Skocz do zawartości
IGNORED

Montaż kolumn na wieszakach (foto)

PianoPiano

Rekomendowane odpowiedzi

Witka

Mam kolumienki PianoCraft i umieściłem je na wieszakach Vogelsa. Ktoś podpisał, ze na wieszakach to można montować głośniki szerokopasmowe w kościele, ale monitorki PianoCrafta przy takim montażu nie wydobędą z siebie dobrego dzwieku.

Co o tym myslicie?

Wyglada to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40213-monta%C5%BC-kolumn-na-wieszakach-foto/

A czy te monitorki piano to nie mają przypadkiem otworów bass-refleksu z tyłu? (pytam bo nie mam piano). Jeśli tak, to te uchwyty ścienne są zupełnie do bani. Iceman ma rację, przy okazji najlepiej to niestety nie wygląda.

To jakaś reklama tych uchwytów, czy co?

No i jeszcze wydaje się, że w tym pokoju miejsca na głośniki raczej chyba nie brakuje, nie wiem przy tym czy nie jest na takie głośniczki za duży. Dodatkowo nie dość, że przy ścianie to jeszcze rozlokowanie tych głośników chyba nie za bardzo optymalne, nie uważacie?

Reklama to nie jest, spokojnie:)

Piano mają bass reflex z tyłu.

Dlaczego wybrałem wieszaki a nie standy?

- odkurzanie pod wieszakami nie stanowi problemu

- nie zabierają przestrzeni podłogi

- stand moze się przewrócić a kolumna z wieszaka raczej mało prawdopodobne

Gdybym miał wybierać standy to raczej bym wybrał normalnej wielkosci kolumny podłogowe.

Co do brzmienia to ciekaw jestem, czy byłaby jakakolwiek różnica do usłyszenia pomiędzy tym co jest a standami

... i do tego samemu sie podwiesic na czas sluchania...

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

... o tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>pianopiano

>- stand moze się przewrócić a kolumna z wieszaka raczej mało prawdopodobne

Spróbuj przewrócić moje standy. 8-10 kg wagi + do 30 kg zasypu = ok 40 kg/1szt (tyle można z nich "wycisnąć" zasypując piaskiem). Do tego podstawa jest większa od reszty i bardzo stabilna. Prędzej ci kołki (wkręty w ścianie) powychodzą niż przypadkiem przewrócisz mój stand.

>kichatandeta

Fotka wiszącego melomana ekstraklasa !!!;). Przynajmniej się na dobry początek dnia ubawiłem.

PioanoPiano

Postaw je sobie na próbę na zwykłych taboretach i posłuchaj zwłaszcza nagrania gdzie jest jakiś bas. Zobaczysz różnicę i to nie tylko w basie. Podłogowych kolumn nie ma sensu podłączać do pianocrafta -chyba za słaby. Musiałbyś więc zmienić wszystko a nie tylko kolumny. Jako podstawek pod kolumny możesz użyć drewnianych stojaków na płyty CD -widziałem takie w sklepie koło mnie -poprostu jakby specjalnie szyte na miarę do małych kolumienek i przy okazji praktyczne. Waga oczywiście niewielka więc wymaganej przez Ciebie stabilności pewnie nie osiągną. Ale zawsze możesz przykleić kolumny do podstawek czterema kuleczkami blue taca oraz przykleić podstawki do podłogi tą samą techniką :) nie przewrócisz nawet po pijanemu.

>pianopiano

na pierwszej fotce twoje ustawienie

na drugiej jednego z kolegów na tym forum (wrzucam jego fotkę którą zamieścił w wątku "Klub miłośników d... miniwież;)".

Zamiast standów można dać i będzie to też pewnie lepiej wyglądało dłuższą "designerską" szafkę i głośniki na górze. Też chyba będzie lepiej.

Ukryta Zawartość

post-12178-100000115 1203146487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pianopiano

widzisz różnicę?

A moitory z tylnymi bassrefleksami przytulonymi do ściany to bez sensu. Jak swoje monitory przestawiam na standach tak aby midbas był wyżej od wysokotonówki to basu znacząco ubywa. A jak ty całkiem powiesiłeś głośniki? Jakikolwiek ślad basu (jeśli jest) to wynika chyba tylko z tego "dosunięcia" głośników do samej ściany. Prawdopodobnie masz znacznie gorszy dźwięk niż mógłbyś. No ale za to wolną podłogę pod głośnikami. Co kto potrzebuje to ma;)

-> clo2

"Jakikolwiek ślad basu (jeśli jest) to wynika chyba tylko z tego "dosunięcia" głośników do samej ściany."

A mi się wydaję, że bas może być i to całkiem spory. A to dzięki zastosowaniu aktywnego suba, którego chyba nikt na fotce nie zobaczył ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wieszanie przednich kolumn to małe nieporozumienie już kiedyś to przerabiałem.

Na tyły monitory będę musiał powiesić ale nie na ścianie tylko na szafach które są z lewej i prawej strony łóżka.

-> PianoPiano

Sorry, my bad ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Suby, nie są żadnym świętokradztwem, szczególnie w połączeniu z takimi małymi kolumnami, po prostu muszą być odpowiedniej jakości i odpowiednio zgrane z monitorkami. Dobry sub napewno by pomógł Yamaszce w uzyskaniu potęgi brzmienia. Najlepiej poskładać sobie samemu, np Visaton TIW 200 w obudowie zamkniętej, plus wzmacniacz od p.Irka z forum diyaudio, całość wyniesie ok 1000zł, ale brzmieniowo i gabarytowo przypasuje do Yamaszki

PianoPiano

Sorry, ale wyglada to koszmarnie. Nie wiem jak gra, ale skoro basrefleks jest z tylu to musi byc niezly basowy poglos po takim dosunieciu do sciany. Takie ustawienie kolumn nie ma nic wspolnego z poprawna akustyka.

Wez sobie jakikoliwk program do ustawiania kolum (chocby ten co jest do sciagniecia z forum) i zobacz jak powinny byc ustawione kolumny. Na pewno bedzie gralo to lepiej.

Czy ktos ma moze kopię?

NIestety "Nie znaleziono obiektu!" pod

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bass reflex nie jest zatkany. Odległość od ściany to 18cm

Zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za fotkę nową. Są jakieś słyszalne niekorzystne efekty tego, że tak blisko?

Planuję sobie sprawić głośniczki na tył (kwadrofonia ;) ) i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem.

clo> Jak swoje monitory przestawiam na standach tak aby midbas był wyżej od wysokotonówki to basu znacząco ubywa. A jak ty całkiem powiesiłeś głośniki? Jakikolwiek ślad basu (jeśli jest) to wynika chyba tylko z tego "dosunięcia" głośników do samej ściany.

hmm, ale one wiszą normalnie, nie do góry nogami.

Tak się zastanawiam, stawiając kolumny na różnych kolcach dążymy do minimalizacji powierzchni styku z podłożem ( żeby się drgania nie przenosiły) więc taka kolumna na wysięgniku też nie jest złym rozwiązaniem.

>_Kuba_

>25 Lut 2008, 21:38

>clo> Jak swoje monitory przestawiam na standach tak aby midbas był wyżej od wysokotonówki to basu znacząco >ubywa. A jak ty całkiem powiesiłeś głośniki? Jakikolwiek ślad basu (jeśli jest) to wynika chyba tylko z tego >"dosunięcia" głośników do samej ściany.

>hmm, ale one wiszą normalnie, nie do góry nogami.

Ale tu nie było jakimkolwiek problemem że one stały "do góry nogami" czyli midbasem w górze, tylko to że niskotonowiec był w większej odległości od podłogi i bas się wydatnie zmniejszył - a różnica to trochę powyżej kilkunastu cm.

Oczywiście wysokość zawieszenia chyba nie ma znaczenia, bo i tak nie stoją na podłodze tylko "dyndają";)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.