Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Kontrolowany może być bo nie ma takiego niskiego zejścia ;)

A co było robione w tym modyfikowanym?

, Tak do końca tego nie wiadomo , ale na pewno kondy są z h300 i ponoć trafo .

może i nie ma takiego bardzo bardzo niskiego ,nie wiem do końca bo mam monitorki proac r1sc do niego i tu nie można wymagać , ale zapewniam że takiego dołu jescze nie słyszałem jak z tego pieca ,i nie tęskni się za tym najniższym bo mówimy tutaj raczej o takich dołach z cyklu 20-30hz :) tak ? bass akurat w tym modelu jest wzorowy i godny naśladowania , miałem tez kiedyś nady c370 -372 tu może tego dołu było więcej ale kontrola pozostawiała wiele do życzenia,miałem tez arcam delta 260 chyba i cd 73t i 82 i dobrze wspominam te klocki , i zastanawiam się nad drugim systemem może bedzie dla brata a może zostanie jako drugi u mnie , do czego dąże pytam jak się ma ten A90 w detalach wokalach itp , czy to szybki piec czy wolny ? jak z dołem właśnie i jakie kolumny by pasowały do niego z używki tak do 2tys pokój 20m2 , w ogóle jaki charakter ma ten piec bo nic o nim tak naprawde nie napisaliście , a przeleciałem prawie całe forum :)

Coś tam go tuningowali to może napiszą jak to gra w oryginale jeszcze.

Co do NAD C370 i C372 to dla mnie są strasznie wolne na basie...

Taki tylko przykład podałem z tymi Nadami" , bo się przewaliło tego wiecej i od hegla h100 zrozumiałem na czym ma polegać muzyka :)

a jakoś lubie tą marke Arcam ma to coś co sie zapamiętuje na długo ,napewno nie jest to tanie granie , a ten A90 można kupić w przyzwoitych pieniądzach ,ewentualnie jakiś modzik u pana Krzysztofa i można zrobić nie głupi systemik w budżecie , bo przecież ten klocek A90 kiedyś kosztował 2500$ ,to raczej musi grać :)

A jednak kupił Pan model A85 z dużo słabszym transformatorem od wersji A90 polecanej przez moją osobę . Miałem obie wersje przez kilka miesiecy, A90 jest zdecydowanie lepszy od A85 , panowie nie zdajecie sobie sprawy ,że kluczowy jest zasilacz czyli transformator, jego stabilność mocy czyli jej zapas. Model A85 od A90 rozni sie tylko transformatorem i wartoscia bezpiecznika . Przedwzmacniacz i cala koncowka mocy to wierne klony w obu modelach, nie roznia sie niczym, grają identycznie. Prosze sobie ściągnąć serwisówkę i popatrzec na schematy hehe .

Prosze miec na uwadze numer wersji oprogramowania gdyz starsze wersje mialy tendencje do usterek, podobnie mialem uszkodzone 3 egzemplarze A85 w ktorych uszkodzil sie uklad MAS czyli cyfrowa drabinka od głosnosci i regulacji barwy, taki wzmacniacz po mocnym rozgrzaniu zaczal wariowac z regulacja barwy... Te opinie ze A85 minimalnie lepszy od A90 to miedzy bajki wlozyc skoro juz wyzej wyjasnilem ze roznia sie tylko wiekszym mocniejszym transformatorem (duzo lepszym w A90)i bezpiecznikiem . Slychac te roznice po mocniejszym sluchaniu jak A90 pieknie prowadzi kolumny z dynamika i stabilnoscia do krancowych poziomow gdzie A85 sie zatyka. Slychac to juz powyzej volume 50 z 72 stopniowej skali.

No ale to Pana pieniadze i Pana wybor.

Ciesze sie ze podoba sie Panu ogolne brzmienie starej brytyjskiej szkoly Arcama.

Zgadza się, wziąłem tego A85 z powodu dużo niższej ceny i wyjścia phono. Mimo wszystko kupiłbym go drugi raz. Jeśli przewaga A90 nad A85 zaczyna się przy mocno głośnym słuchaniu to mnie to raczej nie dotyczy. Mam do napędzenia raczej łatwe kolumny i tylko 20m powierzchni. Co do softu to mam wersje 3.3.

Jeszcze co do tych różnic w brzmieniu to myślę, że trzeba o tym po prostu wiedzieć i znać się na budowie wzmacniaczy. Przejrzałem sporo wątków z porównań tych dwóch wzmacniaczy na zagranicznych forach i nikt o czymś takim nie wspominał. Trzeba być po prostu uprzedzonym do tego faktu aby go usłyszeć. Zazwyczaj było, że A85 = A90 lub A85 delikatnie lepszy brzmieniowo.

Edytowane przez Mesiah1989

A co tam robi Pan Krzysztof że to podobno tak gra ;)

Mnie się pytasz :) ? to wasz człowiek z klubu Arcama , ale z tyego co wyczytałem to widać że mocno siedzi w temacie ,:) skoro znalazł wadę fabryczną modelu A32 i producent się go boji :))

Ma sie rozumiec ze chodzi o niemodyfikowane piecyki....

Wade znalazl w a38 ....

A no faktycznie popraweczka mała to A38 ,także panowie od A32 bądzcie spokojni , bo wada nie je mała , wymiana trafa to bardzo poważna ingerencja ,nie oszukujmy się , to nie kondzik za 50pln

Mnie się pytasz :) ? to wasz człowiek z klubu Arcama , ale z tyego co wyczytałem to widać że mocno siedzi w temacie ,:) skoro znalazł wadę fabryczną modelu A32 i producent się go boji :))

a skąd wiesz ? coś robiłeś ?

Stare kondy poszly na smietnik ....teraz najlepsze mundorfy...szybsze diody w zasilaczu i lepsze opampy burr browna....hm....do tego wszystkie male kondensatorki te mniejsze wymienione na nowe....plus regulacja biasu....

Stare kondy poszly na smietnik ....teraz najlepsze mundorfy...szybsze diody w zasilaczu i lepsze opampy burr browna....hm....do tego wszystkie male kondensatorki te mniejsze wymienione na nowe....plus regulacja biasu....

Tomaszu poprosimy kilka słów na temat różnicy oryginał vs mod ?

Tomaszu poprosimy kilka słów na temat różnicy oryginał vs mod ?

Panie Lukaszu zapewne teraz trzesie Pan portkami...juz za dwa tygodnie Pana odwiedze ze swoja alpha ...aby napsuc troszke krwi....wzmak sie otworzyl dzwiek nabral blasku ...mnostwo detali...odkrywam plyty na nowo....dynamika i bas wysmienita..

Panie Lukaszu zapewne teraz trzesie Pan portkami...juz za dwa tygodnie Pana odwiedze ze swoja alpha ...aby napsuc troszke krwi....wzmak sie otworzyl dzwiek nabral blasku ...mnostwo detali...odkrywam plyty na nowo....dynamika i bas wysmienita..

Jestem do końca roku na urlopie ;)

Tak na poważnie wpadaj to posłuchamy sobie czy ta modyfikacja była warta zachodu.

Panowie tylko się nie pobijcie :) . Alpha 10 i zmodyfikowana Diva A90 to trochę inne wzmacniacze . Grają inaczej :)

Zawsze w pobliżu mam gryphona, a to jednak inna liga ;)

Co do alphy , nowa filtracja całości przyniosła same pozytywne rezultaty w stosunku do stanu pierwotnego ( ok 20 lat) . Po odnowieniu gra zdecydowanie lepiej . Natomiast co do mojej byłej Divy A90 - porównacie sobie oboje :)

Zawsze w pobliżu mam gryphona, a to jednak inna liga ;)

Tak zgadza się, ale Gryphon nie będzie potrzebny :)

Co do alphy , nowa filtracja całości przyniosła same pozytywne rezultaty w stosunku do stanu pierwotnego ( ok 20 lat) . Po odnowieniu gra zdecydowanie lepiej . Natomiast co do mojej byłej Divy A90 - porównacie sobie oboje :)

Tak zgadza się, ale Gryphon nie będzie potrzebny :)

Najlepsze jest w tym to, że posiadając lepszy wzmak niż A90 w ostatnich czasie więcej słucham systemu opartego na divie. Może coś jest takiego magicznego w tym "arcamowym" graniu :)

Udało mi się osiągnąć pełną synergię łącząc A90 z cd23t oraz monitor audio rs8.

Tak Arcam gra dość uniwersalnie, dość dynamicznie i nie ostro, bez żyletek , bez krzyku, którego nie lubię . Fakt gra trochę słodko i plastycznie ale w granicach rozsądku . To granie nie męczy przy głośniejszym słuchaniu a to jedna z najważniejszych cech w moim guście .

Tak arcamy fajne klocuchy..ale niestety stare mialy kiepskie preampy ...lekka rzezba i mamy sensacje rewelacje...koncowki sa jak najbardziej ok...reasumujac modyfikacje u Pana Krzysztofa...grzechu warte....

Tak arcamy fajne klocuchy..ale niestety stare mialy kiepskie preampy ...lekka rzezba i mamy sensacje rewelacje...koncowki sa jak najbardziej ok...reasumujac modyfikacje u Pana Krzysztofa...grzechu warte....

Daj mu się wygrzać bo "mod" świeża sprawa. Za jakiś czas dopiero docenisz, że w stare klocki warto inwestować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.