Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth ja tylko chcialem wykazac....

himan

Rekomendowane odpowiedzi

=>darkul

Witam, ubaw po pachy u Elberotha kurcze nie wiedziałem że salony u nas w kraju to jakiś wzór dla świata :) Przypomina mi to jak nawet nie zamożne kobiety jadą do Mediolanu żeby sobie kupić jakiś ekstra duperelek typu buty do torebki a elb twierdzi że po coś cięższego i konkretniejszego nie można pojechać gdzie indziej? On tylko chyba zapomniał że dziedziców fortuny jest niewielu a reszta bogatych ciężko tyra i nie ma czasu na jedno ze swoich hobby, liczy się tylko wtedy szybka reakcja i pierwsze wrażenie, gdzieś przy okazji wycieczki w interesach na drugim końcu świata. Ci ludzie są tak zarobieni że nawet zatrudniają odpowiednie osoby żeby to za nie robiły. Można by dostać pierdolca rozdrabniając się na takie szczegóły jak dobranie zasłon do koloru obrazu w łazience.

Miłego dnia

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>Mirek Potempski

Uff na razie myślałem że skończysz jak Volter na łożu śmierci; kościół mu wybaczył i dostał rozgrzeszenie ale jego książki już troche za długo lat są na cenzurowanym :)

Ciesz się życiem, no i pisz u eba tylko z umiarem bo skończysz przynajmniej tak jak ja na liście

=>Elberoth

powtarzam pytanie

To co można liczyć że Wilsona Sophia 2 będą miały do dyspozycji w testach u Ciebie dwa lub trzy zestawy kabli o różnej sygnaturze ?

Chyba że dalej za niskie progi dla Ciebie żeby odpowiedzieć ?

Mam pomysl. Co Wy na to?.

Bede kopiopwal po kolei wszystkie wpisy w watku Elbi Audio Narwanie tu do tego watku. Wszyscy beda mogli sie swobodnie wypowiadac i ustosunkowac do wypowiedzi.

Elbe>> Przyjmij nas znow w swoje szeregi. Tak bardzo chcielibysmy Ci kibicowac. Odbanuj nas wszystkich. Juz nie bedziemy tobie przeciwni wiecej. Bedziemy zawsze chwalic ciebie i twoje madre/glupie pomysly. Prosimy cie. Kupimy ci komplet wirbrapodow w nagrode. Elbe, elbe, elbe.....

=>Mirek Potempski, 2 Mar 2008, 20:37

>Koledzy zostałem wydalony z Nirvany, co ze mną będzie.

Bierz przykład z Adama i Ewy jakoś sobie poradzili i znów ich dzieci zrobiły własny raj; tak im się w każdym razie zdaje, popatrz choćby na nirwanę Elbiego (cha nawet imię się zgadza z biblijnym)

• 3 tygodnie później...

Elberoth Gratuluję akcji marketingowej nie było tylko ciecia

>Co za dzień. Wczoraj z gospodarską wizytą byli Arek67 i Papamek. Dziś od samego rana kolendowali Jozwa, Piotr >Welc (nowy właściciel forum, jak się okazuje też dużego kalibru audiofil), qb_1 z małzonką i na koniec jeszcze Twonk. >Jutro jeszcze kilka osób wpisanych do grafika, pierwsza o 10, druga o 11, o 12 ekipa TVN24, potem jeszcze dwie i ... >czas kolumny oddać :-(

=>Elberoth26 Mar 2008, 09:45

>Wydaje mi się, że tweeter Wilsonów to ich relatywnie najsłabszy punkt. Ponieważ jednak zakres ten nie jest >eksponowany - wręcz przeciwnie, nawet lekko cofnięty - jego niedociągnięcia nie rzucają się w oczy (uszy). Całkiem >możliwe, że jest to celowe działanie.

Czemu Elb się po prostu nie przyznasz że ze względu na górę w kolumnach Sophia Wilson Audio te kolumny się nie nadają do porządnych salonów-po kiego grzyba nam ten niewidoczny koc narzucony na kolumny, jak dla mnie to tragedia dla muzyki i nic nie poradzę że jestem fanem Wilsonów z racji budowy świetnych skrzynek pod głośniki ale bez przesady.

Jak widać wcale nie jesteś przekonany do tych kolumn bo jeśli byś był to zamówił byś sobie je w wymarzonym kolorze czerwonego Ferrari i nie pisz ze żartowałeś wtedy to z kontekstu tak nie wynika.Srebrne Sophie będzie Ci łatwiej sprzedać,ach ten pragmatyzm.

Jak będziesz na tej desce to pozdrów rekiny ode mnie

Rafaell

=>Elberoth 26 Mar 2008, 11:21

>Wracając jeszcze do Sophii i zastosowanego głośnika średniotonowego. Dla mnie jest to najlepszy przykład, że gra >nie sam głośnik, a zestaw głośnik+obudowa. I kto wie, czy obudowa nie ma tu większego wpływu na ostateczne >brzmienie niż sam głośnik !

Elberoth jak to miło ze się w tym aspekcie zgadzamy

>Doskonale widać to porównując Akustyki RR-2 do Sophii. Głośnik średniotonowy (Revelator 17cm Scana) identyczny w >obu kolumnach, a brzmienie zupełnie inne.

Ale tak samo można sobie porównywać sekcję wysokotonową w topowych Sonus Faberach Cremona i Von Schweikertach vs5 tutaj do powiedzenia ma dużo jednak zwrotnica jak dla mnie Sophia Wilson Audio to takie Sonus Faber Cremona tylko jeszcze bardziej stłumione. Sonusy jak dla mnie żadne cudo poza pięknym designem, naprawdę ładny mebelek

>Świetnie słychać to w przypadku fortepianu. Na normalnych kolumnach, każdy dźwięk ciągnie za sobą specyficzną >poświatę, coś jak cień, który nakłada się na kolejne dźwięki, znacząco zmniejszając przejrzystość. To rezonans >obudowy, która gra, wcale nie gorzej niż sam głośnik.

Oj tutaj to się z Tobą zgadzam począwszy od moich skromnych obudów vintage, poprzez Audio Note a ostatnio dalej telepiących się skrzynek Pana Waszczyszyna wszystkie pod reką lataja jak głupie .sporo osób do tego przywykło-sądzą że to tak ma być, mnie niestety drażni stąd podziw dla ciężkich i przede wszystkim !!! supersztywnych skrzynek Koledzy audiofile to naprawdę tylko erzatz dociśnięcie kolumn granitem lub piaskiem.Obudowama być sztywna i już !!!

>Elektrostaty klasycznej obudowy są pozbawione, więc i ilość dźwięku który wydostaje się ta drogą jest dużo, dużo >niższa. Daje to od razu słyszalny efekt w postaci zwiększenia klarowności, otwartości dźwięku - reprodukcja >dźwięku kończy się dokładnie wtedy, gdy przestajemy pobudzać membranę. Nic krócej, nic dłużej. Dźwięk się >kończy i koniec - pozostaje po nim tylko wspomnienie.

oj niezupełnie do końca sporo dżwięku z elektrostatów leci do tyłu i wtedy gra, nie zawsze przyjemnie za nie pomieszczenie

>W Wilsonach mamy do czynienia z podobnym efektem, choć oczywiście kolumny nie są aż tak szybkie, co wynika z >konstrukcji samych głośników

One już są dosyć szybkie ale wysoko tonowiec niestety nie wystarczy popatrzyć na efektywność katalogową,nie jest to95dB o ile pamietam :)

>Co prawda nie widziałem pomiarów Sophii II, ale nie wydaje mi się, aby były w stanie pobić wynik Akustyków RR-2, >których charakterystyka ma niemal idealny płaski przebieg (w granicach +/- 1,5dB). A mimo to, brzmią Wilsony >dużo bardziej realnie i subiektywnie są znacznie mniej podbarwione.

Ciągle zapominasz że Pan Wilson przewidział w jakim pomieszczeniu mają grać Sophie (Twoje jest ciut za małe), niestety u Akustyka zapomnieli o tym drobnym szczególe skupiajac się na samej kolumnie. Płaska charakterystyka ma być w docelowym dedykowanym pomieszczeniu a nie w komorze bezechowej

Pozdrawiam

Miłego dnia

Rafaell

Moje 5 groszy:

równowaga tonalna - związana z charakterystyką przenoszenia

barwa - jest związana z harmonicznymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

korzystanie z wyszukiwarki nie boli ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 5 miesięcy później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Elberoth, co ja Ci zrobiłem, czym Ci uchybiłem, że wybanowałeś mnie przed chwilą ze swojego wątku?

Czy podanie linka do ogłoszenia gdzie sprzedajesz zachwalany przez siebie wcześniej na tym forum wzmacniacz to taka straszna zbrodnia?

i TY się pytasz, dlaczego nie chcę mieć osoby tak wielkiej klasy i ogłady towarzyskiej jak ty w swoim wątku ?

Naprawdę jesteś rozkoszny :-)

TIP: nie dlatego, że wstawiłeś linka. Wbrew temu co sugerujesz, nie robie z tej sprzedaży tajemnicy. Powiem więcej - aby łatwo było się zorientowac kto rzeczone urządzenie sprzedaje, wstawiłem specjalnie swojego imiennego maila.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 4 Wrz 2008, 22:54

>Elberoth, co ja Ci zrobiłem, czym Ci uchybiłem, że wybanowałeś mnie przed chwilą ze swojego wątku?

>Czy podanie linka do ogłoszenia gdzie sprzedajesz zachwalany przez siebie wcześniej na tym forum

>wzmacniacz to taka straszna zbrodnia?

oczywiście, psujesz mu interes. Przecież on nie może tak spokojnie patrzeć jak bruździsz mu w interesikach !!! Nie po to się tak produkuje na forum.

uwazam, ze na pisanie w/w sprawie nie ma sensu, bo i tak jutro przyjdzie czysciciel i posprzata :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja nic nikomu nie psuję. Intencja moja była szczera i prosta.

Zapodałem jedynie linka do poniższego ogłoszenia.

Skoro niedawno kolega Elberoth opisywał wrażenia z odsłuchu tego wzmaka, uznałem że może ktoś się zainteresuje tym ogłoszeniem i dokona zakupu.

No skoro sam kolega Elberoth poleca to nie może to być przecież zły wzmacniacz.

post-48-100006096 1220562421_thumb.gif

Dziękuję za reklamę !

PS. Gdybyś mógł to powklejać jeszcze na kilku innych forach, będę tym bardziej zobowiązany. Mówię poważnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moją czy twoją ?

Rochu!

Ja jeszcze zbanowany nie jestem! Może zatrudnisz mnie w charakterze agenta - prowizją się jakoś podzielimy... ;-)

Rozpoczynam negocjacje - Elberothcie - na początek może 10% kwoty sprzedaży???

elb, pewnie, ze moja...

xinwax, wiesz, mamy zrobic szum medialny, elb nas niby banuje, jozwa potem czysci watki i banuje... a potem pocichutku bany usuwaja i wszyscy sa zadowoleni :) my z prowizji, elb bo sprzedal, jozwa bo sie wykazal :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

berberys - 10% to raczej sporo. Co powiesz na 1000zł ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.