Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny tani jasny kabel głośnikowy

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

mówisz i masz

idealnie pod Twoje potrzeby zrobiony opis ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pasuje jak ulał z opisu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

"" tylko małe pytanie jak jest taki dobry to dlaczego ktoś sprzedaje ;) ""

po 1 wpadl w manie audio i chce jeszcze lepszy

po 2 (to z mojego doswiadczenia) - lepiej dokladniej rowniej bardziej audiofilsko - nijak nie rowna sie przyjemnosci ze sluchania - i przechodzac jakis prob juz muzimy szukac i szukac czesto bo w jednym jesty dobrzee a w innej dziedzinie zle - mysle ze wiesz o co chodzi wiec nie musze pisac - i biorac to pod uwage to zaden z ww kabli nie spelnia wymogow moich (ale mam wejscia na bi-wiring wiec powinienem w ostatecznosci dac rade)

mysle ze to 2 kluczowe elementy dlaczego sprzedaje

albo bardziej proste wytlumaczenie: chcesz szczegolowosci - w zamian dostaniesz ochlodzenie albo uszczuplenie basu albo... (albo wszystie inne rzeczy naraz)

a taki gosciu xxx chcac tej szczegolowosci potrzebuje calego zakresu na wysokim poziomie tylko przykladowo ta szczegolowosc ma byc jako warunek konieczny itd - niestety ale kazdy ma wady z waszych przewodo ktore sza jasne wiec jak sie okaze ze taki gosciu poza wysokimi oczekuje tez reszty to juz sie mozna zawiesc (a ja oczekuje )

a ta czesc z przyjemnoscia sluchania - wlasnie tutaj chodzi o cos co sprawia ze slucha sie dobrze i z tym jest najgorzej wsrod tych roznych niby audiofilskich urzadzen i wchodzac na pewien pulap im wyzszy tym trudniej zlapac cos co daje przyjemnosc ze sluchania kazdej muzyki starej nowej dobrze nagranej zle nagranej itd

nie koniecznie szczegółowość przekazu średnicy i góry idzie z parze z uszczupleniem basu

doświetlenie a wyostrzenie to dla mnie dwa różne sposoby filtrowania przez kabel

pierwsze idzie w parze z możliwością przekazania większej ilości detali a drugi przez mocne skonturowanie sygnału

ale musisz sam to wychwycić kup potestuj porównaj i napisz co z tego wynikło

chyba że nie usłyszysz różnicy bo klasa sprzętu nie pozwala na to lub twoje ucho

pozdr

Focal + Naim

mikson - a co sadzisz o monitor atmos - czy wyostrza dzwiek czy tylko "doswietla"

albo ktos z uzytkownikow moze doradzic?

po zastanowieniu sie i wzieciu pod uwage przyszlem modyfikacje sprzetu (wymiana wzmacniacza) jestem za chordem bo wydaje sie najbardziej uniwersalny - wiec jakbym mial kupic nowy to na dzien dzisiejszy zaryzykuje chorda

ale co sadzicie o monitor atmos bo moge zaoszczedzic 1/3 ceny biorac go - jak wypada w porownaniu z qed chord ?

IGNAC

Twoje zdanie szanuje-lecz wlasnie z perspektywy czasu patrzac mam zdanie calkiem odmienne od Ciebie.

Napisales dobor elektroniki do kolumn-moim zdaniem to kolumny dobieramy do elektroniki.

Piszesz,ze kable glosnikowe sa kropka nad i-znow sie nie zgodze,bo jest tak przynajmniej dla mnie to

jakby w zdaniu zabraklo wyrazu.Polacz dla przykladu klocki audio research-kablem mit-a referencja,

daj kondycjoner power bar,kolumny thiel-i polacz je kablem koltz-zamiast mit-a,wtedy bardzo szybko

uslyszysz roznice,bo dzwiek bedzie mocno odchudzony.Takze bez urazy kazdy element musi byc

referencyjny,aby uzyskac referencyjny dzwiek.

Natomiast jesli chodzi o tani jasny kabel glosnikowy-poszukaj sonik link ast 200-byl to fajny

kabelek w cenie 55zl za metr w bi-wiringu.Patrzac na klocki naima,ktore posiadasz z wielka frajda

byl podlaczyl nordosty red dawn-y.Powiesz drogo-zgoda-choc i tak i nie,bo to juz high-end,no i

drut[tasma]odsprzedawalna-gralem na niej 6 lat,i stracilem 50 zl.

Mysle,ze moja dygresja Cie jeszcze bardziej zmobilizuje do szukania dzwieku zblizonego do realu.

pozdrawiam.

IGNAC

Jeszcze powiem CI jedno,ze z akustyka walczylem oj dlugo[wspolnie z kumplem]-takze nie ma tak latwo

i rozowo,teraz chociaz jest zadowolenie i satysfakcja,bo firma ktora chciala mi pomoc zazadala

tylko 50000zl.Mam niezle za 10 czesc wartoci uslugi firmy,a ile sie nauczylem przy tym-i dobrze.

Takze akustyka wazna-tu pelna zgoda,a najwazniejsze ustawienie kolumn-u mnie zagralo po ustawieniu

dopiero na ostatniej[czwartej;scianie pokoju.Takze z akustyka dosc ostroznie,bo za duzo ustoistw

i po prostu dzwiek gluchy-bez wybrzmien-itd,itd.powodzenia w robieniu akustyki pomieszczenia.

A mnie sie futu wydaje że chcesz hi-end za 30 zł ...

Za 30 zł nie kupisz druta z dobrym, kontrolowanym soczystym basem i jasną, otwartą góra bez wyostrzeń.

Tak się nie da. Kabel za 30 zł jest wart 30 zł i tak też zagra.

mikson, 18 Mar 2010, 08:42

>tylko małe pytanie jak jest taki dobry to dlaczego ktoś sprzedaje ;)

To ja sprzedaje, a dlatego że jest po prostu za jasny z Rotelami. Używałem go do bi-ampingu z Paradigmami ale Dynaudio już nie mają podwójnych gniazd, tak więc zostaję przy anty-kablu.

I love the sound of crashing guitars

IGNAC posłuchaj rady ni_kity i kup zwyczajny kabel głośnikowy, możesz dołożyć sobie przekroju do 2x4mm2 (dla spokoju sumienia). Nie czytaj tego bełkotu handlowców o wpływie kabli na dźwięk. Bo jeśli tak jest, to nie jest to już normalny kabel głośnikowy. Chcesz sobie podłubać przy dźwięku, kup sobie dobry wielopasmowy equalizer i kombinuj, aż Ci się spodoba. I to będzie najbliższe źródła dźwięku, czyli konsoli realizatora dźwięku. I jakie uniwersalne. Chcesz inaczej zmienić brzmienie, to zmień kolumny, przestaw kolumny w inne miejsce, zmień miejsce odsłuchu, zmień CD, zmień wzmacniacz. Zostaw w spokoju kable.

andios, 18 Mar 2010, 16:00

>kup sobie dobry wielopasmowy equalizer i kombinuj, aż Ci się spodoba. I to będzie najbliższe źródła

>dźwięku, czyli konsoli realizatora dźwięku.

Dobry equalizer najbliższy "konsoli" to jest wydatek 5-10 tys - gratuluje porady w zakresie doboru kabla za 30 zł.

Właśnie też stałem sie posiadaczem cenionego CHORD CARNIVAL SILVERSCREENS za 30zł/m.

Niemoge się doczekac by go podlączyć.

Też coś o nim napomne :)

A a propos dobrych analogowo brzmiących eqalizerów, to ceniony na śwecie jest brytyjski kiczowato wygladający świetny analogowy eqalizer. (zapomniałem typu, ale podobne parametryczne do dziś wykonują na tranach germanowych !)

I taki właśnie najbardziej nadaje się do przyjemnego kształtowania charakterystyki odsłuchu i stosowany w wielu wielkich studiach.

Cena na nasze to ok. 27 tys zł. (więc "troche" za dużo w budżecie 30zł)

andios- wiem wiem najlepiej kupic kabel "bez marki audio" tylko tutaj potrzeba rozeznanie - a ci ktorzy wiedza to nie doradza publicznie zazwyczaj wiec pozostaje isc w przewody firmowe - chociaz ja uwazam ze czesc z nich jest zwyczajnie ugarszanych (ze wzgledu na cene) ale coz zrobic... przeciez w ciemno nie pojdziemy w przewody bo wiekszosc z nich bedzie jeszcze gorsza wiec trafienie na te lepsze jest trudne (potrzeba osob ktore juz to przerabialy - ale zazwyczaj milcza)

żółwik - korektory itp nie sa koniecznie potrzebne - wystarczy dobry wzmacniacz + kolumny - ale trafienie na takie to jeszcze wiekszy wyczyn jak kupno kabli - bo te popularne audiofilskie sprzety jakies nady itp to mizeroty wiem jest wiele porzadnego sprzetu ale to tak jak pisalem bardzo ciezko wiedziec - tez trzeba siedziec w tym bo ci co wiedza nie powiedza a sprzedaja sie ciagle uzywane cambridge audio nady itp (patrz allegro) ktore w rzeczywistosci z porzadnym sprzetem nie maja nic wspolnego (oczywiscie znajda sie osoby ktorym sie bedzie podobal taki dzwiek oczywiscie wiadomo bo dzwiek sprawa subiektywna wiec i zestaw komputerowy 5.1 bedzie sie podobal co po niektorym - ale mowie tutaj o konkretnym sprzecie)

mikson - ale ja jeszcze nie wybralem wiec jestem ciekawy dalszych opinii...

ps. jestem troche uwrazliwiony bo wiem jak potrafia dzialac podpowiedzi, moze je pisac uzytkownik sprzedawca przedstawiciel firmy itd... ale przy wiekszej liczbie podobnych opinii mozna przyjac ze ocena jest prawdziwa.

andios, 18 Mar 2010, 16:00

>IGNAC posłuchaj rady ni_kity i kup zwyczajny kabel głośnikowy, możesz dołożyć sobie przekroju do

>2x4mm2 (dla spokoju sumienia). Nie czytaj tego bełkotu handlowców o wpływie kabli na dźwięk. Bo

>jeśli tak jest, to nie jest to już normalny kabel głośnikowy. Chcesz sobie podłubać przy dźwięku,

>kup sobie dobry wielopasmowy equalizer i kombinuj, aż Ci się spodoba. I to będzie najbliższe źródła

>dźwięku, czyli konsoli realizatora dźwięku. I jakie uniwersalne. Chcesz inaczej zmienić brzmienie,

>to zmień kolumny, przestaw kolumny w inne miejsce, zmień miejsce odsłuchu, zmień CD, zmień

>wzmacniacz. Zostaw w spokoju kable.

jestem autorem wątku ale to nie ja szukam obecnie takiego kabla, jeden z kolegów odnowił wątek.

w kwestii niektórych wypowiedzi w zakresie kabli, pewnie faktycznie jest tak, że jak jest bardzo droga elektronika i kolumny to dobór kabli staje się bardzo istotny. natomiast kiedys szukałem jasnego kabla ale jak juz sie trafił jasny to znowu przy okazji spierdzielił inny zakres. było coś za coś. natomiast jak zmieniłem w koncu elekronike doposowując ją do kolumn to sam kabel nie wnosił juz tak wiele.

"""natomiast kiedys szukałem jasnego kabla ale jak juz sie trafił jasny to znowu przy okazji spierdzielił inny zakres. było coś za coś"""

zgadza sie spiepszy nieskie czetotliwosci szczegolnie

ale ja juz troche zmienilem wymagania i nie daze az tak do jasnosci (bo w sumie i tak mam niezla a taki poziom jaki chce to nowy wzmacniacz mi zapewni) wiec szukam czegos (no jasnego wiadomo stlumionego dzwieku nienawidze) ale uniwersalnego a nie jasnego ponad wszystko.. aloe cos sie kupi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.