Skocz do zawartości
IGNORED

Test dla chorobliwych audiofili

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

>michelangelo

>Z tego co pamiętam, muzyka na CDDA to jest jakieś 40% wszystkich bitów, reszta to dane naprowadzające laser i dane nadmiarowe dla korekcji błędów.

Czy można przyjąć że te dane nadmiarowe do korekcji błędów nie są tak skuteczne jak dane nadmiarowe korekcji błędów jakie są stosowane na płytach z komputerowym softem - gdzie odczyt musi byc 100% ?

Jesli chodzi o tor analogowy to można go wyłączyć z tej dyskusji bo to już zupełnie inna bajka.

loczek - proszę Cię przeczytaj wszystkie wpisy dot. korekcji blędów itp. jeszcze raz. Zrozumiesz wtedy, że i płyty CDDA i Data CD mają IDENTYCZNĄ architekturę, a dokładność odczytu (a za tym idzie ilość błędów) zależy od prawidłowego oprogramowania napędu i wartości przez niego zwracanych.

na początek polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla dociekliwych google

Ukryta Zawartość

>macpiciu

Wcześnej też zostało powiedziane ze do zainstalowanie dowolnego oprogramowanie potrzebne są dokładnie wszystkie dane jakie są zapisane na płycie instalacyjnej CD, jesli odczyt formatu dane i audio byłby identyczny to taki CD bylby HI-END-owym transportem

>josef

Dzieki za link

Cashlack

>podparty wiedzą techniczną (ograniczoną wprawdzie)

Zażalenia do mojej wiedzy technicznej składaj tutaj:

Politechnika Warszawska

Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej (obecnie Matematyki i Nauk Informacyjnych)

Pl. Politechniki 1

00-661 Warszawa

Nikt tu nie pisze, że CD Audio ma narzuconą minimalną prędkość odczytu równą umownie 1x, CD Rom jak ma problem, to i przez kilka sekund będzie próbował przeczytać jeden fragment zanim odczyta dane bądź zwróci błąd. W przypadku odtwarzacza CDDA taka sytuacja jest nie do pomyślenia - czyta raz i wyrzuca cokolwiek - dane odczytane, bądź zmyślone, i byle dalej. Nie wiem, czy się już buduje napędy CD o zwielokrotnionej prędkości odczytu płyty CD, choćby celem zwiększenia pewności odczytanych danych i zaimplementowania bufora na potrzeby późniejszych powtarzanych odczytów danego fragmentu. Coś mi się jednak wydaje, że płyty się kręcą zawsze z prędkością 1x, bo zaraz by się podniósł lament, że hałas w napędzie rośnie, więc póki co - powtórzeń odczytu podczas odtwarzania CDDA nie ma, a podczas czytania CD-ROMu jak najbardziej się zdarzają.

>Nikt tu nie pisze, że CD Audio ma narzuconą minimalną prędkość odczytu równą umownie 1x

CDDA muszą się kręcić z prędkością conajmniej 2x (czyli 2,4mbps) bo przy szybkości 1x czyli 1200kbps nie nadążałyby z serwowaniem audio o bitracie 1378kbps

Przesłuchałem tych Pink Floyd i Rogera Watersa i muszę przyznać, że jakość tych mp3 jest nawet, nawet znośna. Ponieważ nie mam w domu żadnych empetrójek ten test był dla mnie tym bardziej ciekawy.

Czytając opinie o brudnych i zmielonych wysokich, o dziwo wg mnie najlepiej zachowały się własnie wysokie tony tzn. ilość jest do przełknięcia, ale straciły nieco na swojej dźwięczności. Największe spustoszenia kompresja czyni w górnym basie, nadmiernie go eksponując co powoduje, że gra pierwsze skrzypce nad resztą pasma. Dodatkowo jest przyklejony do średnicy i w znacznym stopniu ją zamula, np. uderzenia werbla - chwilami jakby był zalany wodą, szczególnie podkreślone na zestawie Maranz + Paradigm. Myślę, że głównie przez taki układ pasma dźwięk traci na dynamice i przestrzeni.

W sumie udało mi się wychwycić różnice jak kilka razy posłuchalem tych samych utworów, ale ze swoich płyt, a później z tej ściągnietej z internetu.

Napiszcie jakie są wasze spostrzeżenia, jestem ciekawy jak wypadło porównanie na lepszym sprzęcie.

Racja michelangelo, mój błąd.

Właśnie przyszła płytka od bumbum, więc zamieszczam link do pliku torrent:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety bumbum użył jakiegoś tragicznego kodeka, problemów nie będzie miał nikt.

Oto co ten kodek zrobił z sinusoidą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O co właściwie chodziło w teście bumbum? Jakość kompresji nausznie jak przy 96kb/s, nie da się tego słuchać. Poza tym to już są hece, żeby tak zniekształciło sinusoidę. Sinus w mp3 to powinien pozostać sinus, bo to najprostsza możliwa fala dźwiękowa. Na CD playerze wyszło mi, że 17kHz jeszcze słyszę, 18 już nie, z laptopa już 17kHz nie słychać, ale to pewnie wina sprzętu. 18kHz to ja bardziej "odbieram" niż słyszę, wyżej cisza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.