Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak inni ale udało mi się sklecić kolumny z niczego, budowa od przysłowionej deski i gwoździa, dobrać elementy zwrotnicy tak, aby uzyskać zadowalającą jakość brzmienia i liniową charakterystykę pasama przenoszenia jak również impedancji. Wiem jaki jest wpływ elementór RLC tylko, że... słyszalne jak również wizualne (analiza pasma przenoszenia) efekty są rozpoznawalne i słyszalne wówczas gdy w zwrotnicy znajdują się elementy rzędu 0,3mH a nie 180uH, 4,7uF a nie 60pF, 2.2 ohm a nie 6mohm. Czyli wartości nieporównywalnie większe/mniejsze niż występujące w przewodzie.

Chyba, że ktoś zaraz podsunie stronkę od Qed'a i pokaże, że niskie częstotliwości pojawiają się w centralnej części przewodu a wysokie w jego zewnętrznej części. Tylko co z tego wynika?

muls, 28 Mar 2008, 11:46

>foxbat...znowu zrzynasz z mulsa.

lubie klasykow! np. bracia Marx! podobna polka!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

rafa996

"Ale uwierz w to, że niektórzy mogą mieć wiedzę z innych dziedzin, która świetnie tłumaczy niektóre sprawy."

Pewnie jesteś młodym psychologiem nafaszerowanym wiedzą podręcznikową i uważasz ze to królowa nauk, która potrafi wszystko wytłumaczyć.

"Jak byś nie zauważył, dyskusja toczyła się względnie spokojnie i bez inwektyw, aż do przyjścia

>agresywnego desantu kabelkowców."

A co to za dyskusja, gdzie wszyscy mają jednakowe zdanie?

Jeśli dla Ciebie każdy kto ma inne zdanie niż Twoje jest z definicji agresywny a jeśli do tego stać go na coś lepszego, droższego dodatkowo jest chamem to masz poważne problemy z własną osobowością.

Pudło, nie jestem psychologiem. I nie twierdzę, że ta nauka może wytłumaczyć wszystko. Natomiast na pewno może wytłumaczyć jakąś cząstkę zagadnienia i jej pomijanie jest niedopuszczalne.

A pisząc o inwektywach miałem na myśli użytkownika Czereśniak, który tu przekroczył wszelkie granice.

>Nie wiem jak inni ale udało mi się sklecić kolumny z niczego, budowa od przysłowionej deski....

Więc to chodziło o to żeby ktoś Cię pochwalił za samodzielne złożenie komumn? Dobra robota, marivs!!!

Tylko wątek dotyczy czego innego....

Jakbyś uważnie przeczytał wcześniejsze wpisy, przestałbyś bełkotać o RLC.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Może masz rację.. powinienem skończyć polonistykę zamiast elektryki - wówczas mój bełkot zamieniłbym w poezję czytaną m.in. przecudowne opinie sprzętu z odsłuchów zamieszczane na łamach czasopism traktujacych o audio - prawda że miło sie czyta? :)

Przepraszam wszystkich swoimi wywodami nie popartymi zasobnością portfela jak również niewiedzą i brakami z dziedziny elektroakustyki - przepraszam to byl bełkot nieopierzonego kurczaka.

>Póki co, to sygnał w kablach jest sygnałem elektrycznym i RLC są istotne.

Owszem - ale dwa kable o takich samych RLC mogą brzmieć różnie

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

tak na marginesie -wystarczy sluchajacym dołozyc do kabla po 100pF i indukcyjnośc troche i niech rozróżniaja.Nawet nie trzeba wymieniac kabli.Niech usłsza takie cos w połowie zwykłego kabla.wystarczy.robiłem proby z specjalna cewka pomiarowa sprzezona z cewka głosnika i akcelerometrem przyklejonym do membrany.Sterowałem to skokiem jednostkowym i co tam jeszce mozna.długo pisać.Ale wole poczytac.

>Co znaczy o takich samych RLC?

Dla których wyniki R, L, C uzyskane przy użyciu mostka pomiarowego są identyczne.

Co ma do rzeczy długość jeśli koledzy twierdzą że jedynie R, L i C wpływa na dźwięk?

Dawno nie zagladalem na forum, ale widze, ze nic sie nie zmienilo, dalej bicie piany i pieprzenie o niczym.

To jest krotka pilka - jak sie ma slaby sprzet a wnioski na temat kabli wyciaga sie na podstawie odsluchow miedzy Klotzem czy innym LaGrand'em to i mamy pozniej bicie piany, ze kable nie graja i, ze to wszystko oszustwo, cwaniactwo i naciagactwo.

Prawda jest prosta - zeby miec dobry dzwiek trzeba duzo wydac. I trzeba tez kupic troche lepszy kabel niz Klotz. I wtedy mozna dopiero zabierac glos na temat wplywu kabli na brzmienie.

A jak nie to mozna sie dalej przerzucac parametrami i wiedza teoretyczna z elementami psychologii - do konca swiata i jeden dzien dluzej ;-)

>Dawno nie zagladalem na forum, ale widze, ze nic sie nie zmienilo, dalej bicie piany i pieprzenie o niczym.

Przecież właśnie o to chodzi nowym właścicielom forum - liczy się liczba odsłon!

>> zeby miec dobry dzwiek trzeba duzo wydac. I trzeba tez kupic troche lepszy kabel niz Klotz. I wtedy mozna dopiero zabierac glos na temat wplywu kabli na brzmienie.

A może niektórym chodzi o to, żeby się przekonać zanim się wyda te pieniądze? Żeby się nie okazało, że kupi się kabel za 2000 zł, a on jednak nie gra... Nie mówię tu o sobie, ale ogólnie o motywach powstawania takich dyskusji.

Poza tym jak się już kupi, to zagra... uwierz mi ;)

Roger Russell ("Director of Acoustic Research at McIntosh Laboratory, Inc. and the originator of McIntosh Loudspeakers"):

"Logical Conclusions?

We have been told by advertising that the exotic speaker wires offer fabulous advantages over ordinary lamp cord. It would seem reasonable that using this same wire for lamps would also enhance their performance. In the same vein as wire literature, you can have your light bulb reproduce light faithfully, finally allowing you see light the way it should be seen and bring out the natural performance of your table lamp. It may offer greater warmth, detail, brilliance, definition and speed by providing wider bandwidth and reduced skin effect. Just imagine what it might do for your electric razor and microwave!"

:-)

"you can have your light bulb reproduce light faithfully, finally allowing you see light the way it should be seen and bring out the natural performance of your table lamp"

:-))

kable to fajna zabawa, ale może by otworzyć na "nowym lepszym audiostereo" osobną zakładkę "KABLE" - jak na Audioasylum - gdzie kablosceptycy nie mieliby wstępu?

pozdrawiam!

graaf

ja tam np. lubię filozofię kablową PHY-HP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zero linek i "sztucznych dielektryków"

minimalizm, cienkie druciki i dielektryki w rodzaju bawełny lub lnu

tylko to srebrzenie miedzi mi nie pasuje, lepiej mi się widzi pokrycie miedzi dielektrykiem (jak w antykablach) lub nawet lepiej ocynowanie - bo "przed cyną i tak nie ma ucieczki" (luty!)

i nie znaczy to, że będę kupował ich kable - raczej zrobię sobie własne - oczywiście lepsze (wszystko co własne jest lepsze ;-) )

podwójna przyjemność :-)

Ukryta Zawartość

ps.

dla sceptyków - za "filozofią" kablową PHY-HP stoją wyniki finansowanych przez państwo badań naukowych prowadzonych przez ludzi z doktoratami :-)

czy Cardas itp. może się czymś takim pochwalić? :-))

>Pomiary całości mostkiem, są jedynie uśrednieniem dla tych wartości

mógłbyś to rozwinąć? Inżynierowie elektrycy nie rozumieją dlaczego wartość pokazywana przez omomierz nie jest tym czym się wydaje być :)))

>>Rafal996

A co Ty bys chcial tak latwo - telewizor tez kazesz kupic koledze zeby sie przekonac czy jest ok?

>>Muls

No nie wiem... a od ilu chcesz zeby bylo? Nikt tu Ci nie przedstawi recepty ile masz wydac zeby miec dobry dzwiek - sam musisz dojsc do tego ile co jest warte, posluchac roznych zestawow, poobcowac z muzyka na zywo. Wtedy, po jakims czasie sam zrozumiesz co to jest dobry dzwiek i ile musisz na niego wydac.

technokratycznie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ze jak? :D a widzisz tam choc jeden wzór, liczbe, wykres, cokolwiek na potwierdzenie tego o czym ten usmiechniety i ladnie fotografowany pan mowi?

a dla scislosci

Darkul, zrobiłes błąd w swoim eksperymencie nie odpinajac pozostałych kabli a tylko zmieniajac wtornikowane wyjscia. (pojemnosc kabli)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.