Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana MF E10 na Sony TA-F870ES -warto?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym ciepełkiem to mała przesada. Owszem A2 grzeje się ale nie do tego stopnia, żeby ogrzać mieszkanie.

Co do różnicy między A2 i Sony 870 - nie wiem - oba mi się podobają. Musical Fidelity A2 chyba generuję większą przestrzeń, a przy niskich poziomach głośności dynamika, szczegółowość czy bass nie zanikają. W Sony jest w tej materii gorzej. Za to Sony ma pilota i to dla niektórych leniuchów jest najważniejsze. To może wydać się dziwne, ale MF w rocku wypadał lepiej, a Sony w elektronice.

Jedno jest pewne - oba wzmacniacze są bezpieczne w zakupie.

>maciek_m

Pisałem, że mam jak jeden z kolegów Sony 222ES i pytałem jak posiadany przez niego MF A1 gra w tym zestawie.

Musicala żadnego nie miałem. Chciałbym kupić E-11, ale też zaintrygowały mnie opisy tego A1. W moich rozważaniach A1 został odrzucony na starcie ze względu na moje obawy co do jego cherlawości mocowej;)

marc,

to niekoniecznie musi być dziwne

wbrew różnym opiniom A1 to bardzo "naturalnie" brzmiący wzmacniacz.

"prawdziwe" instrumenty brzmią generalnie tak jak powinny (choć oczywiście wiele zależy od reszty toru)

>clo2

Więc tak. Te Jbl grają nieźle, są 6-omowe podstawkowce spięte z A1 naimem naca5. Moim zdaniem wzmak wyrabia, godz. 12.00 raczej nie przekraczam. Za to wzmak i 222es połaczony cryo tweaks, -czyli nic szczególnego. Gra mi to to dynamicznie, bas durzy jak na takie skrzynki; nawet przestrzennie ale mało mi wysokich tonów a te najlepiej słyszałem z Qedem Genesis..... i badziewną yamaszką A500. Róznica między dzwiękiem z kompa a 222es jest istotna, wszystko słychać lepiej, wyrażniej, bardziej szczegółowo.

>maciek_m

bo już nie mówię, poza obawami o niedobory mocy że odstręczył mnie jego wygląd (MF A1). Chociaż jak popatrzyłem kilka razy to się już przyzwyczaiłem, więc mógłby być ostatecznie przeze mnie zaakceptowany (gorzej z małżonką, pewnie by go jakąś serwetką przykrywała i coś mogłoby się w końcu w domu sfajczyć;)).

>maciek_m

Dzięki za info. Ja w Lublinie. Nie jest aż tak daleko. Jeśli kupię jednak najpierw Soniacza, to może kiedyś zorganizujemy jakieś wspólne słuchanie ... i w razie czego zrobimy podmiankę;).

A widziałem tego czarnego A1, który jakby ogłosili konkurs na najbrzydszy wzmacniacz świata miałby murowane 1 miejsce;).

>maciek_m

Ale w tej brzydocie jest pewna metoda;). Jak gra urzekająco, to można pewnie i pokochać jego wygląd (tak jak posiadacze Citroenów 2CV często je kochali mocniej od żony);)

Nic sie nie sfajczy. Bez przerwy leżą u mnie jakies zeszyty, książki i tym podobniej. Bywa nawet że specjalnie kładę na niego jakies tomy bo te ciepełko, nawet w zimie jest lekko za duże

>A widziałem tego czarnego A1, który jakby ogłosili konkurs na najbrzydszy wzmacniacz świata miałby

>murowane 1 miejsce;).

Dla mnie wygląd A1 jest bardziej oryginalny. Ludzie drapią się po głowach jak to widzą, dotkną. Ale największe zdumienie jest jak usłyszą :)

kolega marc wspominał o porównaniu A2 do 870ES.

Podpatrzyłem na to cudo i ... to jeden z tych naprawdę ładnych modeli (jak i E10/E11).

Recenzje również miał bardzo entuzjastyczne. W środku mało co jest a ponoć (piszę ponoć bo nie słyszałem) GRA !!! Soniacz też ponoć GRA, ale ileż w bebechach soniacza jest napakowane.

Angole to potrafią z niczego zrobić coś.

tu recenzja MF A2 (podkreślona wybitna przestrzenność, cecha którą ma też ponoć w stopniu zaawansowanym Sony TA-F870ES)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niżej fotka owego "nic w środku".

Jak ktoś widział soniacza w środku, a także masywność jego budowy może po obejrzeniu "rozbieranej" fotki A2 Musicala nie traktować poważnie. Ale dźwięk nie zależy od tego ile kilo wzmaka trzeba dźwigać do domu po zakupie;)

post-12178-100002229 1201389288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc moich gości bardziej interesuję A2, najczęściej pytają gdzie jest regulacja bassów itp. A kiedy mówię im ile to cudo mnie kosztowało - to prawie pukają się w głowę. Zmieniają zdanie po kilku minutach odsłuchu.

ta wersja nie straszy

i gra muzykę

(nie mogę zrobić lepszego zdjęcia bo mi aparat zaj... zabrali)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>maciek_m

No tak... lepiej chyba nie jest tylko...trochę inaczej;). Ale już przyzwyczaiłem się i do "lustrzanego". Komuś, kto projektował obudowy zależało na intrygowaniu i udało mu się to znakomicie.

clo2

podejrzewam, że to kwestia przyzwyczajenia do pewnego rodzaju stylistyki we wzmacniaczach tranzystorowych (niby rożne, a jednak większość jakoś podobna)

na tym zdjęciu nie widać, ale ten aluminiowo-chromowy-odblaskowy przód w połączeniu z czarną karbowaną górą wygląda naprawdę fajnie w realu (przy okazji zrobię lepsze zdjęcie)

ja mogę być nieobiektywny, ale żadna kobieta jeszcze nie powiedziała o nim że jest brzydki. inny, dziwny - owszem, ale nie brzydki

>maciek_m

Możesz zrobić foto środka? Jakbyś zdobył jakiegoś cyfraka to koniecznie zrób mi foto w max rozdzielczości i prześlij na maila: [email protected]

z góry dzięki.

>maciek_m

JA tak "pół żartem pół serio" o tej brzydocie czy też raczej "brzydocie";). A1 ma jednak naprawdę swój urok, na pewno intryguje (przynajmniej mnie na razie tylko zewnętrznie, ale jak posłucham to może zaintryguje jeszcze bardziej).

dominion,

będzie ciężko

góra to radiator. po pierwsze trudny do odkręcenia, a po drugie przesmarowany pastą termoprzewodzącą

błąd w montażu grozi nieszczęściem, więc wolę nie ruszać dopóki nie muszę (ma 15 lat i nigdy nie był otwierany)

(jak mi trzeszczały potencjometry i siadł trochę dźwięk, to mu psiknąłem od przodu izopropanolem i przeżywa drugą młodość)

popatrz tu, ale to nie jest moja wersja (gdzieś tam pojawia się tylko zdjęcie mojego z zewnątrz) - w odróżnieniu od tej, moja góra to jedna płyta a nie dwie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dominion,

trzymaj się mocno krzesła: Klipsch Heresy

słuchałem tego zestawu (A1+Heresy) w porównaniu z naprawdę genialnymi rzeczami i A1 nie przyniósł mi wstydu. oczywiście, nie ta liga, ale grała muzyka

i była to opinia wszystkich obecnych osób, a, w przeciwieństwie do mnie, wiele w życiu słyszeli

(ale uwaga - Heresy podobno absolutnie nie tolerują śmieci, więc CD nie może być byle jaki)

Tą stronkę znam na pamięć. Chodzi mi o to jakie zmiany są w poszczególnych wersjach.

Troche za drogie te klipschy jak dla mnie. Gdybym cos brał to do ok. 2kzł; no chyba że niebywała okazja to bym sie zapożyczył.....

Ostatnio gdzieś wyczytałem ze dobrym kierunkiem zmiany z jbl jest dynaudio, to ciekawe.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.