Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD SONY CDP-XE700

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś ten odtwarzacz. Od wymienionego CDP-XE200 różni się przede wszystkim mechanizmem. 700 ma mechanizm z nieruchomum laserem nad, którym porusza się płyta. Taki patent, aby być oryginalnym. Elektronika mało skomplikowana, przetwornik "Current Pulse", też ich firmowe rozwiązanie. Jest to najniższy model z nieruchomym laserem. Z "audiofilskich" elementów, to posiada na wyjściu dwa kondensatory Elna Silmic 47u/63V. Poza tym przeciętnie, dźwięk również mnie nie zachwycił.

To oczywiście tylko moja opinia.

Ale na pewno nie jest to flagowy model :). Do tych mu daleko.

Pozdrawiam

Molibden, 23 Sty 2008, 01:02

>Jaki flagowy, przeciętna budżetówka.

Molibden założyciel tego tematu to co najmniej dziwny typ, chodzi po wątkach i zadaje pytanie a ten najtańszy amplituner to dobrze gra...? a ten taniutki wzmak to już hi-end? ;-) ... a tamten CDeka jak gra dobrze?... Zawsze pyta o jakiś najtańszy urządzenia, których nikt poważnie nie traktuje. A jak nie dostatnie odpowiedzi (a prawie nigdy nikt nie odpowiada) to się wścieka, że "tylu tu ekspertów" a nikt nic nie wie...

Reasumując dziwny typ.

ZOLTAR.

Masz rację.

Pytam o byle co w różnych wątkach bo chce kupić jakiegoś wzmaka i jakić CD, żeby to razem grało ciepłym dźwiękiem z miekkim ale mocnym basem.

Za CD mogę dać do 200 zł, a za wzmak do 400.

Czy w tej cenie nikt nic nie może polecić, żeby zagrało tak jak mi o to chodzi??

Mialem CDP-XE200 ale sie pozbyłem bo grał za ostro.

Teraz jak już coś kupię to nech to jest przemyślana decyzja.

Wzmaka mam TA-FE700R i nie wiem czy go zostawić, czy zmienić.

Moze z odpowiednim CD zagra świetnie.

>chce kupić [..] CD, żeby to razem grało

>ciepłym dźwiękiem z miekkim ale mocnym basem.

>Za CD mogę dać do 200 zł,

No i tyle około możesz za niego dać bo ceny na sprzęty z serii XE są na Allegro mocno przesadzone a ludzie biją się jak o złoto. Sadząc po modelu 400/500 zagra to jak napisałeś, raczej nie ostro i nie męcząco.

Słuchał ktoś może najwyższego modelu z tej serii tj. CDP-XE900? (chyba, że to nie najwyższy model i ja jestem niedoinformowany :P)

Sam go posiadam ale, że 700 itp. nie słuchałem to chciałbym się dowiedzieć czy między nimi jest jakaś różnica(?)

Pozdrawiam

Właśnie ze względu na odsłuchy 7setki byłem zdecydowany ją kupić - ale trafił się model wyżej - 900. Nie robiłem testów porównawczych - ale oba CD grają jak dla mnie bardzo ładnie.

Reaper, 24 Sty 2008, 22:02

>900 ma inny DAC więc pewnie gra inaczej.

Zastanawia mnie tylko jak to "inaczej" przekłada się na dźwięk ;)

Przemek13, 24 Sty 2008, 22:49

>Właśnie ze względu na odsłuchy 7setki byłem zdecydowany ją kupić - ale trafił się model wyżej -

>900. Nie robiłem testów porównawczych - ale oba CD grają jak dla mnie bardzo ładnie.

ehhh :/ szkoda ale cóż, może ktoś się trafi kto porównywał te CD'eki.

No ja tylko słyszałem, że 5xx i 900 grają cieplej niz 200 i 700.

Miałem 200 i dźwięk mi nie odpowiada, więc z rezerwoą podchodzę do 700 skoro ma taki sam DAC, a chciałem ją kupić, ale teraz się waham i chyba kupię coś z serii 5xx, 900 lub ES.

Ew. przerzucę się na inną firmę, a konkretnie Yamahę lub HK.

• 9 miesięcy później...

podlaczam sie do tematu

przypadkiem stalem sie posiadaczem tego cd i pytanie jak wylaczyc ta dziadowska funkcje ktora powoduje powstanie 3 sekundowej przerwy miedzy kawalkami? (odliczanie wstecz)

przeklikalem wszystko i nie mam koncepcji jak to zrobic a wkurza mnie to do tego stopnia ze pozbede sie tego cd jak nie zmienie tego :]

chciałem kupić xe700- bo był na allegro z dac- stelmach, te modele fajne w obsłudze, wszystko czytają, a dźwięk bynajmniej nie flagowy buhaha

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

• 2 miesiące później...

Wszystkie z serii XE to dziady. :)

Maja gówniane przetworniki dac typu cxd8567 zintegrowane z gównianymi filtrami cyfrowymi, napedzane gównianym zegarem i zasilane z gównianego zasilacza (wszystko: cyfrówka, analog i napędy ze wspólnej linii).

Mam taki 510xe i nawet tanie dvd lg za 159zł gra lepiej...(jesli chodzi o scenę... na wzmaku 707es i kefach iq3 słychać najdrobniejsze różnice)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.