Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Alpha 9CD. Wymieniałem w nim laser na oryginalny. Niestety po wymianie player jest nadal wrażliwy na wstrząsy i przeskakuje na pierwszym utworze. Po nagrzaniu jest lepiej. Miał ktoś podobny problem? Lasera nie ma jak kalibrowac, ponieważ pr-ki sa zalane klejem. pozdrawiam

Znalazłem rozwiązanie. Przy taśmie elektroniki napędu jest wlutowany kondensator SMD. Jego wymiana rozwiązuje problem.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam

Zepsuł mi się mechanizm wciągania płyty+kilka pikseli na wyswietlaczu świeci bardzo słabo w moim Solo Mini. W serwisie naprawę wycenili na 1500zl!!! Niby nie maja juz do niego częsci i musieliby sprzęt odsyłac do Anglii. Ktoś wie jak/gdzie to w miarę tanio można naprawić? Najlepiej w okolicach Szczecina, ale jak bedzie trzeba mogę wysłać w Polske.

Z góry dziekuję za pomoc i rady

Mariusz

Sprzedam Arcam FMJ CD17 kolor czarny. Stan bdb poza minimalna ryską na przednim panelu powstałą przy przestawianiu, widoczna jedynie z bliska, zamalowana. Mało używany. Komplet i dodatkowy kabel zasilający.

Sprzedam Arcam FMJ CD17 kolor czarny. Stan bdb poza minimalna ryską na przednim panelu powstałą przy przestawianiu, widoczna jedynie z bliska, zamalowana. Mało używany. Komplet i dodatkowy kabel zasilający.

Jaką cenę proponujesz?

• 3 tygodnie później...

Hej! Czy ktoś z was miał możliwość odsłuchu fmj a29 lub a39. Proszę o jakieś opinie. Szukam wzmacniacza do mojego zestawu-Arcam Cds27, t61, tannoy dc 6. Muzyka to przede wszystkim jazz i klasyczna. Teraz słucham na divie a80. Niestety wokal na tym ampie jest bardzo mocno podkreślony i przesłania czasami całą scenę.

• 3 tygodnie później...

Cześć. Wie ktoś może co jest przyczyną w takim o to problemie: podczas słuchania muzyki przez integre arcam 9 w prawym kanale co jakiś czas pojawia się chyba najlepsze słowo będzie szelest trwa to chwilę i potem znika i tak co jakies 10 min.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

U mnie 23t śmiga już 3ci miesiąc, chodzi prawidłowo, laser KSS-213B / KSS-240A coś można znaleźć w rozsądnych cenach http://elecena.pl/search?q=kss240a&p=2. Wyświetlacz po tylu latach nadal wyraźnie świeci. jęśli już się czegoś czepiać to w jaki sposób tacka chodzi bo trochę za żywiuszczo prawie jak w CD-romach, mogło by być z powściągliwością :)

Edytowane przez Kamil Ełk

U mnie 23t śmiga już 3ci miesiąc, chodzi prawidłowo, laser KSS-213B / KSS-240A coś można znaleźć w rozsądnych cenach http://elecena.pl/search?q=kss240a&p=2. Wyświetlacz po tylu latach nadal wyraźnie świeci. jęśli już się czegoś czepiać to w jaki sposób tacka chodzi bo trochę za żywiuszczo prawie jak w CD-romach, mogło by być z powściągliwością :)

A jak Twoje wrażenia w aspekcie najistotniejszyn, czyli dźwięku?

Na tle innych odtwarzaczy których

A jak Twoje wrażenia w aspekcie najistotniejszyn, czyli dźwięku?

Na tle innych odtwarzaczy które miałem i nie było ich zbyt wiele bo 6ść w tym jeden DAC. W tym najbardziej zwraca uwagę jego precyzyjność i żywiołowość. Bas jest dość szybki, zwarty, giętki chciało by się powiedzieć, w ryzach. Mam małe monitory więc za wiele go nie ma i nie mogę powiedzieć jak niżej. Jest precyzja na scenie, wybrzmienią są ok. Wokal dość gładki, szkoda że brakuje mu masy, kiedy grała z nim lampa synthesis, wokal nabrał masy był fajny i skomplikowany, gęstszy, również barwy się poprawiły w stosunku do wzmacniacza arcam 9, dzwięki dzwonków, trąbki były bardziej metaliczne, np na płycie Niny Simone "at the village gate" nagranej w tym klubie, zwróciły na siebie uwagę dzwięki w tle restaurujących się ludzi a mianowicie sztućców i talerzy itd, ich charakter był bardziej szklisty po prostu, podobnie z dzwoneczkami nie wiem jakiego słowa tutaj użyć twardość była by chyba dobrym określeniem na odczucie tego metalu. Niestety na tej lampie nie dało się słuchać muzyki zbyt długo, średnica była za mocna, wzmacniacz arcama miał znacznie lepszą przestrzeń, scena była szersza, głębsza, instrumenty grały swobodniej, transparentniej, arcam 9 grał miękko nie męcząco. Piszę to o różnicach przy grze innych wzmacniaczy ponieważ jak słyszę w innych konfiguracjach z arcam 23t można uzyskać znacząco lepszą barwę oraz bardzo ciekawy, gęsty i angażujący wokal niżeli podłączając go jak w moim przypadku pod integre arcam 9. Dlatego przychodzi mi na myśl wykorzystanie tego wzmacniacza jako końcówki i podłączenie pod jakimś lampowym pre który dodał by zalet do dzwięku tego systemu czyli trochę masy i barw i w miarę uspokojenia tego wigoru. W moim guście gra ciut za żywiuszczo, przynajmniej z integra arcam 9. Najczęściej słucham arcama 9 z philpsem dvp 9000s który jest spokojniejszy, mniej precyzyjny ale ma ciekawszy wokal i barwy jego dzwięk jest nie męczący a precyzja na scenie jest dobra, nie na tyle gorsza od arcam 23t by mi jej znacząco brakowało. Na razie trzymam arcama 23t bo jak słyszałem z lampą ma swój potencjał, więc przy z mianie z innym wzmacniaczem może okazać się lepszym, ciekawszym połączeniem niżeli philips. W HDCD 23t gra wyraźnie gładziej. Dobry CDek , tylko jak w moim guście może z innym wzmacniaczem bo tak za dużo wigoru i trochę za mało masy, ale oczywiście komuś innemu nie koniecznie musi to przeszkadzać.

• 2 tygodnie później...

Witam. Szukam od dłuższego czasu przyzwoitego cd, które będzie współgrało z lampą. Bliski jestem zakupu CD23T...ale nie mam gdzie go posłuchać (do kupienia na wyspach). Mam natomiast możliwość posłuchania CD73T. Wiem, że to model zdecydowanie niższy, ale czy można założyć, że jak wrażenia z jego odsłuchu będą pozytywne to śmiało można dokonać zakupu 23 jako modelu o podobnej estetyce, ale lepszego w każdym aspekcie...?

Mam natomiast możliwość posłuchania CD73T. Wiem, że to model zdecydowanie niższy, ale czy można założyć, że jak wrażenia z jego odsłuchu będą pozytywne to śmiało można dokonać zakupu 23 jako modelu o podobnej estetyce, ale lepszego w każdym aspekcie...?

Sluchalem dawno temu 73T i wyzszych modeli (ale nie 23). Polityka Arcama odnosnie zrodel byla bardzo spojna, kazdy kolejny model wnosil cos nowego, ale mial jednoczesnie bardzo zblizony charakter. 73T to dobry grajek (dynamiczny, przejrzysty,rowny, z szybkim i rytmicznym basem, ale bez wielkiej plastycznosci, nasycenia, jesli to priorytety), jak na tamte czasy i cene. Zadbany 23T w przyjaznej cenie (maks 2.5-3kPLN) nie bylby zla opcja dla sluchajacych z plyt.

Sluchalem dawno temu 73T i wyzszych modeli (ale nie 23). Polityka Arcama odnosnie zrodel byla bardzo spojna, kazdy kolejny model wnosil cos nowego, ale mial jednoczesnie bardzo zblizony charakter. 73T to dobry grajek (dynamiczny, przejrzysty,rowny, z szybkim i rytmicznym basem, ale bez wielkiej plastycznosci, nasycenia, jesli to priorytety), jak na tamte czasy i cene. Zadbany 23T w przyjaznej cenie (maks 2.5-3kPLN) nie bylby zla opcja dla sluchajacych z plyt.

Podpisuję się pod Twoim opisem dzwięku cd 23 jeśli miało by to pomóc koledze. Kiedyś miałęm CDka alphe 7 i patrząc że jest to dość odległy cenowo i klasowo cdek to wspólna sygnatura, charakter dzwięku jest zauważalny, rozjaśnione granie z wigorem, z ubytkiem masy na wokalu, w 7mce było to już irytujący zaś 23t już poprawa pod tym względem. Więc fmj 23 napewno nie do toru jasnego, najlepiej było by gdyby dopełnił jego cechy tor w którym jest barwa, nasycenie i dociążenie. Mi się w tym odtwarzaczu najbardziej podoba jego dynamika, precyzja, lokalizacja źródeł, bębny z tym brzmią fantastycznie. Fajnie że fmj 23 ma 2 pary wyjść RCA więc wygodnie jest sprawdzić sobie choćby IC. Swego fmj 23t kupiłem pare miesięcy temu za 2,2 tys zł w stanie bdb z pilotem nie oryginalnym więc myślę że maksymalna cena w granicy 2,5 tys zł. Chodliwy odtwarzacz więc dużego problemu z odsprzedażą nie ma w razie nie podejścia pod gusta, grunt by dobrze kupić zadbany egzemplarz, solidnie zabezpieczony. Lampa u mnie jednak zostaje, poszukam innych lamp sterujących i może wtedy fmj 23t wpasuje mi się.

• 3 tygodnie później...

Witam

Sprzedam odtwarzacz DVD/BR Arcam BDP 300. Sprzęk zakupiony w styczniu 2015 roku wraz z amplitunerem AVR 380. Gwarancja przedłużona na 5 lat, opakowanie, pilot.

Pozdrawiam

501-635-486

• 1 miesiąc później...

witam chciałem się dołączyć do klubu ARCAM-a,posiadam Arcam BDP 300,mam pytanie do klubowiczów odnośnie Arcama FMJ A22,chciałbym go kupić ale nie posiada wejść do gramofonu,czy można dokupić karte do niego bo posiada miejsce i ile by to kosztowało ?

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry

Jestem nowy na forum.

Mam krótkie pytanie.

Mam możliwosć zakupu ARCAM A90 - cena 1600.

Czy ktoś sluchał tego wzmacniacza z kolumnami ESA Meritum 1?

Źródło to DAC - USB.

Nie mam możliwości odsłuch.

Proszę o opinie.

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie szanownych kolegów. Poszukuję FMJ A22, najlepiej z preampem gramofonowym. Jeżeli ktoś będzie miał na sprzedaż proszę o info na priv.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych i spokojnych Świąt!!!

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Dzień dobry

Jestem nowy na forum.

Mam krótkie pytanie.

Mam możliwosć zakupu ARCAM A90 - cena 1600.

Czy ktoś sluchał tego wzmacniacza z kolumnami ESA Meritum 1?

Źródło to DAC - USB.

Nie mam możliwości odsłuch.

Proszę o opinie.

Witam,

Jeśliby Pan nie był zainteresowany tym wzmakiem to jeśli łaska prosiłbym o kontakt do sprzedającego... :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Gunthe

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Koledzy słuchał ktoś może arcama fmj a22 w porównaniu do fmj a32 z MA RS6 ?

• 2 tygodnie później...

a wiec tak,,

podlaczylem moje glosniki pod tego arcama i.....ochhhh,co za dzwiek,,cieply i przyjemny...LUBIE TO! :)

i tu sie skonczyla dobra passa...

niestety ma on problem(prawdopodobnie fabryczny jak gdzies czytalem) przy cichym graniu gra tylko jeden glosnik,i potencjometr trzeszczy, natomiast przy glosniejszym graniu wszystko jest ok...

co zrobic? co wymiec aby bylo dobrze? bo naprawde fajnie on gra..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.