Skocz do zawartości
IGNORED

Lampówka - zaczynamy budowę

AmadeosFather

Rekomendowane odpowiedzi

Pawcio, wiem, że nie powinno się, ale jakoś trzeba to wyeliminować ;) Poza tym to tylko 1-2s.

Music, mój - nigdzie nie znalazłem w sieci realizacji tego wzmacniacza. Płytka w załączniku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Okej, powoli sobie radzę - umasiłem potencjometr i jest już dużo lepiej. Myślę, że gdy poprawię prowadzenie masy (wszystko w jeden punkt, a nie na złączach) to będzie superancko.

A tymczasem pozdrawiam i uciekam rozkoszować się dźwiękiem... mono :)

Hmm... słuchałem sobie i nagle zacząłem słyszeć jakieś trzaskanie, wyłączam, patrzę - a tam z trafa sieciowego się delikatnie wylała się substancja konserwująca... No i faktycznie - trafo jest cholernie gorące. Jutro muszę zmierzyć jakie prądy płyną we wzmacniaczu, bo coś mi za gorąco... Ale i tak gra cudownie :)

pawcio, ja już trochę w Eaglu siedzę, więc taka płytka to nie jest jakoś długo... Ale początki są trudne ;)

rs2512, nie bardzo rozumiem: napisałeś aby odsunąć elektrolity, a następnie żeby dać "coś" nad C5 - możesz rozwinąć? Aha, lampy są po stronie ścieżek, więc nie nagrzewają żadnego z elementów :)

pawcio, 16 Lut 2008, 00:28

>cholera, pająki mi brzydną :)

Pajak ma wiele zalet, jedna z nich jest to ze jesli elementy maja na siebie wplyw to mozna w prosty sposob temu zaradzic, ukladasz je innaczej i po bolu.

Lampy sa bardzo czule na sposob prowadzenia masy, to najczestszy powod brumu. Druk bardzo ogranicza, a wlasciwie uniemozliwia takie manewrowanie.

Trzeba wielkiego doswiadczenia zeby zaprojektowac uklad na plytce tak zeby nie bylo przydzwieku nawet "z uchem w glosniku".

Poczatkujacym polecam zdecydowanie pajaka.

Who's Afraid of Music?

Przepraszam za skrót myślowy.

Chodzi mi o C6. Ma długą ścieżkę dookoła V2. Domyślam się, że chcesz aby był jak najbliżej zasilania lampy. Oczywiście, elementy i tak będą po drugiej stronie.

Mi chodzi po głowie ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Prosty, ciekawy opis, elementy już mam, tylko myślę na czym to umocować. I to będzie 'pająk', łatwiej modyfikować gdy coś pójdzie nie tak.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Hmmm... cuda wianki ch*je muje... Upaliłem transformator zasilający :| Jak pisałem wyżej, podczas słuchania się zagotował. Dzisiaj podłączyłem jeszcze raz wsio, bez używania anodowego, samo żarzenie i siatkowe - no i się trafo po chwili grzało niemiłosiernie. Sprawdziłem uzwojenia - zwarcie na uzwojeniu 250V (czyli tym od lamp części sterującej). No i lipa, teraz nie wiem - podłączać nowe trafo i sprawdzać? No bo jakim cudem mogło się tak upalić? Wcześniej jeszcze sprawdzałem prądy anodowe dla 6n1p i 6n2p - były prawidłowe... Naprawdę dziwy nad dziwami. Jakieś pomysły? Mogła być wada fabryczna? No grało grało ze 2h i padło...

Okej. Na nowym trafie działa. Po rozmowie z p. Ogonowskim (cóż za miły facet :) ) zrobiłem pewne poprawki dot. prądów 6C33C (jednak miałem ciut za duży). Przy okazji zniknął jeszcze bardziej brum. Właśnie znowu słucham, liczę że tym razem będzie wszystko SI i przejdę do drugiego kanału.

• 1 miesiąc później...

No i śmiga stereo. Niestety musiałem pozbyć się CD'ka toteż dzisiaj odsłuch z komputera, ale i tak mi się podoba :) Przy takim ułożeniu jak teraz już praktycznie nie ma przydźwięku ani innych dziwnych niespodziewanych cudów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Błąd metody pomiaru :) Po prostu chyba przeciążyłem trafo prądem anodowym 6C33C... Lampa też chyba troszkę po dupie wtedy dostała, no ale działa.

ps. niezły piec z tych lamp jest :]

Gratulacje! To teraz pora na dopieszczenie, no i czytanie pochwał :)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Kurcze, wielka to krowa...hmmm...dwie :)

Trafa mi sie wizualnie nie podobaja wiec pewnie lepiej je zamknac. Jutro pewnie zamiast pracowac bede szukal odpowiedniego drewna i mnie w koncu wywala.

Mierzyles ile to bierze pradu?

Mniej więcej 1700zł bez obudowy, z czego 1000zł transformatory. Myślę, że można ten wzmacniacz zmieścić poniżej 1000zł, szukając okazji na elementy, biorąc tańsze transformatory. Pytanie czy warto...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.