Skocz do zawartości
IGNORED

ciche/nocne sluchanie muzyki

Ryszard1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sobie radzicie, jakie macie doswiadczenia w b.cichym sluchaniu muzyki. Wiem ze "gina" wtedy niskie tony, a nie zawsze wzmacniacz ma mozliwosc ich dodnia, przy malych mocach wzrastaja znieksztalcenia i wzmacniacza i kolumn. Zaryzykowalbym twierdzenie ze wiele wzmacniaczy i kolumn goni za duza moca, co musi powodowac spadek jakosci przy niskich natezeniach dzwieku,

https://www.audiostereo.pl/topic/40135-cichenocne-sluchanie-muzyki/

Wymyślono już coś takiego we wzmacniaczach - nazywa się "loudness" i brzydzą się tym wszyscy audiofile. W dobrym tonie jest posiadać wzmacniacz bez tej opcji, a jeśli już się ją posiada to należy oficjalnie ukazywać pogardę dla tego przycisku :-)

>aryzykowalbym twierdzenie ze wiele wzmacniaczy i kolumn

>goni za duza moca, co musi powodowac spadek jakosci przy niskich natezeniach dzwieku,

Duża moc wzmacniacza zwykle idzie w parze z dobrą wydajnością prądową a to skutkuje również dobrą mikrodynamiką i basem podczas cichego słuchania. Tak więc Twoje twierdzenie raczej nie bardzo przekonywujące się wydaje.

>Wymyślono już coś takiego we wzmacniaczach - nazywa się "loudness"... <

moj wzmacniacz niestety tego nie ma, zreszta nie tylko moj.

Na tym Forum wielu dokonuje modyfikacji swojego sprzetu. A jakby "poglebic" mozliwosc fabrycznej korekcji podbicia niskich i wysokich, czy jest to bezpieczne dla muzyki, czy nie wprowadzi to efektow ubocznych,

Witam,

Nocne sluchanie muzyki rozumiem jako sluchanie do poduszki - muzyka gra ja zasypiam - i tak codziennie. Musze przyznac ze nie interesuje mnie wtedy jakosc, przeciwnie wole zeby mnie muzyka mniej absorbowala. :p :]

Ja w swoim Nadzie posiadam funkcje "Low Level". Po jej uruchomienu wszystko gra beznadziejnie, ale cicho - w sam raz zeby moc zasnac. Bez tego bylo by ciezko...

“Kejseren er i garderoben!”

Ryszard1, 12 Lut 2008, 21:57

>Na tym Forum wielu dokonuje modyfikacji swojego sprzetu. A jakby "poglebic" mozliwosc fabrycznej

>korekcji podbicia niskich i wysokich, czy jest to bezpieczne dla muzyki, czy nie wprowadzi to

>efektow ubocznych,

jak masz popsuć dźwięk to lepiej kup drugiego wzmaka z loudness, jakiegoś taniego, będziesz miał drugą opcję na noc.

Nie dlaczego, jak sluchasz z cd to plyta gra max 8min. inna sprawa gdy slucham radia.

U mnie sprawe zalatwia takie hi-endowe uzadzanko :) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kurde hi-endowe to sa te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taki Timer moznaby zaprogramowac nawet na dluugi czas : sam by wlaczal muzyke i wylaczal. Nawet jakby nikogo nie bylo w poblizu.

A ja nie mam w wzmacniaczu zadnego czasowylacznika, i poprostu po skonczonej plycie do rana cicho sie dogrzewa pokoj,

To może zabrzmieć głupio, ale j często zasypiam z słuchawkami dousznymi w uszach, podpiętymi do odtwarzacza mp3 z pakietem utworów do snu. Głośność najczęściej to 02/40. Automatyczne wyłączanie na godzinkę... i lulam jak dziecko;)

ja "na dobranoc" ubieram beyery 990 - są zrobione jak ruski czołg więc się nie boję, że coś im się stanie (czego bym nie mógł zrobić np. z senkami HD600) - i mogę puścić sobie głośno coś cięższego - świetnie zasypia się przy growlujących kołysankach ;)

Bardzo cicho kapitalnie się słucha i zasypia na Słuchawkach dokanałowych Shure E4c napędzanych Lake People G99/2.Naprawdę ekstra efekt (pozycja zasypiania dowolna nic nie ugniata) można słuchać na poziomie cichszym niż cykanie budzika (25-30dB) wszelkie hałasy z zewnątrz zanikają i słychać dokładnie materiał na poziomie szumów tła w sumie od prawie 0dB (słuchawki mają wyciszenie zewnętrznych hałasów o ok 30dB)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A kto mi powie jakie napedy CD sa najcichsze do sluchania cicho muzyki w malym pomieszczeniu gdy CD jest stosunkowo blisko glowy (np. w odległości 1,5-2 metry) i slucha sie z glosnikow?

Już wiem że mój Xindak C-06 choć pięknie gra przy normalnym sluchaniu to jednak przy bardzo cichym sluchaniu praca jego napedu troche przeszkadza.

Jaki mieły i pozytywnie nastrający wątek. Zwłaszcza dobrze zwiastują posty mówiące o zasypianu przy mp3 z IEMami w uszach. Chodzi więc o miłość do muzyki o każdej porze i nastroju, a nie o żonglowanie klockami w poszukiwaniu tzw. "absolutu" (cokolwiek to znaczy, choć już samo w sobie jest bluźnierstwem), co powinno być sednem audiofilizmu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.