Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz unitra ws-432 - opinie

SZ

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

chce kupic zestaw (wzmacniacz+kolumny) do ktorego zamierzam podlaczyc komputer oraz odtwarzacz cd. bedzie to przesiadka z niezlej klasy (o ile w tym przypadku mozna o czyms takim mowic) glosnikow "komputerowych".

poniewaz srodki jakimi dysponuje sa, eufemistycznie mowiac, nieduze rozejrzalem sie po okolicznych (krakow) komisach i znalazlem tam m.in. wzmacniacz unitry (vel diora) oznaczony symbolem ws-432 w komplecie z korektorem fs-032 za 160 zl. egzemplarz jest opatrzony francuskimi napisami co sugeruje, ze jest to model eksportowy.

na sprzecie audio nie znam sie zupelnie i stad mam kilka pytan (zaznaczam tez, ze jakis ekstremalny audiofil ze mnie chyba zaden):

1) czy jest w ogole sens kupowac ten wzmacniacz+korektor czy tez moze zupelnie jest to sensu pozbawione i lepiej kogos okrasc, zaciagnac dlugi albo wygrac w totka i kupic cos troche lepszego za zlotych powiedzmy 300?

2) jesli nie ten wzmacniacz to jaki inny uzywany sprzet w cenie do _gora_ 300zl (ale lepiej mniej rzecz jasna :) nada sie do pokoju 9m kw. ?

3) glosniki. jakiej powinny byc mocy (znamionowej, muzycznej, ... ??) ?

znalazlem np. jakies stare kolumny unitra-tonsil oznaczone symbolem

ZG-10C za 250-290zl.. moglyby byc..? jesli nie te to jakie najlepiej

w granicach ostatecznie 400zl.

prosze nie odpowiadac w stylu, ze stare diory to straszny zlom, a tonsile to jeszcze gorszy o ile faktycznie tak nie jest.. to nie musi byc sprzet genialnej jakosci. wystarczy zeby przyzwoicie (nawet niekoniecznie b. glosno) gral...

jesli cokolwiek to zmienia to dodam jeszcze, ze muzyka, ktorej slucham jest dosc roznorodna, a z brzmieniowego punktu widzenia to - tutaj duzo basu, tam jazz, gdzie indziej z kolei gitarowy noise.. trudno sprecyzowac :o)

z gory dziekuje za konstruktywne odpowiedzi

sz

https://www.audiostereo.pl/topic/4101-wzmacniacz-unitra-ws-432-opinie/

za 200zl da sie kupic troche podniszczony zewnetrznie sprzet typu pioneer lub np sony. da sie to kupic na gieldzie w lodzi, albo na wolumenie. nie wiem czy w krakowie jest cos takiego. korektor fakt- przyda ci sie dlatego ze twoje kolumny nie beda przedniej jakosci i drobna korekcja charakterystyki bedzie potrzebna. kolumny na pewno za 400zl da sie skolowac i rowniez na łks, wolumenie albo np w kutnie, ale lepiej bedzie jak poszukasz czegos na allegro, moze znajdziesz lepsze. musisz tylko uwazac co bierzesz. jak nie chcesz zeby sie szybko rozpadlo nie kupuj glosnikow na zawieszeniu z gabki, bo ona sie ekspresowo kruszy. moc - zalezy od wzmacniacza. jesli wiesz ze glosno grac nie bedziesz to nie musza miec duzej mocy, powiedzmy ze 70W(sinus) wystarczy.

jesli zamierzasz kupic te tonsile to sprawdz czy nie sa gdzies popekane.

• 1 miesiąc później...

jeśli uda Ci się przeczytać ten wpis przed zakończeniem aukcji to zajrzyj na stronę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 lata później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Ja aktualnie posiadam wzmacniacz unitra diora ws 432 już od 3 lat jestem z niego bardzo zadowolony wspaniała jakość dźwięku i bezawaryjności mam do niego podpięte dwie kolumny tonsila po 250v i dobrze sobie radzi.

Ostatnio zalali mi go wodą włączyłem nie wiedząc o tym i się popaliły końcówki itp zal mi go było wyrzucić wiec dałem go do naprawy i zapłaciłem tylko 55 zł i dalej śmiga :D

Może nie jest to wzmacniacz 100v tylko 30v ale po podłączeniu 4 kolumn i pod głoszeniu na fule w pokoju nie wytrzymałem.:D

Jednym słowem dobry polski wzmacniacz:D

Na allegro kupisz za 120 zł i to w bardzo dobrym stanie:D Pozdrawiam:D

Ws418,432,442,4421 to były dobre wzmacniacze Diory. Ws332 był produkowany tylko z eksporotowym panelem po francusku bo wtedy (85-88) dość sporo sprzedawali tego we francji, belgii.

Moc znamionowa to niby 35W/8ohm ..lub 40W na 1%thd,ale nie zapominajmy, ze od kilku lat mamy w sieci zamiast 220V az 230V ..z zasdady 234-6 V co daje wyzsze napiecie na wtornej stronie trafka ..dzieki czemu moc tych wzmaków sobie lekko urosła o jakies 4 W..wiec dzis typowo mamy 44W!W typowym mieszkaniu w bloku przy w miare efektywnych kolumnach taka moc grozi spokojnie utratą słuchu i nieznośnym łomotem.

- ja również gram na ws 432 i muszę stwierdzić że chodzi wyśmienicie mimo że kupiłem go w latach 80 - tych - dodam że aktualnie słucham tylko winyli i ws 432 musi mieć wbudowany bardzo dobry pre gramofonowy bowiem w międzyczasie chcąc uzyskać jeszcze lepszy dźwięk, wypróbowałem inne pre takie jak : CA 640P - CA540P oraz Art DJ PRE II i wszystkie one przegrały z pre wbudowanym do ws 432 - próbowłem również wzmacniacz Technicsa oraz lampowego Yagina 10ML ale w porównaniu z ws 432 grały one że tak powiem "do chrzanu".

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja do tego tylko dodam ,że te 35 wat na kanał -to prawdziwe 35 wat ,pod tym względem DIORA może sobie podać rękę z Accuphase-m jeżeli chodzi o rzetelność w podawaniu specyfikacji technicznych.A tak dla porównania jeżeli macie taką możliwość ,to porównajcie wzmacniacz Diory z serii Ekstra Flesz , model o mocy 2 x 35 wat na kanał ze wzmacniaczem AKAI AM 55 - i wierzcie mi ,że nie wszystko złoto ,co się świeci .Wzmacniacz DIORY brzydki i niepoważnie wyglądający przy Akai-u jednak w kategorii brzmienia i stosunku sygnał-szum Akai-a bije na łeb i szyję-kiedyś miałem w/w wzmacniacze.Lub inaczej ,podłączcie dobry przedwzmacniacz pod końcówkę wzmacniacza

Diora(2x35 wat) lub Radmora (2x35wat),do tego dobre kolumny i kompakt i posłuchajcie jak to brzmi i zanim cokolwiek napiszecie ,to najpierw posłuchajcie

Piotr

Nie kupuje się tych wzmacniaczy, chyba że z resentymentu, są znacznie lepsze Kleopatry, Meluzyny, WSH 110,111 - są wykonane na tranzystorach w obudowach metalowych, takie jak dla wojska, mają głębszy dzwięk i lepsze małe sygnały.Oczywiście wymagają tjuningów bo to 35 letni sprzęt.

Pre gramofornowy ma swietny zasilacz....nawet mało kto wie ze podobny do accuphasa..stare rozwiazanie ale oni tez nadal to stosują!Obecnie uruchamiam WS418 po extremalnym tuningu..ale nie az tak ekstremalnym ..sama płytka transformator, i układ pozostał póki co gra świetnie choc musze jeszcze podpracować preamp..ma nieco za duze wzmocnienie.

Nie kupuje się tych wzmacniaczy, chyba że z resentymentu, są znacznie lepsze Kleopatry, Meluzyny, WSH 110,111 - są wykonane na tranzystorach w obudowach metalowych, takie jak dla wojska, mają głębszy dzwięk i lepsze małe sygnały.Oczywiście wymagają tjuningów bo to 35 letni sprzęt.

Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat tych wzmacniaczy i ewentualnego ich "tjuningu"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.