Skocz do zawartości
IGNORED

Klub starych komuchów ;-)

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

qubric...wróca i ty bedziesz pracował u własciciela posadzkarza który teraz bedzie prowadził restauracje.Ale wiesz jak to było za komuny.Zadna praca nie hanbi.A takie mondre jak ty za pare lat juz nie beda potrzebne.Beda potrzebne posadzkarze i na zmywaku..A oni beda mieli restauracje.Tak to idzie.

muls, 10 Lut 2008, 12:30

>pełna zgoda.To nawet nie jest sprawa własnosci.to sprawa mentalnosci.

Ja bym jednak pozostał na systemie sprawowania władzy. Tzw. "mentalność komunistyczna" jest obecna w każdym systemie i charakteryzuje ludzi, którzy uważają, że im się 'należy'... Takich nigdy nie brakowało i brakować nie będzie.

>>>>Kolejny pier**lący o polityce z perspektywy własnej dupy i za małych wziątków :)))

>>>>normalny człowiek (nawet lekarz) nie pier**liłby takich głupot...

>>>>Dobrze, że nie leczysz w Polsce. Mógłbyś stół operacyjny z irlandzkim zmywakiem pomylić.

>>>>Dobrze, że takie pacany wyjeżdzają z Polski.

:))) Ale ślicznie. :) Pokaz frustracji i rynsztoka umysłowego w formie iście klinicznej lub onetowej, jak kto woli. Nie masz problemu ze mną. Masz problem z samym sobą. Psychiatrą niestety nie jestem ale znam tu kilku dobrych fachowców. Oczywiście chłopaki są z Polski, więc nie będziesz mieć kłopotów z dogadaniem się. Wpadnij jeśli masz ochotę. Konsultacja u tutejszego specjalisty to tylko 200 euro i czeka się zaledwie pół roku! :)

Potem mogę ci załatwić robotę na zmywaku, ale z twoim poziomem, mam poważne wątpliwości, czy byś się długo utrzymał na tutejszym zmywaku. Magisterium z socjologii to minimum a niektórzy mi zmywakowcy mają i po 2 fakultety oraz nieskończenie wyższy od ciebie poziom kulturalny i umysłowy. Raczej nie masz szans na irlandzki zmywak - rynsztok tak, ale nie zmywak. Wiesz... tu nie każdego biorą, naprawdę. :)

Z tego samego powodu, gdy wrócę do Polski i kupię sobie jakiś hotel - też pracy przy zmywaku u mnie nie dostaniesz. Chyba że pokażesz mi kilka rachunków na 200 euro od moich kolegów, będących świadectwem intensywnego leczenia się z frustracji. Przydałoby się też zdobyć jakieś wykształcenie (może magisterium z socjologii? to na zmywak wystarczy) i towarzyską ogładę, bo jajogłowi przy zmywakach obok nie lubią słuchać, gdy ktoś bluzga.

Tyle Słów Bożych na dzisiejszą niedzielę zwykłą, synu.

Moja pozycja społeczna nie pozwala mi kontynuować dalszej dyskusji z indywiduum na tym poziomie.

Ja już nie "maluję stróża".

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mentalnosc socjalistyczną to masz u Mulsa... Jemu wystarczy że stary komuch Balcerowic bredni nagadał a bedzie klepał za nim w koło to samo jak młynek do mantry :)))

Już widzę tłumnie wracjąacych zmywaków i zakładających masowo restauracje :))) Z oszczędzania 400 funtów miesięcznie :))) To moze na jakis wózek z pieczonymi kurczakami im wystarczy - chyba jednak lepiej im bedzie na tym zmywaku...

No jeśli Balcerowicz nie zrobi po raz trzeci dobrobytu... Ale może nie zdązyć - żałosny fajans, bo nie wie jak bardzo jest popierany... Przez Mulsa :)))

A kolejny przykład kliniczny komucha masz u Doktoro-aj-boli :))) lejący żółcia frustrat powtarzający co mu tatuś alkoholik naopowiadał o wstętnej komunie... W dodatku sam nieudacznik nie potrafiacy w Polsce znaleźc pracy, teraz będzie przyjeżdzał nas leczyć :)))

Zreszta to całkiem mozliwe jest, że takie statre komuchy jak Muls czy Balcerek mu to umozliwią... Kiedy sprzedadzą zagranicznym przekrętasom resztki majątku narodowego.

jar1, 10 Lut 2008, 12:38

>Ja bym jednak pozostał na systemie sprawowania władzy. Tzw. "mentalność komunistyczna" jest obecna w każdym systemie i charakteryzuje ludzi, którzy uważają, że im się 'należy'... <

A to bardzo ciekawe co uważasz... Czyli np. przywileje szlacheckie w czasach feudalizmu rozdawane przez suwerenów były przejawem "mentalności komunistycznej" ??? :)))

Im też się należało (a przynajmniej tak uwazali - zgodnie z powiedzeniem "szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie") - to dopiero stare KOMUCHY !

Jarus - ja czytam tyle że Ty nie wiesz co piszesz... Uwazanie przez kogoś że się mu cos nalezy jest postawą roszczeniowa i nie ma nic wspólnego z tym co sobie uważasz za oznakę komunizmu... Jest to postawa występująca równie silnie we wszystkich systemach o utrwalonej państwowości, w których występuja jej elementy - miedzy innymi takie jak zasada solidaryzmu.

Nie jest ważne jakimi ideologiami się podpiera ten solidaryzm... W RP szlacheckiej - bracia szlachta miała takie same postwy roszczeniowe (chłopi i podani zapewne też mieli postawy roszczeniowe, ale nieco innego kalibru - np. mniej batów wiecej chleba ;)

Komunizm to jedynie ideologia która jak kazda ideologia np. liberalna, nigdy w rzeczywistoci nie zafunkcionowała... Zasady ekonomiczne działaja zawsze tak samo. Ideologie mozna sobie na nie najwyżej bardziej lub mniej nieudolnie nakładać. Głosząc że żyjemy w Liberalizmie albo w komunizmie, albo w narodowym-socjalizmie i wykonywać puste ideologiczne gesty celem ich uwiarygodnienia...

Twój watek to tylko tęsknota za wspominaniem starych czasów... A, pokazywane przez Ciebie przejawy KOMUCHOWATOŚCI, maja tyle wspólnego z komuną co szyba z szybowcem...

Tarcze szkolne, dokumenty krycia bydła, odznaki i sprawności harcerskie, ulotki reklamowe zachęcające do spozywania takich czy innych produktów - mógłbys z równym powodzeniem zamieszczać z czasów 20-lecia międzywojennego... W II RP tez takie były...

I pewnie zamieszczałbyś je na forum, gdybyś był o 50 lat starszy :)

Qubric, 10 Lut 2008, 13:19

>Jarus - ja czytam tyle że Ty nie wiesz co piszesz... Uwazanie przez kogoś że się mu cos nalezy jest

>postawą roszczeniowa i nie ma nic wspólnego z tym co sobie uważasz za oznakę komunizmu...

Ależ Qubriś, ja to właśnie miałem na myśli, pisząc, że sprawy mentalności są raczej niezależne od systemu.

One są przynależne ludziom, ich postawie życiowej. Komunizm to SYSTEM, system totalitarny, oparty na dyktaturze jednej partii.

Prawdą jest jednak fakt, że dany system może wpływać na utrwalanie pewnych postaw i zachowań człowieka.

Aaaatosmy się odrobine niezrozumieli... Ale na utrwalanie postaw wpływa wprost i bezpośrednio system ekonomiczny...

Przykład - w komunie tzw. "klasa robotnicza" stawiana była na piedestale. Ale to nie reklama polityczna, lecz ekonomika - gwarantująca pełne zatrudnienie, doprowadziła bezpośrednio do wychowania "klasy obiboków"... Zreszta ta klasa błyskawicznie znikneła z chwilą likwidacji gwarancji zatrudnienia... Postawy oczywiście zostały, bo one były sa i bedą dopóki istnieć będzie gatunek ludzki. Każdy człowiek i w kazdym systemie politycznym dazy do tego by się jak najmniej narobić, a jak najwięcej zarobić...

Komunizm oficjalnie propagandowo potepiał takie postwy ale umozliwiał ich stosowanie, liberalizm je toleruje choć propagandowo głosi ze ludzie są z gruntu dobrzy i pracowici (LOL)...

Jak widzisz na tym tle nie ma żadnych różnic między komunizmem a liberalizmem. Obie są obłudnymi ideologiami przykładającymi jedynie różną miarę tym samym zachowaniom, które istnieją niezaleznie od systemu politycznego.

Qubric, 10 Lut 2008, 13:19

>Twój watek to tylko tęsknota za wspominaniem starych czasów... A, pokazywane przez Ciebie przejawy

>KOMUCHOWATOŚCI, maja tyle wspólnego z komuną co szyba z szybowcem...

>Tarcze szkolne, dokumenty krycia bydła, odznaki i sprawności harcerskie, ulotki reklamowe

>zachęcające do spozywania takich czy innych produktów - mógłbys z równym powodzeniem zamieszczać z

>czasów 20-lecia międzywojennego... W II RP tez takie były...

>I pewnie zamieszczałbyś je na forum, gdybyś był o 50 lat starszy :)

50 lat, oj próchno by się sypało z monitora

taaa, te gadżety, skansen rzeczywiście niewiele mają wspólnego z rzeczywistością tamtych czasów

a czym inteligentniejsi, młodsi ludzie tym bardziej lubią się ograniczać do takich wyobrażeń z tych czasów, jakaś wirtualna egzotyka, jak z tych knajp restauracji w stylu PRL

do tej pory mnie zastanawia jaki to był, m.in., inteligencki elitarny ustrój, gęsto często- spis utworów muzyki "współczesnej" z czasów Gomułki.. najbardziej płodny, awangardowy okres Pendereckiego np., i bynajmniej nie było to zakazane, a wręcz przeciwnie

aura inteligenckiego etosu i niegłupiego takiegoż snobizmu z filmu "Wojna domowa" (to z Rudzkim)

to były czasy Gomułki- nie żebym do tego tęsknił ale korekta w stronę prawdy by się przydała

opis tego jest na wszystkie możliwe strony zakłamany i wykoślawiony, jakby bez humoru i kombatantki ani rusz..

tak się czasem zastanawiam, czy pewne przerosty w amatorskiej audiofilnej elektronice nie wynikają u nas z tego że to chyba pan Lewandowski kiedyś tak ładnie/ dokładnie skasował u nas te miejsca zatrudnienia w tych działach przemysłu

>Komunizm to jedynie ideologia która jak kazda ideologia np. liberalna, nigdy w rzeczywistoci nie

>zafunkcionowała... Zasady ekonomiczne działaja zawsze tak samo. Ideologie mozna sobie na nie

>najwyżej bardziej lub mniej nieudolnie nakładać. Głosząc że żyjemy w Liberalizmie albo w komunizmie,

>albo w narodowym-socjalizmie i wykonywać puste ideologiczne gesty celem ich uwiarygodnienia...

Nie Qubric. Jest zasadnicza różnica miedzy ideologiami opartymi na dyktaturze 'wybrańców narodu' a tymi, które powołują się na 'wolności jednostki' . Pierwszy to zwykły totalitaryzm drugi akceptuje pluralizm.

te... mi sie nalezy- rozwija się zgodnie z tym z jakim doswiadczeniem rozwijaja się spoleczenstwa.KTóre jednak socjalizuja sie.I to ugruntowuje postawy.A rzady, to ludzie które równiez przejmują te postawy.Zjawisko zrobiło sie juz powszechne i nie zatrzyma sie go.Na razie działa róznica rynków.Ale to sie wyrówna.Natomiast komunizm to dla mnie nie własnośc spoleczna,srodki produkcji,zwiazki zawodowe itd.Z tym zawsze jest galimatias.A słuzy to tylko do tego żeby zrealizowac podstawowy cel .Przejąc kontrole nad ludzmi.Dla mnie komuna to włazenie do zycia ludzi i instytucji nieproszonych,uzurpowanie sobie prawa do decydowania za miliony przez objawionych,dowolne stosowanie prawa poza kontrola spoleczna , poprawianie umysłow , dzielenie według widzimisie ludzi na grupy. itd itd.

>Nie Qubric. Jest zasadnicza różnica miedzy ideologiami opartymi na dyktaturze 'wybrańców narodu' a

>tymi, które powołują się na 'wolności jednostki' . Pierwszy to zwykły totalitaryzm drugi akceptuje

>pluralizm.

mógłbyś podać przykłady, w historii chyba nie ma takich czystych podziałów

>horst

Wystarczy spojrzeć na konstytucje, by zauważyć różice. We wszystkich konstytucja państw komunistycznych był zapis o kierowniczej roli partii komunistycznej - w państwach liberalnych czegoś takiego w stosunku do partii liberalnych nie znajdziesz.

Dozwolenia na pluralizm jest zasadnicza różnicą pomiędzy totalitaryzmem a demokracją.

>Natomiast komunizm to dla mnie nie własnośc spoleczna,srodki

>produkcji,zwiazki zawodowe itd.Z tym zawsze jest galimatias.A słuzy to tylko do tego żeby

>zrealizowac podstawowy cel .Przejąc kontrole nad ludzmi.Dla mnie komuna to włazenie do zycia ludzi i

>instytucji nieproszonych,uzurpowanie sobie prawa do decydowania za miliony przez objawionych,dowolne

>stosowanie prawa poza kontrola spoleczna , poprawianie umysłow , dzielenie według widzimisie ludzi

>na grupy. itd itd.

To właśnie totalitaryzm, czy to komunizm, czy faszyzm

muls, 10 Lut 2008, 14:14

>bo jak to zwac, tak to zwac.Koniec jest taki SAM.

Koniec jest zawsze taki, gdy ludzie dadzą sie nabrać władzy, że zrobi im dobrze i pomogą jej w rozprawieniu się z jej przeciwnikami. Monowładza zawsze się tym kończy.

muls, 10 Lut 2008, 14:02

>rozwijaja się spoleczenstwa.KTóre jednak socjalizuja sie<

Chyba jednak przekręcasz słowa... Socjalizacja oznacza własnie uspołecznianie jednostki. Za komuny psycholodzy powszechnie krzyczeli ze ustrój atomizuje społeczeństwo... Dopiero jak Balcerek je ostatecznie zatomizowa, ni ebyło już komu ostrzegać przed tą atomizacją.

>Dla mnie komuna to włazenie do zycia ludzi i instytucji nieproszonych,uzurpowanie sobie prawa do decydowania za miliony przez objawionych,dowolne stosowanie prawa poza kontrola spoleczna , poprawianie umysłow , dzielenie według widzimisie ludzi na grupy. itd itd.<

ha! Do tego słuzy kazda ideologia zmierzająca do objęcia władzy... To co napisał Jar1, że mu ideologia liberalna przyniosła pluralizm jest taka samą bujdą...

Hitler wygrał całkowicie pluralistycznie w jak najbardziej demokratycznych wyborach. Komunizm w Rosji powstał w skutek rewolucji - wzburzenia mas przeciwko panujacej władzy feudalnej (która z pluralizmem nie miał nic wspólnego).

Ideologia liberalna była w Polsce tak pluralistyczna ze nikt przez wiele lat nie smiał skrytykowac Balcerka bo zaraz był wyzywany od komucha i esbeka... Tak wygląda "pluralizm" w wykonaniu ideologów.

z totalitaryzmem to jest tak, że on nigdy nie może być taki totalny jak się go maluje

są całe zakresy życia zawodowego i prywatnego, oraz- w państwie- gospodarki

które żyją sobie z zasady i natury własnym życiem, ja np. pamiętam że w komunie często awansowali ludzie naprawdę zdolni i wartościowi

niedawno czytałem taką niezłą książkę reportaż o gombrowiczu "jaśniepanicz"

kawał arystokratycznej rodziny gombrowiczów, szczycił się, że budowali prl, na dość ważnych stanowiskach

(jakieś wielkie inwestycje budowlano drogowe, stanowiska oczywista a jakże kierownicze)

i mieli za złe gombrowi że on takie nierealne wolnościowoartystyczne życie ma i dokonania :-)

jasne że warto było być w partii, ale ta partia wcale tak totalnie wszystkich spraw nie reglowała

>Ideologia liberalna była w Polsce tak pluralistyczna ze nikt przez wiele lat nie smiał skrytykowac

>Balcerka bo zaraz był wyzywany od komucha i esbeka... Tak wygląda "pluralizm" w wykonaniu ideologów.

>Qubric, bądź poważny. Wiesz na czym polega pluralizm? czy nie?

qubric..... czy tobie zlewozmywak myli sie z pancerfaustem?Atomizacja i balcerek hohoho.To to jest pancerfaust.A raczej- faust.Atomizacja i socjalizacja przebiega w róznych spoleczenstwach róznie.I tu duzo spraw kulturowych jest tez.Tak jak kibuce w israelu,spoldzielnie w irlandii i finladii ,ale równiez PGR w chinach.To działało i działa.Nawet czasami wysmienicie.A potem zamiera i zmienia formy .Mimo ze ustroje społeczne pozostaja.....

Poza tym, Qubric, ja wcale tu nie zamierzam lansować ideologii liberalizmu, ani żadnej innej.

I zdecyduj się, czy obracasz się w ideologioach czy w praktycznych próbach ich realizacji. Komuznizm to dla Ciebie ideologia ale liberalizm to już balcerek ;-)

Ale wiesz, że i tak lepszy ten balcerek od genialnego ekonomisty komunistycznego w ZSRR, który przeprowadził kolektywizację - 30 mln zmarło z głodu.

Qubric, 10 Lut 2008, 14:17

>muls, 10 Lut 2008, 14:02

>>Dla mnie komuna to włazenie do zycia ludzi i instytucji nieproszonych,uzurpowanie sobie prawa do

>decydowania za miliony przez objawionych,dowolne stosowanie prawa poza kontrola spoleczna ,

>poprawianie umysłow , dzielenie według widzimisie ludzi na grupy. itd itd.<

>

>ha! Do tego słuzy kazda ideologia zmierzająca do objęcia władzy... To co napisał Jar1, że mu

>ideologia liberalna przyniosła pluralizm jest taka samą bujdą...

>Hitler wygrał całkowicie pluralistycznie w jak najbardziej demokratycznych wyborach. Komunizm w

>Rosji powstał w skutek rewolucji - wzburzenia mas przeciwko panujacej władzy feudalnej (która z

>pluralizmem nie miał nic wspólnego).

>

>Ideologia liberalna była w Polsce tak pluralistyczna ze nikt przez wiele lat nie smiał skrytykowac

>Balcerka bo zaraz był wyzywany od komucha i esbeka... Tak wygląda "pluralizm" w wykonaniu ideologów.

Ta definicja komunizmu podana przez mulsa w bardzo dużym stopniu pasuje do wielu współczesnych "wysoko-rozwiniętych krajów liberalnych" a USA Busha, i nie tylko, jest idealnym przykładem

No i wcale nie jestem taki pewien za to, że system mono-partyjny jest wpisany w klasyczną definicję komunizmu - taka była oczywiście praktyka stosowana przez wszystkie quasi-komunistyczne systemy

Także postulat wolnego, w pełni otwartego rynku jest fikcją - więc analogicznie do powyższej definicji komunizmu powinno się stosować definicję liberalizmu zawierającą np. określenie "system oparty na szczególnym traktowaniu przedsiębiorców zależnie od ich narodowości ("narodowości" firm).

Ale nikt jakoś nie definiuje w ten sposób współczesnych systemów gospodarczych. Ciekawe dlaczego?

jar1, 10 Lut 2008, 14:27

>>Ideologia liberalna była w Polsce tak pluralistyczna ze nikt przez wiele lat nie smiał

>skrytykowac

>>Balcerka bo zaraz był wyzywany od komucha i esbeka... Tak wygląda "pluralizm" w wykonaniu

>ideologów.

>

>>Qubric, bądź poważny. Wiesz na czym polega pluralizm? czy nie?

a są takie cenzury wewnętrzne i autocenzury, układ nacisków w środowisku dziennikarskim

nie od parady zaremba kiedyś powiedział, że stara się być niezależny nawet od samego siebie

od autocenzury

jar1, 10 Lut 2008, 14:32

>Ale wiesz, że i tak lepszy ten balcerek od genialnego ekonomisty komunistycznego w ZSRR, który

>przeprowadził kolektywizację - 30 mln zmarło z głodu.

a za cara to tam się też zdychało, takie to były czasy, na dokładkę mocno wojenne

nawet nasz dziadzia piłsudski jak rosja była osłabiona wojną 1.światową a potem rewolucją, to tam jeszcze z szabelką bohatersko na kijów pojechał- to za dobrze nie wpływa na wyżywienie i dobrobyt :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.