Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz ile max można ustawić volume?

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

Yyyy... ten link jest odpowiedzią na moje pytanie? Jeśli tak, to chyba się nie zrozumieliśmy :) Bo ja na prawdę pytałem jak od strony elektrycznej wygląda "praca" takiego przełącznika. Czy może miałeś na myśli to, że włączenie takiego przełącznika jest równoważne dostarczeniu sygnału o niższej głośności bezpośrednio z CD (pomijając charakter dźwięku)?

>czubsi

A propos "godz. 10"

Mam kolumny o efektywności 87db, ale jak w teście je pomierzyli to określi faktyczną skuteczność na 83db (takie odchyłki od deklaracji producenta ma bardzo dużo głośników;)).

Gra to w pokoju 20 m2. Jak słucham głośno nagranych płyt wówczas na "godz. 10" jest za głośno i oczywiście ściszam. Ale przy muzyce wokalnej lub wokalnej z towarzyszeniem instrumentu akustycznego jest za cicho o ile w dodatku płyta jest cicho nagrana. Wrażenie czasem jeszcze potęguje przyzwoita przestrzeń zestawu. Jak sobie np tak pani śpiewa z towarzyszeniem lutni, przy tym płyta jest cicho nagrana i jeszcze nagranie nie było realizowane z bezpośredniej bliskości (wrażenie oddalenia słuchanego duetu) to trzeba czasem sobie pokręcić za godz. 11 i wcale nie jest za głośno. Mówię oczywiście o słuchaniu w ciągu dnia (bo wieczór to inna sprawa;)).

Dodatkowo w grę może wchodzić potencjometr głośności, który być może nie ma liniowej charakterystyki i na "godz. 12" wcale nie musi być połowa oddawanej mocy (i pewnie nie jest, niestety nie widzę możliwości sprawdzenia tego).

Dodam tylko, że te "ciche" płyty z kameralnym repertuarem "na słuch" przy tym samym położeniu gałki volume grają kilkakrotnie ciszej od tych płyt "głośnych".

A propo ukladu "pogarszajacego" dzwiek czyli p.wzmacniacza z korektorami :

W czasopismie AUDIO 1/2008 jest opis zestawu KLASEE, i z opisu wynika ze zestaw gra duzo lepiej jak jest uzyty p.wzmacniacz z korektorami, mimo ze jego cena to 32 tys.zl. (Caly zeataw to 119,8 tys.zl).

Czyli wierzac co tam pisza - czasami korektory dzwieku sa przydatne/niezbedne,

->clo2

"Dodatkowo w grę może wchodzić potencjometr głośności, który być może nie ma liniowej charakterystyki"

a widziałeś kiedyś potencjometr głośności z liniową charakterystyką???? bo ja nie. i to nie dlatego że nie są idealne ani audiofilskie.

>skow29

>Laik Laik, a kable sieciowe i konekty słyszy....... i jeszcze się będzie upierał że to prawda.... zacznij drogi >Panie od podstaw

Skow29, nie rozumiem, co ma słyszenie wpływu kabli na dźwięk do wiedzy technicznej? Czy aby słyszeć różnicę w brzmieniu potrzebna jest do tego jakaś wiedza? Do tej pory byłem (i jestem;)) przekonany, że wystarczą uszy.

Zanim coś palniesz to najpierw się zastanów.

>skow29

>kable sieciowe ... słyszy

Nic mi o tym nie wiadomo, ponieważ do tej pory w ogóle z sieciówkami nawet nie eksperymentowałem. Skąd ta często spotykana na tym forum sytuacja, że ktoś wkłada komuś w usta to, czego ten nigdy nie powiedział?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.