Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do NAD 372, do ~8000zł

GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich audio maniaków ;) Prosiłbym o radę jakich kolumn szukać do NAD-a 372, który gra z CD NAD 542. Lubię dzwięk o naturalnej barwie, bez sztucznego podbijania zakresów i innych tanich chwytów, ale grać to musi z powerem. Wymaganie dla sprzętu są dość spore, bo muzyka organowa (bez wspomagania subwooferem), koncerty rockowe, czyli konkretne infra tąpnięcie:) A dzwięk, dość rozdzielczy, bez zlanej kluchy, ale też nie męczący przesadną ostrością. Kolumny mogą być słusznych rozmiarów, żeby dobrze grały takie gatunki muzyczne. Pomieszczenie na razie 25m2, ale docelowo będzie zdecydowanie większe. Jeśli ktoś słyszał NAD-a 372 w jakimś udanym zestawieniu, niech napisze, z czym i jak to zagrało :) Będe wdzieczny za opinie i rady. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/41220-kolumny-do-nad-372-do-~8000z%C5%82/

sproboj z elacami np 209. u mnie 208,a i jest niezle, nada troche pomodyfikuj - mozna z niego wydobyc serio naprawde wiecej.

annawroc, madralo to zaproponuj cos czlowiekowi, pewnie jakis rotel, albo arcam nie?

Hmmm, ten zestawik chyba może nie pokazac potencjału, jaki drzemałby w kolumnach w cenie ok. 8 tys. zł (nowe? używki?). Miałem C372, słuchałem Cd542 - cholernie przeciętne cd (IMHO).

Mając chrapke na kolumny za ok. 8 tys. zł decydujesz sie raczej na budowe systemu od podstaw - budowanie go wokół i dopasowywanie go do C372 byłoby raczej dyskusyjne. O CD542 nie wspominam

Ale moge sie nie znac:) Pozdrawiam :)

No właśnie, nie wiem ile można brzmieniowo wycisnąć z tego zestawu NAD-a i na jakim pułapie cenowym skonczy się zdrowy rozsądek. Być może nawet nie opłaca się podpinać kolumn za 4k, zł. po prostu nie słyszałem NAD-a z naprawdę dobrymi klockami. Kolumny moga być używane, o ile w dobrym stanie coś się trafi (no i nie jakies rozlatujące się 15 letnie skrzynki) czyli wszystko z głową :)

GT jeżeli miałbym wydać 8kzł to proponuję Ci posłuchać konstrukcji rodzimej marki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model OZ-1 obudowa zamknięta.

Kolumny grają bardzo przestrzennym, swobodnym dzwiękiem. Przejrzyste, neutralne z doskonałym, dość nisko schodzącym, konturowym basem. Barwa dźwięku naprawdę może się spodobać. Największą zaletą tych kolumn jest ich muzykalność i dynamika połączona ze świetną rozdzielczością,

Resztą toru stanowił: Marton Audio Opusculum Reference, Audio Aero Capitole Reference i srebrne okablowanie YP Argentum, pomieszczenie zaadaptowane akustycznie.

Do 10 kzł uważam tą konstrukcję za wybitną.

Naprawdę gorąco zachęcam do odsłuchu

Ps. A z tym Nadem to się zastanów :)

Ukryta Zawartość

Kolega pracował nad tym tematem, posiadają identyczny zestaw, dużo słuchajac wykluczył wiele kolumn, skupił się

na JM Labach, tylko nie wiem który model. Kupił je ponad pół roku temu i jest bardzo zadowolony.

Jak kupisz do C372 kolumny za 8000zł, to automatycznie NAD stanie się najsłabszym ogniwem zestawu, i pogoń za króliczkiem niemal natychmiast zacznie się od nowa.

Przemyśl, czy nie lepiej rozważyć zakup dobrego wzmacniacza lampowego z drugiej ręki za ok. 3000zł, i do niego kolumn również z drugiej ręki za ok. 5000zł. Jak dobrze wybierzesz, to pozostanie cieszyć się dźwiękiem, i kupować płyty (na przykład za pieniądze uzyskane z odsprzedaży C372).

:) Już za późno, bo zestaw NAD-a stoi u mnie w domu, po wielu odsłuchach zdecydowałem się na ten własnie sprzęt, za jego zakupem, przemawiała b.duża moc, to że dobrze gra na niskich poziomach głośności, dzwięk miły dla ucha, nie męczący ostrością, a posiadający świetną głębie i scenę oraz dobrą kontrolę basu. Mozliwe, że można lepiej, ok ale ja już nie miałem siły dłużej kombinować, mieszkam we Wrocku, a tu tak naprawdę nie tak prosto posłuchać dobrego sprzętu, bo w co drugim salonie serwowali mi B&W 600 z budżetowym marantzem/denonem i twierdzili, że to super analogowy hi-endowy dzwięk :/ Tak więc, wzmaka i CD kupiłem samemu na własne ucho :) :) :)

Z moich doświadczeń z NADami 152 i 272 wynika, że świetnie się zgrywają z kolumnami opartymi na "drewnianych" Vifach XT. Słuchałem tego wzmacniacza z kolumnami Minas Anor, i było nadspodziewanie dobrze.

GT

Proponuję, abyś przy dobieraniu kolumn do NAD-a zwrócił uwagę na Paradigm z serii Studio (np. Studio 60V3 - może znajdziesz używane)

Ponadto na mnie dobre wrażenie zrobiło zestawienie NAD-a z Audio Academy, choć te mogą mieć pewne ograniczenia dot. dynamiki w porównaniu z Paradigm)

Poza tym potwierdzę,że raczej nie warto wydawać 8 kzł na kolumny do C372

pozdrawiam

kabaczek

GT, 21 Mar 2008, 20:25

Dosyć łatwe do napędzenia kolumny. Dobry produkt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

kiedyś odsłuchałem całą masę kolumn z NADem (z pół roku po różnych sklepach jeździłem).

Testowałem na różnych rodzajach muzyki (rock, elektro, smooth jazz, pop) i najbardziej podobało mi się w zestawach:

Avance Dana 509 (ale to chyba już tylko z drugiej ręki)

Paradigm Studio 60

KEFy Q7

ale najbardziej spodobał mi się z tym co mam teraz Celestion F38. Potężny dźwięk. Poczytaj recenzje w pismach branżowych, to było wielkie zaskoczenie. Kolumny z przedziału 2000-3000 PLN zagrały w taki sposób, że... No właśnie: sam sprawdź :) No i piękne wykonanie.

>sp_1976

Dzięki za odpowiedz :) Masz rację, bo miałem tego NAD-a 372, z celestionem, ale modelem F28. Stanowiło to wyjątkowo dobre połączenie. Tym bardziej F38, tu pewnie bass jest wyśmienity :) Również polecam ludziom NAD-a z celestionem, jeśli chodzi o dobry i względnie tani sprzęt, który się ładnie uzupełnia. Tak czy siak, sprawę kolumn do NAD-a zamknąłęm, jakiś czas temu :) Pozdrawiam!

>pewnie JBLe;)

Ano JBL-e :) Udało mi się nimi sporo z zestawu NAD-a jeszcze wyciągnąć :) Mimo że zamieniłem Celestiony, to i tak uważam, że to znakomite kolumny w swojej klasie cenowej, jednak w bezpośredniej konfrontacji z JBL-em TL 260, to startu nie miały i wyszły wszystkie ich wady, z tym, że JBL to wyższa półka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.