Skocz do zawartości
IGNORED

jaki gramofon do 10K?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widzialem, aby ktos sugerowal Nottingham Spacedeck. Chyba jest w Polsce dostepny ?

Spacedeck z ramieniem Space Arm gra wyjatkowo, moim zdaniem lepiej niz wiele gramofonow kosztujacych znacznie wiecej... Naprawde, warto sprobowac. Pozdrawiam, Z

Redakcja, 3 Kwi 2008, 15:54

>"Tego LP12 (nowego) to bym odpuścił, przestarzała konstrukcja. Niejaki Alek Rachwald mając LP12

>kupił sobie VPI ..więc to o czymś świadczy .."

>

>Ale jednak jest różnica w cenie :-)

A kto powiedzial, ze niejaki Alek Rachwald jest wyrocznia???

Z tego co wiem to raczej bym na Jego zdaniu nie polegal.

idę dalej... wczoraj radośnie kurier podrzucił mi przedwzmak gramofonowy Bluenote Pamphili (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - tym razem jednak tylko do posłuchania na tydzień, bez zamiarów zakupu(również z mojeaudio.pl), gdyż cena ponad 7K bodajże... wygląda bombowo (dosłownie hehe), a brzmi? hmm... niewygrzany to trudno w ogóle oceniać ale już w pierwszej chwili bas jak skała, BASIOR....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Kupiłem ostatnio Bluenote Bellavista, dużą zaletą jest dla początkującego fana analogu, że w zestawie jest wsio, czyli gramofon z ramieniem, wkładką, interkonektem (niebylejakim), dociskiem i nakryciem głowy czyli akrylowym deklem. Talerz z 9 ciężarkami i otwory na kolejne bodajże 9. I cieszę się super dźwiękiem, a ile zabawy jest przy tym.

Przedwzmacniacz Phono 2. Ale słuchałem też Pamphili - rewelacja!

• 2 tygodnie później...

fakt - Pamphili super, a Bluenote im dłużej słucham tym bardziej mi się podoba ;-)), jedyne co mogliby zmienić to żeby było normalne wyjście na podłączenie kabli cinch - tak albo trzeba używać firmowego kabla albo coś dorabiać, a sama wtyczka na kablu od strony ramienia jets dziwna 4bolcowa i jeszcze męska (żeńskie gniazdo w ramieniu)..

• 1 miesiąc później...

To ja tez sie pochwale. Udalo mi sie zlozyc cus takiego w cenie duzo, duzo ponizej 10k, oczywiscie nie bylo latwo, ale wyczekalem i jest bajka :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naped to Michell Gyrodec w akrylu z najnowszym silnikiem DC i łożyskiem (tak mi podpowiedzial kolega forumowy, ja nie jestem tutaj ekspertem). W rzeczywistosci wyglada pieknie z tymi krecacymi sie tulejami, zdjecie tego nie oddaje...

Jezeli chodzi o ramie to SME3009 s2 fixed headshell, kupilem kompletne w stanie mint, poezja, jest tak precyzyjne i USTAWIALNE, ze juz wiem skad ta kultowosc.

troszeczke lepsze zdjecie producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak sobie siedze slucham i kurcze musze przyznac, ze jak jest wszystko z gorki i wlozylismy w to sporo wysilku, praktyki i czasu to ogolnie CDP nie ma prawa startu, ale... tu kłaczek podejdzie, tu plyta "zafaluje" itp itd, masakra jezeli chodzi o obsluge i to co kladziemy, wybor dla pasjonatow, ktorzy wierza, ze sie uda, sa twardzi i nigdy sie nie poddaja :-))

AB's->>>

Klasyczny table osobiscie kocham Brytyjskie szlifierki sa boskie.

Jak jeszcze zrobisz upgrade na wkladce (bardziej wyrafinowana) to bedziesz mial znakomity dzwiek, wiekszosc osigalnych CD/SACD player nie podskoczy.Gratulacje to naprawde dobry zakup KUDOS! mistrzu

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Panowie, za krzewienie poglądów o wyższości winyli (po doświadczeniu zwłaszcza z tą szlifierką),

na tym forum obrzucają błotem. Uważajcie:);)

Tak z innej beczki:

>Lacrimosa

Doczytałem, że używasz SME V. To bezpieczny wybór w przypadku Gyrodeca właśnie, ale kusi Phantom B-44. Warto zaryzykować i wejść w to drugie ramię? Michell produkuje custom base pod Grahama.

Słyszałeś coś na temat ewentualnego mezaliansu?

>Abs

Klasyczny talerz Gyrodeca jest hipnotyczny. Ten z Orbe'a nie wchodzi w grę.

Znaczącym postępem jest 2-Piece Decoupled Suspension Tower Upgrade. Wtedy subchassis opiera się na sprężynach, które z kolei są dokręcone w górnej części do tulei opartej na kulce. Więc nie tylko talerz opiera się na kulce.

Pozdrawiam

Do MC jeszcze nie doroslem, chwila nieuwagi i wkladka laduje w koszu, nie poloze pierwszej plyty z brzegu pod taka wkladke, troszke dluzej musze potrenowac ze swoim Shurem i slabszymi iglami, nawet na stale nie gram na jico

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiekszosc plyt jeszcze nie doprowadzona do "stanu uzywalnosci" i brak obycia, moze jak bede na emeryturze to sie skusze ;-))

Ukryta Zawartość

Tungsol->>>

Wiekszosc Brytyjskich szlifierek jest zaprojektowana z mysla o SME, natomiast Graham jest zaprojektowany do pracy z Basis gramofonami. (w kazdym badz razie byl bo teraz Basis wykolegowali i ma wlasna dzwignie Vector 3 i 4 i jest rowniez bardziej atrakcyjna)

Wiele razy klienci kupujacy SME 20 czy 30 zamawiali armboard pod Graham, majac standartowe SME V tylko zeby pol roku pozniej oddac na trade bo nie gra tak jak SME V :-) i to tylko byly wyrzucone pieniazki.

Nie wiem czy widziales Graham w zyciu nie sa to dzwignie zbudowane do standartow/wykonczenie SME, brzmia bardziej analyticznie i cienko, brak ciala, skromny bas, Phantom troche poprawil ta sytuacje. Niemniej jednak rezultat SME bedzie lepszy pod kazdym wzgledem.

W USA SME jest troche malo doceniane i ma jakby zla reputacje bo Amerykanscy audiofile na sile instalowali SME na Linnach, Roksanach i VPI i wynik byl slaby z tad fama sie rozeszla, teraz poszli po rozum do glowy. Zobacz taki Oracle Delphi V i daj jemu SME V dzwiek wskakuje trzy klasy do gory na kontakt, trzeba dobre $20K wydac zeby na tym poziomie gralo. Oracle jest zaprojektowany pod katem SME.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa,

uff, wielkie dzięki za rozwianie moich dylematów. Nie ma to jak odpowiedź zza oceanu:)

Zastanawiałem dlaczego tak tanio można kupić second hand SME na agonie,

a graham traci na wartości niecałe 25%. To wiele wyjaśnia.

Przynajmniej będę spokojny o montaż V-ki na gyro.

pozdrawiam

>tungsol

tak czulem, taka musi byc odpowiedz, sme to sa lata doswiadczen i praktyki.

niestety w tej materi nic nie da sie oszukac i zaoszczedzic na dluzsza mete i podobnie niech ktos mi powie ze np. ic cardas golden ref jest slaby albo "nie gra", tez tak kiedys mowilem...

dziekowac wszystkim za gratulacje.

dmuchanie, czyszczenie toz tego z wiekiem przybywa, damy rade :-) no i trzeba chwilke poczekac na SME V, ja w przyszlosci napewno nie kupie innego ramienia jak SME, tak samo jak nie wymienie preampu i Accutonów.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.