Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ma sens kupowanie płyt w Polsce?

mamz

Rekomendowane odpowiedzi

Empik i inne polskie sklepy realne i wirtualne to PRL.

Dawno przestałem kupować płyty w Polsce, szczególnie jak dolar jest tak tani.

Kupuję po kilkadziesiąt płyt miesięcznie i szkoda mi czasu, pieniędzy i nerwów na debili w naszych sklepach.

pzdr

>broy

Gdzie kupujesz? Amazon?

Jak z formami płatności i co mógłbyś podpowiedzieć w sprawie ewentualnego cła, jak skutecznie omijać? (kupujesz sporo, jak z tym problemem sobie radzić?). Przepraszam za całkiem lamerskie pytania, ale do tej pory płyt za granicą w sklepach wysyłkowych nie kupowałem ale pewnie czas zacząć.

poszukaj, było już sporo wątków gdzie i co warto kupować

jest sporo sklepów tańszych i lepszych, niż amazon

a z cłem i tak wychodzi taniej, niż w tym złodziejskim kraju ;-(

pzdr

^clo2

jakiś czas temu w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(na pierwszej stronie, wpis z 6 grudnia)

umieszczałem krótkie podsumowanie najważniejszych zaleceń i obserwacji odnośnie zakupów zagranicznych.

aktualizując - należałoby wyrzucić z listy polecanych sklepów w USA djangosa (bo się zamknął), a w zamian dołożyć CDConnection:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (uniwersalny, świetne ceny płyt, dobre wysyłki)

co do cła z USA: najskuteczniej jednak zamawiać najwyżej 2-3 pozycje jednorazowo.

amazon jest droższy i pilniej obserwowany przez UC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja tak nieśmiało zapytam-co z płatnością? Trzeba mieć kartę kredytową czy można inaczej? I co z przeliczaniem zł-dol ? Nigdy jeszcze za zagranicą nie kupowałem, ale szkoda byłoby przegapić taką okazję.

witamLepP

Kiedy ostatni raz byłeś w tych wymienionych przybytkach?? Widziałeś co tam jest na półkach?? Zamówienie trwa prawie wieki.

jedyny sklepik wart grzechu w Białymstoku jest na ul. Waryńskiego na przeciwko byłego konsulatu Białorusi. Amadeus bodajże się nazywa. Tam można praktycznie każdą płytkę kupic, a jeżeli jej nie ma to gośc od razu sprawdza czy jest do ściągnięcia. ten sklepik polecam. Gośc jest bardzo obeznany w temacie cd a w szczególności muzyka klasyczna.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam

Z czystym sumieniem polecam sklep HMV (www.hmv.co.uk) Ceny naprawde dobre jak nie bardzo dobre:) Po kraju - czyli UK wysylka gratis! pudelka kartonowe- sztywne nie ma szans na polamane cd... nie wiem jak z wysylka za granice, warto sprawdzic...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tylko CDUniverse.com. Ogromny wybór: rzadkie wydania, japońskie importy, winyle, płyty tzw. audiofilskie. Rzeczy, za które u nas trzeba słono zapłacić, tam w cenie zwykłych tytułów, a te stanowią ułamek naszych. Przy obecnym kursie dolara opłaca się nawet korzystać z kuriera, który dostarcza paczki w 3-4 dni. Sporadycznie trafiają na cło, ale warto zawsze dodać 25% do całkowitej ceny, by sprawdzić, czy nadal będzie się opłacało. Najczęściej tak. A im więcej płyt zamówisz, tym bardziej. Mają rozbudowane opcje wyszukiwania, o których Merlin czy Gigant mogą pomarzyć. A Empik? Bez żartów, można tam kupić kartkę świąteczną.

Ktoś potrzebuje większej zachęty? Osławiony sampler "This is HD K2 Sound", za który na ccd.pl trzeba wyłożyć - w promocji! - 139 PLN (normalnie 149), w CDUniverse kosztuje 31,89$, co z kosztami przesyłki daje 84 PLN, a w najgorszym razie po jej ocleniu - 104 PLN. A to jeden z najdroższych tytułów. Zwykle ceny oscylują pomiędzy 11 a 15$, choć zdarzyło mi się kupić CD za 6,25. Do tego nie ma problemów ze zwrotami za zaginione paczki, co zdarza się czasem przy przesyłkach pocztowych.

Gorąco polecam.

• 2 tygodnie później...

Kupował ktoś z was w HMV ? Patrzac na ceny i obecny kurs funta ceny są całkiem niezłe.Mam tylko pytanie odnośnie zakładania tam konta klienta.Za nic nie da się wpisać kodu pocztowego,a nie wiem,czy bez niego nie będzie problemu z dostarczemniem przesyłki.

właśnie wróciłem z UK z walizką płyt :-)...kiedy podliczyłem średnią cenę, okazało się, że za jedną płaciłem 17 złotych (z groszami)...w HMV większość płyt można kupić w promocji 10Ł za 2cd, nie mówiąc już o tym, że są też komisy, gdzie płaciłem nieraz 89p za sztukę!!!...najdroższe nowości kosztują 12,99Ł, co przy dzisiejszej cenie funta daje i tak kwotę niższą niż w większości sklepów płytowych w RP...o Empiku nawet nie wspominając...

Witam!

Płyty tanie, a poza tym większość materiału nie dostępna u nas lub w koszmarnych cenach (70 dych i więcej):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kupowałem 2 razy po 3-4 CD, dvd + koszulki (mają tam tshirty w cenach "under 5$"). Przesyłki z fakturą w środku, cd owinięte w koszulki - szły do tygodnia czasu, często dorzucają gifty w postaci wkładki cd z autografami artystów.

Płyty trochę droższe - ale zero dostępności w Polsce - www.coldmeat.se - 3 CD + shipping - 150 zeta, zamówione w czwartek, przyszły dziś.

Pozdrawiam!

Ezraa

Ukryta Zawartość

Czy Wy czasem nie przesadzacie?

W sklepach, na przykładzie Pragi i Paryża, ceny są znacznie! wyższe niż w Polsce. Tym bardziej, że u nas polskie tytuły kosztują obecnie ok. 30 zł (wcześniej 40-45 zł). A zagraniczne nie kosztują wszystkie 18-25 Euro w przeliczeniu na pln. I nie patrzmy na e-sklepy, bo przy częstych zamówieniach, jak się doliczy "wpadki", to wyjdzie przynajmniej to samo. A frajda z zakupu mniejsza.

I czy warto tak zawzięcie targować się o cenę za swoją ulubioną muzę?

głaz

30 zł?!?!...chyba mówisz o tzw. 'polskich wydaniach', gdzie książeczka ma dwie strony, a 90% tytułów z tej serii to niemające wiele wspólnego z muzyką produkcyjniaki pokolenia mtv...i czy aby na pewno przesadą są nasze uwagi, jeśli w angielskim sklepie cena płyty wynosi 5Ł (jakieś 22pln)?!...jak tanio musi to być dla nich, jeśli nawet biorąc pod uwagę dysproporcję zarobków w Polsce i Anglii taka cena to dla nad okazja?!...

^głaz

oczywiście nie ma na ogół sensu (z małymi wyjątkami) poszukiwanie za granicą płyt polskich.

natomiast dla wydawnictw zagranicznych w zdecydowanej większości przypadków warto poszperać, szczególnie że "moja ulubiona muza" w polskich sklepach rzeczywistych pojawia się rzadko, a w wirtualnych występuje zazwyczaj wirtualnie (tzn. nawet jeśli można zamówić, to ze sprowadzeniem bywa bardzo różnie).

a czy warto się zawzięcie targować? dla mnie jest to kwestia wyboru, czy kupię 3 płyty czy np. 5 - jeśli na zakup przeznaczam określoną kwotę - więc wg mnie bezwzględnie warto.

spoglądając na dokonane przeze mnie w ostatnich latach zakupy internetowe za granicą (ze dwie setki płyt) - nie widzę możliwości, aby "wyjść przynajmniej na to samo" kupując w kraju. wpadka (zagubiona przesyłka) zdarzyła się jedna - przy czym zwrot kasy dostałem bezzwłocznie i bez potrzeby dyskusji.

a egzemplarze płyt wymagające reklamacji zdarzyły mi się w tym czasie wyłącznie przy zakupach dokonanych w Polsce - co studzi dość mocno "frajdę z zakupu".

bardzo chciałbym móc kupować wszystko, co mi się zamarzy, w kraju - pewnie, szybko i w korzystnych cenach. niestety jak dotychczas nie ma takiej możliwości.

Taaaak...

zachęcony entuzjastycznymi wypowiedziami kolegów składam sobie zamówienie na cduniverse... No i patrzę a tu koszt wysyłki w najtańszej opcji 26 USD (czyli biorąc pod uwagę limit celny to między 1/3 a 1/2 kwoty zamówienia). Te same płyty z JPC wychodzą z przesyłką gdzieś o 10 zeta drożej, a koszt dostawy o niebo krótszy... chyba coś przekoloryzowujecie...

Nic, sprawdzę inne sklepy...

Ja kupuje najczęściej na Ebayu nowe płyty na mniej niż 10 dolarów sztuka, platność PayPalem i razem z przesyłką za 30zł mam nowa płytę, kompletnie niedostępną w Polsce, jesli już to na zamówienie za 80-90zł.

Valhalla, 20 Mar 2008, 12:59

>jedyny sklepik wart grzechu w Białymstoku jest na ul. Waryńskiego na przeciwko byłego konsulatu

>Białorusi. Amadeus bodajże się nazywa. Tam można praktycznie każdą płytkę kupic, a jeżeli jej nie ma

>to gośc od razu sprawdza czy jest do ściągnięcia.

Kupowanie w tym sklepie o którym piszesz sprawia mi wielką frajdę. Nie ważne, że przepłacam. Porozmawianie o muzyce w miłej atmosferze jest warte tych kilku złotych więcej. Do zobaczenia w Amadeuszu ;-)

Pozdrawiam

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Wszystko pięknie, oferta szeroka, niezłe ceny... jest tylko małe ale.

Albo mam szczególnego pecha, albo niestety sporo zagranicznych przesyłek w ostatnim czasie wogóle nie dociera. Zaginęła mi przesyłka z płytami z Amazona - zwrócili kasę, ale nie bez pewnych problemów. Ta sama sytacja z jednym ze sklapów z ebay'a - tutaj poszło gorzej - ani płyt, ani kasy, ani odpowiedzi na maile. Dołożę jeszcze 2 inne przesyłki z USA i 1 z Niemiec i coraz częściej mocno zastanawiam się zanim kliknę na potwierdzenie zakupu.

Nie wiem, czy rzuciło Wam się w oczy, że jest sporo aukcji z adnotacją o niewysyłaniu do Włoch (nie Mołdawi, zZmbabwe i innej egzotyki, tylko Włoch). Jeżeli jeszcze jakiś czas utrzma się taki bałagan (o zaginięcie przesyłek winię pocztę polską) skończy się tym, że jako kraj dołaczymy do kolegów z poludnia.

Poniżej wysłana informacja do klientów od jednego z polskich labeli:

"Witam wszystkich w ważnym momencie.

Ostatnio dostałem informację o zakończeniu działalności przez moich dotychczasowych dostawców płyt. skłoniła ich do tego prozaiczna przyczyna...coraz mniejsze zainteresowanie płytami przez kupujących, upadek wielu małych niezależnych sklepów i sprzedawców wysyłkowych, nieuczciwość kontrahentów itd itp..."

To fragment wypowiedzi, ale my też jesteśmy fragmentem - tyle że rynku i sami gotujemy sobie taki los. Sklepów ze sprzętem też niedługo nie będzie i okaże się, czy każdy jest na tyle przedsiębiorczy, żeby sobie gdzieś i jakoś kupić/sprowadzić wymarzone urządzenie. Nasz wybór - nasz los.

W przypadku zamówienia kurierem dostawa pierwszej płyty kosztuje 23 dolary, ale każda następna 3, więc przy np. 8 płytach, a tyle zamówiłem ostatnio, wychodzi 44$, czyli 5,5$ na sztukę. 26$ to byłoby za 2 płyty, jak rozumiem, ale po co ściągać dwie - to rzadko się opłaca. Wiem, że chodzi o uniknięcie cła i VAT-u, ale przesyłki kurierskie nie zawsze zawsze trafiają na cło, choć to niby reguła. Moja ostatnia kosztowała 140$ i kurier po prostu mi ją przyniósł. Bez oclenia.

Ale kurier to najdroższa opcja. Najtaniej jest zamówić przesyłkę pocztową, bo wtedy za paczkę 3 płyt płacisz jakieś 12$, czyli masz 20-parę na same kompakty. A tak naprawdę więcej, bo koszt przesyłki, który jest wliczany na cle do wartości paczki nie jest umieszczany przez CDUniverse na deklaracji celnej, więc da się to ominąć.

Ja dałem sobie spokój z zamawianiem tylko 3 płyt jednorazowo, bo nie zawsze unikały one oclenia, a paczki czasem ginęły. Co prawda ze zwrotem kasy nigdy nie było problemu, ale czekać, zastanawiać się - dojdzie czy nie - szkoda czasu. Przy kursie 2.15 i tak zapłacę za płytę po ocleniu mniej, niż przed rokiem bez oclenia, a zatem mogę dopłacić te 25% (cło 3%, VAT - 22%) do ceny i mieć 100% pewność, że paczka dojdzie i to po 4 dniach. Fakt, że trzeba zamówić minimum 7-8 tytułów, by koszt przesyłki na sztukę nie był nazbyt wygórowany. Ale jeśli nie masz aż tylu tytułów na liście albo planujesz wydać mniej, namów kogoś, by zamówił płyty razem z tobą. To działa - nawet największy miłośnik piratów i darmowej muzyki z internetu da się namówić na kupno oryginalnej płyty, jeśli powiesz mu, że zapłaci 30 zamiast 60 zł. Wtedy uzbierasz 7,8, a nawet więcej. I spokojnie zamówisz. A otwarcie takiej paczki to czysta frajda.

^amazarak

zanim zamówisz w CDUniverse, sprawdź wcześniej jeszcze CDConnection:

Ukryta Zawartość

ceny wysyłki znacznie bardziej przyjazne (nie ma reguł, bo zależą od wagi, ale przed zamówieniem można dokładnie sprawdzić) - za dwie płyty ok. 6$, za trzy 7,5 - 8.

ceny płyt na ogół też o włos niższe, a dodatkowo fajna akcja S.O.S. - regularna losowa redukcja o 5-10% wybranych tytułów, trwająca 1-2 dni. warto założyć sobie stały koszyk zakupowy i czekać, aż pozycje z listy załapią się na obniżkę.

sklep ma mniej bajerów, ale wybór również ogromny - choć nieco trudniejsze wyszukiwanie.

polecam - zamawiam regularnie i nie miałem nigdy problemów, płyty docierają sprawnie (mój rekord to tydzień od zamówienia). ja wolę zamawiać 2-3 pozycje, ale przy większej liczbie można rozważyć dostępną w CDC opcję gift - bez podanej wartości przesyłki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.