Skocz do zawartości
IGNORED

LME49830 MOSFET-Amp

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze opcja bez dużych kondensatorów i mostków; 75x75mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lme - widziałem na allegro po 20-parę zł; ja zamawiałem z sampli z nationala; moc - zależy od napięcia zasilania i zastosowanych tranzystorów i ew. liczby ich par - w moim przypadku 60-70W/8R. co do jakości, sama kość zapowiada się więcej niż przyzwoicie, jak poskładam to w całość - wtedy będę mógł coś więcej napisać:)

witam i sorki że się wtrancam pasiłaby mi wersja z dużymi kondami i diodami na zasilaniu.Jest można powiedzieć świetna jak będzie możliwość to się piszę na dwie sztuki.Nabyłam dwa LME49830 na allegro i przydałoby się przekonać co są warte.Pozdro Magda.

Moje płytki wyglądają tak. Pittt-owi gratuluję oryginalności.

Ukryta Zawartość

post-1961-100006444 1206480185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam po przerwie - pierwszy kanał uruchomiony!

odbyło się bez problemów, układ nie wzbudza się, nie brumi, nie szumi wcale, DC offset na wyjściu 0,0mV, pograłem na razie chwilę jednym kanałem z biasem 210mA - i powiem, że jest zachęcająco:)) jest czysto, szczegółowo, ale całe szczęście ni w ząb ostro, wzmak ma przyjemnego "kopa". Całość musi się wygrzać, ale dopiero jak złożę całość - pomierzę i ocenię jak to gra:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie .Coś temat w okół LME ucichł .Jak miałbyś chwilę to proszę odpisz.Chciałbym wiedzieć jak się spisuje ta kostka bo mam też dwie w zanadrzu.Prosiłbym o udostęonienie w miarę morzliwości pliku do wydruku naprasowanki.Bardzobym był wdzięczny.

temat przynajmniej u mnie nie zdechł :) włożyłem na razie 2 kanały do dedykowanej im paczki i czekam teraz na trafa z toroidów. jak przyjdą, wrzucę fotki jak to wyszło... odpalałem 2 kanały razem i trzeba powiedzieć, że jest bardzo dobrze!! wzmak gra naprawdę dynamicznie, gładko i bardzo szczegółowo. jest dobra przestrzeń i szybki basik.

jeśli ktoś potrzebuje wzoru na naprasowankę - proszę o info na priv.

• 1 miesiąc później...

magda2526, 8 Kwi 2008, 14:52

>Witam serdecznie .Coś temat w okół LME ucichł .Jak miałbyś chwilę to proszę odpisz.Chciałbym

>wiedzieć jak się spisuje ta kostka bo mam też dwie w zanadrzu.Prosiłbym o udostęonienie w miarę

>morzliwości pliku do wydruku naprasowanki.Bardzobym był wdzięczny.

przepraszam ze wytykam ale przeczytalem 2 twoje posty i w kazdym masz inna plec?

zdecyduj sie na jakas i sie jej trzymaj bo nie wiem czy jestes kobieta popelniajaca bledy czy facetem>? jakos dziwnie sie czuje jak ktos nie potrafi sie sprecyzowac....

nie chcialem cie urazic i jeszcze raz przepraszam.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jestem mocno zainteresowany PCB pod LME49810, w wersji trany z jednej strony płytki.

Może Koledzy, mający kontakt z zakładami wykonującymi takie usługi, rozpoczęli by formowanie jakiejś listy.

Pozdrawiam.

stary bej, 25 Maj 2008, 21:04

Witam!Spotkałem sie z taka wersją PCB na LME49810,niewiem czy jest wystarczająco ciekawy,ale na poczętek jest taki projekt,własnie w takiej wersji,trany z jednej strony płytki.Niesprawdzony!Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

>Ted125

Płytka bardzo ładna tylko chyba pod LME49830, bo tam mosy w końcówce, ale ponoć i mosy można popędzić na LME49810-nie wiem.

Gospodarz CHUmI opuścił wątek??

Może Foksik, lub Pitt poprowadzili by "krucjatę" wykonania gotowych PCB, zamieszczając zdjęcia pokazali, że Potrafią elegancko je zrobić.

No chyba że któryś z Kolegów ma do "spuszczenia" 2 sztuki to chętnie wezmę -:)

Pozdrawiam.

ja niestety nie posunalem sie w temacie ... mam plytki i wiekszosc elementow i chcialem do nich wsadzic Laterale ale kolega ktory mi je objecal zwodzi mnie za nos juz 3 miesiace :( skonczy sie to tk ze sam bede sobie musial je kupic ... jak tylko odpale to napewno sie pochwale a moze pokusze o swoja plytke. Narazie dopracowuje wzmacniacz sluchawkowy - jak bedzie gotowy to nastepne projekty :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

ile mosfetów mozna wysterować za pomocą tego scalaka ??

chciałbym podłączyć pod niego 8 par i zasilić go 2x90 dla obciążenia 2R tylko niewiem czy wydajność zcalaka wysteruje tyle mosów i pojemność złącz czy przełąduje

Wszystko ładnie tylko nie widzę zabezpieczeń przeciwzwarciowych. Panowie z Nationala zaprojektowali bardzo ciekawy układ zasilany wysokimi napięciami i nie przewidzieli do niego zabezpieczeń?

Proponuję dodać coś takiego, układ ograniczenia prądowego z podcięciem. Namalowałem na szybko w paincie, wartości trzeba by odpowiednio dobrać do RE1 i RE2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc będzie to tak:

prąd ograniczenia = Imax - ja założę 4A

rezystancja rezystorów emiterowych = Re - u ciebie 0,1ohm

impedancja obciążenia wyjścia = Robc - u ciebie 8ohm

UD2 = UD3 = spadek napięcia na diodach 0,6V

R1 = R4 = przyjmujemy 1000ohm

musimy obliczyć wartości R2 i R3

wzór:

R2 = R3 = (Imax X Re x R1)/(Imax x Robc - UD2)= (4A x 0,1ohm x 1000ohm)/(4A x 8ohm - 0,6V)= 400/31,4 = 12,7ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.