Skocz do zawartości
IGNORED

Podlaczylem XLR do wejsc RCA i ....

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie. Zrobilem sobie przejsciowke z XLR na RCA zwierajac minus (1) z masa (3) we wtyczce XLR. Plus polaczylem z plusem RCA. Zadzialalo. Sygnal ze wzmacniacza jest glosniejszy ale napewno nie dwa razy jak to by wynikalo z roznicy napiec. Wlasnie nie wiem do konca jakie jest napiecie wyjsciowe na XLRach mojego DACa to chinszczyzna i nie mam danych ale moze uda mi sie zmierzyc. Czulosc wejscia RCA wzmacniacza to 240 mV. Polaczenie jest mi potrzebne ze wzgledu na zajete juz polaczenie przez RCA ze wzmacniaczem sluchawkowym. Nie jestem tylko pewien czy podwyzszone napiecie dla wejscia wzmacniacza nie jest dla niego szkodliwe i czy nie spowoduje jego uszkodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/40519-podlaczylem-xlr-do-wejsc-rca-i/

Najczęściej napięcie na wyjściu zbalansowanym, czyli gnieździe XLR jest ok. 4V, na RCA ok.2V

Spokojnie, wzmacniacza nie uszkodzisz. Natomiast zwróć uwagę czy go nie przesterowujesz. Najprościej mówiąc każdy wzmacniacz ma swój próg przesterowania powyżej którego są już tak duże zniekształcenia, że je usłyszysz. Przester może objawić się na wiele sposobów. Może to być silny lub delikatny charkot, mniejsze lub większe podbarwienie dźwięku, ograniczenie analityczności i wszelkie kombinacje tego co właśnie wymieniłem.

Jakie zastosowałeś wtyczki XLR? Czy na rynku są już gotowe zestawy kabli XLR---->RCA?

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

hmm, a ja mam pytanie następujące;

za chwilę przyjdzie do mnie odtwarzacz cd na XLR'ach, ale podpinał go będę do wzmacmiacza, który ma wejścia RCA, czy są na rynku kable XLR - RCA i czy warto zawracać sobie głowę takim połączeniam?

pozdr.

czołem

mam metalowe neutriki XLR/RCA w szufladzie. Kilka razy je wpinałem / wtedy gdy jeszcze miałem do czego/ i za każdym razem słyszałem pogorszenie dzwięku. Nie zaglądałem do nich do środka bo są pancerne , ale podejrzewam że coś jest tam spaprane. Może metalowa obudowa? Pojemność się zwiększa czy co? W efekcie zrobiłem przejsciówki DIY bez obudowy i dzwięk był zawsze dobry jak cholera. Może teraz Neutrik ma w ofercie XLR/RCA w plastikowej obudowie. Takich chyba warto szukać.

pozdrawiam artur

takie cos znalalem..ciekaw jestem czy warto..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Łomatko... co wy robicie ludzie...

najpierw może poczytajcie trochę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie.

Od czego są Google , od czego jest przeglądarka forumowa ?

Gdyby tak zrobić przesiew wątków to jedynie z 20% byłoby do Audiostereo.

Reszta aut.

Homo sapiens, aż czasem współczuję Orangutanom za krewniaków.

a i widać tu też pewną ideologię:

"Takie sumowanie nie daje korzyści, gdyż w torze pojawia się nowy element półprzewodnikowy. Próbowaliśmy wyjście zrównoważonego konwertera zrealizować jako sygnał audio niezrównoważony, ale nie dało żadnych korzyści."

zauważ Arek, że jak twierdzi BD brak jest korzyści bo w torze pojawia się NOWY ELEMENT PÓŁPRZEWODNIKOWY.

Generalnie jednak ciekawy fragment. Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.