Skocz do zawartości
IGNORED

5. Spotkanie w Sudetach 29.02.2008

arekgrabowski

Rekomendowane odpowiedzi

DAC War :

- Muse 2.0 kontra Zhaolu 3

Dla mnie mimo wszystko lekkie wskazanie na Muse, ale większosci to przetwornik rodem z Chin się bardziej podobał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13172-100008422 1204535427_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoje pięć minut miały także : Vienna Acoustic Bach.

W odróżnieniu od Harbethów lepiej zagrały z Abraxasem niż końcówką ANTHEM STATEMENT A5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dymu73, 3 Mar 2008, 10:04

>- i niezawodne Harbeth SHL5

Co ciekawe Haberthy spróbowaliśmy także w bi-ampingu i wyszło małe zaskoczenie. Zagrały gorzej! Po raz pierwszy z czymś takim się spotkałem

Zdecydowanie!!

Bi-amping w przypadku Harbeth to pomyłka. Dźwięk uległ jakiejś dziwnej kompresji, zwolnił i zamulił....

Za to Twoja końcówka w trybie stereo pokazała klasę. Bardzo dobry sposób na wyeliminowanie "wady" Harbethów (czyli lekko snującego się basu).

dymu73, 3 Mar 2008, 11:25

>Za to Twoja końcówka w trybie stereo pokazała klasę. Bardzo dobry sposób na wyeliminowanie "wady"

>Harbethów (czyli lekko snującego się basu).

A kiedy one taki miały? No chyba że z lampką. Wtedy basu nawet było za dużo. Ale za to podłączenie Vienn-ów pokazało klasę Abraxasa. Zagrały slicznie. Za to Haberthy zabiły mnie szczególnie gdy puściłem KODO. Tam gra chyba z 7 bębnów różnej maści. Ani przez sekundę nic nie wymknęło się z pod kontroli, takiego wykonania jeszcze nigdy nie słyszałem a jest to kawałek extremalnie trudny dla głosników. Szkoda tylko że lampowego pre nie przytargałeś na górę

.. hey, hop, umta, umta ...

I znowu było fajnie: ludziska mili i muzyczka skoczna .. (pifko, grill, etc ..) podziękował ..

Swojego nie oceniam .. jak mówiłem to moja szkoła grania .. (lekko skoryguję Bartka zanim hiena jakaś się tu właduje - bańki to EL34 a nie 300B).

Końcówka Anthem'a zgrała się dosyć dobrze z Herbatą - to już mamy drugi Bukowczany tranzysor który lubimy (przypomnę iż miano pierwszego - niech będzie że przez nas odkrytego - dostał Naim 3 - z prywatnej sympati do właściciela dodam że Naim 5 też .. ). Tranzystory których nie lubimy - dla zainteresowanych we wcześniejszych wątkach ze spotkań w dolinie Bobru.

Duża buźka ..

ps> pamiętam Wolf o kretach (obiecałeś!) bo jak strajk zrobią to więcej nie zagościm!

Warzek, 3 Mar 2008, 13:26

>ps> pamiętam Wolf o kretach (obiecałeś!) bo jak strajk zrobią to więcej nie zagościm!

Słowo u mnie cenniejsze niż ANTHEM z pięcioma Haberth-ami ;-)

Ale pomimo innych klimatów preferowanych dalej uważam że lampa do Haberth-ów to nie do końca najbardziej szczęśliwe połączenie. Za to niesamowicie mnie zaskoczył Twój chińczyk.

To w dużym stopniu kwestia kasy .. ta lampka, przy jej cenie kosi większość/wszystko w okolicy - jak Arni na większości filmów; gdyby miała kosztować tyle co ta końcówka - mogłoby się okazać że trzeba się za tranzystor bardzo wstydzić! Dla mnie jest to optymalny cenowo i przepiękny brzmieniowo zestaw do każdej muzyki (mimo deklaracji - czasami do kotleta też!)!

Skośnooki Zhaolu gra bardzo spektakularnie (szczególnie przy pierwszym kontakcie) - a czy jest lepszy/gorszy od Muse? Jeśli na szalki położymy cenę - nie ma o czym gadać!

A przecież i tak w tym wszystkich chodzi o muzę .. (chyba że się mylę, co?) ???

Do następnego, jeszcze raz thx!

ha, Musowi musieli byście poświęcić chwilę. To, że tak wyraźnego konturu nie było, więcej wypełnienia to tylko technikalia. Jest jeszcze scena, przyjemność, mnogość szczegółów - 3 minuty to za mało na to:) Jeśli jednach chodzi o relacje do ceny to trzeba oddac sprawiedliwość chińczykom. Muse gra troche podobnie do meridiana, Zaolu jak DAC andrzeja stelmacha.

=>wawrzak

Dobrze gadasz, dobrze. Ona jest najważniejsza a jednocześnie jej rodzaj determinuje profil naszego "sprzętu" Ja po spotkaniu wypaliłem sobie w końcu ambient (dymu mnie zainspirował nocnym odsłuchem). Fajnie brzmiało a nawet nie pamiętam na czym. A jak ktoś chce to jest full legal do ściągnięcia tutaj:

Ukryta Zawartość

P.S.

To jest ta sama półka cenowa. U ciebie są dwa kanały u mnie pięć. Koszt na kanał jest porównywalny ;-)

=>Seba

Możliwe jak też w pierwszym momencie po włączeniu chińczyka pomyślałem że kroi się sensacja i gra lepiej niż LINN. Ale dopiero podłączenie ponowne LINNA pokazało że jednak nie ma porównania. Tylko spróbuj na naszych spotkaniach spokojnie posłuchac muzyki dłużej niż 5 minut :-| Każdy przywozi stosy płyt i każdy chce posłuchać ;-) Po pierwszej w nocy jest to realne ale wcześniej nie ma szans :-D

Ukryta Zawartość

wiem na czym to polega - chwilowa euforia, efekciarstwo itd... ale z wielką ciekawościa posłucham Zaolu trochę dłużej w swoim systemie... porównamy tu dokładniej dwa DACi na dwóch różnych systemach, zobaczym co nam wyjdzie... ale to już między nami powiemy co i jak, by nie windować cen urządzeń na rynku wtórnym, bowiem my tu w jeleniej chyba wszyscy na DACach skończymy;)))

>wolf

Harbeth nie ma snującego się basu :) ma bardzo dobrze kontrolowany bas, jedynie lekko zaokrąglony charakter.

Trzeba uważać nie tylko na wzmacniacz kontrolujący pracę tych głośników ale także na cedeka i kabelki.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

O kabelkach to Wolf akurat się przekonał. Chciał przetestować jakie zmiany zajdą po zmianie IC na XLR. Co prawda pojechaliśmy po bandzie poczciwe IC Albedo Blue zastąpiliśmy XLR-ami AQ Sky. Większość słuchaczy nie mogła uwierzyć co może zrobić dobra łączówka.

Tak. Harbeth usadowione na dobrych podstawkach jakimś sposobem naświetlą dokładnie wszystko, całą prawdę o każdym elemencie systemu. Miałem okazję o tym się przekonać wielokrotnie choć nigdy nie uważałem tych głośników za wyjątkowo przejrzyste i analityczne.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

skyrobin, 3 Mar 2008, 23:10

>Tak. Harbeth usadowione na dobrych podstawkach jakimś sposobem naświetlą dokładnie wszystko, całą

>prawdę o każdym elemencie systemu. Miałem okazję o tym się przekonać wielokrotnie choć nigdy nie

>uważałem tych głośników za wyjątkowo przejrzyste i analityczne

Witam

skyrobin nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz. Harberty mają naprawdę wiele wad. Daleko im do tego, aby naświetlać cał prawdę o reszcie systemu. Poważnie.

Panowie po ostatnim spotkaniu została w moiom odtwarzaczu z tyłu jakaś przejściówka. Moę ktoś się zgłośi?

Ps. Szkoda, że mnie tam nie było. Pozdrawiam

Seba78, 4 Mar 2008, 08:35

"tja.. herberthy mają mnóstwo wad, ale z jakiś powodów chce się ich słuchać i stanowią obiekt

porządania:)"

Święte słowa :)

>ale z jakiś powodów chce się ich słuchać i stanowią obiekt porządania:)

To fakt. Jak słuchaliśmy to podejrzewam że w podłodze pod naszymi nogami ślady są wytupane :-) Ale zobaczymy co jeszcze gospodarz napisze...

Ano fakt:

harbeth5+anthem5+rotel971+zhaolu3=dynamit

Za to powrót do Linna Unidisc jako źródła, moze trochę zmniejszyl dynamikę ale za to wprowadził "kulturę, ład i porządek":-)))

Ale i tak najlepsze tańce i przytupy zaoferowały Alesisy....w końcu graly do kotleta:-)

>tja.. herberthy mają mnóstwo wad, ale z jakiś powodów chce się ich słuchać i stanowią obiekt

>porządania:)

Tak, to zdanie brzmi zdecydowanie rozsądniej, aczkolwiek nie samą średnicą człowiek żyje Panowie ...:)

Ale doskonale rozumiem zachwyt nad tymi zacnymi monitorami.

PS,

Na poprzednim spotkaniu ktoś z was Panowie, zapowiadał się zagościć w mych skromnych progach, chyba jakiś warszawiak, o ile mnie pamięć nie zawodzi. Bardzo serdecznie zapraszam, nie tylko w-wiaków,

Martona pamiętam, ale rozmów o spotkaniu nie z bardzo. Może mam dobrą pamięć, ale krótką lub rozmawiałeś z Trójmiastem. Reszta to tubylcy czyli południe.

Wolf możesz podać mi namiary na dwie twoje płytki (gdzie je zamówić)

1- tych japońskich bębniarzy

2- helikopter w ogniu

Rewelacją byłoby wydania na winylu.

> johny

Harbethy mają bas, średnicę i wysokie :)

Może chciałeś powiedzieć, że nie samą łagodną muzyką człowiek żyje...

Pozdrawiam

johny, 4 Mar 2008, 22:36

>Tak, to zdanie brzmi zdecydowanie rozsądniej, aczkolwiek nie samą średnicą człowiek żyje Panowie

:-) :-) :-) Nie słuchałeś Haberthów z Anthem-em :-) :-)

Bas jak marzenie z ABSOLUTNĄ kontrolą. Normalne podłogówki nawet się nie zbliżają do tego. Góra bardzo wyraźna już powoli zbliżająca się do obaszarów w których recenzeci piszą "metaliczne wybrzmienie" ale nie przekraczająca tej niebezpiecznej granicy. Wokale mocne nasycone pełne emocji, ale to co mnie najbardziej zafascynowało to cisza. Naprawdę zdefiniowałem sobie od nowa pojęcie: "dźwięk znikł jak ucięty nożem". Kontrast był tak olbrzymi że w pierwszych ułamkach po pojawieniu ciszy pojawiał mi się starch że coś się popsuło. Cisza pojawiała się NATYCHMIAST i była całkowita. To było niesamowite. I wiem że bedę kupował pięc Haberthów. Taki dźwiek właśnie lubię

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.