Skocz do zawartości
IGNORED

TADEUSZ NALEPA - rok po odejściu....

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

A propos D. Kozakiewicza, zastanawiajace bylo ze zniknął ze składu Breakoutu po nagraniu "Bluesa", która to płyta przyniosła zespołowi i jemu również duza popularność (z Węgier przyjeżdżały ponoć do Polski wycieczki wykupujące nakład płyty, tam nie można było grać tak ostrej muzyki no ale na import z innego demoluda łaskawie przymykano oczy...) otwierając przepustkę do kariery.

Okazuje się że proza życia... Oto co mówi o tym sam Kozakiewicz: "[po nagraniu "Bluesa"] zmarł mi ojciec. Podtrzymywała mnie na duchu dziewczyna, która była ze mną. Ale pojawił się alkohol, zacząłem gubić się w tym wszystkim i nie dałem rady nagrać następnej płyty z Breakoutem.

Zastanawiam się czy mógłbym teraz grać podobnie. Jak człowiek jest młody, mniej świadomy, to z grania płynie taka energia! Podoba mi się to że to było takie spontaniczne"

Oczywiście, sam Nalepa mówił że miejscami "Blues" brzmi jak solowa płyta D. Kozakiewicza.

Który został przyprowadzony na próbę Breakoutu jako kandydat na basistę bo był wakat. Ale Nalepa, gdy usłyszał jak Kozakiewicz gra na gitarze solowej, obwieścił: "Dalej szukamy basisty":)

Na szczęście nie przegapiłem niedzielnego koncertu w TVP Kultura. Warto było, znakomity skład Tadeusz Nalepa band z A. Nowakiem, B. Kowalewskim bas, J. Szlagowski p., R. Rekosiewicz kbds plus jazzman Tomasz Szukalski. Czyli innymi słowy skład z płyt "Live '86" i "Sen szaleńca" (jest to mój zdecydowanie ulubiony skład grupy Tadeusza Nalepy). Jakoś za komuny przegapiłem ten program "Studio Hi-Fi", a to był regularny koncert studyjny.

Repertuar o ile pamiętam "Jedź ostrożnie", "Rzeka dzieciństwa", "Musisz walczyć", "Zasadygry", "Modlitwa", "Jest gdzieś traki dom", "Nauczyłem się niewiary", "To mój blues" (ścięty). T. Nalepa w bardzo dobrej formie jako instrumentalista i wokalista.

Trochę przegiął z repertuarem, jak na dość lightową publikę pierwsze trzy utwory dość trudne. Ożywienie było przy "Zasadach gry" i "Nauczyłem się niewiary". Szkoda że ścięto bardzo dobry utwór "To mój blues" (nb na wersji studyjnej na basie gra sam T. Nalepa).

Czego osobiście żałowałem to że T. Nalepa dał dużo "pograć" Szukalskiemu kosztem A. Nowaka, np. w "Jest gdzieś taki dom" partię solową gitary A. Nowaka zastąpił w całości saksofon Szukalskiego. To wybitny jazzman jednak mi jakoś sax w muzyce T. Nalepy nie leży, w każdym razie nie kosztem drugiej gitary. Niemniej A. Nowak pokazał pazur w kilku miejscach, słychać było reminiscencje ciężkich brzmień z TSA, szybkość, ekspresja. A. Nowak znakomicie czuje muzykę Nalepy, w jednym z wywiadów mówił:

"Byli tacy, którzy mówili mi "Czego ty słuchasz, Breakoutu?" I katowali się miernymi zespołami z Zachodu. A ja akurat byłem jednym z tych, do których trafiały dźwięki gitary Tadeusz Nalepy. Był moim nauczycielem gry na gitarze zanim jeszcze poznałem go osobiście. Miałem wszystkie jego płyty, grałem wszystkie jego solówki."

Uwagę operatora przykuwała młoda i piękna jeszcz Katarzyna Figura. Na fankę bluesa bynajmniej nie wyglądała...

JarlBjorn, Zildjian też oglądałem ten koncert, już drugi raz, Szukalski akurat tak bardzo mi nieprzeszkadzał, ale za to Andrzej Nowak dzięki niemu pokazał klasę jako bardzo dojrzały muzyk w "wymianie" solówek w "Modlitwie". Jeszcze mam pytanie, bo są rozbieżności co do daty tego koncertu, TV Kultura podaje w programie 1983 r., wg innych informacji, które mam, to był styczeń albo luty 1986 i ten 1986 bardziej mi pasuje.

Co do publiki, to niektórzy wyglądali jak cenzorzy, czy wręcz agenci SB..., na uwage oprócz K. Figury zasluguje też młody Z. Chajzer jako konferansjer ubrany w jasny garnitur...

Też uważam, że T, Nalepa w doskonałej formie, zarówno wokalnej, jak i bardzo dobrze grał na gitarze. Sekcja rytmiczna trochę w tyle, ale nie przeszkadzało mi to tak bardzo. Nowaka oczywiście za mało, ale trzeba było znaleźć jakoiś kompromis z saksofonem. Tak na marginesie swietwnie brzmi saksofon Włodzimierza Nahornego w "Na drugim brzegu tęczy"

Krajcar, 23 Sie 2008, 20:39

>Poznań-Giełda-Live - czy nie brzmi jakby metalowo? Ostatnio kupiłem 2 brakujące pozycje Nalepy z

>Metal Mind i mam wrażenie jakiegoś metalowego masterningu.

"Poznań – Giełda – Live" to znakomita płyta, chyba największa niespodzianka z 13-płytowego boxu z twórczością T. Nalepy wydanego przez Metalmind. Koncert na żywo w studio z wgranymi rozmowami między utworami. Utwory brzmią znakomicie, wersje "Zasady gry" i "Nauczyłem się niewiary" praktycznie pokrywają się z wersjami znanymi z "To mój blues" natomiast sam utwór "To mój blues" jest z mocno zmienionej chociaż równie dobrej, zachowujaceh funkowy drive pierwowzoru, wersji studyjnej. Opróćz tych utworów mamy znane z tamego okresu twórczości T. Nalepy: "Jedz ostrożnie nie popędzaj kół", "Święty Boże nie pomoże" czy "Musisz walczyć". Absolutnym novum jest natomiast nowa, instrumentalna wersja "Kamieni" z pełnymi ornamentów i egzaltacji partiami solowymi Andrzeja Nowaka.

I tu docieramy do zagadki bo z opisu na płycie wynika że płytę nagrały dwa składy, 1-sza sekcja z A. Nowakiem jako gitarzystą solowym a druga z Piotrem Nalepą. Z mojej pobieżnej rachuby wynika że A. Nowak mógł grać gdzieś od utworu nr 3 do końca. "Zasad gry" i "Kamieni" jestem pewien, są tam tak charakterystyczne wstawki Nowaka. Reszcie utworów usiałbym uważnie przysłuchać się... W sumie to błąd niedokładnego opisu płyty, powinno być wiadomo co kto nagrał. Trzeba samemu rozwiązać ten szkopuł :)

Na okładce brak info o ewentualnym masteringu, płyta brzmi jednak rzeczywiście jakby została nieco podrasowana, zwłaszcza brzmienie istr. perkusyjnych jest mocno artykułowane, ale fakt że moje obecne graty, zwłaszcza kolumny Audiovector, mocno akcentują rytmikę. Uważam jednak że płyta nagrana jest dużo lepiej niż choćby ostatnie albumy "Sumienie" czy "Najstarszy zawód świata" gdzie czystość wokali pozostawia dużo do życzenia.

nie sugeruje,jestem pewny,ze tadek i darek i andrzej sluchali go,jak ja teraz goodbye cream nr 3,dodam jeszcze,ze jak uslyszalem blues breakout kapcie zlecialy mi z nog.na dlugo.podobnie po niemen enigmatic.mam duzo muzo- nie audiofanow w us i uk.i im wyslalem obie plyty.shocked! Slyszalem.i tyla.sam muzykowalem,nawet z nieposlednimi,cos wiem o muzyce.

>> zildjian, 25 Sie 2008, 16:08

>Może jako ... groupie ?

Stawiałbym Kasia Figura przyszła jednak na Andrzeja Nowaka. Facet miał po głośnym odejściu z TSA dość długie wlasne "pięć minut", Martyna Jakubowicz w której zespole grał skarżyła się że na koncerty przychodziły fanki Nowaka, wygwizdywały ją przy każdej okazji, okrzyki "oddaj nam Andrzeja" należały do najmniej dosadnych. Po groźbach oblania kwasem (!) zaczęła przejmować się nie na żarty.

Mam w swojej kolekcji 5 płyt Nalepy: " Flamenco i blues", "To mój blues", " Live 1986"," Nalepa Poznań giełda live" i " Numero uno", wszystkie wydane przez Metal Mind Productions. Według mnie, najlepiej nagrane są dwie pierwsze, natomiast najgorzej " Numero uno" - potwornie skrzeczy.

Być może nie mam racji, zaczynam dopiero stawiać pierwsze kroki w świecie audiofilskiego brzmienia i chętnie wysłucham innych uwag.

Pozdrawiam.

Ja ostatnio napotkałem na te składankę (zdjęcie poniżej), która brzmi wg mnie całkiem dobrze. Co do "Numero uno" nie zauważyłem skrzeczenia.

Czekam z niecierpliwością na poniedziałkową premierę płyty z piosenkami T. Nalepy nagranymi przez różnych wykonawców.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Live 1986 Bogdan Studio 1996

Sen szaleńca 1987 Polskie Nagrania 1992

Numero Uno T. Nalepa & Dżem 1988 Metal Mind 2008

Absolutnie 1991 Polskie Nagrania 1991

To mój blues Vol.1, 1979-1985 1991 Polskie Nagrania 1991

To mój blues Vol.2, 1987-1988 1991 Polskie Nagrania 1991

Pożegnalny cyrk 1982 & Izabela Trojanowska 1993 Intersonus 1994

Jesteś w piekle 1994 Bogdan Studio 1994

Najstarszy zawód świata 1995 Bogdan Studio 1995

Flamenco i blues 1996 Polygram 1996

Zerwany film 1999 Pomaton EMI 1999

Sumienie 2002 Pomaton EMI 2002

60 urodziny 2006 Metal Mind 2006

Old Rock Meeting A.D. 1986 2006 Metal Mind 2006

Rawa Blues 1987 Spodek,Katowice & Dżem 2007 Metal Mind 2007

Poznań - Giełda - Live 1985 2008 Metal Mind 2008

Mam takie płyty Nalepy,ale powiem szczerze z Metal Mind brzmią mi jakby je masterningował jakiś zapaleniec Heavy-Metalu.Ściana dźwięku zrobiona jakby zespół grał na sprzęcie pozostawionym przez jakiś H-M skład.Nie chodzi mi zupełnie o styl gry,tylko o odcień brzmienia.

Wywiady Jana Borysewicza:

- TV dla interia.pl

Ukryta Zawartość

i w prasie (Zycie Warszawy)

Ukryta Zawartość

dotyczace ukazujacej sie na dniach plyty poswieconej Tadeuszowi Nalepie.

Na stronie W. Pilichowskiego jest informacja o koncercie Jana Bo z zaproszonymi goscmi w najblizsza sobote w Palacu Kultury ale blizszych informacji brak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po dokładniejszym odsłuchu moge polecić tę płytę w ciemno, jedyny mankament to niektóre wokale, rozczarował mnie ajbardziej Kukiz...

Ale muzycznie, jak dla mnie, jest świetnie, Pilichowski na basie trochę swingujaco (podobnie jak J.Skrzek na 70a), wszyscy gitarzyści w doskonałej formie, niesamowite, świeże solówki. O wiele bardziej "Hendrixowskie" niż na płycie "Hey Jimi" - tak mi sie przynajmniej wydaje.

Chodzi oczywiście o tę płytę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.