Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie u Petera Luty'08

bikoz

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jaja :(, bikoz ma rację trzeba im pokazać przelew... bo inaczej będą chyba musieli sami dokonać wyceny wartości towaru... z tego co pamiętam to jakieś tam mają metody określone ustawowo, które i tak do niczego się zazwyczaj nie nadają :)) więc biorą dane z jakiegoś systemu o podobnych transakcjach importowych, a takich jak ta na 100% nie mają więc lepiej nie ryzykować.

Więc bikoz musi pokazać im jakiś przelew... oni mają swoją robotę i musą ją odwalić, reasumując łykną co im da, jest tylko nadzieja, że bikoz znajdzie coś na mniejszą kwotę niż te 5kUSD.

>Jedno co mnie ciekawi... Czemu urząd celny wymaga zapłaty podatku VAT? Jeśli już to może się

>dopominać o cło... Chyba że się mylę.

to standard. cło to mały pierd i jedyne co powala w każdej odprawie celnej to podatek od towarów i usług (koszty wysyłki). UC ma do tego pełne prawo i nie odpuszczą.

bikoz dobrze kombinuje - innej opcji nie ma.

Darek B, 15 Maj 2008, 23:43

>Jedno co mnie ciekawi... Czemu urząd celny wymaga zapłaty podatku VAT? Jeśli już to może się

>dopominać o cło... Chyba że się mylę.

Mylisz się... niestety :(

Już jest po zabiegu

nie będę się rozpisywał co i jak,bo nie wiadomo kto czyta

padłem 1237zł,wydaje mi się że rozsądnie będzie to rozłożyć po równo na wszystkich zamawiających

było 52 osoby,wychodzi po 23 zł na głowę

bardzo proszę przelewanie do mnie na konto

reszta info na mail

bikoz

Już jest po zabiegu

nie będę się rozpisywał co i jak,bo nie wiadomo kto czyta

padłem 1237zł,wydaje mi się że rozsądnie będzie to rozłożyć po równo na wszystkich zamawiających

było 52 osoby,wychodzi po 23 zł na głowę

bardzo proszę przelewanie do mnie na konto

reszta info na mail

bikoz

>bikoz

myślę że bardziej sprawiedliwe jest podzielenie tego kosztu proporcjonalnie do wysokości kosztu zamówionych części przez każdą z osób (myślę że inni się ze mną zgodzą). Wiem, że będzie to od ciebie wymagało ustalenia kto ile wpłacił, ale ufam, że masz listę.

ps. dodam że mi rybka, bo mi wyjdzie tak czy owak ok 20-25 zł :) ale chodzi o zasadę.

wydaje mi się,że sprawiedliwie będzie po równo,bo wszyscy ponosimy takie samo ryzyko wystąpienia takiej sytuacji

ale jak chcecie to niech ktoś zrobi głosowanie

lista na podział proporcjonalny i druga wszystkim po równo

pawcio, 16 Maj 2008, 19:27

>nie mnóżmy problemów bo znów będzie czekanie na paczkę :/

>wpłacajmy jak bikoz chce bo zaraz się rozpierducha zrobi.

Ja zamówłem towar z 38PLN 22% to ok 9PLN - nie brdzo mam ochotę płacić dodatkowo 60% "podatku"- dla zasady. Jestem przeciw dzieleniu po równo.

Część osób być może w ogóle zrezygnowałaby z zamówienia, gdyby wiadome było dopłacanie 22% vatu jeszcze w kraju. Sprawiedliwie będzie rozłożyć dopłaty proporcjonalnie do ceny części+ transportu.

Ale wy chrzanicie, jakie 22%, bikoz uratował sytuację i wyszło po ok. 11%.

Ale ja jestem za metodą proporcjonalną, chociażby z uwagi na tomka_j i inne osoby które zamówiły za kwoty mniejsze niż ok. 200 zł. Dlaczego ktoś kto zamawiał za 400 zł ma dopłacić 5% a ktoś kto zamawiał za 10 zł ma dopłacić 60%.

Najlepiej jak bikoz by sam przeliczył to udziął % każdego w zamówieniu i podał listę do wpłaty.

ps. Przypomnę, że komunizm się już skończył, czyli zasada wszystkim równo wszystkim g.... już nie obowiązuje ;-)

jestem z metodą proporcjonalną jako najsprawiedliwszą

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

pawcio nawet jak każdy pamięta, to tylko bikoz i Peter znają całą wartość zamówienia, a tylko te dwie dane pozwalają każemu samodzielnie obliczyć przypadającą na niego część. Tak więc trzeba ładnie prosić bikoza o podanie udziału % każdego w zamówieniu. No inaczej to się chyba nie da.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.