do takiego tematu jest bez sensu, nawet na platformie VIA. Tak to się robi w przypadku 'nie audiofilskim' i z obsługą 'movies':

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z naszego punktu widzenia należałoby jeszcze wyprodukować z tego pudełka odpowiedniej jakości dźwięk. To co pod linkiem wypadłoby na poziomie

Ukryta Zawartość

Do: ChUmI, 13 Sty 2008, 21:50

Nie trzeba kombinować z platformami - coś takiego co pokazał veteran dałaby rade, tylko w wykonaniu sprzętowym musi dysponować tym co nam potrzebne (czyli najpewniej USB jako wyjście i Ethernet lub WiFi jako wejście). Resztą zajmuj sie Linux. Aktualnie w wielu routerach to właśnie Linux schowany jest za tym co widzimy. Na tymże Linuxie odpalasz serwer (nie aplikację) odgrywający muzykę i możesz nim sterować w jaki sposób chcesz, choćby przez www lub odpowiedniego klienta (zainstalowanego na komputerze albo na tej samej platformie i współpracującego np. z pilotem IR czy RF). Ładnie to w praktyce wygląda, ale jak na razie to nawet nie miałem czasu żeby to ruszyć na PC a wszystko nawet zamontowane - wyświetlacz, pilot, system zainstalowany i nawet gra ;) Po przetestowaniu należałoby sie przyjrzeć 'jak to się robi' w przypadku takich platform nie x86. Na bank nie jest takznowu trudno - nie dalej jak tydzień temu rozmawiałem z ludźmi tworzącymi własny firmware do Access Pointów oparty na Linuxie.

Istnieje jeszcze FOX Board - dużo dokumentacji, support itd... tylko cena nie zachwyca ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.