Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników Dynaudio

Dzisiaj odsłuchiwałem trzech kolumn tej firmy. Sam posiadałem przez wiele lat Audience 50.

Sprzęt na jakim był odsłuch to Accuphase wzmak 350 + Cd 500

Oto moje wrażenia:

- Contour S 1.4 - Pozytywy: bardzo kulturalny i spokojny dźwięk, wyrafinowany, detaliczny. Wady: brak dynamiki, brak drapieżności dźwięku kiedy taki powinien zaistnieć...porównując do człowieka można nazwać je dżentelmenem o świetnch manierach ok. 60 roku życia

Z pewnością Contour 1.4 to nie jest głośnik epatujący jakąś bombową dynamiką. Nie ma podkręcanego wyższego basu jak niektóre Dynaudio z niższych półek cenowych, np. bardzo przyjemne 52SE. Jednak potrafi "przyłoić", i to zdrowo pod warunkiem odpowiedniego wysterowania.

Trzeba też pamiętać że Contour S1.4 jest znacznie trudniejszy do napędzenia niż seria DM. Z mojego doświadczenia wynika, że aby uzyskać dynamiczny dźwięk z Contoura trzeba zastosować odpowiedni wzmacniacz tj. 1) bardzo mocny i wydajny prądowo, 2) synergiczny brzmieniowo tj. odpowiednio szybki i dość przejrzysty.

Kiedyś miałem zagwozdkę, które kolumny kupić/pozostawić czy wspomniane Contoury S1.4 czy też podlogowki 72 SE, istny wulkan dynamiki do powiedzmy średnich pomieszczeń. Początkowo byłem pod silnym wrażeniem 72 SE i Contour na ich tle wydał mi się właśnie trochę zbyt spokojny, zbyt uładzony. Ale kilkakrotne porównanie skłoniło mój wybór w stronę właśnie Contoura, i nie żałuję. Do długich odsłuchów bez zmęczenia sa swietne, a przylozyc tez potrafia.

Witam,

postanowilem nabyc Dynaudio 52 i przejsc oczko wyzej z 42, azeby sprawdzic jak beda sie zachowywac w moim pomieszczeniu 15m2. W zwiazku z tym poszukuje takich, jakby ktos mial do sprzedania.

gra z naitem 3R.

w 52SE raczej sie nie bede pakowal, bo nie lubie za duzo gory.

52SE nie maja za dużo góry, na tle np. Focusow są wręcz ciemne:)

Hm..

to nie wiem, jest sens czyhac na 52se czy jednak szukac 52. cena roli nie gra, boje sie tylko harshu no i czy 3R je napedzi dobrze. najwyzej odsprzedam.

Myślę, że przesiadka z 42 na 52 to krok niekoniecznie w przód. Fakt, 52 są większe, mają większe możliwości dynamiczne, ale np są zrobione z gorszych elementów niż 42. Głośnik, nisko-średniotonowy to już nie esotec, tylko "zwykły blaszak". Faktycznie lepszym posunięciem byłoby albo przejść na 52SE, albo focus 110, albo stare contoury (np 1.1)

Miałem Dynki 42 i słuchałem 52 obecnie posiadam Contour 1.1 - zatem zgadzam się z opinią o możliwym kroku w tył przy zmianie z 42 na 52 - dostaniesz gęstą średnicę, niższe zejście na basie ale bez zwiększenia rozdzielczości, a poza tym większe obciążenie dla wzmacniacza. Lepiej szukać 52SE lub Focus 110

Miałem Dynki 42 i słuchałem 52 obecnie posiadam Contour 1.1 - zatem zgadzam się z opinią o możliwym kroku w tył przy zmianie z 42 na 52 - dostaniesz gęstą średnicę, niższe zejście na basie ale bez zwiększenia rozdzielczości, a poza tym większe obciążenie dla wzmacniacza. Lepiej szukać 52SE lub Focus 110

Ok.

A jaka jest roznica miedzy 52 a 52SE. Bas jest bardziej zwarty ? A jesli chodzi o przestrzen? Ja lubie 'gesty' dzwiek dlatego naim i dynaudio.

Zmieniłem Dynaudio 42 ze względu na niedopasowanie się z Naim-em 112/150. Napompowany bas z Audience oraz wypchnięta średnica wraz z matową góra sprawiało wrażenie ogólnej nerwowości, szorstkości, brak finezji... co innego teraz z Contour 1.1 - ideał !!!!

Zmieniłem Dynaudio 42 ze względu na niedopasowanie się z Naim-em 112/150. Napompowany bas z Audience oraz wypchnięta średnica wraz z matową góra sprawiało wrażenie ogólnej nerwowości, szorstkości, brak finezji... co innego teraz z Contour 1.1 - ideał !!!!

Jaka jest roznica miedzy 52SE a Contourem? Ktore lepiej wybrac do 15m2 ? Lubie rocka.

52SE do rocka będą lepsze bo maja większy głośnik (15cm) i cewkę na średnio-niskotonowym a kopułka z tego co pamiętam jest od Contour-a zatem dostaniesz wszystkiego więcej i dobitniej. Moje contoury graja dostatniej, elegancko z dźwiękiem przesuniętym za kolumny (kameralnie) - Audience 42,52 grają wypchniętym dźwiękiem, bardziej namacalnym, bezpośrednim co do Rocka jest bardziej predystynowane

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny2000/59596.php

sprawdź może aktualne 52SE

Hej,

mam okazje kupic dynaudio contour 1.1 od goscia z londynu za 330 euro.

tylko pytanie czy mnie nie zrobi w balona, no nie wiem

mial ktos stycznosc z alanem robinsonem ??

Nie miałem. Ale dawno temu zrozumiałem, że Św. Mikołaj nie istnieje. 1300 zł za 1.1 to świetna cena. Za tyle to "chodzą" audience 40/42. Jeśli są w bdb stanie to tylko kupować :)

miesiąc temu kupiłem w Polsce za 2200

ps. są to fantastyczne kolumny i zostaną u mnie jak żadne inne na bardzo długo !

Edytowane przez ciupaga

Hej,

mam okazje kupic dynaudio contour 1.1 od goscia z londynu za 330 euro.

tylko pytanie czy mnie nie zrobi w balona, no nie wiem

mial ktos stycznosc z alanem robinsonem ??

Alan Robinson to WAŁEK! Przeczytaj to.

Alan chciał mi sprzedać standy Atacama :-) i masę innych rzeczy w sieci.

Dziwne, że Alan z Londynu rozlicza się w euro, a nie w funtach, i że strasznie kaleczy rodzimy język (angielski). Napisz mu, że masz brata w Londynie i że brat odbierze sprzęt osobiście... Obstawiam, że więcej już się alan z Tobą nie skontaktuje.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Łubu-dubu! to ja też chciałby do klubu ze swoimi Dynkami Audience 82. Obecnie napędzam je Soniaczem TA-FA50ES ale po zmianie wielkości salonu zastanawiam się nad czymś mocniejszym licząc na jeszcze lepszą kontrolę dołu.

Witam szanownych klubowiczów zastanawiam się nad wyborem wzmacniacza do moich DM 2/7 mam dwóch faworytów a mianowicie NAD C355BEE i ROTEL RA 05 zależy mi na dobrej dynamice w skali mikro jak i makro dobrze kontrolowanym basie muzyka jakiej słucham to głównie mocniejszy ROCK. Pozdrawiam

Witam klubowiczów i niniejszym zgłaszam akces do klubu ;-)

Dzisiaj drogą kupna wszedłem w posiadanie Dynaudio DM 2/7 :-D

Kolumny nabyłem w gdańskim Albatrosie i chciałbym tu podziękować panu Waldkowi za super obsługę, poświęcony czas i bezproblemowe odsłuchy. Jednocześnie dziękuję ekipie Top Hi-Fi w Sopocie za to samo, choć nie kupiłem u nich kolumn (B&W to jednak nie to), to obsługa była pierwsza klasa.

Po zastąpieniu Mission m72, Dynki grają u mnie w pomieszczeniu 12m2, na Rotelu RC972/RB980, RCD965 wszystko z serii BX. Chodziło mi głównie o kolumny do cięższego rocka. Od paru godzin banan nie schodzi mi z twarzy... ;-)

Słuchałem dzisiaj B&W 685, Mission chyba m62 i jakiś podstawek Elaca. Dynki zmiotły wszystkie z powierzchni ziemi, w odczuciu mojego skromnego ucha ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam klubowiczów i niniejszym zgłaszam akces do klubu ;-)

Dzisiaj drogą kupna wszedłem w posiadanie Dynaudio DM 2/7 :-D

Kolumny nabyłem w gdańskim Albatrosie i chciałbym tu podziękować panu Waldkowi za super obsługę, poświęcony czas i bezproblemowe odsłuchy. Jednocześnie dziękuję ekipie Top Hi-Fi w Sopocie za to samo, choć nie kupiłem u nich kolumn (B&W to jednak nie to), to obsługa była pierwsza klasa.

Po zastąpieniu Mission m72, Dynki grają u mnie w pomieszczeniu 12m2, na Rotelu RC972/RB980, RCD965 wszystko z serii BX. Chodziło mi głównie o kolumny do cięższego rocka. Od paru godzin banan nie schodzi mi z twarzy... ;-)

Słuchałem dzisiaj B&W 685, Mission chyba m62 i jakiś podstawek Elaca. Dynki zmiotły wszystkie z powierzchni ziemi, w odczuciu mojego skromnego ucha ;-)

Cieszymy się z kolejnego zadowolonego kolegi

i witamy w klubie...

:D

Cudownych odsłuchów życzę a tak BTW

to mi banan już od dłuuższego czasu nie schodzi ;)

Mi też nie schodzi ;) Dobra płyta, RA-05 na dziesiątej i aż ciarki przechodzą.

P.S. krzysiek-ja mam moje DM też w 12m, ale słuchałem ich w wiekszym pomieszczeniu - tam jednak bas potrafi być twardszy i znacznie głębszy. 12m to troszkę za mało.

Byrd zapewne; jak będę się nudził to zniosę sprzęt do salonu, żeby sprawdzić.

Natomiast bas mi się wyraźnie poprawił, gdy zmieniłem końcówkę z 970bx na 980bx, co słychać było już na poprzednich kolumnach.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

miesiąc temu kupiłem w Polsce za 2200

ps. są to fantastyczne kolumny i zostaną u mnie jak żadne inne na bardzo długo !

Ja za 1.1 rok temu dałem podobnie (2300) i ta okolica jest raczej normalną ceną za dobrze zachowane kolumny i potwierdzam również, że paczki są niesamowite. Przesiadłem się z 42-ek, które oczywiscie bardziej koloryzowały i były zdecydowanie mniej kulturalne ale wspominam je mimo to bardzo ciepło :) Generalnie zaraziłem się Dyniami chyba na dobre ;)

Kilka słów na temat 42/52 - rzeczywiście jak Ciupaga pisze te drugie to zupełnie inny bas i wcale nie lepsza rozdzielczość. 52 ma o wiele większy i niższy (i wolniejszy!) bas niż 42. Ja generalnie wolę 52 oczywiście, ale są takie tytuły w repertuarze, które 42 zagrają fajniej - szczególnie chodzi o repertuar w którym dominuje szybki kołyszący rytm, tak mi się wydaje.

52Se nie słyszałem ale ktos mówił że w porównaniu z 52 te wybitne głosniki dają wszystkiego nieco więcej - i na dole, i na górze.

Ktoś miał do czynienia z dwoma modelami Dynaudio i zamiast napisac na wejściu co słyszał (wpisowe prawda:) to prosi o przyjęcie do klubu i odmeldowuje się bez podzeilenia się czymkolwiek z innymi...gee ile już takich Barejowskich wejśc w tutejszych klubach ludzie...

A mi czasem brakuje dźwięku 40 w połączeniu z naleśnikiem (creek 4330 mk2). Nie wiem, co miało tamto połączenie, ale strasznie mnie wciągało. Z ciężką muzą nie było jakoś ekstra, ale "dżezujące" panie to było coś :)

• 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.