Skocz do zawartości
IGNORED

DZIADOWSTWO VINTAGE

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

foto Beovox 2500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Fotki sa to teraz kilka slow o samym sprzecie :

1. B&O High Fidelity Stereo Amplifier 608 - naprawde sie tak nazywal - rok produkcji 1961 - 1964 - lampowiec (!!), jeden z pierwszych modeli B&O stereo. Przelacznik tape, radio, phono i.. mikrofon:), filtr do trzaskow i brumienia z gramofonu, balance, potencjometr polaczony z wlacznikiem, loudnes (medium and high), dioda ON, no i... dwie galki: Bass i Treble - polaczone z duzym, MECHANICZNYM equalizerem! Jak sie zwieksza Bass to ramie z lewej strony podnosi sie do gory:DDD Bajer nie z tej ziemi:DD wszystko w pelni sprawne, wszystkie lampy slicznie swieca - dodalem tylko nowy bezpiecznik - w jego miejsce wstawiony byl drucik. Ustrojstwo duze, ciezkie i nadaje sie do ogrzewania w zimowe wieczory:D - obudowa to gruba sklejka w kolorze drzewa rozanego - slicznosc:) no i na koniecc link do strony z danymi tech:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2. Kolumny B&O Type L

Dzwiek - jak na 50 lat (lata produkcji podobne do wzmaka) - zaskakujaco dobry:) Obudowa typu bassreflex, a w srodku jeden wielki owalny glosnik, kabel przymocowany na stale - poza tym niewiele do dodania:)

co do dzwieku: bass schodzi naprawde nisko - jest jednak malo szczegolowy - brzmi miejscami jak subwoofer, zakres sredni i wysoki wyraznie z tylu. Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2. Beovox 2500 Cube

Czyli ozdoba kolekcji - miniglosniczki wysokotonowe - pasmo przenoszenia 2000-18000Hz - kupilem je w paskudnym stanie: ktos zdejmowal na sile maskownice, a potem przykleil je z powrotem uzywajac wyjatkowo duzo kleju - wszystko zapaskudzone, oprocz tego pourywane kable:/ - o dziwo obie kolumienki w 100% sprawne - membrany wygladaja jak nowe:) budowa bardzo prosta - w klocek z litego drewna wkrecone jest 6 wysokotonowych glosniczkow - jeden z kazdej strony. Dzwiek - graja u mnie podlaczone bezposrednio do wzmaka - w komplecie z Type L - i gora bardzo wyraznie nabrala detalu (czytaj: szumy slychac duzo dokladniej:)))) Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jeckylandhide

mi najbardziej podobają się te Kolumny B&O Type L. Za taką cene.. Tylko pogratulować :) No oczywiście ta lampówka też niczego sobie - z wielką chęcią zobaczyłbym takie cuś u siebie :)

lampowiec pod wzgledem glebi bassu zjadl moja Aure na sniadanie:)

pojawil sie jednak problem - przy wyzszym natezeniu dzwieku bass - zamiast byc glosniejszy - zaczyna warczec - i nie wiem w ktorym miejscu tkwi problem - podejrzewam wzmaka (narazie po prostu mi sie nie chce przelaczc wszystkiego na nowo - ale przyjdzie czas, kiedy bede musial:)

Moje dziadostwo vintage .W nim nic nie charczy nie brumi nie trzeszczy.Z reszta toru na lampach (CD)zupełnie nie lampowy dzwiek.Albo raczej prawdziwie lampowy ale starej daty i niemieckiej szkoły studyjnej.Bez audiofilskich wynaturzeń i zniekształceń...

Oby wiecej takiego dziadostwa u mnie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

• 4 miesiące później...

A propos dziadostwa Vintage, bo coś wątek Zbyszka zanikł w tłumie wpisów, widziałem ostatnio stare radio jeszcze z czasów chyba zaraz powojennych - wielkie jak komoda, ciężkie jak jasna cholera i tak perfekcyjnie odrestaurowane, że aż dech w piersiach mi zaparło, a grało fantastycznie, aż się wierzyć nie chciało. Jestem tylko ciekaw jak to jest z lampami w takim 60-letnim sprzęcie. Przecież jak się lampa spali, to się tego nigdzie nie dostanie, więc jakim cudem taki sprzęt działa? Czyżby w grę wchodziło przerabianie sprzętu (modernizacja)?

Jakoś sobie ludzie radzą.Własnie fora internetowe są kopalnia wiedzy i kontaktów.Jest po Warszawą gość,który ma sporą kolekcje polskich przedwojejnnych odbiorników.Ma też swoją strone.Az trudno uwierzyć ile tego produkowaliśmy przed wojną i na jakim poziomie.Teraz to po prostu nie istniejemy.

No niestety, kiedyś naprawdę robiliśmy masę sprzętu, i to dobrego sprzętu. A potem juz było coraz gorzej niestety.

Widziałem chyba kiedyś stronę tego gościa Marku. Poświęcona w całości starym odbiornikom radiowym, i zdaje się, że był na niej też dokładny opis jak nalezy przeprowadzać renowację takiego sprzętu, wszystko opisane było krok po kroku z wyszczególnieniem jakie narzędzia i jakie środki należy zastosować. Pamiętam że dotyczyło to renowacji zewnętrznej i nawet był opis jak należy przeprowadzić odrobaczanie drewnianej obudowy. Byłem pod wrażeniem tego opisu.

Renowacja zewnętrzna to raz, ale jeszcze pozostaje renowacja wewnętrzna. Tutaj jednak już chyba nie jest lekko. Bo tak jak wcześniej pisałem, takie lampy niestety wieczne nie są. Więc w takim przypadku chyba tylko odpowiednia przeróbka, aby taki sprzęt przywrócić do życia. Tym bardziej więc słowa uznania się należą. Nie kazdy to potrafi i jeszcze tak starannie i z głową.

• 4 tygodnie później...

To ty sobie daj siana ze swoimi głupimi komentarzami , a co do atakowania to chyba cos zatakowało ale twoją głowe... kazdy sie reklamuje na swój sposób zwłaszcza jezlei cos jest wrate reklamy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.