Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówki mocy Pioneer ' a

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Założyłem wątek o takim tytule celowo, aby inne osoby chcące kiedyś popytać w tym temacie nie mnożyli kolejnych wątków i ewentualnie się dopisywali do tego. (o ile do tego dotrą).

Mam w sumie konkretne pytanie. Mogę za kupić końcówkę mocy pracującą w klasie A Pioneer M-22 (fotka poniżej).

Cena ok. 1600 zł plus koszt wysyłki a więc pieniądze praktycznie niewielkie.

Chciałem zapytać, czy ktoś miał taką końcówkę i czy mógłby mi coś napisać na temat jej brzmienia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39848-ko%C5%84c%C3%B3wki-mocy-pioneer-a/

1.600zl i jeszcze sie zastanawiasz ? kolego wsiadaj w samochod i zap .... po nią ile fabryka dała:D za taka kase to ja juz bylbym w drodze. btw. kto ja tak tanio sprzedaje? jak sie rozmyslisz to poprosze o kontakt :D

Miałem M-22 na początku lat 90-ych. Dużo basu, dość przeciętna średnica, trochę piskliwie na górze. Cena jest chyba dobra, kiedyś widziałem go na audiogonie czy ebayu za około 300-400 USD.

>Discomaniac71

Nie 10 000 zł (to nie ta z Allegro;)), tylko 1600zł - dobrze przeczytałeś. Jest jeszcze druga za 2400zł. Obie ponoć w 100% sprawne technicznie. Ta za 2400 to ponoć jak ze sklepu;)

Skoro zdecydowałeś się już zabrać głos Disco to czy słyszałeś może tę końcówkę?

a na allegro bardzo ciekawe ceny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze wczesniej ktos ja sprzedawal za 4500zl z tego co pamietam

skad takie rozbieznosci? 10.000 - 4.500 - 1.600 ?

niektorym ludzia to sie juz chyba naprawde w dupach poprzewracalo ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

btw nie wiem jaki to jest rocznik, ale wygląda na dosc oldschoolowy sprzęt, wiec na poczatek przydaloby sie kondensatorki powymieniac .. zeby to jakos gralo .. a wiec + kilkaset PLN co najmniej.

>dobrus

Sęk w tym, że wyjazd po odbiór mógłby być dość karkołomnym przedsięwzięciem. Zostaje chyba tylko wysyłka;)

Ale nie podniecaj się tak jeszcze. Po pierwsze, to Disco niedawno sprawdzał stare ceny "sklepowe" tej końcówki i ona była w cenie mniej więcej takich, jak wyższy model integry Yamahy z tamtego czasu. To nie żaden HI-END;), tylko tak fajnie wygląda (dlatego też zwróciła i moją uwagę;)). Nie sugeruj się też ceną z jaką handlarz wystawił na Allegro;). Kupca to pewnie i za 1/5 tej ceny "od ręki" nie złapie.

Wygląd wyglądem, ale jak gra niespecjalnie i można kupić ciekawsze brzmieniowo rzeczy za te pieniądze to nie ma co się napalać. Dlatego też zapytałem jak to gra (bo że wygląda fajnie to wiem;))

>Dobrus

>niektorym ludzia to sie juz chyba naprawde w dupach poprzewracalo ..

Przecież większość aukcji wystawianych na Allegro przez handlarzy z opcją"kup teraz" to typowe poszukiwanie mniejszego, większego lub czasem horrendalnie WIELKIEGO JELENIA;). Żadna nowość;)

clo2, ja siedze w temacie audio od niedawna, wiec nie jestem jeszcze obcykany na rynku. Ale powiedz mi gdzie tu logika? skoro ktos jest zainteresowany kupnem takiej koncowki, wklepuje symbol na allegro i wyskakuje mu kilka propozycji, jedna za 10.000 a druga za 1.600 to ktora kupi?:) chyba,ze slowo handlarz nabralo ostatnio jakiegos nowego znaczenia, o ktorym nie wiem :)

nie szkoda tym handlarzom kasy na wystawianie takich aukcji ... ? przeciez pierwsza mysl jaka sie nasuwa to,ze to jakis niepowazny czlowiek bezczelnie żerujący na ludzkich slabosciach i tyle. ja bym go od razu do czarnej listy dodał, zeby i mnie kiedys nie zrobil w balona przy okazji :)

>dobrus

1600zł to nie na Allegro. A na Allegro jeszcze niedawno była tylko ta końcówka M-22 z ceną 10 000zł, gość wstawił ... a nuż chętny się znajdzie. Może się znajdzie...może nie;)

Ja też niedawno na powrót zacząłem penetrować Allegro. Chciałem kupić starego Marantza PM-64MKII. Jeszcze przed polową ub. roku taki wzmak w dobrym stanie dochodził do 700zł. A na Allegro handlarz wystawia teraz już baaaardzo długo za 1399 (teraz 1299, o stówkę obniżył;)). Jego wola, może uda sięsprzedać a może ... i nie;)

Skoro jesteś świeży to tylko tak z grubsza Ci wyłuszczyłem skoro cię problem cen u handlarzy na Allegro tak nurtuje. Dalej nie ma co tego ciągnąć, wszystko w temacie wiadomo i tyle.

>marcin737

Niestety z Rosji. Są nawet dwie. Ale mam czasem jakieś kontakty przez kierowców tam jeżdżących. Gdyby dało się jakoś skoordynować miejsce, to mógłby być odb. osobisty.

W innym przypadku to faktycznie możesz dostać sprzęt nie do końca w pełni sprawny albo ... kilka cegieł. Praktycznie wtedy niewiele co zdziałasz, a gość sprzeda to raz jeszcze i zarobi podwójnie;)

hehe z rosji :D ? ale skad dokladnie, i kto to sprzedaje..? Sasza z St Petersburga czy to jest jakos zorganizowane ;D ? ja jestem chetny, nawet na tą za 2400zl, gra to swietnie, na audiokarmie same superlatywy, bo juz sie kiedys nia interesowalem i sporo czytalem na ten temat. w kazdym razie za ta kase na 100% nic lepszego nie kupisz. Niestety na 70% wymiany beda wymagaly elektrolity. z tym,ze ja zadnych przelewow do rosji robil nie bede ;) takze jesli forma zaplaty jest tylko taka to ja odpadam :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

1976 rok. 120.000 jenow czyli tyle samo ile 7 lat pozniej Yamaha A 1000. Ponizej dowod: zrzuty stron. Yamaha A 1000 robiona byla jeszcze w 1987 roku. Jej cena wzrosla do 128.000 jenow. Nominalnie jednak pojawila sie w katalogu 1983 z cena 120.000 jenow (A 1020 w 1984/85). Wiem bo mialem obie:)

post-1457-100001820 1201783571_thumb.jpg

post-1457-100001821 1201783571_thumb.jpg

>dobrus

Wrzucałem niedawno linka w wątku "Znaleziska na Ebay i Allegro". Przewertuj kilka zakładek wstecz to odnajdziesz, mi się teraz "kopać" nie chce bo ja z niego teraz nie korzystam. Tam w ogłoszeniu do którego wiedzie link jest wystawiona jedna, ale jak się kontaktowałem, to gość ma dwie. Wg jego deklaracji jedna w stanie "sklepowym", druga z lekko podrapanymi kaloryferkami (powyżej to fotka niby tej trochę "podrapanej"). Obie ponoć 100% sprawne.

Ale ma to może ze 30 lat i w dodatku pracuje w klasie A, więc przegląd i odnawianie sprzętu trzeba od razu założyć, to fakt.

aaa..dobrus piszesz w o mnie, że interesujesz się tematyką audio zaledwie kilka miesięcy (plus ew. czas zarejestrowania się na forum - ok pół roku).

a potem piszesz: "...w kazdym razie za ta kase na 100% nic lepszego nie kupisz";) hmm....?

120 000 yenów z 1976r to nie te same 120 tyś z 87r., tylko dużo, duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo

więcej kasy

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

stefanB mowimy o roku 1983 bo wtedy miala swoja premiere A 1000 i wtedy kosztowala 120.000 yenow. Poszperam w sieci i znajde na to dowod jesli mi nie wierzysz natomiast generalnie chodzi o to ze nic nie usprawiedliwia ceny 10.000zl ani nawet 4.500zl za prawie 32 letnia koncowke mocy. I jakby nie bylo jest to sporo wiecej niz jej cena w chwili premiery (sic).

Ja nie spieram sie o te kilka lat disco. Miedzy 1983, a 1987 to juz nie ma prawie różnicy.

Chcę panom jedynie uzmysłowić, że cała zadyma zwiazana ze zmiana cen surowców, ropy, itp spowodowała lawinową zmianę w drugiej połowie lat siedemdziesiątych.

1000 dolarów z 1976 to 1800 w 83r., ale tylko 2000 w 1987r. Więc między 76 a 83 prawie dwa razy

Porównując ceny z 83 z cenami z 87 nie popełniamy już wielkiego błedu, ale pamiętajmy, że w 1976r to były jeszcze zupełnie inne pieniądze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ile zatem Twoim zdaniem powinna kosztowac ta koncowka po 32 latach zakladajac jej dobry stan techniczny? Pytam zupelnie powaznie bo chyle czola przed Twoja wiedza i umiejetnosciami praktycznymi.

Ceny reguluje rynek vintage'u. Rzeczy są tyle warte, ile ktoś jest gotów za nie zapłacić.

Rozpatrywać należy całkowicie osobno dwa aspekty:

1. Wartość kolekcjonerska. Tu ceny rządzą sie podobnymi prawami jak na rynku dzieł sztuki. Częstość występowania, jakieś wyjątkowe cechy danego modelu, stan, czy w końcu wykreowana (mniej lub bardziej świadomie) moda. I nie mają wiele wspólnego z cechami użytkowymi urządzenia. Na tym rynku cena tej końcówki będzie tylko rosła, bo podaż jest bardzo ograniczona. I pewnie tylko kwestią czasu jest kiedy osiągnie 10kzł. Wiele osób skupuje dobre classic audio traktując to jako niezłą lokatę kapitału.

2. Wartość użytkowa. W tych kategoriach można tylko się zastanawiać jaka kwota będzie już zbyt wysoka za 30 letni wzmacniacz. Czyli jaki dzwięk kupimy za porównywalne pieniądze. Myślę, że to są ostatnie chwile dla tego typu dywagacji. Przetasowanie na rynku wtórnym już nastąpiło. Większość godnego uwagi sprzętu z lat siedemdziesiątych przeszła w posiadanie tych, którzy "wiedzą". Każda następna cena będzie wyższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.