Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, kiza napisał:

Panowie czy warto M.F. Nu-Vista 600 za 15kz. Będę wdzięczny za oświecenie .Pozdrawiam.

Warto. Taniej niż 14K nie widziałem. Niby można taniej w GB ale wiadomo jakie kłopoty są z transportem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo dobra cena 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie czy warto M.F. Nu-Vista 600 za 15kz. Będę wdzięczny za oświecenie .Pozdrawiam.

Moje zdanie już znasz
Ale.ktorys z kolegów się chwalił że właśnie nabył. Może się odezwie i coś napisze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 20.01.2025 o 22:05, kiza napisał:

Moim zdaniem warto ale nie do końca jestem obiektywny bo sam używam od jakiegoś czasu  i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony 🙂 Polecam, nie będzie problemu z odsprzedażą jak nie podpasuje, choć szczerze w to wątpię ! 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Moje zdanie już znasz

15 godzin temu, PanAntoni napisał:

Polecam, nie będzie problemu z odsprzedażą

Bardzo dziękuję za odzew. Nie wiem czy się uda kupić bo sprzedający zaczyna coś mieszać.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W takim wypadku w grę wchodzi tylko odbiór osobisty wraz z odsłuchem...

Ja nabyłem Nu-Vistę 600 w grudniu. Po prostu super wzmacniacz. Gra bardziej po ciepłej stronie mocy. Ale ile ma mocy, że hohoho ... Wzmak jest bardzo wydajny prądowo, więc można słuchać przy dosyć cichym graniu i słychać dokładnie wszystko. Odpowiednia proporcja całego zakresu. Przy poprzednim wzmacniaczu Pier Audio musiałem słuchać głośniej, aby wydobyć cały smaczek muzyki. 

Potencjometr pracuje super, nigdy go niechcący nie wysterujesz na cały regulator i nie walnie w kolumny. 

Granie jest bardzo piękne, wzmacniacz bardzo muzykalny, dźwięki miłe dla ucha, można godzinami słuchać. Wzmacniacz bardzo dobrze kontroluje bas w Fyne F502SP, a mają go one dużo. 

W sumie myślę, że to dla mnie koniec drogi poszukiwania super wzmacniacza.

W każdym razie gratuluję nabycia. Mój jednak kosztował trochę więcej wraz z cłem i transportem z Great Britain. Cena 15k to super cena za takie coś.

Edytowane przez hlary
1 godzinę temu, hlary napisał:

Ja nabyłem Nu-Vistę 600 w grudniu. Po prostu super wzmacniacz. Gra bardziej po ciepłej stronie mocy. Ale ile ma mocy, że hohoho ... Wzmak jest bardzo wydajny prądowo, więc można słuchać przy dosyć cichym graniu i słychać dokładnie wszystko.

Czytając Twój wpis można poniekąd zrównać go z charakterystyką producenta dla M5si. Porównywałeś kiedyś te wzmacniacze ze sobą? Z pewnością Vista jest tym stojącym na dużo wyższym poziomie, ale ciekawi mnie bliższa analiza porównawcza. Dzięki.

3 godziny temu, hlary napisał:

W sumie myślę, że to dla mnie koniec drogi poszukiwania super wzmacniacza.

Ja tez tak mam 🙂 nie oddam go chyba już nigdy ...

Czy ktoś może powledzieć coś na temat DACów fajnie zgrywających się z MF, konkretnie mam na myśli M5si, choć to może nie ma większego znaczenia. Obecnie korzystam z wbudowanego w Marantz CD6007 i zastanawiam się, czy jakiś konkretny oddzielny DAC wniósłby więcej na plus.

3 godziny temu, Mark75X napisał:

Czy ktoś może powledzieć coś na temat DACów fajnie zgrywających się z MF, konkretnie mam na myśli M5si, choć to może nie ma większego znaczenia. Obecnie korzystam z wbudowanego w Marantz CD6007 i zastanawiam się, czy jakiś konkretny oddzielny DAC wniósłby więcej na plus.

Zależy jaki masz budżet.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Zależy jaki masz budżet.

Na razie luźno zacząłem rozważać taki "dodatek". Chciałbym do 3 k, nie wykluczam 7, 8 w wysoce uzasadnionych przypadkach.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Na razie luźno zacząłem rozważać taki "dodatek". Chciałbym do 3 k, nie wykluczam 7, 8 w wysoce uzasadnionych przypadkach.

Używany Gustard R26 i zamykasz temat. 

Godzinę temu, Mark75X napisał:

3, 7, 8k na dac, a masz kolumny MA bronze?

12 minut temu, Ajothe napisał:

Lepiej zmienić kolumny ...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

No właśnie. Też o tym myślałem, ale nie wszystko na raz, choć masz rację. Od kolejnej zmiany kolumn zacznę, przy czym to jeszcze nie teraz. Dwa nowe wzmacniacze i ZG + nowe okablowanie od kwietnia ub. r., to przyznasz już lekki szał. Nie mogę iść tym tempem, bo z "torbami pójdę" za jakiś czas. 😉

Jakie RCA stosujecie do MF M..si? Ja mam od dawna podstawowy QED Performance Audio. Macie jakieś porównanie między tym, a innymi? Czy zmiana istotnie może przynieść tu jakieś zauważalne korzyści, czy to bardziej kierunek voodoo?

Spróbuj a sam się przekonasz. Wypożycz parę kabli RCA ze sklepu za kaucją i porównaj ze swoimi, ze zwykłymi.....                Ja w swoim systemie MF posiadam Ricable Dedalus Signal 1 m = 2 pary. Jedna : CD - wzmacniacz, druga : DAC - wzmacniacz.  Uważam, że  dodały więcej przestrzeni, stereofonii i "powietrza". Ogólnie jestem zadowolony, stare kable RCA poszły w odstawkę.

pozdrawiam

Edytowane przez vitaltas
2 godziny temu, Mark75X napisał:

Jakie RCA stosujecie do MF M..si? Ja mam od dawna podstawowy QED Performance Audio. Macie jakieś porównanie między tym, a innymi? Czy zmiana istotnie może przynieść tu jakieś zauważalne korzyści, czy to bardziej kierunek voodoo?

Parę lat temu miałem ten kabel i szybko już go nie miałem😁 Więc warto popróbować coś innego. Trudno mi coś podpowiedzieć nie znając całego toru i Twoich preferencji. U mnie z MF podłączony jest XLR  Acoustic Revive i w bezpośredniej konfrontacji siltech legend przegrał.

Myślę, że Ricable to nie najgorszy trop. Nie kosztują milionów, wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie. Zasilanie mam całe właśnie na tych Włochach. Dac i transport CD zasilam Invictusami reference, dzielonkę MF m8s500 defalusami elite. Mam ochotę pożyczyć Invictusy xlr, na dzisiaj połączyłem Cardasami clear light. Jest już cudownie ale eksperyment nigdy nie zaszkodzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

33 minuty temu, lamario napisał:

XLR

Który to model MF? Jakiś Vista zgaduję? Ja kupiłem w ostatnich dniach M5si. Gra z MA Bronze 500 (jak na razie 😉). Źródło to Marantz CD6007. Lubię masywny, głęboki, konturowy zarazem bas, nasyconą średnicę, dość przejrzystą, ale nie "szklistą" górę (Bronzy właśnie taką tworzą) i wyraźną stereofonię rozwijaną w przyzwoitą scenę.

MF miałem M6si500 ale ponieważ nie korzystałem z preamp zamieniłem na samą końcówkę M8s500s.

IC jaki mam to Acoustic Revive XLR 1.0 Triple C-FM (1.8mmx1.4mm). Miałem możliwość testowania różnych kabli w kwocie zbliżone do tego acoustic (chord, acrolink, tellurium, tiglon, siltech, avatar, itp więcej nie pamiętam) wymieniłem tylke te, które utkwiły mi w pamięci swoim charakterem przekazu. Polecem sprawdzić avatar oraz podstawowy acoustic revive (https://audiotop.pl/pl/p/Interkonekt-analogowy-2xRCA-2xRCA-Acoustic-Revive-LINE-1.0R-TripleC-FM-2-x-1m/12770#. Unikaj wtyków neutrik. Na pewno kabel avatar (pasuje do tego co wymieniasz i lubisz w dźwięku) możesz bezpośrednio od producenta wypożyczyć do testów.  Wzmacniacze MF mają fajną barwę dźwięku ale preamp skupia do środka. Dobrą alternatywa dla niego jest właśnie kabel acoustic, który dodaje przestrzeni.

Ale jak masz w systemie wszystko ok to po co zmieniać. Jedna zmiana wygeneruje zaraz kolejne zmiany. ( A to zasilające albo głośnikowe). Nawiasem mówiąc niedawno testowałem kabel głośnikowy Zavfino Prima MKII. Jak na inne moje kable ten wyjątkowo tani wypadł fantastycznie. Najlepsza metoda to testować jak najwięcej. Powodzenia.

Panowie, jakie jest rozstawienie móg Nu visty 600 na szerokość.

Od środka do środka nogi. POZDRAWIAM.

W dniu 23.01.2025 o 21:02, PanAntoni napisał:

Ja tez tak mam 🙂 nie oddam go chyba już nigdy ...

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

39 minut temu, kiza napisał:

Jak stoi na kolcach to jest 30 cm

1 godzinę temu, kiza napisał:

Dokładnie 30 🙂

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Ciekaw jestem jakie CD generalnie rekomendujecie, jako dobrze zgrywające się tonalnie z MF. M5si, który ostatnio zakupiłem gra pięknie, wyrównanie, ciepło, akcentując średnicę, ale momentami brakuje mi jakby wyostrzenia góry. Jako źródło wykorzystuję Marantz CD6007. On zapewnia niewątpliwie ten element przejrzystości, dźwięcznego ożywienia sopranów, ale zastanawiam się na ile inny odtwarzacz mógłby wnieść dalsze pozytywne zmiany w tym kierunku, a więc podkreślenia barwy i przejrzystości górnego pasma. Myślałem nad wyższym modelem CD60, ale są opinie, że jedynie nieznacznie odbiega na plus pod względem rozdzielczości od 6007. Napiszcie, jeśli macie jakieś koncepcje w tej kwestii. Dzięki.

19 minut temu, Mark75X napisał:

Cześć,

Ciekaw jestem jakie CD generalnie rekomendujecie, jako dobrze zgrywające się tonalnie z MF. M5si, który ostatnio zakupiłem gra pięknie, wyrównanie, ciepło, akcentując średnicę, ale momentami brakuje mi jakby wyostrzenia góry. Jako źródło wykorzystuję Marantz CD6007. On zapewnia niewątpliwie ten element przejrzystości, dźwięcznego ożywienia sopranów, ale zastanawiam się na ile inny odtwarzacz mógłby wnieść dalsze pozytywne zmiany w tym kierunku, a więc podkreślenia barwy i przejrzystości górnego pasma. Myślałem nad wyższym modelem CD60, ale są opinie, że jedynie nieznacznie odbiega na plus pod względem rozdzielczości od 6007. Napiszcie, jeśli macie jakieś koncepcje w tej kwestii. Dzięki.

Przykro mi jeśli Cię rozczaruje. MF właśnie taki jest, ma przytłumioną górę i nie poradzisz na to. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.