Skocz do zawartości
IGNORED

Lampówka - zaczynamy budowę

AmadeosFather

Rekomendowane odpowiedzi

6C33C to "pływająca" lampa. A bynajmniej tak wyczytałem :)

Generalnie prąd podczas rozgrzewania jest na początku duży, szybko spada i utrzymuje się (sprawdzałem około 30 minut) na jednym poziomie. Być może niedługo sprawdzę podczas dłuższego słuchania czy coś się zmienia.

A jak wygląda to w związku z zużyciem lampy - nie wiem, moje są świeże...

Swoją drogą - przed montażem wzmacniacza tyle czytałem o tym, że ten prąd potrafi u niektórych bardzo pływać, że aż pomyślałem o mikroprocesorowym sterowaniu napięciem polaryzacji siatki względem prądu anody :) Nie było by to raczej trudne, ale na pewno niepotrzebne - jak się okazuje...

-> esh0

No ja też się sporo o tym naczytałem. Miałem monobloki OTL na 6C33C pożyczone od pgwave. Kurde z szerokopasmowcami grało to genialnie, ale bezpieczeństwo użytkowania OTL'a na 2 takich lampach (przy OTL punkt pracy był wyżyłowany na maksa) jest żadne. Poza tym ,jedna taka lampa to ponad 40W na żarzenie ciągnie, co przy 4 takich lampkach w stereo robi 'miłą' atmosferę. Ciekaw jestem ludzi co mają push-pull'e na GM70, albo inne ASL Hurricane'y, chyba mają niezłą klimę w domu.

Panowie!!!!!Spokojnie z tymi parametrami.6C33C to bardzo stabilna i przewidywalna lampa.Pomiary które przedstawię,są typowe i nic co by wskazywało na niestabilną pracę z nich nie wynika:Lampa ma zadane następujące wartości Ua 210V Ia 165 mA Po włączeniu żarników i rozpoczęciu pracy przez prostowniki-też lampowe po 1 min mam 120 mA,po 2 minutach 145 mA po 3 min 150 po 10 minutach 165mA.I tak niezmiennie od 2 lat!!!!Nie miałem przypadku aby ten prąd ulegał niespodziewanym zmianom po wielu godzinach pracy lampy.Wniosek:To jest ogromna lampa-w środku jest tyle materiału ile w kilkunastu EL84 kilku EL34 czy kilkudziesięciu ECC83 i to,że dojście do parametrów zadanych następuje po ok 10 minutach to wynik uważam rewelacyjny.Uwaga:Po obserwacji na populacji ok 20 szt lamp mogę powiedzieć,że te lampy mogą budzić szacunek,ze względu na jakość i trwałość.W końcu Rosjanie budowali je dla swoich myśliwców MIG wcale nie zakładając,że podejmą się tylko misji samobójczych.......

• 2 miesiące później...

A teraz będzie 6C33C w PP :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4831-100001724 1212923461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Na wypadek gdybym zapomniał to sobie przywiązuję rękę do paska :P Drugi zasilacz odpalony. Oczywiście standardowo zabrakło jakiś pierdółek - rezystorów 39k/2W... I teraz muszę zamówić 4 rezystory, porażka :|

No i pierwszy problem. Wygrzałem trochę lampy w części pre, podpiąłem sygnał, anodowe i robię pomiar. Bach! Sygnał znika za rezystorem R1. Na drugiej lampie (6SL7) tak samo. Napięcia w moim układzie są zbliżone do tych ze schematu. Jakiś pomysł cóż to się dziwnego stało?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A że się taktu wtrącę z zapytaniem, czy ze starego tv lampowego(lata 60 bodaj diament czy coś takiego) da się zrobić wzmacniacz lampowy jakiś? Ja wiem to głupie. Nie znam się na tym kompletnie, a coś takiego mi przyszło do głowy. TV leży na strychu i się marnuje.

pawcio, za rezystorem, czyli idąc tak jak sygnał - na siatce V(1/1). Tam mam pustkę. Na anodzie mam około 190V, na katodzie 1,6V jakoś.

Kurcze, teraz nie pamiętam jakie tam było DC na siatce :/

pawcio, dzięki za pomoc. Jednak to było o wiele prostsze. Wydawało mi się, że dobrze sprawdziłem płytki, jednak okazało się, że było perfidne zwarcie (dwa odcinki o szerokości włosa) siatki do masy. Usunąłem zwarcie, od razu zadziałało.

Eh, chyba muszę poszukać kogoś innego, komu będę zlecał wykonanie płytek :-/

A może ktoś się zainteresuje tymi schematami, nie mają dużej mocy ale są w miare tanie bo nie mają transformatorów głośnikowych.

Może ktoś już takie robił i może podzielić się opinią na ich temat.

Zrobiłem sobie przedwzmacniacz lampowy i jestem nim zachwycony dzwięk jest zupełnie inny niż z tranzystora dlatego szukam jakiegoś prostego wzmacniacza nie zależy mi na dużej mocy.

Ukryta Zawartość

post-15435-100000505 1214733780_thumb.jpg

post-15435-100000506 1214733780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Stare konstrukcje OTLi, tylko że obciążenie impedancją głośnika układu wyjściowego musi być min. 300 ohm.

Jeśli już upraszczać układ, a w zasadzie budowę trafa wyjściowego to należało by przenieść zainteresowanie na konstrukcje Cirklotrona, tam przy względnej prostocie budowy trafa wyjściowego, parametry całego układu zdecydowaie lepsze niż "konwencjonalnego" pusch-pulla.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Kolejny gotowy :) Gra ciekawie, chociaż mniej miękko i lampowo jak SE którego wcześniej wykonałem. Tutaj jest większa dynamika, moc, kontrola... Bardzo nisko, wg. mnie, schodzi na dole... Góra może się trochę wybija, chociaż możliwe że to przez moje kolumny - które brzmią dość jasno.

Wady? 4 diabły grzeją się jak ja pierd... i ciut ciut.

Ukryta Zawartość

post-4831-100009769 1215806796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to wczoraj odbyły się odsłuchy na sprzęcie docelowym, tj:

- kolumny na: SS D2905/9900.00 + 18W8546.01

- źródło: Cambridge Audio Azur 540 v2

Razem zagrało to po prostu przepięknie. Czysto, detalicznie, dla niektórych może być za mało hm... melodyczne i miękkie, jednak słucha się tego wzmacniacza z przyjemnością :) Na pewno nie ma tej natarczywości, która pojawiła się na moich kolumnach.

• 3 tygodnie później...

Pamiętacie lampę z 3 strony?

Ukryta Zawartość

Zmieściłem w trochę mniejszą obudowę :) Teraz czekam na resztę obudowy - góra z marblitu i aluminiowe kawałki. No i gałeczki.

post-4831-100008754 1217450019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

esh0, 13 Lip 2008, 16:12

>No to wczoraj odbyły się odsłuchy na sprzęcie docelowym, tj:

>- kolumny na: SS D2905/9900.00 + 18W8546.01

>- źródło: Cambridge Audio Azur 540 v2

>

>Razem zagrało to po prostu przepięknie. Czysto, detalicznie, dla niektórych może być za mało hm...

>melodyczne i miękkie, jednak słucha się tego wzmacniacza z przyjemnością :) Na pewno nie ma tej

>natarczywości, która pojawiła się na moich kolumnach.

Wywal jeszcze oryginalny stopień analogowy z tego CA, i wstaw analogówkę na lampach, a dźwięk wykopie Cię z kapci. Serio.

Tu masz fotki:

Ukryta Zawartość

post-3550-100008752 1217451903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.