Skocz do zawartości
IGNORED

Kupowanie na e-bayuuuu

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

Teoretycznie około 20%cła i podobnież VAT-u. Jeżeli kupujesz w sklepie i ten wystawia ci fakturę , powinna się na nij znaleźć specjalna formułka o preferencyjnośći ( czyli , że towar wyprodukowano w EU ) wtedy odpada VAT . Polecam kupowanie od osób prywatnych i zwrócenie się do nich z prośbą , żeby wysłali paczkę jako tzw. " prywatną " - wtedy powinna ona ominąc odprawę celną ( jak jest w rzeczywistości z tą paczką prywatną nie wiem ) . A najlepiej po prostu pojechać i odebrać towar osobiście . Na miejscu sprawdzasz jego stan i przewozisz go bezpiecznie . Paczka z niemiec to koszt około 15 eur.

Gość somebody

(Konto usunięte)

sprzęt elektroniczny jest zwolniony z cła tyko wtedy kiedy wartość produktu jest mniejsza bądź równa 175euro. Przekonałem się o tym we wrześniu tego roku przywożąc laptopa z USA. Uświadomił mnie o tym przemiły celnik, który dodatkowo chciał mi wlepić karę (połowę warości cła) za przemyt......wystarczyła 100$ w paszport :)

jak to jest z tą prywatna paczką o której pisze Cortazar?

Kupował ktoś już na e-bayu?

to jest paczka prywatna, płacił ktos cło czy nie?

ludzie piszcie co wiecie , bo też chcę coś ściągnąć z niemiec a masm obawy , bo jak dowalą z 20 czy 30% to cała operacja na nic

To może i ja dodam swoje.

Właśnie dopiero co załatwiłem pierwszą aukcje na ebayu i pojechałem po towar osobiście do niemca. Na granicy celnik się mnie zapytał co wiozę, to mu grzecznie odpowiedziałem co i skąd i że sprzęcik jest uzywany. Gość nie wnikał wogóle w cene tylko popatrzył, oddał paszport i życzył miłej drogi. A zwiozłem sobie kolumienki i to za ponad 1500 euro

• 5 miesięcy później...

Cze

Niedlugo wybieram się do usa i kcialbym spytac czy ktorys z was przewozil jush wczesniej sprzet elektroniczny z usa do polski, wie jak wygladaja ewentualne oplaty celne, itd. Szukałem jush conieco w necie, ale nie dostalem zadnej konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam

Część sprzętu można łatwo przerobić - wielu producentów aby ograniczyć koszty i nie robic 2 wersji zasilacza, zamawia specjalne trafa, które można ustawić zworkami. Tam miałem np. w procesorze HT Acurusa i pre Metaxasa.

Ale już na przykład Theta albo Krell stosują inne trafa w modelach US i euro, więc ew. przeróbka wiąże się z bardzo dużymi kosztami i generalnie jest nieopłacalna.

Istnieje także grupa sprzetu (głównie taniego) który jest wyposażony w zasilacze impulsowe, którym jest wszystko jedno czy dostają 110V czy 230V.

Warto zatem (o ile to możliwe) upewnić się przed kupnem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A teraz jak przywoze cos z niemiec to juz nic nie place,czy tak?:) przepraszam za pytanie ale ni

e na biezaco w tych sprawach jestem

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.