Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Eeee tam maly monitorek mozna dokupic za 200 -300 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

audioholik, 30 Lis 2008, 20:19

>czy gorsze? wolę netgeara niż mydelniczke

a dlaczego ?

Bo jeśli chodzi o audio to nic nie wiadomo jakiej jakości wypuszcza cyfrowy sygnał. Może mieć jitter że hej... ja bym tam w ciemno nie kupował.

Jitter to małe miki, trzeba się trochę postarać żeby mieć z niego słyszalne zniekształcenia. Wiele zabawek wywala się na etapie znacznie wcześniejszym - nie jest w stanie wypuścić sygnału identycznego z zawartością odczytywanego pliku (po naszemu bit-perfect).

Czytam z wielką ciekawością ten wątek i w końcu mobilizuję się do podzielenia moimi uwagami.

Streamuje mp3 z laptopa z podpiętym zewnętrznym dyskiem do NetGear MP-101. Laptop oczywiście w innym pomieszczeniu (żeby nic nie szumiało). Netgear łączy się bezprzewodowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zalety: LCD, wifi

Wady: używam połączeń analogowych więc nawet nie wiem czy jest wyjście cyforowe, nie wiem czy wspiera FLAC

Na Laptopie mam zainstalowany TwonyMedia Server, który moim zdaniem działa perfekcyjnie (testowałem kilka innych, ale ten jest najszybszy, najlżejszy, nie zamula komputera, szybko odświeża bibliotekę)

Rozpatrywałem opcję przeniesienia muzyki na QNAP ale po lekturze tego wątku zdecydowanie odpuszam (mimo że QNAP wspiera Twonky)

Streamuje też z Twonky do PS3 - ale uważam ze obsługa nie jest idealna, wole Netgear'a

opis mp101 -

Ukryta Zawartość

Znalazlem tez na wikipedi cos takiego:

Ukryta Zawartość

Aha, Netgear'a zakupiłem na Allegro za jakieś śmieszne pieniądze. I pomimo swoich wad jestem z niego zadowolony.

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jimi77=>

Słucham od rana M.Davisa i tak się trochę bawię- na przemian to płyta - CD to Squeezebox i QNAP.

Mimo wszystko śmiem twierdzić ,ze połączenie QNAPa i Squzeboxa jest genialne !!!

I to zarówno dźwiękowo jak i z punktu wygody - praktyki użytkowania i kosztów !!!

Cena wprost śmieszna ok. 2000zł ;-)

Przecież to u mnie gra z końcówką mocy w klasie A , Accuphase A- 50V i gra doskonale ,żadnego dyskomfortu czy uczucia ,ze to sprzętowy mezalians !!!

Dodam jeszcze .

Wszystkie moje problemy były wynikiem tego ,ze chciałem QNAPA wykorzystać wszechstronnie ,

czyli niemalże do wszystkiego do czego był stworzony - inaczej bawiłem się nim na wszelkie możliwe sposoby ;-)

QNAP i Squeezebox to najlepsze na dźwiękowo !!! ,najtańsze, najsprawniejsze rozwiązanie na rynku.

W ślepym teście wychodząc z pokoju nie jestem wstanie wyczuć różnicy co gra, czy CD Accuphase czy QNAP !!

Mało tego bywali u mnie znajomi audiomanaiacy ,którzy z nosem do góry twierdzili ,że słyszą różnice ,

ze teraz właśnie gra CD ,ze gra lepiej , z tym ,ze zamiast CD słuchali QNAPA - FLACa !!! ;-) ;-)

Można sobie trochę pożartować z kolegów............................. ;-)

audioholik

>czy gorsze? wolę netgeara niż mydelniczke

O tak, to super wybór. Słuchaj go ile tylko możesz i proszę skup się na tym, z korzyścią dla forum:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

stefan=>

Przetwornik na poziomie Accu CD-500 kupisz za "parę" groszy - robią mądrale na forum lepsze ;-)

Pamiętaj , że w CD Accu to jedna mała płytka za ok. 3000zł , a cena jest przegięta 10 - krotnie ,

Cały Accu 500 chodził u dystrybutora w USA za ok.1500 $ czy euro nie pamiętam ;-)

Jestem całkowicie zielony w tym temacie. W niedługim czasie będę musiał wymienić wysłużoną rege na coś lepszego i właśnie myślałem o czymś takim. Mam pytanie ile trzeba wydać na taki zestaw , którym mógłbym zastąpić cd na poziomie powiedzmy Accu DP500?

stefan+>

Tak !!! Jest gdzieś na forum wpis kolegi z USA ,który podawał ceny Accu dla dystrybutora w USA ;-)

Zresztą licz :

klocek kosztuje ok. 19 000zł , za chwilę ok 13000 zł z tego co najmniej połowa to koszty posrednikow, transportu ,cła ,watu itp. W końcu samo Accu też musi coś zarobić ;--)

To jak myślisz ile jest wart przetwornik w tym klocku ?! ;-)

Na forum koledzy robią różne przetworniki lampowe z osobnym zasilaniem - nie będę reklamował ;-)

Relacja kosztów zupełnie inna ,choć też sporo przycinają ;-)

Powoli się przymierzam ............ ;-) Myślę ,że może rozwalić moje Accu - trzeba odsłuchać z QNAPem i Squeezeboxem ;-)

gutekbull

Słuchałeś tych przetworników czy wiesz to z opowiadań forumowiczów? Jednak Squeezbox + QNAP+ przetwornik to trzy elementy , trochę dużo gratów ale skoro lepiej i taniej ..................

Przeczytałem wszystkie posty na temat music serwerów i już jestem głupi....:)

Konkretnie chodzi mi o podłączenie serwer sieciowy ->Logitech Transporter->wzmacniacz audio bez podłączania do netu i bez wifi.

Czy istnieje taka możliwoś?

Wiem że już dużo było napisane ale się pogubiłem troche:)

Konkretnie chodzi mi o użycie transportera, którym jestem zaineresowany. Chyba najlepsze rozwiązanie , ma porządny DAC na pokładzie.

Z tego co widziałem to nie ma wejścia USB więc jak będzie komunikował się z dyskiem sieciowym?

lucas78, 3 Gru 2008, 20:43

>Konkretnie chodzi mi o użycie transportera, którym jestem zaineresowany. Chyba najlepsze

>rozwiązanie , ma porządny DAC na pokładzie.

>Z tego co widziałem to nie ma wejścia USB więc jak będzie komunikował się z dyskiem sieciowym?

Kabel sieciowy lub WiFi.

Jeszcze pytanie: Czy takie połączenie kablem sieciowym ma wpływ na jakość przesyłanych danych.

I czy takie połączenie robi się zwykłym kablem sieciowym czy jakimś profesjonalnym dla audiofili:_)

Dzięki za odpowiedzi.

Wyczytałem że Transporter nie współpracuje dobrze z niektórymi dyskami sieciowymi.

Może ktoś z Was posiada Transportera i taki dysk sieciowy który dobrze się z nim zgrywa.

No niezupełnie zwykłym ;-)

QNAP ma sieciówkę 1Gb ! Najlepiej połączyć kablem sieciowym ,EKRANOWANYM i przeznaczonym do sieci GB , najlepiej jakby to był kabel oryginalny z zarobionymi fabrycznie końcówkami - pozłacane !!!

Są takie kable w M.M chyba z ok.30zł . za 5m.

Można też kupić z metra kabel typu kat.6e lub nawet 7e lub coś takiego ;

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to bardzo ważne !!! Ja miałem spore problemy z normalnymi kablami podczas robienia kopii z QNAPA po sieci Gb ,wywalało mi sieć - zrywało połączenie , po wymianie kabli problem zniknął.

O znaczeniu ekranowania w światku audio-maniakow chyba nie trzeba tłumaczyć ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutek napisał:

>, najlepiej jakby to był kabel oryginalny z zarobionymi fabrycznie końcówkami - pozłacane !!!

>Są takie kable w M.M chyba z ok.30zł . za 5m.

>Można też kupić z metra kabel typu kat.6e lub nawet 7e lub coś takiego ;

>

Ukryta Zawartość

>lub

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Tak z ciekawości - co wiesz o tych kablach ?

"Okazja-skrętka" śmierdzi na kilometry chińszczyzną - a z tym są konkretne problemy jak np. nieodpowiednia ilość miedzi w stopie.

Jeśli chce się porządne kable - z tańszych (w szpulach) polecam firmę DRAKA - europejski produkt, bez ściem z materiałem.

Omijać cuda typu g-flex itp.

Skrętka komputerowa ma TRZYMAĆ PARAMETRY - takie jak tłumienność, dopuszczalna częstotliwość sygnału - nie ma co cudować....transmisja w sieci ETHERNET jest naprawdę dobrze wyspecyfikowana, opisana i żadnego voodoo nie da się tu wcisnąć.

Na razie wysycenie pasma 1Gb/s strumieniem audio jeszcze nam nie grozi :). Więc wystarczy zastosować materiały zgodne ze specyfikacją, żeby nie było błędów przy transmisji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel sieciowy HI-END

Ukryta Zawartość

Co wy na to....chyba jakość kabla ma wpływ na dane?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.