Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, adamskowksi napisał:

Przykro mi jeśli Cię rozczaruje. MF właśnie taki jest, ma przytłumioną górę i nie poradzisz na to. 

Wiesz, zawsze charakterystyka źródła w jakimś stopniu zmienia też tę ogólną. Mogę swobodnie wyobrazić sobie gorszy wybór CD dla zestawienia z MF, np. Denon. Pytanie co będzie lepsze niż Marantz.

25 minut temu, Mark75X napisał:

Wiesz, zawsze charakterystyka źródła w jakimś stopniu zmienia też tę ogólną. Mogę swobodnie wyobrazić sobie gorszy wybór CD dla zestawienia z MF, np. Denon. Pytanie co będzie lepsze niż Marantz.

Miałem Marantza z tymże modelem MF i miałem firmowy CD MF i miałem jasne Audio Physic i nic to nie pomogło. Kocyk był cały czas i po prostu pewnych dźwięków nie słyszałem.  Nie było blach perkusji tylko jakieś syknięcia, nie było dzwoneczków itp. Mimo, że mam duży sentyment do tej marki sprzedałem cały zestaw i poszedłem w hybrydę innego producenta. Ten ruch odmienił wszystko. 

19 minut temu, adamskowksi napisał:

Miałem Marantza z tymże modelem MF i miałem firmowy CD MF i miałem jasne Audio Physic i nic to nie pomogło. Kocyk był cały czas i po prostu pewnych dźwięków nie słyszałem.  Nie było blach perkusji tylko jakieś syknięcia, nie było dzwoneczków itp. Mimo, że mam duży sentyment do tej marki sprzedałem cały zestaw i poszedłem w hybrydę innego producenta. Ten ruch odmienił wszystko. 

No ale skoro MF, jak twierdzisz, ma ten "kocyk" cały czas, to pytanie czemu jest tak wysoko jednak ceniony w świecie audio, w tym wśród  "rasowych" audiofili. Ja mam jeszcze NADa C368, który zdecydowanie gra bardziej neutralnie i góra jest bardziej czytelna, jaśniejsza. Nie zamierzam go sprzedawać, bo każdy wzmacniacz "kocham" za coś innego. Chciałbym jednak tę górę w M5si nieco wyostrzyć, bo to w zasadzie jedyny drobny mankament tego urządzenia.

8 godzin temu, Mark75X napisał:

No ale skoro MF, jak twierdzisz, ma ten "kocyk" cały czas, to pytanie czemu jest tak wysoko jednak ceniony w świecie audio, w tym wśród  "rasowych" audiofili. Ja mam jeszcze NADa C368, który zdecydowanie gra bardziej neutralnie i góra jest bardziej czytelna, jaśniejsza. Nie zamierzam go sprzedawać, bo każdy wzmacniacz "kocham" za coś innego. Chciałbym jednak tę górę w M5si nieco wyostrzyć, bo to w zasadzie jedyny drobny mankament tego urządzenia.

M5si ma taki charakter brzmienia i nie zmienisz tego odtwarzaczem CD, nie słyszałem żeby ten wzmacniacz był cenimy wśród audiofilii. Nie jest to audiofilski klocek, może nu vista. Wiesz co u mnie pomogło na MF ? 
Olx pomogło 😉. Wystawiłem go na sprzedaż i kupiłem hybrydę, a potem różne lampy i zacząłem testować. 

9 godzin temu, Mark75X napisał:

Może masz na myśli starsze modele, które rzeczywiście były cenione, ale nadal to były wzmacniacze budżetowe i z założenia miały być dostępne i niedrogie. Electra namieszała kiedyś na rynku bo za przyzwoite pieniądze był to dość dobry wzmacniacz, stary „grill” A1 też był fajnym wzmacniaczem.  Nowa seria M nie ma nic wspólnego ze starą electra.  Zmienił się również właściciel i teraz próbują to Austriacy. Jak otworzysz górną pokrywę M5si to w środku ujrzysz „audiofilskie” powietrze. Jak otworzysz często opluwanego bo niby chiński i beee Vincenta to przede wszystkim ujrzysz potężny zasilacz, a jak powszechnie wiadomo zasilanie jest bardzo ważne.

1 godzinę temu, adamskowksi napisał:

Może masz na myśli starsze modele, które rzeczywiście były cenione, ale nadal to były wzmacniacze budżetowe i z założenia miały być dostępne i niedrogie. Electra namieszała kiedyś na rynku bo za przyzwoite pieniądze był to dość dobry wzmacniacz, stary „grill” A1 też był fajnym wzmacniaczem.  Nowa seria M nie ma nic wspólnego ze starą electra.  Zmienił się również właściciel i teraz próbują to Austriacy. Jak otworzysz górną pokrywę M5si to w środku ujrzysz „audiofilskie” powietrze. Jak otworzysz często opluwanego bo niby chiński i beee Vincenta to przede wszystkim ujrzysz potężny zasilacz, a jak powszechnie wiadomo zasilanie jest bardzo ważne.

Wiesz, wiele zależy od tego co rozumiemy przez pojęcie wzmacniaczy budżetowych. Ja myślę, że granica jest tu dość płynna. M5si z chwilą wprowadzenia na rynek kosztował w detalu blisko 10 k (ok. 10 lat temu) i ta cena powinna być wyznacznikiem jego klasy w świecie audio. Obecnie, w dobie ogólnej recesji w wielu branżach, potaniał dość mocno, podobnie zresztą jak większość marek. Normalny proces ekonomiczny. Ja jednak tego wzmacniacza budżetowym bym nie nazwał, choć mogę się istotnie mylić. Faktem jest, że wielu użytkowników ocenia go wysoko, tak jak ja, lub bardzo wysoko. Układ zasilający jest generalnie niezły, mamy ok. 240W przy 4 ohm, potężny toroid i kondensatoty po 20000 µF/kanał. Nie jestem ekspertem, ale wydaje się to naprawdę przyzwoite.

Przeczytaj uważnie moje wcześniejsze wypowiedzi.

Preamp w MF właśnie daje taki efekt: ciepło, scena skupiona do środka i brak błysku w górnych rejestrach.

Ale sama końcówka mocy jest już żywiołowa, z obszerną sceną i detalami w górnym paśmie. Więc jeżeli możesz pomiń przedwzmacniacz w MF a usłyszysz różnicę, lub zastosuj odpowiednie kable, które dodadzą szczegółów.

1 godzinę temu, lamario napisał:

możesz pomiń przedwzmacniacz w MF

Nie, nie będę już kombinował z układem dzielonym, przynajmniej na ten moment. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony. Pobawię się jeszcze z testami RCA. Myślę też nad wymianą CD6007 na Model 60 Marantza, który ma ponoć bardziej detaliczną górę.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Pobawię się jeszcze z testami RCA.

Sprawdź sobie ten kabelek połączeniowy, powinieneś uzyskać oczekiwany efekt - Neotech NEMOI 1220 AG

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

• 2 tygodnie później...
11 minut temu, sojer2005 napisał:

Cześć

czy ktoś z Was ma kolumny Harbeth? Zastanawiam się nad M6si i ciekawią mnie jakieś spostrzeżenia nt. takiego połączenia.

Szkoda ich na MF.  One mają piękną i aksamitną górę, a jak wiesz MF ma górę pasma przyciemnioną. 

Czy ktoś orientuje się czy  we  wzmacniaczach MF w modelach serii Nuvista wyjście PRE daje  dobre rezultaty z podłączeniem dodatkowej końcówki mocy ? 

W dniu 16.02.2025 o 19:24, Mark75X napisał:

Nie, nie będę już kombinował z układem dzielonym, przynajmniej na ten moment. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony. Pobawię się jeszcze z testami RCA. Myślę też nad wymianą CD6007 na Model 60 Marantza, który ma ponoć bardziej detaliczną górę.

Polecam przetestować  srebrne kable  polskiej manufaktury MB Audio Cable. Wnoszą dużo pozytywnych  cech, które uzupełniają się  z charakterem wzmacniaczy MF. 

Czy ktoś orientuje się czy  we  wzmacniaczach MF w modelach serii Nuvista wyjście PRE daje  dobre rezultaty z podłączeniem dodatkowej końcówki mocy ? 
Polecam przetestować  srebrne kable  polskiej manufaktury MB Audio Cable. Wnoszą dużo pozytywnych  cech, które uzupełniają się  z charakterem wzmacniaczy MF. 

A nie szkoda ci Nuvista ? Tak wyjście będziesz miał dobrej jakości lekko ocieplone przez nuvistory ale pominiesz bardzo wydajne dual mono. O jakiej końcówce mocy myślisz ? Bo to musi być wysokiej klasy sprzęt żeby było lepiej

Wysłane z Wrocławia

2 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Polecam przetestować  srebrne kable  polskiej manufaktury MB Audio Cable.

Dzięki. Będę miał na uwadze, podobnie jak kilka innych wcześniejszych rekomendacji. Najbliższy test to Chord Clearway. Ponoć też wyraźniej poprawia rozdzielczość i przejrzystość góry.

19 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A nie szkoda ci Nuvista ? Tak wyjście będziesz miał dobrej jakości lekko ocieplone przez nuvistory ale pominiesz bardzo wydajne dual mono. O jakiej końcówce mocy myślisz ? Bo to musi być wysokiej klasy sprzęt żeby było lepiej

Wysłane z Wrocławia

Nie myślałem jeszcze o jakiejś konkretnej. Zastanawia mnie czy na pewno wyjście  PRE  wysyła sygnał poprzez te Nuvistory nadając mu lekko ocieplony  charakter.     

Edytowane przez Dawid2011

Cześć, z jakimi gramofonami Waszym zdaniem MF najlepiej zgrywa się tonalnie? Szczerze mówiąc nie wiem czy ten aspekt ma w ogóle jakiekolwiek większe znaczenie. Rozważam wstępnie zakup, rozpoczynając generalnie swoją przygodę z gramofonem, a w zasadzie powracając do niej bardzo długim okresie, tj. na tyle długim, że "wypadłem całkowicie z tematu". Co byście polecili na dobry początek pod względem jakości, ceny i charakterystyki tonalnej? Pytam, gdyż już sam MF gra raczej ciepło, analogowo, więc nie chciałbym osiągnąć jakiegoś niepożądanego efektu synergii, tak by nie zrobiło się zbyt ciepło i przesadnie analogowo. Patrzyłem na propozycje Argon Audio, Audiotechnika i Rega. Czy coś z nich, ewent. innych marek moglibyście szczególnie polecić, w cenie przyjmijmy do 2,5 k, najchętniej jednak do 1,5? Dzięki śliczne.

W dniu 1.03.2025 o 10:45, Dawid2011 napisał:

Nie myślałem jeszcze o jakiejś konkretnej. Zastanawia mnie czy na pewno wyjście  PRE  wysyła sygnał poprzez te Nuvistory nadając mu lekko ocieplony  charakter.     

To kompletnie nie ma sensu. NuVista jest idealna jako całość. 

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Cześć, z jakimi gramofonami Waszym zdaniem MF najlepiej zgrywa się tonalnie? Szczerze mówiąc nie wiem czy ten aspekt ma w ogóle jakiekolwiek większe znaczenie. Rozważam wstępnie zakup, rozpoczynając generalnie swoją przygodę z gramofonem, a w zasadzie powracając do niej bardzo długim okresie, tj. na tyle długim, że "wypadłem całkowicie z tematu". Co byście polecili na dobry początek pod względem jakości, ceny i charakterystyki tonalnej? Pytam, gdyż już sam MF gra raczej ciepło, analogowo, więc nie chciałbym osiągnąć jakiegoś niepożądanego efektu synergii, tak by nie zrobiło się zbyt ciepło i przesadnie analogowo. Patrzyłem na propozycje Argon Audio, Audiotechnika i Rega. Czy coś z nich, ewent. innych marek moglibyście szczególnie polecić, w cenie przyjmijmy do 2,5 k, najchętniej jednak do 1,5? Dzięki śliczne.

Za 1,5K szukaj używany Reloop Turn 5. Potem wymiana wkładki na lepszą. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

To kompletnie nie ma sensu. NuVista jest idealna jako całość. 

Za 1,5K szukaj używany Reloop Turn 5. Potem wymiana wkładki na lepszą. 

Owszem powiedzmy , że Nuvista jest idealna jako całość.  Natomiast z  pewnych względów, dla mojej informacji ważne jest aby mieć   pewność , że sygnał na wyjście PRE idzie  właśnie z układu z Nuvistorami.  Kolega  ma taką wiedzę?  

Teraz, Dawid2011 napisał:

Owszem powiedzmy , że Nuvista jest idealna jako całość.  Natomiast z  pewnych względów, dla mojej informacji ważne jest aby mieć   pewność , że sygnał na wyjście PRE idzie  właśnie z układu z Nuvistorami.  Kolega  ma taką wiedzę?  

Ale to chyba logiczne ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, Piopio napisał:

Ale to chyba logiczne ? 

Też mam taką  nadzieję 🙂 , jednak wolałbym z pewnych względów  mieć  potwierdzenie od  kogoś  kto ma styczność  z tego typu urządzeniami, że tak powiem od środka. 

Nie wgryzalem się w schemat jak miałem Nuvista 600 ale jako całość grała bardzo ładnie. Tylko wg mnie - niech obecni posiadacze się odezwą - tego lampowego nalotu przy nuvistorach jest mniej niż przy klasycznej lampie bańce. Jednocześnie jest mniej zniekształceń no i praktycznie nieśmiertelność tych lamp.
Tak Nuviste zapamiętałem 937d249036f5e45b39413a8e7f3b8e47.jpg
Aha no i piekna była

Wysłane z Wrocławia

Pytanie o ścieżkę sygnału to chyba do serwisu musisz zadać bo schematu nie znajdziesz.
TO jest logiczne choc czysto teoretycznie moze byc inaczej . Jesli pomineliby nuvistory to musieliby wstawic osobnybkawalwk toru na tranzytorach zeby zdublowac. Kosztowo / funkcjonowanie - to bez sensu.

Wysłane z Wrocławia

W dniu 2.03.2025 o 16:45, Marcin Wielgus napisał:

lampowego nalotu przy nuvistorach jest mniej

To nie jest brzmienie typowo lampowe, ale ma coś takiego wciągającego w sobie 🙂 ...

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 2.03.2025 o 13:58, Dawid2011 napisał:

Też mam taką  nadzieję 🙂 , jednak wolałbym z pewnych względów  mieć  potwierdzenie od  kogoś  kto ma styczność  z tego typu urządzeniami, że tak powiem od środka. 

Pamiętam że  coś  takiego było chyba z dedykowanym  cd .jeżeli.mnie pamięć nie myli to z xlr nuvistory w cd były omijane albo w integrze?  

W dniu 5.03.2025 o 13:26, Ronaldo9 napisał:

Pamiętam że  coś  takiego było chyba z dedykowanym  cd .jeżeli.mnie pamięć nie myli to z xlr nuvistory w cd były omijane albo w integrze?  

Udało mi się  znależć wpis kolegi na 94 stronie gdzie jest wzmianka o tym , że nuvistory w odtwarzaczu CD dedykowane temu wzmacniaczowi ( Nuvista M3) działają tylko na wyjściu RCA a po XLR na scalakach.  

3 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Udało mi się  znależć wpis kolegi na 94 stronie gdzie jest wzmianka o tym , że nuvistory w odtwarzaczu CD dedykowane temu wzmacniaczowi ( Nuvista M3) działają tylko na wyjściu RCA a po XLR na scalakach.  

Bardzo dobry cd.bardzo żałuję że sprzedałem.

27 minut temu, Dawid2011 napisał:

Fajnie grał? Jaki tam laser zastosowali, w miarę dostepny?

Miałem z 5 cedekow I nigdy przed kupnem nie zastanawiałem się nad laserem.nie wiem co tam było.osobiscie myślę że cd był lepszy niż wzmacniacz 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.