Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Głośnikowe do ~500zł

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

wovo, 24 Mar 2008, 13:47

>AWS ja nie mówie ani o cichym, ani o grzecznym graniu :) To wyobraź sobie że takich 18" jest np.

>24, i każdy pędzony końcówką 1kW. To jest stopa :)

hmmm... 24 kW jeszcze w pomieszczeniu 5 m kw. :)))

AWS n ie do końca... pomieszczenie wielkości boiska piłkarskiego bez dachu i ścian na przykład :) Ale 30m od sceny czuć bas ... naprawde ...a trawa się ćmi w oczach.

Racja, tylko że jeśli to dobry kabel to raczej mało kto będzie go chciał sprzedać, a kupować w ciemno ?? XLO znam... to chyba jedyny kabel (nie licząc Vellumów będących poza zasięgiem cenowym) który kupiłbym w ciemno.

Umow sie na wypozyczenie Volt z Bydgoszczy, akurat mam u siebie demowki, ale wkrotce powinienem miec swoje wlasciwe. Wymienilem cale okablowanie (IC i glosnikowe) na Volte i nie zaluje, bylem dosc sceptyznie nastawiony do okablowania, ale okazalo sie ze mozna tu troche poprawic. Jak przygrzejesz i to zarowno rockowo, jak i klasyką to slychac roznice (ja tylko w tym slysze bo nic innego u mnie nie leci ;-) Scena wyraznie pociagnieta (w glab), swoboda wybrzmien, gladkosc i swego rodzaju nasycenie dzwieku. W zadnym wypadku nie odchudzaja dzwieku. Warto sprobowac.

pozdrawiam

wovo, 24 Mar 2008, 15:03

>Racja, tylko że jeśli to dobry kabel to raczej mało kto będzie go chciał sprzedać, a kupować w

>ciemno ?? XLO znam... to chyba jedyny kabel (nie licząc Vellumów będących poza zasięgiem cenowym)

>który kupiłbym w ciemno.

Wiesz wovo, masz ciekawy gust sadzac z tego co wypisujesz - kimber TC4 to kupa, XLO to bajka, szukam basu precyzyjnego i ciezkiego,.. w pierwszej chwili chcialem Ci doradzic posluchanie jakiegos nordosta (model adekwatny do ceny bo wszystkie graja podobnie) lub niemieckie kableki Monitor - bardzo ciekwa opcja dla ciekawych maniakow a takim chyba jestes ;-)

Naprawde nie potrafie zebrac tego w calosc, tego co piszesz - masz chyba dziwny sprzet lub dziwne upodobania - nie gryze tego.

pzdrw

soso

Jak to ?? Kimber 4TC vs. ER-14 XLO to przepaść. piszę wyraźnie że szukam gładkiej ale wyraźniej góry, kabla który nie muli, który nie jest za suchy, ale też nie zaokrągla, kabel który ma szybki ale niski i potężny dół i do tego dużą scene. To są zrozumiale wyrażone cechy... polecam nie pić tyle :) Nie szukam hi-endu za 500 zł - nie ma czegoś takiego, ale skoro tani ER-14 spełniał moje oczekiwania dosyć długo, to nie wierze że za 5 - 6 stów nie kupie czegoś lepszego, co spełni je jeszcze mocniej.

wovo, 24 Mar 2008, 15:45

>Jak to ?? Kimber 4TC vs. ER-14 XLO to przepaść. piszę wyraźnie że szukam gładkiej ale wyraźniej

>góry, kabla który nie muli, który nie jest za suchy, ale też nie zaokrągla, kabel który ma szybki

>ale niski i potężny dół i do tego dużą scene. To są zrozumiale wyrażone cechy... polecam nie pić

>tyle :) Nie szukam hi-endu za 500 zł - nie ma czegoś takiego, ale skoro tani ER-14 spełniał moje

>oczekiwania dosyć długo, to nie wierze że za 5 - 6 stów nie kupie czegoś lepszego, co spełni je

>jeszcze mocniej.

Wlasnie dlatego mnie zastanawiasz - Jezeli kimber TC4 (TC8) nie ma wyraznej gory, muli, jest za suchy, zaokragla, ma wolny i malenki dol i do tego mala scene to.. podroba?

pzdrw

soso

PS

TC4(TC8) to jeden z lepszych kabli w relacji jakosc do ceny i wydaje mi sie, ze trafia dokladnie w Twoj gust a Ty piszesz, ze to kupa? Nie pojmuje, po prostu.

Kable XLO znam takze i sa jak na swoja cene silnie przecietne. No ale moze w Twoim systemie? Co u Ciebie gra??

Ja ze swej strony polecam głośnikowe Sonus Oliva. Są naprawdę dobre. Na rynku wtórnym chodzą po 550-600 zł ale trudno je upolować. Jak się trafi można brać w ciemno. Ten kabelek ma wszystko na swoim miejscu.

Równie dobre są taniutkie Anticable. Nie wierzyłem, że grają dopóki nie przetestowałem. Równowaga tonalna jak u Sonusa. W ślepym teście trudno byłoby rozróżnić. A może ja jestem za mało osłuchany ... w każdym razie polecam.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Wovo

Jak ci pisałem ja kabli już od dawna nie robię, natomiast faktycznie w tej kwocie znaleźć coś konkretnego jest bardzo trudno. Jesli masz do wydania 1,5-2 tys zł to już śmiało można coś bardzo dobrego z drugiej ręki znaleźć natomiast z cyklu "tak wiele za niewiele" to naprawdę szukanie igły w stogu siana.

Co ci mogę polecić... to przypomniało mi się z seri "cheap trick" jedną z wielu znanych tanich sztuczek jest użycie taśmy komputerowej, takiej łaczącej dyski twarde z płytą główną kupowanej na metry. Jak wiele z tanich sztuczek bazuje na tym że jakiś przewód używany do jakiś tam celów przemysłowych przypadkiem ma odpowiednią jedna z cech które są wymagane do tego aby stworzyć dobrze brzmiący przewód audio. Najczęściej jest to budowa/geometria. Sztuczka jest dość szeroko znana wśród DIY-owców i była opisywana niejednokrotnie. Rodzajów brzmienia jest pewnie tyle co różnych producentów taśm komputerowych ale każda z nich jest zbudowana z duzej ilosci cienkich żyłek z miedzi srebrzonej wzajemnie od siebie odizolowanych i sklejonych ze sobą. Podobną budowe mają topowe flat- liny na przykład. Również kondo czy kilka innych firm stosuje podobna budowe poza tą różnicą że nie sa w kształcie taśmy a wiązki w izolacji...w każdym razie dużo cieniutkich wzajemnie odizolowanych od siebie przewodników.

Kiedys w jakimś sklepie elektroniczynm kupiłem taką taśmę chyba 60-tkę (60 zył). Kazda żyłka była typu multistrand czyli wiele cieniutkich żyłek. Podobno lepsze efekty daje solid core (taśmy komputerowe sa i takie i takie) ale postanowiłem spróbować. Oskubałem końcówki (dość monotonna praca) i dałem po 30 na biegun do każdej kolumny. Efektem byłem bardzo mile zaskoczony i chyba był to najlepszy efekt jaki słyszałem z kabli cheap trick głosnikowych. Owszem grały gorzej od moich, ale pod względem czystości brzmienia (wysokich) klarownosci przekazu i ogólnej muzykalności były wyśmienite, ucho nie bolalo, nie pojawiał sie żaden piach ani sybilanty po prostu było gorzej przestrzennie i mniej detalu ale było super. Bolączka jedynie moze był bas któremu brakowało troche kopa w wyższych rejestrach ale podobno zeby mieć bas trzeba dać więcej zył (no i te nie były solid core tylko multi strand więc żyly przenoszące sygnał były bardzo cienkie).

Natomiast co ci proponuję jeżeli masz odwagę. Jednym z cichych promotorów tych kabli był Thorsten Loesch, człowiek niesamowicie zasłużony w budowaniu audio własnym sumptem. I on testował wiele z tych taśm i twierdził ze niejakie taśmy firmy 3M (ogólnoświatowy koncern) o symbolu 3749 dają niesamowite efekty i biją sporo drogich audiofilskich kabli. Miedzy innymi i Flat Liny SPM Reference. Ta taśma 3M nie jest juz multistrand tylko solid core 30AWG- wiec juz wyśmienicie. Tasma ta nie jest zbyt łatwo dostępna ale ma ją Farnell. Jest juz Polska strona farnella i tasma ta jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najgrubsza dostępna kupowana na metry jest 80 żył, kosztuje koło 8 Euro za metr. Jesli kupisz 5 metrów (2 odcinki po 2,5m) to wyniesie cię to 150zł około.

Powiem tak: gwarantuję swoją wiedza że te kable bedą bardzo dobre bo mają ku temu wszelkie predyspozycje.

Prawdopodobnie będą lepsze od wszystkich kabli jakie mógłbyś kupić za 500zł a i od tych za 1000zł też.

Ryzykujesz 150zł a zyskac mozesz wiele. jeśli nie bedzie jeszcze tego wypełnienia w basie mozesz potem dokupić jeszcze jeden komplet i zastosować po 80 żył na każdy biegun... wtedy juz raczej bedzie. Thorsten Loesch stosowal te taśmy z super efektami a to duży autorytet. Ja miałem ich spróbować z ciekawosci ale na planach sie skończyło.

Co do "terminacji" musisz każdą z 80 żyłek po każdej stronie kazdego z odcinków obskubać z izolacji. teraz mozesz podłączyć na dwa sposoby (wspominał o tym również Thorsten Loesch), albo pierwsze 40 na + i nastepne na - albo co drugi przewodzik na + a co drugi na -. W pierwszym przypadku masz małą pojemność, w drugim mała indukcyjność kosztem pojemności, czego nie każdy wzmacniacz moze wytrzymać ale efekty powinny byc lepsze.

To tyle. Szczerze polecam spróbować jeśli lubisz ryzyko i niekonwencjonalne rozwiązania :)

Ukryta Zawartość

mlb, 24 Mar 2008, 13:09

>> kupić po metrze z każdego i odsłuchiwać...

>

>tak to nie działa. Kabel 1-metrowy nie gra tak samo jak kabel 3-metrowy, nawet jeśli są ucięte z tej

>samej szpuli.

A jesli ten powiedzmy kabel 1-metrowy bedzie uciety z roznych szpul, zagra roznie?

Na allegro znalazłem ciekawą konstrukcję kabla głośnikowego

Ukryta Zawartość

Podobnej konstrukcji mam kabelek firmy Silver Sound - gra rewelacyjnie ..

Może warto zainwetować w ten właśnie Kabel głośnikowy ViaBlue SC-4 Silver-Series..

Ukryta Zawartość

A co w tej konstrukcji jest ciekawego? W każdym Media Markcie i RTV AGD takich i tym podobnych kabli jest dużo, nie wspominając już o tym że większość zwykłych kabli przemysłowych jest zbudowana identycznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.