Skocz do zawartości
IGNORED

Primare A20 mk2 - problem

muchatek

Rekomendowane odpowiedzi

muchatek

Przed wersją Primare A20 mk2 była wersja A20 ,wzmaki te różniły się zasadniczo ,mianowicie-została zmieniona płyta główna,układ na tranzystorze J-FET zastąpiono BURR BROWN POA2604,poprawiono zasilanie,zwiększeniu uległa moc z 60 na 70W, potecjometr głośności zastąpiono regulacją elektronczną sterowaną procesorem.

może ktoś cię ''obuł''i kupiłeś pierwszą wersje?

?

muchatek

Przypadkiem nie kupiles tego??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponuję założyć nowy wątek: ile wersji primare a20 mkII?

Ja na moim odczuwam wyraźny brak nalepek z nrem seryjnym i obwieszczenia mkII, uspokaja mnie natomiast nalepka 230v 50 hz.

Zaobserwowałem natomiast wyjście preout, gniazdo uziemienia oraz logo producenta na górnej pokrywie.

W środku widzę opampy BB opa2604.

I różni się od tego Muchatkowego kondensatorem przy wejściu zasilania, u mnie jest jakiś taki jakby większy i bardziej pod pomarańcz podpadający.

Po podłączeniu do sieci startuje z pozycji 30.

I nóżki jeszcze.

W moim są 3 (trzy) a słyszałem/czytałem/widziałem cztery w niektórych.

Pytanie: która to wersja?

Napis napisem - Polak potrafi ;) (swoją drogą wątpię, żeby ktoś bawił się w fałszerstwa na takim poziomie) Byca zwrócił jednak uwagę na różnicę w mocy - przypominam, że drugi z fachowców, który oglądał wzmak stwierdził z całą stanowczością, że napięcia wyjściowe świadczą o tym, że nie ma on 70 W (ma więcej niż 50W, ale mniej niż 70). Inna sprawa, że z tego, co znalazłem na temat pierwszej wersji A20, wynika, że nie ma ona wyjść z przedwzmaczniacza (pre out), mój wzmak ma.

>Lesio

Tak, to ten sam wzmak. Dość ciekawa historia. Kupiłem go jako uszkodzony. Na początku oczywiście sprzedawca twierdził, że wszystko jest o.k. Zdecydowałem się na zakup i poprosiłem o przesyłke kurierem. Okazało się, że koszty przesyłki były prawie równe kosztowi dojazdu do Wrocławia, więc zrezygnowałem z kuriera i wybrałem się osobiście. Na miejcu okazało się, że wzmak jest walnięty - kupiłem go mimo wszystko, ale za sporo mniejsze pieniądze. No risk, no fun... Okazało się, że zabawy jest istotnie sporo... Tak, czy inaczej - jak kupujecie, coś na allegro, zawsze lepiej jest to samemu obejrzeć.

muchatek - ciężko mi cokolwiek napisać - z braku czasu (sam wiesz) nie mogłem wam towarzyszyć.

Ale jeżeli nie usłyszeliście jakiś różnic w dźwięku między tymi wzmakami to chyba wszystko jest ok ?...

Panowie upewnijcie się jeszcze co do jednej rzeczy - były dwie wersje wzmaka o numerze 20 - A20 i I20, zmiany kosmetyczne, ponoć głównie polegały na tym, że jedna wersja była składana w szwecji druga prawdopodobnie w chinach ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie z opisywanych wersji to na bank A20 mk2 (tak przynajmniej napisane jest na obudowach). Ganzz_gut, w wątku do którego link podałeś, moją uwagę zwrócił wpis bagneta, który twierdzi, że trafa w A20 i I20 mają moc 200VA - u mnie mają 120VA (trafa mają symbole TT7142).

Poniżej link do A20 na rynek kanadyjski: podobnie jak moja nie ma napisu na górze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam.

Postanowilem odswiezyc watek.

Widzialem ostatnio pare egzemplarzy a20MKII i d20. Roznice byly w gornej obudowie tzn. wzmacniacz mial od gory tylko jeden rzad naciec sluzacych do wentylacji-moj ma rzad i jeszcze dwie pary rozdzielone logo primare. Cd mialo tez naciecia na obudowie-moj nie ma wcale(to chyba logiczne zeby nie bylo naciec,na obudowie cd ze wzgledu na zanieczyszczenia z zewnatrz,kurz itp)

>Lesio

Dołączę z A20 z trzema rzędami perforacji i logiem firmy na górnej pokrywie, czyli, jak mniemam, tak jak u Ciebie.

Czy to wszystko wersje mk2?

Nalepek o modelu u mnie niet, więc nie będę się upierał.

Może usystematyzujemy klasyfikację tego wzmacniacza:

mk1 nie miały pre out i gniazda uziemienia.

Występuję mk2 z jednym rzędem nacięć i trzema z logo.

Trzy nóżki tudzież 4.

Ktoś się łapie w tym bałaganie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.