Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn Heybrook HB2?

Bernał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czytam forum od jakiegoś czasu, ale mam spore wątpliwości i boję się podejmować decyzję o tym zakupie samemu. Nie znalazłem za pomocą wyszukiwarki na tym forum informacji jaki wzmaczniacz będzie odpowiedni do kolumn Heybrook HB2. Jestem totalnym noobem w tym temacie, chciałem prosić Was o pomoc w zakupie wzmacniacza, odtwarzacza CD oraz kolumn.

Słucham głównie ciężkiej muzyki gitarowej. Najczęściej jest to hardcore>punk>metal>stoner>rock.

Wymiary mojego pokoju to: 293cm x 352cm. Kolumny zostaną ustawione na segmencie o wysokości 48cm.

Obecnie mam jakąś starą hipermarketową wierze samsunga z głośnikami 20/30W (dokładnie nie wiem, nie ma dokładnej informacji na nich). Ta moc mi raczej wystarcza. Ta jakość mi zdecydowanie nie wystarcza.

W tym momencie waham się pomiędzy:

miniwieżą:

Denon D-F102

a

zestawem:

wzmacniacz Denon PMA-500AE,

odtwarzacz Denon DCD-500AE,

kolumny Heybrook HB2

Nie upieram się przy wzmacniaczu Denona, raczej przy kolumnach HB2. Z tego co wyczytałem na forum są najlepszymi w tym przedziale cenowym. Trochę martwi mnie duża ilość basu, o której wspomina autor artykułu 'Podstawkowce do 2000zł'. Czy do hardcore-punk się one nadadzą?

Czy zestaw Denon PMA-500AE + HB2 zagra dobrze, czy może polecicie coś całkiem innego?

A może przy tej wielkości pokoju wystarczająca będzie miniwieża Denona?

Jakie kable możecie polecić? Tutaj już kompletnie nie wiem co wybrać.

Czy orientujecie się może, gdzie można odsłuchać kolumn HB2 w okolicach Katowic, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej?

W niedalekiej przyszłości chciałbym mieć możliwość podłączenia do tego zestawu gramofonu (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale piszę na wszelki wypadek).

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/39819-jaki-wzmacniacz-do-kolumn-heybrook-hb2/

Wprawdzie, słuchałem tych kolumn dosyć dawno to jednak pamiętam, że jako jedyne spośród wielu utytułowanych zagrały przyzwoicie a nawet bardzo dobrze z amplitunerem KD do którego poszukiwałem wtedy kolumn.

Nie kupiłem ich wówczas z powodu gabarytów. Uznałem, że dla mnie są za duże, zbyt obszerne.

To dosyć spore (gabarytowo) monitory, wydaje mi sie że przeznaczone do znacznie większych pomieszczeń niż to którym dysponujesz.

Mam wrażenie że w pokoju 10m2 możesz zastosować inne kolumny nieco mniejsze z podobnym rezultatem.

po pierwsze, jeżeli chodzi o te kolumny to słuchałem je kiedyś i bardzo mi sie podobały ! grały wtedy z ampli i dvd denona i naprawdę radziły sobie znakomicie. myślę że ze wzmacniaczem i cd bedzie można z nich wycisnąć jeszcze wiecej. zwróć tylko uwagę na to by basreflex wychodził do przodu, bo nowa wersja bodajże ma taki do tyłu a to może być katastrofa na regale...co do wzmacniacza to poleciłbym nowego reloop HA-210 ....myslę że do muzyki którą słuchasz powinien być jak najbardziej ok...co do cd to w zależności od ilości kasy która Ci zostanie poszukałbym czegoś niezbyt starego z drugiej ręki....z tego co mi sie wydaje to powinno Ci zostać około 800 zł na cd, a za tyle można już coś fajnego poszukać......

> slyszecisze

To może polecisz coś mniejszego w tej cenie?

> fufu10

Dzięki, no w sumie zaczynam sie zastanawiać teraz nad tym Reloop'em tym bardziej, że na innym forum gramofony tej firmy były polecane.

Ale oczywiście jak zwykle musi być jakieś, ale... Co z CD? Kompletnie się nie znam i nie potrafię dobrać nic samemu.

No i wolałbym mieć jednak wzmacniacz i cd tej samej firmy ustawione jeden na drugim. Wygląd wyglądem, po prostu się nie pomieszczę z tym wszystkim :)

Za 3200 zlotych z całą pewnością da sie kupić coś sensownego. Nie zrozum tego tak, że odradzam Ci te HB2. Uważam, że to dobre kolumny. Chciałem zwrócić Ci tylko uwage na ich wielkość.

Dodatkowo, podstawowe pytanie jakie mi sie nasuwa to takie czy je miałeś okazje posłuchać?

Jeśli tak to w porządku, natomiast jeśli nie to zacznij od odsłuchu tych kolumn.

Co do proponowanego Reloopa to byłbym powściągliwy. Sam go nie słyszałem, jednak z wpisów czytanych na forum odniosłem wrażenie że jest to urządzenie grające dosyć jasnym dzwiękiem i z HB2 może być to znaczne przerysowanie. Podkreślam jednak że takiej konfiguracji nie miałem okazji słuchać i moja opinia może być błędna.

W podobnym do twego pokoju,mój syn słucha ciężkiej muzy na monitorach Tonsil Tango 150.Zapłacisz niewiele,ja za nowe z ekspozycji dałem 400 zł.Mimo obudowy pasmowo-przepustowej nie ma żadnych problemów z basem w tak małym pokoju,a dynamiką zabiją podobne cenowo mimi monitorki.Kolumny nie mają też żadnych drastycznych wad typu wyostrzenie czy krzykliwość.

Heybrooki generalnie mają pasmo przesunięte raczej w dół, więc proponował bym dość jasno grający wzmacniacz. Może zainteresuj sie Reloopem 210. Za 700 dostajesz zupełnie przyzwoity wzmacniacz.

Luxmany i winyle 

Rozumiem. No niestety nie słyszałem tych kolumn. Na razie znajomy pytał w jakimś jednym sklepie w Katowicach i sprzedawca powiedział, że nie słyszał o takiej firmie.

Jeśli ktoś z forumowiczów orientuje się, gdzie w okolicach Katowic można posłuchać HB2 to byłbym wdzięczny za informacje.

dzięki,

tylko o tym reloopie napisał ktoś, że nie należy do 'ciepłych' wzmacniaczy.

A zależy mi na tym by poczuć to słynne ciepło winyli ;)

To jak to jest w końcu z tym Reloopem?

Bernal... wydaje mi się, że lekko przyciemniona barwa Heybrooków z ciepłym wzmacniaczem może wyjść zbyt "mulisto"... Odnosze takie wrażenie po spięciu swoich Heybrooków HB4 z ciepłym, misiowatym starym Radmorem... Na początku byłem oczarowany, jednak teraz szukam jasniejszego wzmacniacza... Ale myslę, że bez wcześniejszych odsłuchów się nie obejdzie :)

Luxmany i winyle 

=>Bernał,

To co mi przychodzi rozsądnego do głowy to rada dla Ciebie, żebyś zmienił podejście do zagadnienia. Bez wcześniejszego posłuchania czegokolwiek trudno o jakąś racjonalną decyzję.

Do tej pory nie wiesz jak grają HB2, nie znasz również dźwięku Reloopa. Tym bardziej nie wiesz jak zagra ten wzmacniacz z tymi kolumnami.

Opinie można czytać, a nawet należy. Jednak nic nie zastąpi własnych obserwacji.

Viniu zdaje sie, napisał że Heybrooki mają pasmo przesunięte w dół ( dotyczy modelu HB4), ja z kolei słuchając HB2 nie odniosłem takiego wrażenia, wręcz przeciwnie na tle innych wtedy przesłuchiwanych kolumn zagrały najjaśniej i najszczegółowiej, prezentując przy okazji niezły bas.

Już ten przykład świadczy o tym że opinie mogą sie znacznie różnić, a mimo to każda z nich może być uzasadniona.

Każdy słyszy inaczej, każdy z nas jest inny, dlatego też jedyne co mi przychodzi w tej chwili do głowy to to abyś wybrał sobie kilka Twoich ulubionych, dobrze znanych i osłuchanych płyt i z tym bagażem wybrał sie do jakiegoś sklepu ze sprzętem audio w Twojej okolicy. Tam posłuchaj rożnych klocków. Pewnie usłyszysz jakieś różnice, może wtedy będzie Ci łatwiej, a może jeszcze trudniej....

Tak, na marginesie wydaje mi sie że rozsądniej zacząć kupowanie od wzmacniacza i do niego dopasowywać kolumny niż odwrotnie.

Wydaje mi sie, że łatwiej biegać od sklepu do sklepu ze wzmacniaczem pod pachą niż z dwiema pakami jakie by one nie były.

Popełniłem jeden z najliczniej powtarzanych błędów tego forum. Wyraziłem opinię mając doświadczenia z podobnym sprzetem, a jak widać znacznie różniącym się. Istotnie swoja opinię oparłem na doświadczeniach z HB4 i przyznam, że na zasadzie analogii (biorąc pod uwagę użyte przetworniki wysoko i średnio-niskotonowe) odniosłem się do HB2. Jeśli jednak HB2 grają jaśniej, to z Reloopem może być juz zbyt jasno, choć pozostaje jeszcze kwestia odpowiedniego tuningu (Reloop jest na ten zabieg ponoć bardzo podatny) i okablowania.

Powielę zatem opinie przedmówcy: przed zakupem konieczny odsłuch... inaczej może być rozczarowanie.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

=>Viniu,

nie traktuj mojego wpisu osobiście. Absolutnie nie było moim zamiarem krytykowanie Ciebie. Chciałem jedynie autorowi wątku pokazać na przykładzie naszych wpisów jak mogą różnić sie oceny dotyczące brzmienia podobnych kolumn przez rożnych ludzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.