Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka instrumentalna / new age

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam muzyki instrumentalnej, bardziej dążącej w stronę New Age.

Bardzo chętnie słucham Enigmy, Vangelis'a i szukam podobnych brzmień.

Wielu wykonawców New Age to dla mnie...lipa - nie to czego bym ise spodziewał.

David Arkenstone to w większości muzyka jak do serialu Domek na prerii lub innego w tych klimatach.

Gandalf - bajkowa i bez wyrazu.

Rick Wakeman - jakieś pojedyńcze niezłe kawałki, a reszta do kosza.

Enya - posłucham ze względu na jej głos. Instrumentarium jest kiepskie, zbyt jednolite, nieciekawe i nużące.

Era - bez komentarza.

Peter Gabriel - podobno to też new age. Uwielbian go, jego glos, pomysł na muzykę i róznorodność.

Mike Oldfield, Jarre - posłuchać mogę, ale nie fascynuje mnie.

Rozweselcie mnie Koledzy. Zaproponujcie coś ciekawego, ale również z otoczenia tych styli - mam na myśli szerokie otoczenie (Sarah Brightman, Bel Canto, Yann Tiersen, Ketil Bjornstad).

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/40451-muzyka-instrumentalna-new-age/

>Mc iek

Cytuję za Wikipedią:

New Age - gatunek muzyczny luźno nawiązujący do ruchu New Age. Spory odsetek utworów New Age stanowią kompozycje instrumentalne i elektroniczne, aczkolwiek częste są także aranżacje wokalne. Enya, która uzyskała nagrodę Grammy za swoją muzykę New Age, śpiewa w wielu językach, włącznie z łaciną. Medwyn Goodall, nie tak szeroko znana, polega głównie na efektach elektronicznych, chociaż używa także gitary akustycznej.

Muzyka New Age sięga swymi korzeniami lat 70., kiedy tworzyły free-jazzowe grupy nagrywające pod szyldem EMC label, takie jak Oregon, the Paul Winter Group i inne pre-ambientowe zespoły, jak również jak wykonawcy muzyki ambient, tacy jak Brian Eno.

Muzyka określana mianem New Age często niesie wizję lepszej przyszłości, oraz wyraża uwielbienie dla dobra i piękna. Rzadko zajmuje się ona problemami tego świata i jego mieszkańców. Zamiast tego oferuje pokojową wizję lepszego świata. Często muzyka ta nawiązuje do nazw gwiazdozbiorów, gwiazd i eksploracji Wszechświata. Ennio Morricone stworzył ścieżkę dźwiękową do filmu Misja na Marsa dzięki czemu w trakcie napisów słyszymy All the friends, w orkiestrowym stylu New Age.

Tytuły utworów New Age często próbują być "oświecające", gdyż artyści starają się przekazać własną wersję prawdy w kilku prostych słowach. Muzyka jest rozwinięciem idei przekazywanej werbalnie w tytule.

Wykonawcy [edytuj]

Artyści New Age lub tacy, którzy w swej twórczości mają epizody związane z tą muzyką:

Adiemus

Al Gromer Khan

Bradley Joseph

Dagda

David Arkenstone

Dead Can Dance

Deuter

Diana Arkenstone

Enigma

Enya

Era

Gandalf

Jean Michel Jarre

Llewellyn

Kitaro

Mike Oldfield

Moondog

Oliver Shanti

Patrick O'Hearn

Peter Gabriel

R. Carlos Nakai

Peterix

Ray Lynch

Reflection Artists

Rick Wakeman

Vangelis

Ł.A. Woman

muzycznie jest to chyba trudno definiowalny gatunek - wszystkie propozycje, jakie widziałem, odwołują się w większym stopniu do motywacji i ideologii, stojących za całym ruchem, niż do charakterystyki stylistycznej.

stąd też pewnie trudności w kwalifikowaniu artystów i zdziwienia/rozczarowania przy sięganiu do próbek.

obawiam się, że jeśli jakiegoś wykonawcy nie da się zaliczyć do żadnego innego nurtu niż new age, to jego muzyka może być raczej mało satysfakcjonująca. ;-)

tym niemniej życzę owocnych poszukiwań - żeby nie było, że tylko narzekam, to podpowiem np. późne Talk Talk (Spirit of Eden, Laughing Stock lub Mark Hollis solo) albo Davida Sylviana. to nie jest new age, ale być może takich właśnie klimatów szukasz.

ps. a co u licha wspólnego z NA może mieć Peter Gabriel??? na których albumach???

^negra

a! ale primo to był bodajże jeden (słownie JEDEN) kawałek, a sekundo - czy Deep Forest to new age? wprawdzie DF znam znacznie słabiej niż PG, ale lokalizuję ich w nieco innych rejonach muzycznych...

>Dong

Przed chwilą spojrzałam w dość wiarygodne według mnie źródło informacyjne, jakim jest Allmusic i w tym portalu Deep Forest zaliczany jest do muzyki elektronicznej, bez etykiety new age. Jednak jestem prawie pewna, że gdzieś kiedyś jednak spotkałam się z terminem new ege dołączonym do tego właśnie zespołu. (Spróbuję poszukać)

Zważywszy jednak na fakt nie dość sprecyzowane wyjaśnienie zjawiska zwanego new age, (w końcu, czy można ufać Wikipedii?) pewnie wiele muzyki można bezkarnie zaliczyć niestety do tego niekonkretnego trendu.

PS

Też zdecydowanie lepiej znam Petera Gabriela ;-)

Ł.A. Woman

Mój synuś jest akurat na etapie fascynacji taką muzyką, z ostatnich "wynalazków:

Banco de Gaia, Suns of Arqa, Ginger i Shankar (nie jestem pewien pisowni pierwszego członu), Solyma (fajniasta ścieżka dźwiękowa do filmu o krzyżowcach), Karunesh, Oliver Shanti (różne klimaty, od "chińskawych" po trącające "indianami"). Kitaro oczywiście też, David Anthony Clarke (wytwórnia White Cloud z Nowej Zelandii) - The Men Who Painted Caves - bardzo fajny "niuejdż" z dźwiękami przyrody w tle...

Banco de Gaia podoba mi się, a nawet bardzo. Orient + elektronika + wiele ciekawych instrumentów + bębny. Bardzo ciekawe i co najważniejsze, nie ma na albumach słabych nagrań - rzadkość.

Dziękuję za polecenie tego zespołu. Obsłucham w miarę możliwości pozostałe, które poleciłeś. Mam nadzieję, że są równie dobre :D

Peter Gabriel nagrał album "Long walk home", który został wykorzystany jako ścieżka dźwiękowa do filmu "Rabbit proofe fence". New age to na pewno nie jest, ale jakaś odmiana jak na Gabriela. Swoją drogą świetny album. Mało konkretnej muzyki, ale pojedyńcze dźwięki zniewalają. Polecam.

Zauwazylem ze nikt nie wymienil B Tribe.

Jest ta muzyka zakwalifikowana do new age. Dla mnie osobiscie numer 1 (z tego stylu).

Muzyka przy ktorej mozesz sie zrelaksowac, jak rowniez potanczyc. Bardzo dobrze nagrana dynamiczna i przestrzenna. Wydanych zostalo 5 plyt z ktorych kazda jest warta uwagi.

Goraco polecam.

Nie wiem dlaczego wcześniej nie znałem B-Tribe :D Słyszałem kilka ich kawałków wcześniej.

Podoba mi się w B-Tribe połączenie hiszpańskiego stylu Gotan Project z multiinstrumentalistyką new age.

Smaczkami jest wykorzystanie jednego z nagrań Vangelis'a z albumu "L'Apocalipse des animaux" oraz nagrania "Bring my family back" Faithless'a. Nie braku nawet orientalnych klimatów.

Bardzo bogata dźwiękowo i dobrze przemyślana muzyka. Przesłuchanie wszystkich ich albumów jednego dnia nie znużyło mnioe ani trochę - o czymś to świadczy.

• 4 tygodnie później...

Nigdy specjalnie nie interesowałem się new age, bo kojarzył mi się to z jakimś banałem i płycizną, a w najlepszym przypadku z czymś bardzo nudnym i monotonnym. Ale bardzo lubię np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

problem w tym że po samplach trudno się zorientować o co chodzi, bo w tym gatunku utwory są mocno "rozciągnięte" w czasie, żeby poznać ich wartość trzeba słuchać w całości. Z albumów polecam Kin, Mosaic, Natural Selection i Luminal, czyli prawie wszystkie wydane przez SFTG. Niestety na youtubie nie ma prawie nic :(

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to ten kierunek ( szeroko pojęty ), ale może:

1. Amethystium ( bardziej elektronicznie )

2. Conjure One

3. Delerium

4. i o wiele więcej na www.magnatune.com ( np. ze znanych mi - Falling You, Jami Sieber, Jesse Mano, Paul Avgerinos, ale może lepiej zacząć od Magnatune Compilation ( składanka ) New Age and Jazz, tam masz pewien przekrój tej muzyki.

to też new age całkiem fajne(trochę ożywcze)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hm. polecam:

a perfect circle.

->

->

->

Ukryta Zawartość

a silver mt zion.

->

->

->

Ukryta Zawartość

tool.

->

->

Ukryta Zawartość

żaden z wyżej wymienionych nie znajduje się na wikipedowskiej liście związanych z owym nurtem.

ale piękne to dźwieki.

lynki -> by skosztować.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.