Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN (MC-100B i MS-12B)

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to moj pierwszy post na forum. Sry jesli wykaze sie dyletanctwem.Chcialbym odswiezyc troche swoj system. Posiadam densena b 100- chyba jeden ze starszych modeli + sonus faber- minuetto i dzielony cambridge audio. Musze przyznac ze jestem w miare zadowolony z brzmienia a system posiadam od kilku ladnych lat, moze okolo 8 lat. No coz, chcialbym jednak cos zmienic, oczywiscia w miare mozliwosci, na cos lepszega.Z tego co widze ww wzmacniacz cieszy sie sporym uznaniem. Stad moje pytanie . Czy zmiana densena na yaquina 100 dalaby widoczna poprawe. Jesli tak, to w jakich aspektach brzmienia. Co do moich preferencji to lubie dzwiek dokladny ,dynamiczny z dobra przestrzenia i plastyczna srednica(to chyba mam obecnie, oczywiscie na pewnym poziomie, mowie o srednicy w tym konkretnym zestawieniu)A moze jakis wyzszy model bylby bardziej na miejscu. Oczywiscie cena ma tez znaczenie.

pozdrawiam wszystkich

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Dzieki za zaproszenie,ale niestety troche daleko. Jestem z okolic warszawy,dokladnie łomianki.Jezeli bylby ktos z okolic warszawy to z checia umowilbym sie. Moglbym zapewnic transport do siebie, jezeli ktos nie mialby nic przeciwko odwiedzeniu mnie ze swoim wzmacniaczem. Oczywiscie moglbym rowniez wybrac sie do kogos.Jesli chodzi o samo brzemienie, to bylbym wdzieczny za male porownanie(yaquin kontra densen 100), wiem ze moze byc to trudne, wiadomo ,ze najlepiej sprawdzic w konkretnym systemie. Kazda sugestia bylaby jednak jakas tam wskazowka. Dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• 2 tygodnie później...

mam wzmacniacz yaqin b100 ,napedza 2,5 drozne kolumny na sceanpeakach rewelatory mieszkam w strykowie tj.100 km od warszawy jak chcesz to zadzwon lub nap.sms-a moj nr tel.501-735-275.nie wiem jak brzmi densen ale NAD-a c372 bije dzwiekiem w kazdym aspekcie na łeb

Piotr

Szukalem w necie informacji na temat tego wzmaka i natrafilem na pewien wpis, na jakims forum. Pozwole sobie go tutaj zamiescic "ku przestrodze" ;)

Hi, Guys

Specially owners of the Yaqin MC-100b.

One exemplar of this amp have passed for my workbench and I have remarked that it was lethal for the operator.

The power supply electrolytic capacitors, situated outside the case, are without isolation at the top and in two of them there was the full HT rail ( ~ 500 V ).

Please inspect with a voltmeter, the voltage between the chassis and the top of the capacitors and if you measure the same voltage, make some insulation in plastic and glue it to the top of the capacitors.

A very dangerous amp...

Z checia skorzystalbym z mozliwosci porownania densena do yaqina, na pewno skontaktuje sie po swietach jesli nie masz nic przeciwko, wpis o tych capacitors troche zniechecajacy

no i jak nie sygnalizował, skoro sygnalizował... kichandeta zamieścił właśnie w wątku "Klub miłośników chińskich lampowców" (4 Wrz 2008, 00:02) fotki "sensacji" jakie zapewnia wzmacniacz Yaqin MC-100B, o proszę ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

i jedna z jego fotek...

post-15374-100008585 1230023441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

borysko,

wobec tego, co pokazuje zdjęcie, "kwestie właścicielskie" tak wykonanego wzmaka uważam za kompletnie wtórne... imho fotki są autorstwa kichandeta, bo nigdzie nie napisał on, że np. znalazł je w sieci, zresztą możesz sam go zapytać o tę sprawę np. przez PW... ;-)

pzdrw,

x.

Spokojnie panowie. Zdjecia rzeczywiscie nie sa mojego autorstwa , a tylko pogladowe. Niestety nie bylem nigdy posiadaczem Yaqina, choc zastanawialem sie dosc dlugo na jego zakupem. Zdjecia pochodza z niemieckiego forum.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Miałem w domu kilka egzemplarzy Yaqina MC100B. Wszystkie miały prawidłowo zaizolowane kondensatory. Poza tym te kondensatory są umieszczone w takim miejscu, ze przypadkowe ich dotknięcie jest niemożliwe - żeby ich dotknąć, to trzeba celowo tam wsadzić palucha.

McGyver, a tam między lampami i kondensatorami, to czasem nie ma dwóch włączników? takie pstryczki-elektryczki... no chyba, że coś mam z oczami ;-) więc chyba jednak jest po co tam paluchy pchać, a to - jaki widać - może być groźne ;-/

kichanadeta, dzięki za wyjaśnienia, sorki za pokręcenie nicka gdzieś tam powyżej ;-)

x.

xanax, 24 Gru 2008, 00:44

>McGyver, a tam między lampami i kondensatorami, to czasem nie ma dwóch włączników? takie

>pstryczki-elektryczki... no chyba, że coś mam z oczami ;-) więc chyba jednak jest po co tam paluchy

>pchać, a to - jaki widać - może być groźne ;-/

>kichanadeta, dzięki za wyjaśnienia, sorki za pokręcenie nicka gdzieś tam powyżej ;-)

Te pstryczki to przełączniki "tryb triodowy-pentodowy", uważam że są umieszczone idiotycznie, debilnie, kretyńsko. Nawet jak kondensatory są zaizolowane, to przełączając te pstryczki można się lampami poparzyć. Aczkolwiek ten wzmacniacz znacznie lepiej gra w trybie pentodowym, więc prawdopodobnie większość użytkowników po początkowych próbach i porównaniach przełączy tak, jak gra lepiej, i zapomni że toto istnieje.

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.