Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie można sądzić po zachwytach jakie kabel wnosi - zmienia się WSZYSTKO - TOTALNIE - zwarty

>bas, lepsza scena, barwa, rozdzielczość, spada koc, wysokie czyste, średnica barwna, bas sprężysty,

>brak zapiaszczenia, sybilantów, cuda!!

>

>Nobilitacja różnych kabli do "istotnego elementu systemów" jest nieuzasadniona i naraża liczne osoby

>na niepotrzebne wydatki. Choć niektóre kabkle ładnie wyglądają.

>

>Wad systemu nie można naprawiać ani regulować kablami. Są to peryferia zupełnie peryreryjne,

>trzeciorzędne. Służą do tego odpowiednie pokrętła na wzmacniaczu lub zakup/wymiana jednego elementu

>na inny.

A kto ci powiedział, że tak jest?

Idź człeniu do psychiatry bo jesteś naprawdę GŁĘBOKO POPIERDOLONY!!!!!

cir, 3 Kwi 2008, 19:18

>obniżeniem dokładności i większą podatnością na błędy. Nasze zmysły jako wytwór ewolucji daja nam

>tyle ile jest niezbedne do przetrwania. nie sa to precyzyjne instrumenty pomiarowe i do innych celów

>były tworzone - jako takie zawodzą - jako narzędzia do informowania o otoczeniu i ostrzegania przed

>zagrożeniem sa swietne>

>

>Gus to na chemii spozywczej tego uczą czy na onecie?

>pseudonaukowy bełkot jakich mało

>koniec w tym wątku

>////////////////////////

to poczytaj sobie o nowych procesorach które na wzór mózgu, bedą się czasem myliły za to będą szybsze - to idzie w parze! w wielu dziedzinach nie znajda zastosowania ale np w obróbce sygnału wideo jak najbardziej

HYBRYD, 3 Kwi 2008, 16:25

>bez wyksztalcenia muzycznego, na sluchawkach chinskich za 2 zl dousznych (powaznie, dostalem je

>przy okazji zwiedzania Brukseli:), w pracy bez wiekszego skupienia, wynik: ponad 80%

>

>Mysle, ze uzyskanie wyniku pomiedzy 90-100% nie stanowi problemu.

jest takie powiedzenie o baletnicy, jest tez ze paluszek i główka itd

co sie tak cieszysz z tych osiemdziesięciukilku. ta skala zaczyna sie od 50% - głuchy losując na chybil trafił miałby statystycznie taki wynik.

jak nie stanowi to problemu choc 95%. na razie musisz sobie zdawac sprawe ze nie słyszysz jak muzyk zagrał co innego.

czresniak.No to juz wypierdoliłem ,gruchnąlem .troche to trwało.Czeresniak jak ty ustalisz mi standard przezroczystosci i potwierdzi to paru innych czeresniaków- to my zaczniemy gadać.jak usłyszysz lub nie tego mintosza w mojej obecności- to bedziemy gadać .A tak to strzelimy swoje gruchy, a ty najwyzej pestke z czeresni.Ustalamy takie zasady zeby was nie meczyc ,zebyście nie musieli odpoczywać wydobywając te tajemnice kabli.Masz czeresniak czy inny elberoteh te 7-10 kabli.Masz je odsłuchane .No bo jak inaczej.słuchacie je cały czas.ja przyjeżdzam z moim i puszczamy wsZystkie.Nie bede ukrywał ze mój bedzie tani i dziadowski.Ale go nie zobaczysz.A ty po koleji słuchajac swoich i mój bedziesz miał proste zadanie.łatwizna.Bedziesz musiał znależść kabel NAJGORSZY ....czyli mój.I tak trzy serie.Nie obchodza mnie przezroczystości,wschody i zachody -czeresniak.Ty tylko znajdziesz mój.Najgorszy.Proste tanie i latwe.Ale trzy razy na 100%.jak znajdziesz to ja ci zrobie jeszce prosty test z tym kablem a ty potem strzelisz sobie gruche... juz beze mnie..załatwimy to piorunem.Bez lezanek ,statystyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a teraz wyobraźcie sobie ze przerwa miedzy samplami to nie ułamek sekundy ale minuta potrzeban na zmiane kabli, jak myslicie, jak to wpłynie na wynik?

i w jakim świetle stawia to twierdzenia w stylu - "bas zszedł na samo dno piwnicy"

i miejcie na uwadze ze nie porównujecie zazwyczaj sygnału generatora który jest prostą informacja tylko słuchacie utworu. w którym jak wykazuje ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) test muzyk moze się nawet pomylić a wy i tak tego czasem nie spostrzezecie.

kto stroił gitare (na ucho) ten wie, ze o ile łatwo porównać dźwięki bezpośrednio następujące po sobie to już wyciągnięcie ich z pamięci po innych dźwiękach bez zniekształcenia jest bardzo trudne.

nawet profesjonalni wykonawcy acapella podają sobie dźwięk przed każdym utworem! jak myslicie po co? nie pamiętają jak brzmią poszczególne nuty? no właśnie nie pamiętają i żeby "dostroić" się muszą ustalić dzwięk wzorcowy. potem idzie sprawnie bo odstępy pomiędzy dźwiękami są krótkie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muls,

Na twoim miejscu przestałbym wyciągać czereśniaka do odpowiedzi, poziom ignorancji i jego wszechobecny fetysz względem wulgaryzmów zaczynają robić nie tylko z tego wątku ale i innych na tym forum szambo :/

To jest właśnie ów słuch absolutny. Masz generalnie rację, ale ja bym akurat tej analogii tu nie stosował. Co innego jest z pamięci odtworzyć wysokość danego dźwięku i nastroić gitarę, a co innego mieć w pamięci "poluzowany" bas, żeby potem go porównać z basem "zwartym". To są parametry tak abstrakcyjne przy pewnym poziomie sprzętu, że nie ma tu innej miary jak subiektywna. Do gry wchodzi nasza słynna autosugestia i już wiemy tylko to, że nic nie wiemy. Tzn. kablofile wiedzą, że zawsze droższy kabel jest lepszy i basik się nie luzuje ;)

Powala mnie logika tego trolla Czereśniaka, naprawdę. Chłopak chyba czasem między swoimi rynsztokowymi wyrażeniami chciałby zawrzeć jakąś złotą myśl, która trafi do antykablarzy, ale udaje mu się to tak samo, jak zachować kulturę.

Jak czytam, że dobry kabel jest wtedy, kiedy ukazuje wady systemu, tzn. źle gra, to po prostu nie mogę przestać się śmiać. Bo nawet jeśli to jest prawda, to jak dla mnie ukazuje całą paranoję bawienia się w hajendy. Oznacza mniej więcej tyle, że można osiągnąć relatywnie dobry efekt dźwiękowy kupując sprzęt za kilka tysięcy zł, albo dokładnie ten sam efekt kupując sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i łącząc go kablem za kilka tysięcy, który obnaży jego wady. Jest to genialna, samonakręcająca się maszyna. Im droższy i lepszy sprzęt kupisz, tym droższym i lepszym kablem wypada go podłączyć. Im droższy ilepszy kabel, tym bardziej ukazuje wady sprzętu i trzeba kupić nowy, droższy i lepszy. A potem znowu lepszy kabel, którzy ukazuje jego wady... i tak w kółko. Geniusz marketingowy to wymyślił! Nobla mu!

_Kuba_, 4 Kwi 2008, 09:46

>Hehe 1,95Hz a wy jak?

Dziś zrobiłem 4 próby jak wstałem :)

1 raz - 2,7

2 raz - 2,1

3 raz - 1,95

4 raz - 1,2

Jak się człowiek dobudzi i pozna lepiej jak tego słuchać/przyzwyczai się to wyniki się poprawiają.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie ja wiem jedno: kable w zaleznosci od tego z czego sa wykonane w bezposredni sposob wplywaja na brzmienie. Sa takie ktore brzmia jasno np Siltech lub wrecz odwrotnie w niektorych systemach moga mulic np Van Den Hul czy DNM Reson. W zaleznosci od tego z czego sa wykonane moga przenosic mniejsza lub wieksza ilosc informacji. W ten sposob brzmienie swojego systemu mozna w jakis sposob modelowac zgodnie z wlasnymi upodobaniami. Wiedza o kablach wbrew pozorom nie jest tak latwa i przyswajalna jak sie komus tutaj wydaje. Gdyby tak nie bylo okablowanie np Veluma nie rozniloby sie tak znacznie od tanszej konkurencji. Podejrzewam jednak ze na pewno jest jakas granica cenowa powyzej ktorej nie ma juz az takiej roznicy. Ile ona wynosi nie wiem. Dam przyklad z wlasnego poletka. Posiadam zupelnie niezly IC Nameless Black ktory wypozyczylem do testow i zostal. Podobno mial byc konkurencyjny dla przewodow nawet za ok 2kzl. Wyglada koszmarnie to fakt ale gra. Niestety nie wytrzymal porownania z Furutechem (cena ok 1.5kzl) ktory w kazdym aspekcie okazal sie lepszy. Czyli jednak IC graja tylko trzeba miec na czym ich posluchac. To nie moze byc tania budzetowka czy sprzet z marketu.

Jak masz system za 5k w cenach za używany sprzęt to juz coś słychać.

Jak system jest wart 10k to łatwiej wychwycić różnice.

Powyzej 15k to już nawet przygłuchy usłyszy różnice pomiedzy kablami ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Muls

No to możemy gadać! Mój cały sprzęt warty jest ok. 800.000.zł. Chcesz posłuchać? Później będziesz pier**lił, że kabli nie było słychać. Powiadam ci - w moim systemie są kable???!!!!!

Gość

(Konto usunięte)

Piopio

>Jak masz system za 5k w cenach za używany sprzęt to juz coś słychać.

>Jak system jest wart 10k to łatwiej wychwycić różnice.

>Powyzej 15k to już nawet przygłuchy usłyszy różnice pomiedzy kablami ;-)

To dowcip ? Czy to jakaś "naukowa" teoria o wpływie ceny kabla na dźwięk ? rewolucyjna, powiedziałbym :)

Kupuję zwykły kabelek na tajwanie. Jednemu daję czerwoną, koszulkę, drugiemu, niebieską, a trzeciemu żółtą. Reda'a sprzedaję za 5kzł - dźwięk przepyszny, Blue - 3 kzł - dźwięk rewelacyjny, ale wysokie trochę przybrudzone, Yellow - 1kzł, lider w swojej klasie, są lepsze, ale za tą cenę nie dostaniesz lepszego...

Tak działają firmy kablarskie...

http://www.mitcables.com/?option=com_virtuemart&page=shop.browse1&category_id=53&Itemid=29

MIT to nawet ulepszył, łopatologicznie, dla mało bystrych, napisał: 68x lepszy dźwięk, 71x lepszy... Wystarczy zapłacić...

Kupujcie kabelki, kupujcie :)))

pozdro

Paweł

"To dowcip ? Czy to jakaś "naukowa" teoria o wpływie ceny kabla na dźwięk ? rewolucyjna, powiedziałbym"

Nie czytasz dokładnie. Tam było o cenie systemu, a nie o cenie kabla. Drobna, ale istotna różnica.

Gość

(Konto usunięte)

Arden

>Nie czytasz dokładnie. Tam było o cenie systemu, a nie o cenie kabla. Drobna, ale istotna różnica.

Aha, czy w systemie cena wpływa na dźwięk a w kablach odwrotnie, czy tak samo ?

pozdro

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.