Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe zestawy dla początkujących

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy przyda sie taki wątek ? Chodzi o całe zestawy, czyli: wzmacniacz + CD + kolumny. Dla początkujących audiofili. Coś co będzie takim niezbędnym minimum na początek. Zestawy w których elementy są dopasowane do siebie. Do tego krótki opis jakiego brzmienia można sie spodziewać.

Cena powiedzmy do max 3tys. Sprzęt ma nie przeginać w żadną stronę czyli ani nie faworyzować jazzu ( nie sypać sopranami z lichym basem) ani techno ( nie obcinać sopranów zbytnio i nie uwydatniać basów)

>Cena powiedzmy do max 3tys. Sprzęt ma nie przeginać w żadną stronę czyli ani nie faworyzować jazzu ( nie sypać >sopranami z lichym basem) ani techno ( nie obcinać sopranów zbytnio i nie uwydatniać basów)

Jednym słowem maksymalnie uniwersalny;)

a do tego:

- mieć możliwie najlepszą przestrzeń

- możliwie najlepiej oddawać barwy instrumentów

- mieć możliwie najlepiej kontrolowany bas

- mieć możliwie najbardziej wyrównane pasmo

i mniej ważne:

- możliwie najlepiej wyglądać (choć to niekonieczne)

- możliwie sprzęt jak najmłodszy (dla niektórych to istotne, dla innych mniej lub wcale)

Piszcie, piszcie. Sam jestem ciekaw. Może coś pomieszam po tym w swoim systemie?

>BobW

>Cena za jeden element czy za całość?

Jak byłoby 3kzł za element to można by już nieźle "zaszaleć". A jeszcze w "second handzie"?;). To już nie byłby chyba zestaw "budżetowy";)

przecież nie istnieje coś takiego jak 'uniwersalność' i sprzęt 'dla każdego',

jeden woli brunetki, drugi rude i tylko pod własne preferencje należy dobierać sprzęt, a nie kupować coś, co spodobało się komuś na forum,

a już na twierdzenie, że w jazzie bas może być lichy, ręce (i nie tylko) opadają,

no i nie dalej jak tydzień temu (a w tygodniach poprzedzających było tego jeszcze więcej) istniał temat niemal bliźniaczy, ze sprzętem za 3 tys.

>lepiotrek

Ale ja pisałem poważnie, że poczytam z uwagą co mogłem ewentualnie złożyć jako zamiennik dla tego co właśnie złożyłem. A mam za mało sprzętu do porównania, aby "ładować" tu własną konfigurację. Może być przecież tak, że można za te same pieniądze lepiej, a jak komuś się nie spodoba to będzie miał do mnie żal. Co innego gdybym przerzucił całą tonę sprzętów, mógłbym polecać z czystym sumieniem, bo wiedziałbym że to naprawdę w danych pieniądzach najlepszy wybór.

Niby tak. Ale 3tyś za całość to "budżetowy" przez duże B ;-)

Ale fakt chodzi o same początki - niech i tak będzie.

Chetnie poczytam to może i ja sobie "obetnę planowany budżet" ;-).

Założyciel wątku nie sprecyzował, czy chodzi o nowe klocki czy o sprzęt z rynku wtórnego.

Pamiętajmy również, że to ma być budżetowy system na dobry początek, a nie koneserskie klocki do analizy naturalności dżwięku, przestrzeni itp połączone drutami za całość deklarowanej kwoty.

Jeśli to ma być rynek wtórny, to nawet połowa deklarowanej kwoty wystarczy na sympatycznie brzmiący systemik

łacznie z kolumnami.

Kolego sympatyczny, po co od razu wyszydzać i drwić z tego co napisałem, jak masz trochę wyobrażni i potrafisz

obiektywnie patrzyć na sprzęt audio, to wiesz dobrze ,że za tą kasę da się skompletować niezłe stereo z drugiej reki,

pajacowanie z tym wcale mnie nie rozbawiło, a juz na pewno nie posiadaczy Pianocraft'ów.

Mariuszdab

Niedawno mojemu młodemu szwagrowi "składałem" zestaw budżetowy. Po kilku odsłuchach wybrał ... o dziwo... Xindak'a - A06 i C06. Do tego kolumny KEF Q5. Cały zestaw kosztował co prawda trochę więcej - bo nieco ponad 4kzł, ale mozna się pokusić o kupno z drugiej ręki - i będzie taniej...

Dźwięk jest soczysty, nieco uwypuklony, na pewno nie jest to "przejrzystość" czy neutralność - ale powiem szczerze, że brzmi naprawdę nieźle jak za te pieniądze... Sądzę, że po wygrzaniu zabrzmi jeszcze lepiej...

Nigdy nie byłem jakimś zwolennikiem chińszczyzny, ale poziom wykonania sprzętu, wygląd i jakość brzmienia jest naprawdę dobra... Choć akurat ja osobiście wolę zdecydowanie dźwięk bardziej neutralny - ale to wszystko kwestia odsłuchu i preferencji brzmieniowych.

Napiszę krótko,

-wzm. NAD 310 - ok. 300 zł

-cd NAD 510 lub 512 - ok. 350 zł

-kol. KEF coda 7 lub 8, cresta20 lub podłogowe cresta30 - max. 600 zł

-kabelki kolumnowe + IC - z górką licząc 200 zł

-razem - 1450 zł

Sądzę, że taka konfiguracja lepiej zagra od wyżej wspomnianej w ironiczny sposób miniwieży.

"budżetowy dla początkujących", tzn że bardizej zaawansowani mają droższy,a Ci co sie interesuja spzsętem z 20 lat mają... Krela? ;)

Denon dcd700 + Marantz PM7001 + Tannoy F2 = 3300zł

taka propozycja, chociaż i tak pewnie zara ktoś napisze " o jaaaa, ale chujoooowe " ;D

Wzmacniacz: np Musical Fidelity E-1, E-10, E-11.

Cena za E-11 to ok 1000zł w stanie idealnym (w każdym razie ja za tyle dostałem), za E-10, E-1 odpowiednio mniej. Do tego w miarę nowe i ładne (nawet dla niektórych piękne). Mam E-11 ale od E-10 i E-1 różni się tylko mocą (E-11 najwyższa) no i brakiem "phono", ale jak ktoś nie używa analogu to nie ma znaczenia.

cd: rotel RCD-971

cena jaką zapłaciłem to 1200zł, ale można taniej. Bynajmniej w okazyjnej cenie go chyba nie nabyłem.

Brzmienie cd+wzmak dość delikatne, DŹWIĘKI NIECO "ZAOKRĄGLONE" ale bez utraty czytelności. Dźwięk wydaje się trochę taki "zwiewny". Bas z jednej strony dość mocny ale trochę słabsza jego kontrola "na samym dole" (ale można się przyzwyczaić, nie dla każdego jest to dotkliwe, tym bardziej że naprawdę fajnie gra. Trochę można to "podretuszować" kablami). Dźwięk lekko ocieplony, zmierzający ku neutralności (to po części też chyba dzięki kolumnom), nawet dość detaliczny. Brzmienie ciepłe ale żywe, pełne (żadnego "suchotnictwa"). Góra wydaje sięok. Nie jest ofensywna ale także nie jest wycofana. Wydaje mi się, że jest jej akurat tyle ile trzeba. Gra to wszystko przestrzennie. Lokalizacja instrumentów nie nastręcza większych problemów. Poprzednio miałem sprzęt który miał na dobrą sprawę jedynie scenę "wszerz" i dzięki temu wiele traciła na tym czytelność bo "wszystko było na kupie". Teraz muzycy na scenie rozlokowani są w różnych miejscach i nawet jak jakiś instrument gra ciszej z racji większej odległości od słuchacza to nie jest zagłuszany przez pierwszy plan. Scena budowana jest za linią głośników, czasem tylko coś nieznacznie tylko wyjdzie przed głośniki. Całość dźwięku zaokrąglona, ale przy tym wystarczają czytelna i zarazem spójna.

Dla mnie to bardzo sympatycznie brzmiące połączenie, ale słucham głównie klasyki i muzyki akustycznej. O rocku i metalu się nie wypowiadam, bo w 20m2 mam monitory, które z racji wielkości pomieszczenia "przyłożyć" raczej nie dadzą rady. Może gdyby były większe kolumny to by może coś dało radę "łupnąć", trudno mi tu coś powiedzieć.

Nie wiem czy to najlepszy wybór, być może jest wiele lepszych, w każdym razie warto wziąć pod uwagę w trakcie poszukiwań. Przed zakupem jak jest możliwość radzę (choć będzie to trudne, bo każdy klocek pewnie od kogoś innego) aby posłuchać ewentualnie skonfrontować moje krótkie uwagi ze zdaniem innych forumowiczy (te urządzenia są dość popularne więc będzie łatwo) którzy mają/mieli ten sprzęt.

Dla jasności - gra to jak opisałem z:

monitory Elac BS103.2

kable: głośnikowe Monitor Atmos Silver + konekt Musical Fidelity X-link

Da się złożyć całkiem nienajgorszy to tylko jedna z możliwości:

Ampli:Sony TA 690 ES//Pioneer A 676 cena :500-600zł

CD:Pioneer PD 8700/Sony ES 222 350zł

Tuner:Sony STS 590ES 350zł

Loudspeakears:Mission 700/701/Wharfadele Diamond 9.1/Tannoy M1 ~500-600zł

speakers cable Procab LS 15 30zł

IC Sommer Goblin x 2,Oehlbah NF-1 x2 300zł za wszystkie

Gramofon Pioneer PL 770/Technics SL-1700/1710 300zł

Preamp Yamaha C-60 300zł

-----------------------------------------------------------------

~2800zł

zostaje 200zł na transport lub jak ktoś nie chce sekcji analogowej to rezygnuje z gramofonu i preampa a za te pieniądze kupuje stolik rtv i standy

T-bolt

Mam jeszcze (już po raz drugi zresztą) sony CDP-X222ES. Właśnie z tym cd będzie scena tylko "wszerz". Rozumiem, że proponujesz kompromis aby w 3kzł było jak najwięcej klocków. Tylko że jak będzie mniej klocków, to na każdy z nich można wydać więcej. A uwierz mi rotel RCD-971 kosztuje 3 razy tyle co ten soniacz, ale moim zdaniem naprawdę warto za niego zapłacić równowartość 3 soniaczy, nawet za cenę rezygnacji z tunera, itp.

>t-bolt

oczywiście wydaje mi się też, że w cenie 350-400zł (zależy od stanu) CDP-X222ES to świetny cdek ale ... jest 3 kzł do wydania i ktoś musi zadecydować, albo dużo i znacznie gorzej albo mniej i lepiej.

ja mogę dodać swój zestaw:

- wzmak pionier A701 (detaliczny, spokojny dźwięk, mocny bas)

- CD marantz 6000 OSE (tego chyba większość zna)

- kolumny AE Evo III

bardzo ładna i szeroka scena, mocny ale dość dobrze kontrolowany bas (schodzi nisko), ładna i nienatarczywa (nie metaliczna) góra, średnica OK. Ogólnie wysokie zadowolenie !!!!!!!!

zestaw raczej przypadnie do gustu zwolennikom spokojnego brzmienia ale z mocnym basem (napewno nie rozlazłym).

IGNAC, 19 Lut 2008, 08:21

>ja mogę dodać swój zestaw:

>- wzmak pionier A701 (detaliczny, spokojny dźwięk, mocny bas)

>- CD marantz 6000 OSE (tego chyba większość zna)

>- kolumny AE Evo III

>

>bardzo ładna i szeroka scena, mocny ale dość dobrze kontrolowany bas (schodzi nisko), ładna i

>nienatarczywa (nie metaliczna) góra, średnica OK. Ogólnie wysokie zadowolenie !!!

>

>zestaw raczej przypadnie do gustu zwolennikom spokojnego brzmienia ale z mocnym basem (napewno nie

>rozlazłym).

dodam że całość kupiona z drugiej ręki, wzmak cena rynkowa około 500 - 600 zł, Cd około 500 - 600 zł, kolumny 1400 - 1700 zł.

>IGNAC

>Witam. Czy przyda sie taki wątek ? Chodzi o całe zestawy, czyli: wzmacniacz + CD + kolumny. Dla początkujących >audiofili. Coś co będzie takim niezbędnym minimum na początek. Zestawy w których elementy są dopasowane do >siebie. Do tego krótki opis jakiego brzmienia można sie spodziewać.

Miało być ogólnie o zestawach do ok. 3 kzł dla wszystkich zainteresowanych a tu w ostatnim poście wyznaczasz dokładniej w jakich cenach szukasz poszczególnych klocków.

To już nie wątek "budżetowe zestawy dla początkujących" jak można by mylnie na początku sądzić, tylko "Chcę tyle i tyle wydać na poszczególny element, co kupić?". Po co Ignac wprowadzasz zamieszanie. Napisz na początku czego konkretnie szukasz dla siebie, bo nie wszyscy będą się kierować twoimi preferencjami (1,7kzł kolumny, 500zł cd, 500zł wzmaciacz) mając 3 kzł na sprzęt i wcale nie wyjdzie z tego wątek o takim tytule jaki mu dałeś.

>Ignac

Przepraszam ale nie doczytałem całego twojego postu. Ty podałeś nie "Za ile ma być" tylko ile za zaproponowany zestaw zapłaciłeś. Mea culpa, tak to się czyta jak się jest w pracy zawalonym robotą. Jeszcze raz sorki;).

clo2, 19 Lut 2008, 08:36

>>Ignac

>

>Przepraszam ale nie doczytałem całego twojego postu. Ty podałeś nie "Za ile ma być" tylko ile za

>zaproponowany zestaw zapłaciłeś. Mea culpa, tak to się czyta jak się jest w pracy zawalonym robotą.

>Jeszcze raz sorki;).

odrazu zaznaczam że nic tu nie mam zamiaru sprzedawać. to jest wątek dla tych którzy chcą od czegoś zacząć.

Ja dodam taki zestawik:

Rotel RCD-930AX (ok 300zl) - Rotel RA-04 (1650zl nowy, ok 1100zl uzywany) - Mission M33i ( 1100zl nowki, ok 900zl uzywki )

kable ProCab LS25 , interkonekt ProCab 820 ( razem z przesylka dajmy na to ok 100zl) - bija kable do 20-30zl za metr i IC do 150zl ( z jakimi mialem porownanie).

zakladajac ze kolumny kupimy nowe zas CD i wzmacniacz starsze to wydamy 2600zl +- 100-200zl.

CD gra przejrzyscie z mocnym dobrze kontrolowanym basem nie ma ciepelka ale w tej cenie dzieki temu zyskujemy precyzje i brak zamulenia - sam IGNAC takowe miales - jak mozesz przyrownac do swojego nowego Marantza>? Z czystym przekonaniem je polecam.

Rotel RA-04 i Missiony swietnie sie komponuja i gra to razem dosyc slodko , dynamicznie i z masa. Missiony sa dosyc neutralne wiec podpiecie zlej elektroniki moze spowodowac ze wysypia sie wysokie, bas bedzie za maly. Z Rotelem nie ma tego problemu.

tansza alternatywa ok 500zl jest Rotel RA-931 ale ejst on nieco chlodniejszy od 04ki, choc troszke bardziej dynamiczny.

Mysle ( choc nie wiem) ze warto by tez spojrzec na Creeka 4330.

Oczywiscie mozna poszperac w uzyanych kolumnach w zaleznosci od pomieszczenia - Audio Academy Phoebe, B&W 686, Dynaudio 42...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.