Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co i jak ??

Kupuje takie pudełko wrzucam wszytko co sciagnę (w zasadie tylko flacki) i podłaczam pod wzmaka??

Czy miedzy wzmakiem a tym czymś musi byc jakieś kolejne ustrojstwo - np. DAC MAgic z CA ??

A może DAC-em być zwykly odtw CD??

>Airport Express nie obsługuje 24/192. Jego możliwości ograniczone są do 16/44,1, pliki gęstsze przed

>wysłaniem do Airporta są przekształcane do tego formatu.

Mylisz się Teo , też tak myślałem kupiłem z strony Linna mastery 24bit/192 kHz [9216 kb/s] i śmiga aż miło. W tym przypadku Airport robi tylko za przekaźnik do DAC'a. Po prostu przekazuje cyfrowo bity i tyle

No chyba że w locie robi jakiś downgrade do 24bit/96 kHz. Polecam spróbować

there are no answers, only choices ....

MadOnion, 17 Sty 2010, 23:53

>Czyli co i jak ??

>Kupuje takie pudełko wrzucam wszytko co sciagnę (w zasadie tylko flacki) i podłaczam pod wzmaka??

>Czy miedzy wzmakiem a tym czymś musi byc jakieś kolejne ustrojstwo - np. DAC MAgic z CA ??

>A może DAC-em być zwykly odtw CD??

Dokładnie tak , na kompie musisz mieć iTunes'a , tą małą kosteczkę podłączasz do zasilania jak najbliżej wzmacniacza, a z kosteczki puszczasz kabelek anlogowy lub cyfrowy, kwestia czym dysponujesz w wzmacniaczu.

Oczywiście najlepiej by było wszystko puścić cyfrowym kabelkiem do DAC'a i z niego po analogu puścić sygnał do wzmacniacza.

Witam

W kwstii Squeezeboxa

Sciągnałem Squeezeboxserwer, Squeezeboxplayera, Ipenga.

No powiem dziala extra, brak konieczmosci szukania płytki na ekranie TV fajna rzecz no i dostęp jest szybki.

Z Qnapa wczytal wszystko elegancko.

Skanowanie faktycznie trwa, ale jak przeskanuje to biega to szybko. Ipod sprawuje sie niezle.

Teraz tylko pytanie do bardziej wtajemniczonych - skoro jest opcja: zmien biblioteke, podejrzewam ze moze byc ich wiecej niz jedna. Póki co mi sie to nie udalo. Jak wskaze w polu katalog docelowy ( a pole to jest tylko jedno) to mam nową bibliotekę a starej juz nie ma. Jest na to jakis sposób?

Gdyby udalo sie zapisac jedną biblioteke tak by po zmianie juz nie skanowal tylko z niej korzystal byloby super.

I drugie pytanie - jak sie pozbyc opcji ze przy kazdym razem autoamatycznie dodaje do biblioteki to co tkwi w ITunes. A tam mam kopie Mp3 niektórych rzeczy z innych katalogów do wykorzystania w Ipodzie i tego wolałbym nie wczytywac za kazdym razem od nowa. Odfajkowalem wszystkie fajeczki obok ipoda w setupie i to nic nie dalo.

Pzdr GK

@izokom

>Teraz tylko pytanie do bardziej wtajemniczonych - skoro jest opcja: zmien biblioteke, podejrzewam

>ze moze byc ich wiecej niz jedna. Póki co mi sie to nie udalo. Jak wskaze w polu katalog docelowy (

>a pole to jest tylko jedno) to mam nową bibliotekę a starej juz nie ma. Jest na to jakis sposób?

>Gdyby udalo sie zapisac jedną biblioteke tak by po zmianie juz nie skanowal tylko z niej korzystal

>byloby super.

Poczytaj parę postów wyżej. W ipengu możesz zmienić bibliotekę (tzn. inny serwer z Squeezeboxserwer). Wcześniej w konfiguracji iPenga musisz mu podać adresy wszystkich serwerów z zainstalowanym Squeezeboxserwer. Zasada jest taka : 1 Squeezeboxserwer - 1 biblioteka (podawana w konfiguracji Squeezeboxserwera (via www) jako ścieżka dostępu).

W ipengu jak wejdziesz na stronę odtwarzania (główna strona pokazująca dla danego playera co jest odtwarzane) i przesuniesz palcem w prawo - wyświetli Ci się menu, gdzie możesz zmienić źródło.

W tym menu powinienieś mieć listę wszystkich serwerów(które wczesniej podałeś w ustawieniach) i wykrytych squeezeboxów . Jak zmienisz źródło (serwer) to ipeng pyta się którego squeezeboxa to dotyczy - mnie się pytał nawet jak w danym momencie włączony był tylko 1.

Zmiana źródła to tak naprawdę przesłanie polecenia zmiany konfiguracji do squeezeboxa (przynajmnie tak jest dla receivera i classica - w touchu może być inaczej - tego nie wiem). Na receiverze ta zmiana źródła (konfiguracji) troch trwa, tak mniej więcej po 30s możesz sterować tym squeezeboxem a iPeng widzi już zmienioną bibliotekę. Nie wymaga to żadnego skanowania - musisz tylko cierpliwie poczekać aż squeezebox się zrekonfiguruje - receiver mruga na biało diodą w tym czasie.

Biblioteki, jeśli jest ich więcej - każda z nich to tak naprawdę odzielna instalka Squeezeboxserwer ze swoim adresem do danych audio. Każda z tych bibliotek (serwer) wymaga oddzielnego zarządzania np. gdy dodajesz coś nowego to skanujesz tylko tą jedną - odpalasz stronę www Squeezeboxserwer dla tego konkretnego serwera.

Mam nadzieję, że teraz wszystko już jasne :-)

>I drugie pytanie - jak sie pozbyc opcji ze przy kazdym razem autoamatycznie dodaje do biblioteki to

>co tkwi w ITunes. A tam mam kopie Mp3 niektórych rzeczy z innych katalogów do wykorzystania w

>Ipodzie i tego wolałbym nie wczytywac za kazdym razem od nowa. Odfajkowalem wszystkie fajeczki obok

>ipoda w setupie i to nic nie dalo.

Spróbuj pogrzebać w konfiguracji Squeezeboxserwera (w settings, library). O ile mnie pamięć nie myli tam jest opcja związana z tym czy ma szukać z itunes. Generalnie ipeng i squeezebox to tylko KLIENCI do Squeezeboxserwera - w Squeezeboxserwer ustalasz zasady co i jak.

@izokom

Poczytaj uważnie co i jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli jeśli teoretycznie dałoby się zainstalować tyle razy serwer ile razy np jest napędów których zawartością jestem zaintersowany ( na na kazdym napędzie oddzielnie) i przeskanowac tenze napęd zainstalowanym na tym napędize serwerem otrzymam wowoczas tyle bibliotek ile trzeba i po wprowadzeniu ich do ipoda bedzie kwstia przerzucania miedzy bibliotekami.

Czy próbowal ktos zainstalowac serwer na Qnapie ?, czy bedzie to dzialalo bez idzialu PC ?

Oczywiscie spróbuję, ale moze juz ktos wie czy to wogóle jst możliwe.

Dzięki za podpowiedzi.

Którego z Squeezeboxów warto do tego zadania przymierzyć, są dosc konkretne różnice cenowe miedzy nimi, a jak sie to ma do jakosci sygnaly cyfroweg na wyjsciu?

izokom, 18 Sty 2010, 12:18

>Czyli jeśli teoretycznie dałoby się zainstalować tyle razy serwer ile razy np jest napędów których

>zawartością jestem zaintersowany ( na na kazdym napędzie oddzielnie) i przeskanowac tenze napęd

>zainstalowanym na tym napędize serwerem otrzymam wowoczas tyle bibliotek ile trzeba i po

>wprowadzeniu ich do ipoda bedzie kwstia przerzucania miedzy bibliotekami.

>

Masz 2 mozliwosci do wyboru (obie sprawdzone i testowane przeze mnie w praktyce wielokrotnie):

1. Jezeli biblioteke masz na jednum komputerze ale na roznych dyskach (napedach) wtedy wystarczy na jednym z dyskow w folderze z muzyka zrobic shortcuts (skroty) do pozostalych dyskow (folderow z muzyka). Squeezeboxserver poprawnie zeskanuje wtedy biblioteke ze wszystkich dyskow i bedziesz ja widzial jako jedna biblioteke.

2. Jezeli muzyke masz na roznych komputerach wtedy na kazdym komputerze musisz zainstalowac squeezeboxserver i bedziesz wtedy mial wiele bibliotek do wyboru i przelaczania w ipeng/squeezeplay itd.

@izokom

>Czy próbowal ktos zainstalowac serwer na Qnapie ?, czy bedzie to dzialalo bez idzialu PC ?

Wiele osób ma Squeezserwera postawionego na qnapie - wtedy nie potrzebujesz w ogóle PC w sieci. Za serwer dla squeezboxów robi Ci qnap - musisz sciągnąć odpowiednią instalkę.

Nie wiem jaka jest odpowiednia instalka dla Qnapa - pogooglaj trochę... albo poczytaj na stronach qnapa - ja stawiam na "linux rpm" :-)

Z Qnapem i innymi NASami problem może się pojawić przy dużych bibliotekach. Squeezserwer może się żółwić na modelach ze słabszym prockiem i mniejszą pamięcią. Dlatego ja mimo wszystko polecam jakiegoś małego PC na Intel Atom - masz wtedy rozwiązanie otwarte, instalujesz system jaki chcesz i potem odpalasz instalkę Squeezserwera (odpowiednią dla windows lub linuxa).

@izokom

>Którego z Squeezeboxów warto do tego zadania przymierzyć, są dosc konkretne różnice cenowe miedzy

>nimi, a jak sie to ma do jakosci sygnaly cyfroweg na wyjsciu?

Pomiędzy Clasiciem a Receiverem (Duet bez pilota) ja na swoim DACu (beresford) nie słyszę żadnej różnicy.

Ponoć nowy Squeezebox Touch jest trochę lepszy jako transport. Ludzie piszą że to coś pomiędy Classiciem a Transportem (najdroższy squeezebox i kupowanie go tylko jako transpor to już przesada...). IMHO jak nie zależy Ci na wyświetlaczu to najlepiej kupić receivera. Jeśli zależy Ci na wyświetlaczu to Touch ma najbardziej wypaśny i możesz go używać bez serwera w sieci (podepniesz tylko dysk na USB), ale też kosztuje sporo więcej niż receiver. Moim zdaniem w kwesti transportu cyfrowego ja bym się nie przejmował czy to jest Classic, receiver czy Touch - wszystkie będą dobre.

Chyba, że pozostałe elementy toru są z najwyższej półki - tutaj transport wbrew temu co inni pitolą może (wiele zależy od DACa) mieć wpływ.

Inna sprawa gdy nie chcesz podpinać do DACa a używać jako źródło do wzmacniacza stereo. Tutuaj mogą być różnice, ale nie będę się wypowiadał bo specjalnie nie słuchałem i w tej roli squeezebox mnie nie interesował. Classic i receiver na moim sprzęcie grały ze swoich przetworników jak zwykły budżetowy CD - specjalnych odsłuchów nie robiłem :-)

McGege:

>>Airport Express nie obsługuje 24/192. Jego możliwości ograniczone są do 16/44,1, pliki gęstsze

>>przed wysłaniem do Airporta są przekształcane do tego formatu.

>

>Mylisz się Teo , też tak myślałem kupiłem z strony Linna mastery 24bit/192 kHz [9216 kb/s] i śmiga

>aż miło.

Śmiga aż miło, ale z wyjścia cyfrowego Airporta wychodzi zawsze sygnał 16/44,1, niezależnie czy odtwarzasz pliki "zwykłe" czy gęste (24/192, 24/96 itp). Nie wierzysz, to sprawdź. Konwersja robiona jest na etapie PC, jeszcze przed wysłaniem strumienia przez wifi.

> Dokładnie tak , na kompie musisz mieć iTunes'a

iTunes nie jest konieczny, jeżeli kupi się program Airfoil. Do odtwarzania można użyć wtedy dowolnej aplikacji (foobara, winampa itp.), Airfoil przechwytuje strumień audio i wysyła do Airporta. Dla 16/44,1 taki zestaw jest bit-perfect.

kurde i tu mnie Teo zaskoczyłeś.

Uzywam Maca i sprawdziłem ustawienia wyjścia cyfrowego z niego i rzeczywiście maks co z niego można wyciągnąć to 24bit/96 kHz a nie 192 kHz , czyli podłaczając bezpośrednio do niego kabelek iTunes wypadałoby żeby też podał taki strumień, więc to i tak więcej niż 16bit/44.1 kHz.

Tyle że przy korzystaniu z Airporta wyjścia cyfrowe nic nie mają do gadania , a Airport robi po prostu za transport po Wi-Fi, więc w takim przypadku jak piszesz sam iTunes musi coś konwertować w locie .

Musze się dogrzebać gdzieś do jakiejś specyfikacji oprogramowania i sprawdzić to.

Problem wejscia na konkretny napęd Qnapa ( przy wiekszej nie dającej się juz zmapowac ilosci dysków )został rozwiązany.

Wystarczyło w panelu zarządzania udziałem sieciowym w zakładce kontrola dostępu zaznaczyć w prawach dostepu dla gościa - pełny dostęp.

I juz mozna z kazdego miejsca w sieci wchodzic na konkretne napędy bez kłopotliwego stukania " admin/admin" przy dowolnej ilosci napędów, Qnapów itd.

Niekiedy łatwiej jest dotrzeć do konkretnego nagrania po scieżce w sieci niz poszukac w bibliotece utworzonej przez Squeezeserver. Tworzy on ją po swojemu na podstawie chyba metadanych nie zas tytułów podanych w katalogach i folderach i czasami przy większej ilosci plików moze to byc utrudnieniem.

Swoja droga czy ktos wie gdzie jest zapisywana lub przechowywana biblioteka Squeezeservera? To w koncu spory plik, nie moge go zlokalizowac. Po przeszyukaniu wskazanych katalogów odtwarzacz zaskoczył dopiero z wczytaniem biblioteki po sporym czasie. Myslałem juz ze to wszystko przestało dzialac. Jak juz zaskocyło to działa OK ale trwac moze sporo nawet od momentu zakończenia przeszukania.

Pzdr

GK

Stało się. Do qnapka i dwóch mydelniczek, dołączył dziś transporter. Pierwsze wrażenia pozwalają mieć satysfakcję z zakupu. Przede wszystkim jakość formatu 96 khz 24 bity!!! To jest to. Słychać znacznie więcej szczegółów, drobiazgów i smaczków. Scena dźwiękowa znacznie bardziej wyrazista i rozbudowana przestrzennie.

Ponadto funkcjonalność nowego pudełka. Niby prawie to samo co w mydelniczce (funkcje), a jednak wygodniej: dwa wyświetlacze, nawigacja pokrętłem, możliwość podpięcia innych źródeł cyfrowych, no i sam przyzwoity wygląd.

Co do różnic dźwiękowych pomiędzy transporterem i mydelniczkami wpiętymi do zewnętrznych dac-ów (TDA 1541 w konfiguracji zbliżonej do dac-a Pedji Rogica) to tutaj na 16 bitowych flaczkach dużych różnic nie ma. Są niuanse. Ale o tym dopiero będzie można powiedzieć po osłuchaniu nowej zabawki.

Wnioski:

Dla mnie CD to już przeszłość w audio.

Zresztą to samo mogę powiedzieć o dvd i bd po półrocznym bawieniu się DVICO TVIX-em.

Pozdrawiam Maciekw

@izokom

>Swoja droga czy ktos wie gdzie jest zapisywana lub przechowywana biblioteka Squeezeservera? To w

>koncu spory plik, nie moge go zlokalizowac. Po przeszyukaniu wskazanych katalogów odtwarzacz

>zaskoczył dopiero z wczytaniem biblioteki po sporym czasie. Myslałem juz ze to wszystko przestało

>dzialac. Jak juz zaskocyło to działa OK ale trwac moze sporo nawet od momentu zakończenia

>przeszukania.

Squeezeserver czyta tagi i tworzy na ich podstawie bazę danych (silnikiem bazy jest MySQL).

> Squeezeserver czyta tagi i tworzy na ich podstawie bazę danych (silnikiem bazy jest MySQL).

Można sobie zrobić fajne raporty za pomocą "select * from Baza" :)

Np. raport pt. "Które płyty mają największy ReplayGain".

Albo taki:

/* Ile utworów na każdy gatunek */

SELECT G.name Name, count(*) Ile

FROM tracks T

LEFT OUTER JOIN genre_track GT ON GT.track = T.id

LEFT OUTER JOIN genres G ON G.id = GT.genre

GROUP BY G.name

ORDER BY Ile DESC

tadeo, 25 Sty 2010, 13:50

>Może jak ma być dzwięk "ayonowy" to może to: PRZETWORNIK D/A AYON SKYLLA

no tak ten jest pewnie dobry ale 25tyś zł:(,..... chodzi mi coś w granicach ok kilku tyś, nie kilkanascie i nie kilkadziesiat

"Może jak ma być dzwięk "ayonowy" to może to: PRZETWORNIK D/A AYON SKYLLA"

nie liczyłbym na to, że kupując hiper DACa otrzymam na wyjsciu równie rewelacyjny dżwięk.

Zależy to przecież od żródła na wejsciu, czyli podanego sygnału cyfrowego.

Maltretujac tylko dwa posiadane żródła popcorna i xtreamera otrzymałaem na wyjsciu z Dac'a (Cambridge Audio 840C) dwa róznej jakosci sygnały audio.

Podłaczając z ciekawości bezposrednio oba zródła do wzmacniacza otrzymałem podobną róznicę w jakosci sygnału.

W obu przypadkach po podłaczeniu z zastosowaniem Daca było lepiej jakościowo, ale różnica między zródłami pozostała.

Dlatego teraz poszukuję jakiegoś zestawienia (rankingu) które klasyfikowałoby żródła ( odtwarzacze sieciowe) pod kątem jakości sygnału cyfrowego podawanego do DAC.

Póki co nikt nic nie wie. Dystrybutor posiadajacy w ofercie kikanascie rego typu urządzeń nie potrafi określić - wytypować urzadzenia lepiej czy gorzej sprawującego sie pod tym kątem.

Czy ktos moze gdzies trafił na sensowne oceny zestawów NMP - DAC

PZDR

GK

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.