Skocz do zawartości
IGNORED

test nad c542

radark

Rekomendowane odpowiedzi

GT, 15 Lut 2008, 17:40

>Ok, to co bije go za niecałe 1000 zł, "na łeb na szyję" z nowych CD-ków????

Po pierwsze GT 50-60% z 2200 to nie jest niecałe 1000 zł :))))

a po wtóre to kto powiedział, że odtwarzacz... bije go np. DAC Kustagon SE :) (oryginalny w wersji SE kosztował kiedyś coś koło 1200 zł).

Nie zrozumcie mnie źle, ale ten NAD gra bardzo dobrze jak na poziom cenowy... 1200-1300 zł.

Warto go kupić z drugiej ręki kilkumiesięcznego, a takie oferty pojawiają się dość często na allegro... zgadnijcie dlaczego :)))

...bo jest przereklamowany i ludzie się do niego rozczarowują, w mojej ocenie nie warto za niego dać więcej niż 1200-1300 zł (tyle kosztuje używany i taki właśnie ja kupiłem, a po 7 miesiącach sprzedałem go bez żalu za tyle samo).

lesio, 16 Lut 2008, 12:28

>Posiadalem ten cd do niedawna i uwazam ze z nowego sprzetu w tej kategorii cenowej nie kupi sie nic

>lepszego.

I to niestety może być prawda... co pokazuje jak skutecznie działają wielkie koncerny.

owszem, przerobiłem 541 i oraz 542. Zoltar, z jednej strony zgadzasz się, że w tej cenie nie kupi się niec porządnego z drugiej snujesz teorię, że ludzie są baaardzo rozczarowani. Skoro w tej cenie jest najlepszy - bo nie ma nic porządnego lepszego to znaczy, że w cenie nieporządnych rzeczy powinien być wystarczająco satysfakcjonujący jak na nieporządną rzecz - skąd wiec mityczne rozczarowanie wsród ludzi szukających w tym nieporządnym budrzecie?:) może chodzi o to, że nie zagrał jak sprzęt za 6 - 10 tysięcy Soro 99% sprzętu za 2 tyś gra jak za 10 tyś?:))) Akurat byłem najmniej rozczarowany tym cd - ale dorosłem do poszukiwania rzeczy lepszych - mitycznej muzykalności... i innych takich pierdół niedostępnych za dwa tysiaki, dlatego go sprzedałem polecając z czystym sumieniem! Ta kampania to po prostu efekt chyba zestawiania tego biednego nada za 1800 pln z drogimi cd. Uważam, że to z jednej strony nobilitacja, ale z drugiej strony wychodzi masa krzywdzących i upraszczających rzeczywistość opini i bezwzględnych sądów.

z tym najlepszy to przesada, zgadzam się, że w tej cenie to jest sprzedawany sprzęt o porównywalnych parametrach i równie nieciekawie grający.

A może coś w ten dekiel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Seba78 a coś ty się tak podniecił, skoro był taki fantastyczny to czemuś się go pozbył? Jak dla mnie to jest mocno przeszacowany... Nie wpłyniesz na moje zdanie, oddtwarzacz gra słabo jak na urządzenie za 1800-2200 zł, pare lat temu w tej cenie było sporo urządzeń grających znacznie lepiej... rynek nam zubożał i tyle. Lepiej kupić coś tańszego, bo może zagra to to troche mniej szczegółowo od tego NADa ale za to zaoszczędzi się kilkaset złotych na płyty :)) Płacąc te kilkaset stów więcej, nie wiele się dostaje.

Moje zdanie jest takie, że warto go kupić z drugiej ręki za 1200-1300 zł bo więcej nie jest wart.

dobra, nie ma co ciągnać sporu. Prawda jest taka, że w cenie do 2 k pln nie ma za bardzo pomysłu na dobry dźwiek z zintegrowanego cd. ja zdecydowałem się na podział i nie żałuję. W 17000 pln zmieściłem się z dobrym DACiem i napędem czytajacym wszystko. I w sumie uważam, ze takie rozwiazanie jest lepsze niż kupowanie cedeka.

zoltar7, 16 Lut 2008, 18:23

'..... pare lat temu w tej cenie było sporo urządzeń grających znacznie lepiej... rynek nam zubożał i tyle. '

Ludzie maja generalnie zaciecie do opowiadania jak to kiedys urzadzenia swietnie graly, przy tej tendencji wkrotce zupelnie przestana grac, ciekaw jestem jakie to konkretnie znakomite modele z przeszlosci masz tu na mysli za te 1800 PLN ?

>Seba78

>Dla szukających muzykalności jest np Meridian 506.... trzeba dopłacić za uzywanego >3 razy więcej:)

>Annawroc

>za 1000 to lepiej wziąć Rotela 971, a ten nawet ze wspomnianym Meridianem >powalczy, ech człowiek uczy się całe >życie.

A jakiś czas temu jeden z naszych forumowych kolegów sprzedał rotela RCD-971 i kupił Meridiana 506/20. Czyżby niewiele wskórał tą wymianą?

Seba78, 16 Lut 2008, 18:46

>W 17000 pln

>zmieściłem się z dobrym DACiem i napędem czytajacym wszystko. I w sumie uważam, ze takie rozwiazanie

>jest lepsze niż kupowanie cedeka.

No to gratuluję, jak ci się udała ta sztuka "tylko" za 17kzł ;-))

ps. oczywiście, że lepiej jest kupić DAC i jakiś CDek jako transport.

>Annawroc

>clo2 , wg mnie nie, biorąc pod uwagę różnicę w cenie, ale jest też sprawa zgrania z resztą i tu jest prblem

Tzn. niewiele? Tak pytam, aby być na przyszłość mądrzejszy gdy będę planował jakieś kolejne ruchy ze sprzętem. W końcu nikt nie lubi dopłacać sporej kasy do niewielkiego rezultatu.

A kolega który kupił Meridiana mając wcześniej tego rotela zaczął robić jakieś "nerwowe ruchy sprzętowe", oferował tego Meridiana na wymianę za coś innego. Coś mu się jednak w nim nie podobało. Jednak ostatecznie zrezygnował z pozbycia się Meridiana sądząc, że po zmianie cd z rotela na Meridiana niestety musi też zmienić wzmacniacz i "będzie dobrze", czego mu oczywiście życzę.

cóż, chyba znam sprawę bo to na moim podwórku, za płotem - kolega nie chcę zmienić dla samej zmiany - szuka określonego brzmienia i ma problem aby je znaleźć. Kiedyś miał to brzmienie o które mu chodzi - właśnie z rotelem, ale miał inny wzmak i słuchawki i stąd kłopoty z doborem:) tu nawet nie chodzi o pójscie do przodu ale uzyskanie dźwięku zgodnego z preferencjami. A nerwowe ruchy sprzętowe to chyba taka cecha kolegi folaba;)

Przekonywanie o wyższosci jednych cd nad drugimi nie ma moim zdaniem głebszego sensu, po prostu w jadnym systemie sprawdzi się 542 w innym insze źródło. Prawda jest taka ,że ogólnie odtwarzacze cd w przedziale do 2000 tysięcy graja na podobnym poziomie i za czesto wymaga się od takiego cd niewiadomo czego,nie znaczy to, że nie słyszymy różnicy ,ale są to przeważnie subiektywne odczucią .Moim zdaniem ukazanie w pełni wad i zalet takich odwarzaczy jest mozlwa tylko w przejrzystym torze(czytaj-sprzeciorek wyższej klasy) co w praktyce zdarza się niezwykle rzadko,bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie podłącza cd za 2000 do wzmaka za 10000 chyba,że tymczasowo.

?

>Byca

Mam teraz w domu 3 cd - rotela RCD-971, sony X222ES i Marantz cd-65. Kupione z różnych powodów. Cena każdego poniżej 2kzł (nawet zdecydowanie poniżej;)) i różnice pomiędzy tymi 3 cd są przepastne. Trudno tu mówić o subiektywnych odczuciach.

Chyba, że miałeś na myśli tylko porównywanie nowych cd poniżej 2 kzł?

clo2

Mówienie,pisanie o przepastnych różnicach w tego typu cd-ekach jest cokolwiek śmieszne ,na poziomie o którym piszemy odtwarzacze cd. zazwyczaj różnia się barwa dzwięku na zasadzie (jasna ,ciemna),tu różnice naprawdę mogą być słyszalne jak również dynamice(szybkośc dzwięku) niestety barwy dzwięku jak również niskie tony, szerokośc,głebia sceny, mają swoje ograniczenia,co oczywiscie bardzo łatwo usłyszeć porównując je z elektroniką wyższej klasy,cały czas mowa o odwarzaczach cd do 2000 na tym etapie zazwyczaj wymaga sie od cd poprawności w zakresie równowagi tonalnej co moim zdaniem nad 542 spełnia z nawiązką.

?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.