Skocz do zawartości
IGNORED

ciche/nocne sluchanie muzyki

Ryszard1

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sie wreszcie oduczylem spania i zasypiania z muzyka w tle. Odkad odstawilem zakazane i nie substancje spie jak dziecko :-)

Co do sluchania noca to jednak na razie z powodow lokalowych (sprzet w najwiekszym pokoju pelniacym rowniez funkcje sypialni) sluchawki rulez choc i tak przeszkadzaja czasem innym domownikom. Noce i tak spedzam albo w pracy albo przy kompie ze sluchawkami na uszach oczywiscie. Jak bede mial dedykowany pokoj do audio to zdejme wreszcie nauszniki.

a średni..?....a coś z tego ....przyzwoite..??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

_Kuba_, 12 Lut 2008, 21:50

>wzmaki onkyo mają układ "optimum gain volume", który pozwala słuchc cicho z małymi

>zniekształceniami. Ja sobie podbijam bas o 3 do 6 dB czasem, ale zazwyczaj gra dobrze bez tego.

w lebenach stosują te same podbitki nadają sie raczej tylko do cichych odsłuchów.

Grześ sorki, ale za 500 zł tylko słabe wzmacniacze są. Na Twoim miejscu kupił bym NADa i tyle. Na Dobry, czy nawet średni wzmacniacz nie masz co liczyć. Jedynie na w miarę przyzwoity i to ze starszych modeli ( i dlatego NAD, pod warunkiem, że porządnie dobierzesz kolumny do tego )

ok, w sumie to Hi-end nie musi być. Chcę sobie złożyć zestaw do małego pokoju ok 10m2. Chcę podłączyć to do kompa z Prodigy hd2 i czasami posłuchać płyt cd. Nie zależy mi na mocy, bo i tak nie będę słuchał głośno.

Słucham progresywnego rocka , więc zależy mi na muzykalności iw miarę selektywności. Myślę że do takich potrzeb to i za 300 jakiś wzmak dostanę . Słyszałem właśnie że te stare NAD'y są dobra, tylko które modele bo jest ich sporo...

A może jakieś inne propozycję w okolicach 300 zł.

loudness, który najczęściej się spotyka nie jest najlepszy, bo to po prostu podbicie przy 100 i 10k Hz, myślę że lepszy byłby filtr typu "kontur" z prawdziwego zdarzenia, tzn. korektor fizjologiczny. Nie mam ani jednego ani drugiego, ale jeśli trzeba stosuję korekcję basu poniżej powiedzmy 80Hz i na górze od np. 12kHz i to wystarcza.

>...lepszy byłby filtr typu "kontur" z prawdziwego zdarzenia, tzn. korektor fizjologiczny.

Czesto slucham muzyki cicho, i korci mnie aby troszke pozmieniac cos w swoim budzetowym wzmacniaczu (SONY TA-F411R). Moze poglebic i przesunac nizej i wyzej czestotliwosci korekcji ?, zawsze mozna to zmniejszyc lub wlaczyc SOURCE DIRECT,

>>Grześ sorki, ale za 500 zł tylko słabe wzmacniacze są.

Skibus przestan ciagle wylatywac z ta kasa, za 500zl tez sa lepsze i gorsze wzmacniacze. kazdy kupuje to na co go stac wiec mozna pomoc w kazdej kaegorii cenowej. Prawda ze w tej cenie chyba tylko NAD choc ja wolalbym ( i mam) Rotela.

Co do grania cicho glosno, to akurat dopiero na Rotelu nie zauwazylem wyraznego spadku jakosci podczas sluchania w nocy, rownowaga tonalna jest wzglednie ok choc jednak zachwiana gdyz po podlglosnieniu jednak bas idzie w gore - ale daje slowo nie slyszalem zestawu do 10 tyslz ktory by tak nie gral ( moze mialem malo szcescia) , dynamika w porzadku, detale rowniez.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.