Skocz do zawartości
IGNORED

Muzykalny cd do 3-3,5 tyś

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

annawroc, 7 Mar 2008, 10:09

>a poza tym, to, że się z czegoś "wyrosło" pozwala w miarę obiektywnie spojrzeć na dany sprzęt, a

>posiadacze oceniają swój sprzęt mniej obiektywnie, czyż nie?

Bądź spokojny o mój obiektywizm w stosunku do Meridiana. Już jakiś czas temu go sprzedałem, nie jestem więc "posiadaczem oceniającym swój sprzęt mniej obiektywnie". Właściwie to nie wiem po co to wszystko piszę, bo jak widać groch o ścianę... chyba tylko dlatego, że nie lubię wypisywania niestworzonych rzeczy. Nie tylko na temat Meridiana, ale w ogóle.

Bas Meridiana jest przeciętny , ale nie to jest problemem największym.

Meridian przede wszystkim niema dobrej barwy dźwięku.

Szczególnie jest to słyszalne podczas odtwarzania materiału klasycznego.

Nie są to odtwarzacze raz że neutralne czy jak kto woli przezroczyste, a dwa dokładne.

Co nie jest jakimś novum.

Takie są i tyle jak większość innych źródeł z podobnego przedziału cenowego , które urosły do miana urządzeń audiofilskich.

Z pewnością są przyjemne w odsłuchu , ale są jedynie rozdziałem w rozwijaniu systemu.

Hm.

Tylko że z tego co widzę w O mnie u Anny i MC wasz sprzęt nie jest na tyle obiektywny aby określić tak dalece idące wnioski. No ale to taka dygresja , nie mam zamiaru drażnić organizmów.

annawroc, 7 Mar 2008, 10:35

>no tak, zapomniałem, że Twój Meridian był grzebany (podobno Twój kolega coś do niego zrobił) może

>coś się poprawiło w stosunku do oryginalnej wersji

Mój kolega nic mu nie zrobił. Zamówił tylko upgrade do 24 bitów u Jasika w Nieporęcie.

McGyver, 7 Mar 2008, 10:28

>annawroc, 7 Mar 2008, 10:17

>

>>akurat xd800 nie.

>

>Trafiony, zatopiony.

>

>Dobranoc państwu ;-)))

Mac, jest przed południem, otrząsnij się zletargu i przestań wypisywać głupoty.

A co z Twoim twierdzeniem, że kt88 i diabełki to zupełnie inny dźwięk? To nie zależy bardziej od wzmacniacza? Sama lampa na tyle determinuje dźwięk, że jaki by wzmacniacz nie był, to będzie zupełnie inaczej? :))

annawroc, 7 Mar 2008, 10:42

>McGyver, 7 Mar 2008, 10:28

>

>>annawroc, 7 Mar 2008, 10:17

>>

>>>akurat xd800 nie.

>>

>>Trafiony, zatopiony.

>>

>>Dobranoc państwu ;-)))

>

>Mac, jest przed południem, otrząsnij się zletargu i przestań wypisywać głupoty.

Jakie głupoty? Twierdziłem na podstawie Twoich wpisów że nie słuchałeś XD800 i miałem rację. Bo jakbyś go słuchał, to byś właśnie głupot na jego temat nie wypisywał.

>A co z Twoim twierdzeniem, że kt88 i diabełki to zupełnie inny dźwięk?

>To nie zależy bardziej od

>wzmacniacza? Sama lampa na tyle determinuje dźwięk, że jaki by wzmacniacz nie był, to będzie

>zupełnie inaczej? :))

Tak, to JEST diametralnie inny dźwięk. Słuchałem dziesiątków wzmacniaczy na KT88, i trochę mniej na diabełkach. Oba typy lamp mają swoje wrodzone cechy brzmieniowe które są słyszalne w niemal każdej aplikacji. Obecnie mam w domu i wzmacniacz na KT88, i wzmacniacz na diabełkach. Zapraszam na porównanie. Nawet siedząc w kiblu słychać różnicę ;-)))

A jeżeli trafiłeś na porównanie KT88 i diabełków które grały podobnie, to albo aplikacja KT88 była gówniana, albo kolumny były do dupy, albo pomieszczenie o tragicznej akustyce. Albo wszystko na raz. W takich warunkach nie można wyciągać daleko idących wniosków. Ba, nie można wyciągać żadnych wniosków.

"Tak, to JEST diametralnie inny dźwięk. Słuchałem dziesiątków wzmacniaczy na KT88, i trochę mniej na diabełkach. Oba typy lamp mają swoje wrodzone cechy brzmieniowe które są słyszalne w niemal każdej aplikacji."

Możesz po krótce opisać te cechy?

Upgrade u Jasika kosztuje więcej, niż ten cd obecnie z drugiej ręki. Dowiadywałem się kiedyś i zresygnowałem. Oczywiście mowa o Meridianie.

Jako alternatywna propozycja zgłaszam Micromega Stage 6, z której w razie nabycia będziesz miał genialną scenę. Nie jest ona ani super przejrzysta, ani szybka, ale bardzo płynna... no i ta scena. I powinna kosztować coś koło 1500 zł. To propozycja dla osoby szukającej analogowego brzmienia z płyty cd.

A na marginesie - ja bym szukał czegoś nowego z gwarancją, bo o napędy coraz trudniej. Chyba, że zamierzasz bawić się nabytkiem rok lub dwa.

darkul, 7 Mar 2008, 10:28

>Bas Meridiana jest przeciętny , ale nie to jest problemem największym.

>Meridian przede wszystkim niema dobrej barwy dźwięku.

>Szczególnie jest to słyszalne podczas odtwarzania materiału klasycznego.

>Nie są to odtwarzacze raz że neutralne czy jak kto woli przezroczyste, a dwa dokładne.

>Co nie jest jakimś novum.

>Takie są i tyle jak większość innych źródeł z podobnego przedziału cenowego , które urosły do miana

>urządzeń audiofilskich.

>Z pewnością są przyjemne w odsłuchu , ale są jedynie rozdziałem w rozwijaniu systemu.

Pierdzielisz, excuse moi. Słyszałeś 507 lub 588 ?

KT88 dynamicznie, z werwą, ze świetnie kontrolowanym basem, szczegółowo, detalicznie, z wyeksponowanym wyższym podzakresem średnicy. Barwa przyzwoita, ale bez zachwytów. Stereofonia obszerna, uporządkowana, z dużą głębią. Góra czysta, dźwięczna. Z niektórymi tweeterami wywleka na wierzch zniekształcenia sybilantów.

Diabełki ciepło, z piękną barwą średnicy, stereofonia poukładana i dokładna, lecz bardziej szeroka niż głęboka, dużo "powietrza", tworzy tzw. "atmosferę akustyczną" w pomieszczeniu odsłuchowym. Góra precyzyjna, zróżnicowana, nieco dosłodzona. Dźwięcznie, ale zero wywlekania zniekształceń sybilantów. Z niektórymi kopułkami może grać wręcz ciemnawo. Basu dużo, nisko schodzącego, ale i dobrze kontrolowanego.

Kolumny które dobrze zagrają z diabełkami nie będą pasować do KT88. I vice versa.

Jeżeli push-pull na KT88 gra zdecydowanie inaczej niż opisałem, to albo gra w trybie triodowym (IMHO w triodzie gra znacznie gorzej) albo po prostu jest do dupy (np. Cayin TA35).

>Zidjian

Na takie dictum cóż mogę odpowiedzieć.

Twoja radość a mój spokój.

Na materiale z muzyką klasyczną niema przebacz.

Brak lub efekt upośledzenia barwy od razu jest słyszalny.

P.S.

Twój pre i amp miałem możliwość odsłuchać w stolicy u jednego z miejscowych melomanów.

Do mocniejszego uderzenia może być. Do odsłuchu szerokiego zakresu muzyki już niekoniecznie.

>Zildjian

Czy twoim zdaniem forum nie jest miejscem do swobodnej wymiany myśli.

Można się z czymś zgadzać lub nie , tylko poco to PIERDZIELISZ ?

annawroc, 7 Mar 2008, 11:05

>to jestem ciekaw za ile Mac sprzedał Meridiana skoro w sumie kosztował go (jak mniemam) sporo ponad

>4 tys ;)

Po pierwsze upgrade do 24 bitów robił pierwszy właściciel zaraz po zakupie.

Po drugie, jakie to ma znaczenie ile mnie kosztował CD nabyty z drugiej ręki?

Po trzecie, co kogo obchodzi za ile go sprzedałem?

Po czwarte, czemu ma służyć takie gdybanie?

a widzisz, ja słuchałem KT88 i diabełki, które grały bardzo podobnie i po prostu swietnie. Żadnego wyciągania sybilantów, równie szeroko, co głeboko, z życiem, powietrzem, werwą, piękną średnicą itd.

Ale pewnie była zła aplikacja skoro grały tak samo wyśmienicie

annawroc, 7 Mar 2008, 11:15

>a widzisz, ja słuchałem KT88 i diabełki, które grały bardzo podobnie i po prostu swietnie. Żadnego

>wyciągania sybilantów, równie szeroko, co głeboko, z życiem, powietrzem, werwą, piękną średnicą itd.

>

>Ale pewnie była zła aplikacja skoro grały tak samo wyśmienicie

Wybacz, ale po tym co wypisywałeś o Meridianie, a tym bardziej o XD800 którego nie słuchałeś, a mimo to oceniałeś, to NIE WIERZĘ że grały podobnie. Mogły grać równie świetnie, z tym się zgodzę, ale nie podobnie w charakterze. Jeżeli nie było słychać różnic, to coś z systemem lub pomieszczeniem było nie halo.

darkul, 7 Mar 2008, 11:13

>>Zildjian

>Czy twoim zdaniem forum nie jest miejscem do swobodnej wymiany myśli.

>Można się z czymś zgadzać lub nie , tylko poco to PIERDZIELISZ ?

Bo pierdzielisz. Zła barwa w Meridianie? W stosunku do czego? Do odtwarzaczy z tego samego pułapu cenowego? Czy pięć razy wyższego?

Moja propozycja to Meridian 508.20 lub 24 - dokładniejszy i z dobrym basem i z XLR na pokładzie. Poblemy dotyczące 506 na szczęście go nie dotyczą. Oczywiście najlepiej będzie odsłuchać go we własnym systemie i dać sobie spokój z analizowaniem sprzecznych opisów jak w przypadku 506, dodatkowo podlanych sosem własnych uprzedzeń, animozji i złośliwości.

Pozdrawiam Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

nie pisałem o xd800 tylko ogólnie o chińskich lampach. W sumie nie interesuje mnie w co wierzysz,a w co nie,ale tak po prostu bywa. Pewnie w chińczykach jest spora różnica w zależności od zastosowanej lampy, ale dobre wzmacniacze, po prostu grają dobrze i podobnie, bez względu na jakiej lampie i czy to w ogóle lampa czy tranzystor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.