Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

ale pocieszające jest, że podobno mundorf M-cap supreme Silver / Gold & Oil też są bardzo dobre, a koszt za dwie sztuki 2.2uF /1200V spada już do zaledwie $227 ...

jak mus to mus, trzeba trochę wydać na coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Osobiście uważam, że kondy, kable to taka kropka nad "i".

Jeśli teraz konstrukcja nie gra zadowalającym dźwiękiem to czy wstawienie kondów za 700 PLN coś pomoże ?? Osobiście wątpię ..

Konstrukcja jest dobra. A te kondy są na wyjściu. Każdy kto ma minimalne doświadczenie z lampiakami wie, jak jest to istotne miejsce. Różnica między zadowalającym a wybitnym jest właśnie w takich szczegółach. Zapytać można odwrotnie: czy sądzić, że wymiana wszystkich kondów PiO silver w Audio Note M7 na WIMY MKP nic by nie zepsuło w dźwięku? Osobiście wątpię...

Cała idea moebiusa jest prosta. Po co stosować duży voltage gain a potem obcinać napięcie ponownie?

Zastosowano odpowiednie lampy i uzyskano odpowiednią mieszankę napięcia i prądu na wyjściu. Dzięki temu ten preamp jest bardzo neutralny, nie wnosi charakteru a jedynie pozwala na przekazanie pozytywnych cech źródła dalej. I tak jest zachowany świetny rytm, szybkość i dynamika, barwy. Ponoć w porównaniu A/B moebius pokonał wypasiony preamp audio note'a w topologii M7, który akurat słyszałem u siebie i który rozwalił (inaczej tego nazwać nie mogę) topowy dzielony preamp sonic frontiers. No i właściciel audio note'a po tym porównaniu do moebiusa sprzedał audio note'a. To również mój znajomy, podobnie jak właściciel moebiusa. Osobiście nie słyszałem tego porównania, ale mam jednak zaufanie do kumpla, który w audio "total hi-end" siedzi 20 lat i zrobił sobie ten pre twierdząc, że nic lepszego nie potrzeba. Zdaję sobie sprawę, że troszkę "chrzanię kocopały", ale dlatego pytałem Matthew czy słyszał moebiusa w dobrym wydaniu, jako gość dość osłuchany...

americano, 20 Gru 2009, 15:09

jp80 czy jp200 to nie są nautralne brzmienia, dla mnie neutralny=nudny ;) .

O moebiusu czytałem i miałem w planach ale zdarzyło się ze posłuchałem prototypu jp200 jak i jp80 na audioshow, gdzie już wiedziałem ze to jest to. Kolega Marduk potwierdził mi słuchająć u siebie ze swoimi MPMami oryginalnego preampa JP80 że to bardzo dobry pre ;)

Oczywiście czas pokaże czy miałem rację.

Kupiłem Jenseny miedziane gdyż mam o nich dobre zdanie (używam ich), no i była promocja w PCX ;)

Mundorfy ponoć nie za bardzo nadają się w mały sygnał, tak czytałem.

Teraz trochę o jp200..

Robię układ dokładnie z netu, i muszę powiedzięć ze zasilacz działa bezbłędnie ;) nie ma strzału po włączaniu, napięcie po włączniu po chwili dopiero zaczyna rosnąć do ustawionego potencjometrem.. i ustala się pojakichś 2 minutach ;> .. to się nazywa firma ;D

Matthew

ponieważ MPM to triody SE (przejrzystości im nie brakuje dając radę w innych aspektach), możesz mieć rację, że JP200 się zgra świetnie, czego Ci oczywiście życzę i trzymam kciuki.

W kwestii neutralności, jak ja ją rozumiem. Dla mnie neutralny pre to taki, który nie ingeruje właśnie w te cechy, które czynią przekaz żywym i realistycznym. Przede wszystkim kwestie związane z dynamiką i szybkością! Dobry preamp zachowuje naturalnie szybki rytm, bezwysiłkową szybkość impulsu. To czyni przekaz bardzo emocjonującym właśnie.

Każdy pre, który w jakiś sposób wprowadzał zachwianie kwestii rytmiki, mnie się nie podobał. A były to nie raz drogie konstrukcje jak Sonic Frontiers Line3. Z kolej audio note M7 kipi naturalnym rytmem i życiem. Jeśli Moebius mu nie ustępuje a nawet przewyższa (a tak jest zgodnie z relacją mojego kumpla), to jestem "na tak" ;)

Mam w domu ten przedwzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

siedzi w nim SRPP czyli mniej wiecej układ jak w Moebiusie..tylko lampy 6n1p

o ile z tranzystorami jest ok to z lampowymi końcówkami nie bardzo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha..

napisałem do Jadisa w sprawie napięcia anodowego i mi odpisali jakie powieniem mieć.. na każdej anodzie lampy i jakie z zasilacza 395V ;), oraz że potencjometr na wejściu ma 100k ..

już lubię te firmę ;)

pawcio, 20 Gru 2009, 19:45

>Matt, coś mi się zdaje że potrzebujesz trafa na wyjściu pre ;-)

w JP800 już są trafa wyjściowe.. ciekawe jakie? ;) bo patrząc na bebechy to księgowa tam rządzi ;) robią z niczego "coś" ;)

Prawda jest taka, że ile konfiguracji, tyle opinii. JP80 słuchałem z MPMami i to jest świetne połaczenie. Mam w tej chwili Audion Premier Silver Night, który nie wyciąga z kieszenie aż tyle, co Jadis i muszę powiedzieć, że jest naprawdę świetny preamp, zwłaszcza, że cena Jadisa jest lekko wysoka:))) Audion Nie ma takiej gęstości jak Jadis, ale mam poczucie naprawdę dobrze wydanej kasy.

Grają całe systemy, pierdoła może zadecydować czy jest magia, czy jej nie ma. Trzeba szukać.

• Pokaż nowe odpowiedzi