Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny tani jasny kabel głośnikowy

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

ja tego nie zauważyłem,

gdyby nie podkreślał tak sybilantów i przesuwał mocno balansu w górę to byłby całkiem ok jak dla mnie osobiście, miałem go kiedyś i szybko sprzedałem, i moim zdaniem ma jednak górę mniej rozdzielczą od carnivala i mniej delikatną

Focal + Naim

ja porównywałem bezpośrednio xt z aq type4 i real cable bm250 i tdc300 i resonem,, pośrednio a zaraz po nim miałem w przeciągu roku type8 , tara rsc prime 500 , wiererosld luna5 , ultralink exce i matrix , hotline blue line, a w testach do wypożyczenia kilka innych jak tara labs omni st biwi , atlas cable jakiś podstawowy, cardas crosslink, ultralink exce i matrix, i kilka innych o którym nie pamiętam , chciałem zrobić rozeznanie na rynku w tańszych kablach i do 50 moim faworytem jest właśnie ten carnival śmiem twierdzić że jest jak dla mnie najlepszy kabel do 50pln a nawet przebija droższe pod 100..

Focal + Naim

a tu budowa 30 drucików przewodnik 1.8mm średnicy ok 2mm2, ekran który ewentualnie można wykorzystać do podłączanie pod mase wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

W Polsce hieny już kroją po 100pln za metr chorda silverscreen, a w GB można go kupić po 5funciaków/metr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słabo szukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

qman - wiem trzeba te hieny wypisywac na czarna liste - tak zeby nikt z branzy nie kupowal od oszustow bo to tworzy wyzysk... po handlarzykach pojawily sie hieny ktore patrza co ma dobre wziecie i opinie wsrod uzytkownikow "w swojej cenie" i maxymalizuja ceny

a tego kabla niestety nie ma narazie w sprzedazy, ps. od hien nie kupuje, ogolnie nie przeplacam !!!

ceny z rolek są ok konfekcja drogo wychodzi

Ukryta Zawartość

ja powoli przymierzam się do odyssey 2

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Popieram QED Silver Aniversary XT - u mnie gra i żadnych sybilantów nie podkreśla, a mam na tym punkcie czułe ucho, więc wszystko zależy od konkretnej konfiguracji (u mnie gra w bi-ampingu dla górnego pasma). Nie słuchaj głupot, że kable muszą być równiutkie - nigdy kolumn nie ustawisz idealnie co do milimetra i nie będziesz siedzieć dokładnie na środku za każdym razem, a różna długość kabli daje 100 razy mniejsze różnice niż minimalne przesunięcie kolumn - zwłaszcza, że nie mówimy tu o różnicach rzędu 10m tylko 1-1,5m.

acha, no na dzien dzisiejszy jestem za qed - troche sprawa tego ze moge miec taniej a i tak nie wieze ze kabel ma duzy wplyw na dzwiek wiec tylko dla bezpieczenstwa chce te 30zl/m bo wymiana wzmacniacza da 100x bardziej zauwazalne zmiany tak na prawde jak wymiana kabla

ale jescze jutro dokladnie sprawdze czy 2.5 metra na glosnik starczy - i tutaj decyzja bedzie podjeta - jesli starczy

popytaj użytkowników o ten kabelek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

>futu

Człowieku jeśli wierzysz, że praktycznie minimalną poprawę (a raczej wcale) mogą dać kable głośnikowe, to powiedz po jakiego grzyba pchasz się już w takie "drogie kable" ?

Kup populany głośnikowiec ze skepu za rogiem, albo lepjej z jakiegoś marketu. (można taniej)

Nie dosyć że będziesz miał nawet większy przekrój żyły, to ile zaoszczędzisz i kupisz kalbel typowo głośnikowy spotykany w handlu.

Ktoś Ci poleca kable prawdopodobie najlepsze jakie są w cenie do 50zł. To nie.

Nie ważne, że masz okzaje kupić za 30zł. Powiedz po prostu, ze jesteś ukierunkowany na QED.

To skończymy rozmowe o innych kablach, o ograniczymy się do tego jednego.

Tylko po co, skoro sam zdradziłeś, że raczej podchodzisz do kabli z dystansem.

Bo ten wygląda "fajniej" ?

Ja szczerze Ci radze oszczędź kasę, albo może kup lepjej jakąś fajna płytę i zwykle kable głosnikowe i jeszcze Ci zostanie.

Bedziesz usatysfakcjonowany. :-)

Pozdrowienia

z perspektywy czasu, jako autor wątku, moge powiedzieć że owszem kable sąważne ale bez przesady, istotna jest akustyka pomieszczenia i dobór elektroniki do kolumn. kab le to taka kropka nad "i"

ni_kita

kupuje w takiej cenie bo jednak mam nadzieje ze sie myle i jednak dadza duza poprawe - a wiec biore zeby miec poprawe tam gdzie chce (podkreslenie wysokich)

chociaz jako inz i elektronik potrafie sobie wyobrazic jaki poziom wplywu moze miec przewod (i roznica parametrow jego - biuorac pod uwage wielkosci tych parametrow) - no i nijak mi nie wychodzi ze moze to byc jakas znaczaca roznica pomiedzy roznymi przewodami

i nie jestem ukierunkowany na QED

ale do tej pory tylko 2 rozsadne propozycje daliscie (w tej cenie co szukam)

i QED - teoretycznie spelnia moj wymog

2 ta 2 propozycja - jest troche innego charakteru mysle ze bardziej dla osob szukajacych zrownowazenia liniowosci - ja szukam przeyjemnosci ze sluchania (a wiec pewnych odstepstw od zrownowazenia itd a pojscie w strone preferencji)

ale dzisiaj daliscie jeszcze inne propozycja... zaraz sprawdzam i jak sie okaza lepsze (moje preferencje dzwiekowe nie lepsze teoretycznie... oczywiscie decyduja) to wybiore tamte

ps. sluchalem niedawno 1 hi-end sprzetu i 1 raz zwyczajnie na dluzsza mete nie podobal mi sie dzwiek (no 2 raz bo technics byl tym 1 dawno temu - tylko ze to nie moj byl ale slyszalem) takze wiem jak duze znaczenie maja preferencje... bo przyznaje analizujac ten zestaw to przeczywiscie najwyzsza klasa jaka slyszalem ale sluchajac KAZDEJ MUZYKI przez pewien czas zdalem sobie sprawe ze na moim jest wiecej przyjemnosci ze sluchania - i od tego czasu wiem ze lepiej pomyslec 5 razy a pozniej kupic - no chyba ze lubimy caly czas wymieniac

XLO - wydaje sie ciekawy ale niestety nie ma w sprzedazy jak na razie

CHORD CARNIVAL SILVERSCREENS - tez wydaje sie ciekawy ale ..."bez wyostrzen" a wlasnie tak mysle czy by nie wyostrzyc minimalnie dzwieku bo jedna sprzet mi gra szczegolowo dokladnie ale jakos delikatnie z cd tak troche ocieplono ... jak wlaczam dvd to jest bardziej wyostrzono i chlodniej i w zaleznosci od muzyki nawet lepiej mi sie sluycha (szczegolnie elektronike i "normalna muzyke" czyli plyty popularne

i dlatego caly czas QED mi chodzi po glowie ... ze moze zrobi to z dzwiekiem co potrzebuje do czasu wymiany wzmacniacza bo dopiero to zmienic dzwiek juz na powaznie kabel moze tylko minimalnie cos pozmieniac (a wiec jak juz ma cos pozmieniac to najlepiej zeby rozjasnil uwypuklil dodal dokladnosci po prostu zrobil tak zeby wysokie zwracaly na siebie uwage bardziej

Ktoś pyta jakie kable, a tu dyskusja "znawców" czy warto w ogóle się bawić. Panowie! Z powrotem do szkoły na lekcję czytania ze zrozumieniem!

Odpowiadając na pytanie polecam kable Monitor Atmos Air 195 silver (30zł/m na Allegro) - świetnie przenoszą m.in wysokie tony - są detaliczne i jasne, zwłaszcza z porównaniu z poprzednimi które miałem tj. Sonik Link AST 75-one były trochę stłumione. Pozostałe tony czyli średnie Atmos na również świetne, bas - poprawny czyli warte swej ceny.

>Ktoś pyta jakie kable, a tu dyskusja "znawców" czy warto w ogóle się bawić. Panowie! Z powrotem do

>szkoły na lekcję czytania ze zrozumieniem!

a kto dyskutuje? :)

Focal + Naim

Monitor Atmos Air 195 silver - Rozciągnięcie basu jest umiarkowane, przy czym pozostaje on zwarty i jędrny, ale nie twardy

co oni maja z tym basem, qrde znalezc kabel ktory ma bas bez jakichkolwiek uszczuplen a do tego jasny szczegolowy to nie lada wyczyn... jeszcze nie udalo mi sie;p

chociaz mam juz 3 faworytow - w podobnych cenach - wiec cena moze zdecydowac... np trafic sie uzywany

wiec jak sprzedajecie chorda qeda monitor audio... 2x3 metry to piszcie na PW

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.