Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby sie ktos czepial to napisz ze topologia tego STK jest bardzo podobna do topologi koncowek wielu Luxmanow :).A jakby tego bylo malo to Sanjowskie tranzystory ktore siedza w STK-ach sa wszechobecne od typowej masowki poczynajac na HI-ENDzie konczac.

Napisales ze chcialbys wiedziec co ruszac warto a czego nie . Oto moje typy : 1.Prowadzenie zasilan i masy(min. rozsadne grubosci przewodow,odpowiednie rozprowadzenie masy, brak petli ind. tzn male rozsuniecie obwodow zasilajacych i sygnalowych) 2.Jakosc zasilania (jakosc kondow w zasilaniu i separacji zasilania stopnia sterujacego, moc trafo) 3. jakosc elementow biernych - po pierwsze kondow w torze sygnalowym co daje na pewno slyszalne efekty, odnosnie R zostawilbym na sam koniec bo to chyba rzecz majaca najmniejszy w tym szeregu wplyw na brzmienie.

Wymiana rezystorów nic nie da.

Końcówki na STK grają całkiem przyzwoicie - nowe, lepsze kondensatory w zasilaniu nie zaszkodzą, mostki można wymienić. Najwięcej moim zdaniem poprawy przyniesie w tym wzmaku (jak w większości Diorowskich) wyrzucenie przedwzmacniacza. Robiłem kiedyś eksperymenty z WS-504B podłączając się pod same końcówki z pasywnym przedwzmacniaczem (oryginalny potencjometr Diory) - różnica w dźwięku in plus była kolosalna.

>spagat

Gdy już zrobisz z tą Diorą co się da, możnaby zrobić jakieś porównanie jej w jakimś gremium z jakimś piecykiem sony z serii ES (niekoniecznie 770ES;)). Widzę, że nawet główny miłośnik ES-ów tu zagląda z zainteresowaniem więc wielu byłoby bardzo ciekawych porównania (a tym samym na forum działoby się coś ciekawego).

Nagadalem sie bo akurat mam czas i pisze co mi przychodzi do glowy na temat. :) Co ztego z reszta ze ja sie nagadalem na emat najwazniejszych wlasciwosci tego wzmacniacza i najwazniejszych ruchow przy jego "rasowaniu" jak inni bede sie co najmniej jeszcze raz tyle rozpisywac czy na zasilaniu albo gdziekolwiek indziej dac Panasonc FC czy Nichicon WSHD czy ELNE CHWDP :) No wlasnie- co z tego jak sciezka masy np nie bedzie na tip top.

Jak najbardziej racja ! wyrzucenie albo mozliwosc ominiecia z pr. glosnosci jak mowisz . przedwzmacniacz w tym wzmaku nie spelnia funkcji wzmocnienia napieciowego(pre ok.1V/V, konc.mocy ok.100V/V) o ile dobrze pamietam wiec w zasadzie sluzy glownie do regulacji barwy. jak komus na tym bardzo nie zalezy to pominiecie wskazane.

o rany chłopie jak zyje jeszcze nie spotkałem goscia tak pozytywnie zakreconego w kierunku tego co z stkiem mozna dokonac..mam nadzieję, że kolega który ostro wział sie za tuning weźmie sobie te rady do serca(prowadzenie masy)choc tam w tym druku diora nieźle poszła do przodu..zasilanie chyba jest 4xAC36V czyli jakies 44V po wyprostowaniu..tylko trafko było 120VA..troche niby mało..ci z diory pisali ze z zasady głosno sie nie słucha wzmaka i nie ma potrzeby aplikowania lepszego trafolka..niby moze i słusznie..ale..

Tak. Wlasciowoscia Diory bylo to ze w sporadycznych punktach masy mieli przeblyski i byla poprowadzona np w gwiazde a za chwile obok byla totalna kaszana gdzie wszystko sie mieszalo i to jeszcze na cienkim druciku.A juz w pre na masie to byla zupelna kicha. O! albo zasilanie pomiedzy koncowkami a kondkami zasilaniana na 20cm telefonicznych drucikach.Nawet jakby wrzucili nie wiadomo jakie Sankeny to gralyby najwyzej polowa swoich mozliwosci. Wracajac do 504 tu nawet plytka z gory wyglada logicznie wiec jesli tam jest cos pochrzanione to juz bylby szczyt.

Punktem docelowym w osiagnieciu dobrej jakosci basu jest wymiana trafo na wieksze. W tym sensie wymiana kondow na wieksze(sa tacy ktorzy uwazaja ze nie nalezy ich zwiekszac ale wg mnie pod warunkiem mocnego trafo ) nie daje do konca dobrego efektu w jego kontroli-zwieksza generalnie stala czasowa rozladowania i ladowania kondow ale nie zmniejsza radykalnie wachan napiecia zas. przy dluzszych poborach pradu z zasilacza , znaczy to ze przy krotkich impulsach bedzie mozliwosc i wrazenie ich kontroli ale przy dlugich basowych akordach, pasazach czy jak kto woli bas bedzie rozlazly i malo artykuowany.Generalnie moze sie skonczyc na kombinowaniu z pojemnosciami tu i uwdzie ale nia przyniesie to naprawde dobrego efektu. Trzeba zaznaczyc ze znieksztalcenia od wachan zasilania w zakresie niskotonowym sa nadazne za amplituda sygnalu (pradu) oddawanego do obciazenia czyli inaczej niz w zakresie sredniotonowym gdzie znieksztalcenia procentowo zmniejszaja sie w stosunku do amplitudy sygnalu wy.

Witam! Zarówno Tych co już obserwują temat jak i Tych co dopiero zaczęli się udzielać lub obserwować.

Dziękuję za tak duże zainteresowanie tematem, myślę, że dzięki temu projekt uda się ukończyć z pozytywnym efektem.

Do rzeczy:

Jeśli chodzi o kondensatory w zasilaniu, to bankowo będą 10000uF, ważą się losy marki i napięcia na jakie mają być (nie chciałbym wkładać na mniej niż 80V). W grę wchodzą Nippon chemicon KMH (duże problemy z zakupem w Polsce, ale nie poddaje się), Panasonic FC (podobnie z zakupem kicha) i Jamicon (dostępne od ręki).

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym sterowaniem kolumn 4 ohm...? Jeśli dobrze rozumiem, to aby nie upalić STK'ów przy napędzaniu kolumn 4 ohm'owych napięcie powinienem obniżyć do wartości około 36V?

Jeśli to tak jest to ten punkt przeróbek porzucamy - wydaje mi się, że nie ma sensu, lepiej stosować kolumny 8 ohm.

Po prostu nie będę podłączał kolumn o niewiadomej impedancji - to będzie moje zabezpieczenie.

Jeśli chodzi o zasilacz to są dwa symetryczne uzwojenia (oddzielnie dla kanału lewego i prawego) na rdzeniu jednego toroida plus trzecie pomocnicze do sterowania stand-by (dziwne rozwiązanie). Każde z tych uzwojeń seryjnie posiada diody prostownicze 3A (teraz mostek prostowniczy 10A) i kondensatory 2x4700uF/63V (teraz będzie 10000uF/100V).

Z tego co przeczytałem wyżej to wydaje mi się, że jednak pomocny będzie zapas mocy (więcej niż 120VA). Co prawda wzmacniacz ten nie będzie służył do napędzania dyskotek, ale do grania w moim pokoju, przy różnego rodzaju muzyce, więc mogą wystąpić dłuższe sekwencje z nisko schodzącym basem rozciągniętym w czasie (słucham też muzyki elektronicznej). Czy wobec tego wystarczą dwa seryjne transforamtory Diory WS 504, połączone równolegle, czy może lepiej zainwestować w trafo toroidalne robione na zamówienie typowo do sprzętu audio? Jeśli tak to gdzie zrobią to poczciwie i w miarę rozsądnych kosztach?

Co do dalszej kwestii to jak rozsądnie poprowadzić zasilania, masę, lepiej prowadzić obwody sygnałowe i zasilające razem, czy osobno?

Kondensatory wszystkie zostaną wymienione na lepszej jakości - chciałbym by to były Panasonic'i FC, ale jak wyżej napisałem, są z tym pewne problemy.

Jeśli wszystko już tak jest robione, bez przesadnego patrzenia na koszta, to może nie warto oszczędzać na jakości rezystorów, według mnie lepiej teraz to wymienić, kiedy wszystko jest na wierzchu, niż później głowić się z pincetą. Nie wiem tylko jakie mają być te rezystory? Jaka firma, metalizowane, ceramiczne, jaka dokładność, itd?...

Jeśli chodzi o pominięcie przedwzmacniacza to już nie raz o tym czytałem. Ma on jednak zasadniczą zaletę, wspomnianą wcześniej możliwość regulacji barwy tonów. Wolałbym posiadać ten luksus, tak jak i loudnes, oraz defeat.

Wpadłem więc na taki pomysł: Aby zaprojektować drugą płytkę z przekaźnikami załączającymi źródło dźwięku. Do sterowania tą płytką można wykorzystać włącznik kolumn pary "B" (nie będzie podwójnych portów do podłączenia kolumn - tylko stereo), w taki sposób aby przełączał między przedwzmacniaczem, a wspomnianą wyżej płytką z przekaźnikami.

Naczytałem się też gdzieś, że za wspomnianą nieciekawą barwę przedwzmacniacza odpowiedzialne są układy NE4558N, może przy okazji wstawić jakieś lepsze, inne, ładniej brzmiące?

Masa? Co konkretnie z tym prowadzeniem? Jest to zależne ode mnie, czy od tego jak została zaprojektowana płytka? Jeśli mam na to jakiś wpływ to poproszę o jakieś wskazówki.

Jak poprowadzić masę na "tip top", czym się wzorować, jakie zasady wyznawać (wszystkie ważne rady)?

Co to znaczy, że w tym STK jest możliwość stabilizacji prądu zasilania źródeł napięcia odniesienia źródeł prądowych, zupełnie jak w Sony serii ES? I co to w rzeczywistości znaczy, daje, jak z tego skorzystać?

Jeśli chodzi o porównanie Diory po przeróbkach, to jeśli ten projekt dobrnie do końca i Diora zagra to bardzo chętnie udostępnię do badań, obfotografowania itd.

Z góry dziękuję za kolejne sugestie, rady, instrukcje i wypowiedzi.

Pora na dalszą porcję zdjęć dokumentujących przeróbki.

Zamieszczam także spodnią część płytki zasilania i końcówek mocy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18398-100000645 1202758299_thumb.jpg

post-18398-100000646 1202758299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś przyjechały nowe końcówki mocy STK 4044V, postanowiłem je pokazać, aby nie było wątpliwości, które są oryginalne Sanyo, a które to lepszej klasy zamienniki (nie te najtańsze).

Różnią się jednym szczegółem - jak spojrzymy od góry na hybrydę, tak by widzieć skąd wychodzą piny to będziemy widzieli kolor laminatu, oryginał ma brązowawy, a zamienniki z reguły zielony.

Wszystko wyjaśnia fotka niżej.

Skończyłem dostosowywanie mostków 10A i radiatorów do płytki układu, zamieniłem także radiator na stabilizatorze UL7505S, na bardziej profesjonalny, o większej kubaturze (lepiej oddaje ciepło), po badaniach diory na której ciągle słucham muzyki, wiem, że dość mocno się nagrzewa - przy cichym słuchaniu muzyki to on jest głównym źródłem ciepła w obudowie.

Zapraszam do oglądania i konstruktywnej krytyki.

Niebawem zdjęcia zamontowanych wyżej wymienionych elementów.

Ukryta Zawartość

post-18398-100000561 1202823316_thumb.jpg

post-18398-100000562 1202823316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja jutro powinienem miec juz swoja Diore w lapskach :D

PS. zamiana trafa na np. 2x28V 300VA (zmiesci sie) przyniesie jakies problemy? takie akurat mam, a chcialbym zrobic podmiane zamiast oryginalnego, wiem ze oryginalne ma 4x40V (takie jakby dual mono 2x 2x40V) + 8,5V (do zasilania procesora), wiec musialbym male dodatkowe trafo na 8-9v zakupic...

ale czy beda jakies korzysci (oprucz zapasu mocy) np w brzmieniu? bezpieczenstawa dla STK'ow czy kolumn...?

kolumny mam 6ohm....

Oryginalne hybrydy Sanyo w Polsce rozprowadza jedynie "Cybortech"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupowałem właśnie u nich, całość wyniosła mnie 125 zł. (2 x 55zł - STK + 15zł - kurier), wczoraj po południu zamówione, dziś o 11 były.

Wydaje mi się, że zmiana trafa na 2x28V (mimo, że o ponad dwa razy większej mocy), jest złym pomysłem. Końcówki STK pracują na wyższym napięciu, co prawda - jeśli dobrze zrozumiałem - we wcześniejszych wypowiedziach Kolega wspomniał, że dla 4 Ohm'owych kolumn dobrze byłoby zejść z zasilaniem do około 36V. Jednak 28V po stabilizacji i filtracji to i tak może być za mało... Tak sobie gdybam, nie mam pojęcia jak to w rzeczywistości się zachowa.

Szkoda, że w dni powszednie tylko Pan Panie F.Pawlikowski, się udziela w temacie, ale i tak jestem zaskoczony weekendowym poruszeniem tematu.

Dalsze fotki po montażu mostków z radiatorami:

Pozdrawiam.

post-18398-100000551 1202831870_thumb.jpg

post-18398-100000552 1202831870_thumb.jpg

post-18398-100000553 1202831870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie doczytałem się, że jeden z użytkowników tego wzmaka (elektroda.pl) próbował zrobic podmiane na trafo tylko z dwoma uzwojeniami wtórnymi (znaczy sie 2x40v) i juz miał problemy z brumem, więc musze jak cos to zamawiać nowe trafo, jutro obczaje jak ma ten wzmacniacz z dolnym pasmem współpracując z moimi kolumnami.

Ładnie sie prezentują teraz te mostki ;) Ja pewnie zrobię coś podobnego u siebie, chyba że spróbuje dopchać tam osobne zasilacze aby takie pełniejsze dual mono zrobić. Docelowo już myślałem o zmianie koncówek na symasyma w tej Diorze, ale jakoś szkoda mi tych oryginalnych, zobaczymy co z nich da się wyciągnąć.

Ostatnio przesłuchiwałem kilka sztuk równych uznanych firm wzmacniaczy w cenach 400-500zł wieć jutro będę wiedział co warta ta Diora ;))

Na "elektroda.pl" przeczytałem wszystkie wątki dotyczące Diory WS 504 i nie tylko, problemem przy wymianie trafa w tej Diorze jest punkt zerowy uzwojeń... Dlatego (według mnie) jedyne rozsądne wyjścia z tego problemu, to zdublowanie oryginalnego trafa, lub zrobienie według nowego projektu specjalnie do tego wzmacniacza.

Można jeszcze kombinować przez podłączanie masy w różne punkty, co jednak (podobno) nie daje zadowalających efektów.

Pozdrawiam.

PS:

jak wzmacniacz dojedzie to zrób kilka fotek, wnętrza - z doświadczenia wiem, że potrafią się różnić (wersje eksportowe, itd.).

Także przeczytałem wszystkie wątki o tej Diorze ;)) i o tej masie tez czytałem, próbach prowadzenia na różne mnej lub bardziej zadowalające sposoby... no nieważne, zdecyduje jutro co robić.

Moja jest wersją nie eksportową, zwykłe WS 504 (non-B), ale fotki oczywiście wrzucę, nic niewiem o stanie jego wnętrza, jedynie to, że miał wymienione jakieś kondy i STK na 4044V.

Docelowo planuję wymianę takżę rezystorów na Allen Bradley (moje ulubione), ale w późniejszej fazie zabaw.

W każdym razie, od jutra ruszam. ;]

No i oczywiscie z tego co widac na zdjeciu spodu plytki to diora czym dluzej robila wzmacniacze tym gozej robila np sciezki masy , nawet nie sa specjalnie grube i cos tam jest nakrecone:( .Twoja fota nie jest zbyt wyrazna ale widac ze nie do konca wszystko jest ok wiec nie dziwie sie ze byly u niektorych problemy z przydzwiekiem.Zalaczam rysunek ktory jest w zakresie koncowki rozwiazaniem bezkompromisowym(wersja dual mono ze wspolnym punktem masy dla obydwoch kanalow, jest mozliwe rozdzielenie tych mas)Czy przy takim rozplanowaniu elementow nie narzuca sie takie lub zblizone rozwiazanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jutro wrzuce graniczne zakresy wartosci niektorych R i C ktorych zmiany powoduja pewne roznice w charakterze brzmienia wzmacniacza. No i postaram sie nakreslic ta stabilizacje pradu jak w Sony ES :)

A! Z przydzwiekiem problem jest m.in dalatego ze koncowka na wzmocnienie 100 V/V i jest bardzo czula na wszelkie zaklocenia generowane na kablach syg. z pre (tym bardziej ze jest sterowana z pota) oraz prady i pola elektromag. np z zasilacza ktore moga odkladac sie wlasnie na masie tam gdzie biegnie rowniez sygnal z wejsc

+ i - STK-a.

@Artuch

jesteś światłem w tunelu człowieku ;)) niecierpliwie czekam na spis wartości granicznych elementów do tego wzmachola...

co do trafa zasilającego to jak się doczytałem to zmieniając te standardowe 120VA na inne trzeba brać kilka problemów pod uwage. Podobno przy tak małym trafie, gdy mocno obciążymy wzmacniacz to spada napiecie na tym trafie co jest ratunkiem dla STK'ów, temu przy małym obciążeniu napięcie jest niemalże przy granicy ich możliwości (podruby potrafią się na starcie palić). Noi weźmy pod uwagę że zamontujemy trafo 2x mocniejsze o tym samym napięciu, uwalimy STK przy dużym poziomie wzmocnienia! mocniejsze trafa musimy chyba montować na niższe napięcia...

proszę mnie poprawić jeśli źle wnioskuję...

bo to by oznaczało ze inżynierzy z Diory wiedzieli jak zrobić tanio a zarazem w miare dobrze ;))

No to ładnie!

Więc Artuch, sugerujesz aby zrobić nową płytkę drukowaną do wzmacniacza, czy połączyć punkty masy oddzielnymi przewodami, tak jak to narysowałeś. Elektronik ze mnie żaden, więc jeśli Cię nie urażę, to prosiłbym o bardziej łopatologiczne wyjaśnienie, krok po kroku, co i jak zrobić.

Co do Napięcia na końcówkach mocy STK, to zgodzę się, że może pojawiać się zbyt wysokie, ale nie jest to wina projektowa, tylko wyższego napięcia w sieci (230 za miast byłego 220V), dlatego nieoryginalne STK sobie nie radzą. Rozwiązanie jest proste, albo odwinąć trochę z trafa, lub podłączyć ją przez stary unitrowski stabilizator napięcia.

Pozdrawiam.

a no z tym 230V to prawda, zapomnialem o tym jeszcze wspomniec, ze jest to taki gwozdz do trumny z napieciami w tym wzmacniaczu...

w kazdym razie jakbys chcial montowac dwa trafa to pewnie musialbys je nieco odwijac... ja chyba raczej skusze sie zamowic jakies projektowane specjalnie pod ten wzmacniacz... ale to w przyszlosci...

co do plytki to mysle ze pewne bledy mozna poprawic na kablach... no ale niech sie znawcy wypowiedza... zobaczymy tez jaki bedzie brum po wstepnych przerobkach wzmacniacza....

Odnosnie doboru trafo to palenie sie podrobek jest sprawa wtorna i nalezy miec pretensje do ich producenta.Orginalny STK 4042 ma max. zasilanie +-65V a 4044 ponad +- 70V czyli taka sytuacja nie powinna nastapic.Wymiany trafa bym sie specjalnie nie bal . Podszedlbym do tamatu w ten sposob ze dobralbym trafo z napieciami nizszymi o kilka woltow co biorac pod uwage duze spadki U orginala wcale nie obnizy mocy max.

Taki maly wykresik pogladowy.Nie czy akurat spadki napiecia zachowuja sie az tak prostoliiowo ale cos kolo tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnosnie elementow i ich wartosci to po kolei:

C1- 10000uF to dobry kompromis i nie ma co chyba przeginac z ta wartoscia w zadna strone no chyba ze ma sie czas i cierpliwosc na eksperymenty( np 1000uF + 100uF jak w GC etc.) Kondek wysokiej jakosci jak najbardziej i to spokojnie powyzej Jamicona . Ja proponuje zbocznikowanie(podlutowanie bezposrednio pod 10000uf od strony druku) najlepiej ceramikiem lub dobrej jakosci MKT /MKP 100nF. Podchodzilem do tematu jego stosowania lub nie kilkakrotnie i na razie regularnie wychodzi ze z nim jest lepiej .Okreslilbym to jako mniejsze znieksztalcenia na wysokichn tonach i lepsza czytelnosc dzwieku. Bez jest wrazenie cieplejszej barwy czyli mozliwosc mozna cos wybrac .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.