Skocz do zawartości
IGNORED

Lampówka - zaczynamy budowę

AmadeosFather

Rekomendowane odpowiedzi

Namówiłem kolegę na budowę wzmacniacza lampowego . Myśleliśmy nad budową

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje się nam że jego plusem jest to że jest prosty w budowie dla amatorów,ale czy gra dobrze? Tego nie wiemy.

Może macie jakieś inne propozycje ??

Może rozpoczniemy jakiś projekt ? Nas już jest dwóch. (części były by tańsze ) Dołączcie proszę .

Pozdro !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/39556-lamp%C3%B3wka-zaczynamy-budow%C4%99/

To bardzo słabiutka lampka. Wg. mnie robienie sztuki dla sztuki. Tym bardziej że różnica cenowa miedzy nią a taką EL34 nie będzie wielka. Jeśli to Twój pierwszy projekt to bym od lampowca nie zaczynał bo można sobie coś upalić. Co do brzmienia to bodaj Arturp ją robił. Niech coś napisze

Witam. Zgłaszam się jako druga osoba zainteresowana projektem lampy.

Jeśli jest aż tak źle z tą lampa to oczywiście zrezygnujemy z budowy sztuki dla sztuki. Nam chodzi o niezbyt skomplikowaną w budowie lampe, ale mimo wszystko lampe.

Szukamy projektu, który by poradził sobie głownie z muzyką bluesową i rockową, czyli aby nie tylko góra i dół dobrze brzmiała, ale przede wszystkim środek.

Prosimy o pomoc

Ukryta Zawartość

ja takze pisze sie na taki projekt ;)) wg mnie wzmacniacz powinien byc z miare latwo dostepnych lamp w normalnej cenie, moc minimum 10w na kanal, brzmienie nieco uniwersalne, ze stonowana iloscia ciepla ;)

Piotrek

Ukryta Zawartość

zróbcie sobie najpierw kalkulacje kosztów, bo akurat lampy to wydatek którys tam w rzędu, najdrozsze są trafa i pudło. W końcu zobaczycie że dorzucanąc 200 - 300 zł mamy dużo lepszy, dużo mocniejszy i co z tym idzie dużo bardzoej uniwersalny wzmacniacz. A jeśli chodzi o łatwosćbudowy hmmm... każda lampa jest bajecznie prosta do złożenia, problem w tym że trzeba dużo bardziej zwracać uwage na inne zjawiska elektryczne niż tylko przepływ prądu i to w dużo większym stopniu niż w przypadku złabych wzmacniaczy na półprzewodnikach.

p.f.pawlikowski

>ja takze pisze sie na taki projekt ;)) wg mnie wzmacniacz powinien byc z miare latwo dostepnych lamp

>w normalnej cenie, moc minimum 10w na kanal, brzmienie nieco uniwersalne, ze stonowana iloscia

>ciepla ;)

Dokładnie o to chodzi

jak pisałem wyżej. Andrzej Analogowy podał żródlo w miarę prostego wzmaka na 6c33c i linka do strony gdzie była chyba nawet płytka. sam zresztą zrobił ten wzmacniacz i o nim pisał.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tube Power Amplifiers

--------------------------------------------------------------------------------

A 15W SE Power Amplifier with 6C33C-B

Ukryta Zawartość

Ktoś tu pisał o 6C33C... No to właśnie jestem w trakcie budowy takiego :) Płytki zaprojektowałem samemu, więc liczę na cud, że obędzie się bez problemów... Na pewno :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>AmadeosFather i inni

Gorąco zachęcam każdego do spróbowania swoich sił na polu budowy wzmacniaczy lampowych , jak również do słuchania tychże.

Pamiętajcie tylko - prostota budowy i uruchomienia to tylko pozory ! Nie wystarczy polutować kabelki do nóżek według gotowego schematu i już wszystko dobrze ... siadany i rozkoszujemy się bo mamy "lampkę" ... heheh , bzdura. Potrzebne są obliczenia , niuanse montażowe i "kruczki" z masą , potrzebne są pomiary tak miernikiem (miernikami) uniwersalnym , jak i ( w szczególności !) oscyloskopem , ustawianie i dobieranie parametrów i dziesiątki innych pułapek. Oprócz tego potrzebne jest min. wiedzy elektronicznej , szczególnie w temacie lamp , ich budowy , układów pracy , NIEBEZPIECZEŃSTW związanych z nimi - wysokie temperatury i NAPIĘCIA itp.

W przeciwnym wypadku płodzimy bubla , który się np. wzbudza na różnych częstotliwościach , ma źle dobrane stopnie sprzęgające RC , złą symetrię w układzie PP , źle dobrany punkt pracy w SE po czym kręcąc nosem ,że nie jest to "to" odstawiamy układ do piwnicy tracąc cały zapał , albo szukamy jelenia , który ten bigos od nas odkupi.

Ktoś napisał też wyżej o słabości układu z pierwszego linku w tym wątku. Ja proponuję zrobić go i posłuchać najpierw.

Już pojedyncza pentoda z serii EL84 daje całkiem niezłe nagłośnienie do średniej wielkości pokoju , zaś dwie w układzie przeciwsobnym będą mieć moc równą albo i większą niż pojedyncza EL 34.

Pozdrawiam

Nikt nie powiedział, że będzie łatwo , a forum jest właśnie po to aby sobie pomagać wzajemnie.

Natomiast nastawienie typu ` ... lepiej sie za to nie bierz bo sie nie znasz na tym ...` mialo by sens w sytuacji kompletnego osamotnienia w danej dziedzinie.

Założe się, że przynajmniej 60% forumowiczów zaczynało zabawę właśnie

od zaglądniecia na forum, czyli mało kto uridził się z lutownicą w ręku.

To jeśli się ktoś podda przy niepowodzeniu to jest to jego indywidualna decyzja,

natomiast jesli mamy `pewność` co robimy a bedzie to źle gralo po zbudowaniu

to będziemy wiedzieć iż wina nie leży po stronie wzmaka, lecz po stronie budowniczego.

Tak czy inaczej Ja jestem wciąż na tak, nawet jeśli miałbym go budować

pół roku.

Piszesz ... sugerując iż ten kto poskładał układ w pierwszym wątku sknocił sprawe

i napisal, że jest to niegodny budowy projekt .. może i tak jest, ale jesli

można zbudować coś godniejszego uwagi, to dlaczego nie ?

>biondi

dobrze prawisz.

bez pomocy forumowiczów pewnie jeszcze bym się męczył z odpaleniem wzmacniacza.

ale jak by się nie napalać, trzeba zachować zdrowy rozsądek, poczytać trochę żeby wiedzieć dlaczego układ jest taki a nie inny no i uważać na wysokie napięcia bo może zabić.

>biondi

Bynajmniej nie odwodzę nikogo od rozpoczęcia lampowej twórczości :)

Napisałem przecież , że zachęcam do budowy i polecam brzmienie lamp ...

Eksperymenty , błędy, nauka , kopniaki wysokim napięciem , poparzone paluchy ... też przez to przechodziłem.

A ostrzeżenie i kubeł chłodniejszej wody czasami się przyda bo widzę , że sporo na forum "wielkich elektroników" , którzy raz zmontowali jakiś gotowy kit i mają się za super montażystów hi endowców i znawców brzmienia !

Napisałeś :

" >Piszesz ... sugerując iż ten kto poskładał układ w pierwszym wątku sknocił sprawe

>i napisal, że jest to niegodny budowy projekt .. może i tak jest, ale jesli

>można zbudować coś godniejszego uwagi, to dlaczego nie ?"

Zawsze można zrobić coś godniejszego uwagi i może całe szczęście.

Tylko moim skromnym zdaniem autorowi wątku powoli miesza się w głowie. Chciał dobry , funkcjonalny i TANI PushPull na E-Elkach to już ma pod nosem diabełki , założę się , że zaraz ktoś mu sprzeda 300B za tysiaka ...

I tego nie lubię.

Pozdrawiam

>Pawcio

Oczywistym jest że to nie jest zabawa typu układanie domina,

bądź lepienie w glinie. Ja ze Swojej strony moge powiedziec, że lutownice

niejednokrotnie trzymałem w ręku i nie łącząc kabelek z `jackiem`

lecz np. budując programator, czy grzebiąc w tunerze sat.

Wiadomym jest, że mamy do czynienia z prądem a z tym nie żartów i chyba każdy

doskonale o tym wie przymierzając się wogóle do budowy.

Autor wątku napisał tak a nie inaczej aby wogóle `jakoś` zachęcić do projektu. Jak również napisał prosząc o sugestie innych projektów, czyli nie upierał się o swoja tezę

Ja z Mojej strony napisać mogę, iż chodzi MI (Nam)o dobrze grającą `SPRAWDZONA` lampę. Chciałbym zbudować coś wiedząc o tym, iż to będzie grało ... powtarzam wiedząc że to będzie grało .. jak czegoś nie spiep..e.

Co do kasy to ja jestem w stanie wyłożyć tyle ile trzeba będzie, tzn. w granicach rozsądku (rozsądek dla każdego jest inny - to wiem), ale skoro coś już zaczynam robić to nie chcę myśleć kategoriami ..`tutaj i tutaj trzeba oszczędzić`.. - z takim podejściem nie zabierałbym się od razu za lampę.

Autor wątku wydaje mi się że podobnie podchodzi do sprawy, ale niech się sam wypowie

Pozdro

Witam !!!

Oczywiście !!! Chodzi o to abyśmy mogli poczuć ciepełko lampowca za rozsądne pieniądze i wspólnie zbudowali wzmacniacz . Decyzja co , należy do nas wszystkich, a nie do mnie !!! Sugeruję tylko aby był to projekt sprawdzony i robiony wspólnie (czyli zamówienie płytek , transformatorów , lamp , i innych ).

Spędziłem kilka godzinek na necie i nie znalazłem kompletnego projektu za wyjątkiem tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest proste EL 84 PP

Ukryta Zawartość

post-12564-100002759 1200932589_thumb.jpg

post-12564-100002759 1200932589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sklep z lampami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze opisany projekt , ale chyba troszkę za drogi . Szukajmy dalej .

Znalazłem sklep na necie gdzie ceny zależą od ilości zamówionych części , im nas więcej tym taniej !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo sympatyczny i solidny. Jeśli mogę go zareklamować, zasługuje na to:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.