Skocz do zawartości
IGNORED

Wtyki, gniazda -> kabel sieciowy, zapisy

vanvideo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wszystkim, którzy zamówili wtyki i kable. odpowiednie ilości wysłałem, nie czekając na wpłaty na konto. Wyjezdzam, a chciałem coby doszło przed Świętami i Nowym Rokiem. Miłej zabawy z podłączaniem (ale jestem wredny)

I z okazji tego co wyżej, życzę wszystkiego Najdłuższego

Pzdr Andrzej

PS resztę spraw załatwiam od 5-go stycznia

... a propos obudowy kondycjonera - sprawdziłem dzisiaj firmę Armel w Gliwicach. Na razie wiem, że typowa obudowa OUC 440x260x108 (stalowa, z płytą czołową z aluminiowego ceownika) zmodyfikowana jedynie przez wprowadzenie 6-ściu otworów D=45mm pod gniazda wyjściowe (zakładam, że resztę łatwo sam dorobię...) będzie kosztowała ok. 200 zł i osiągalna będzie w drugiej połowie stycznia. Modyfikacja kosztuje 100 zł i przy większej serii ta stówa może znacznie korzystniej rozłożyć się w cenie. Ktoś znalazł taniej?

Szukam rdzeni pierścieniowych (D=35-45mm), ktoś na forum może zna jakieś miejsce, gdzie można je dostać?

aha - jeszcze dla zainteresowanych namiary na Armel :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mając chwilkę czasu, pobawiłem się i wymieniłem kabel zasilający w starym Pionieer 7700. Bez lutowania i przegrzewania. Po wyjeciu dławika był otwór fi 12mm, wiec LAPP z termokurczem podwójnym wszedł bez problemów. Wewnatrz kabel (stary) uciołem i nowy podłączyłem do niego przy pomocy złączek "wago".

Zrobiłem też próbne dwa kable jak na zdjeciach - dla zabawy bo nie mam jak sprawdzić.

Pobawiłem sie też z kablem głośnikowym - 4x przewód 8xdrut miedziany, postebrzany, zapleciony w poczwórny warkocz.

Najchetniej dam komuś z Wrocławia do testów. Teraz kable są w COMBIT

[obrazekLUKASZ-67072_1.jpg] [obrazekLUKASZ-67072_2.jpg] [obrazekLUKASZ-67072_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-622-100006663 1170254243_thumb.jpg

post-622-100006664 1170254241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś wtyki IEC pojawiły się w katalogu Supry. Wprawdzie nie takie jak Wattgate, tylko podobne do standardowych, ale może warto się zainteresować. Zdaje się, że styki są złocone...

Nie wiadomo tylko, czy nie są sprzedawane wyłącznie w komplecie z sieciówką Lorad...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtyki jakich używa Neel (identyczne) w swoich kablach można kupić za 10 pln brutto we Wrocławiu w Leroy Merlin. Sprawdziłem, są bardzo porządnie wykonane i nie ustępują tym "siltechowym".

Kubeł, chodzi o możliwosć mocowania dużych średnic przewodów.

To, o czym napisałeś już wiemy, ale dzięki. Pisałem, że w OBI też są porządne wtyki sieciowe za ok.10-17zł/szt., lecz to ni to.

Pozdr.

Marek, żadnych problemów. Zarówno od strony wtyczki IEC (w TME kosztuje 4 pln z groszami i jest w środku porządnie wykonana, zaciski akceptujące 2,5mm2). jak i od wtyku do gniazdka sieciowego (jeszcze większe otwory).

->Kubeł

Dzięki, zupełnie zapomniałem że o tych wtykach była juz mowa w temacie o sieciówce TF. Ja do swojego Lappa znalazłem jakieś tandetne gniazdo na Wolumenie za 3zł. Blaszki na tyle delikatne, że z trudem udało się zamocować przewód (pętelka wokół śruby...) Poza tym sam wtyk jest krzywo wykonany, z trudem wchodził do gniazda, tak, ze w pewnym momencie wzmacniacz się wyłączył. Próbowałem lekko spiłować obudowę wtyku, ale przesadziłem... Musiałem wrócić do sieciówki z pudełka, 3x2,5mm bez ekranu...

=>Kubeł

Mam wlasnie te wtyki jakie Neel daje z tym bialym wkladem. Nimi mozna kogos zabic :) Instalacja jest dziecinnie prosta - zadnych oczek czy innych widelek - wszytko wkladamy w otworek i zakrecamy na gorze srubka.

=>Kubel

Bo cynowales i dlatego. Jak ocynujesz to mozesz koncowke lekko mloteczkiem z kazdej strony obstukac, albo obcazkami zeby sie zmiejszyla srednica. Albo skrecales 2 przewody. Pojedynczy 3mm wchodzi - bez cynowania. Ale z domowym sposobem podanym wyzej dasz sobie rade.

A jak pozniej obstukasz czy troche zgnieciesz ocynowany wkladasz do srodka i mozesz chwycic calosc w obcegi i lutownica "od tylu" troche go podgrzac - roztopiona cyna wypelni cala powierzchnie wewnatrz styku :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.