Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda inna PL ale z Focusami 140

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0603/system.html

A zdaję się, że w audiofaście masz promocję na PL. Dialogue One taniej niż Prologue One.

Edytowane przez smykus_likas

Najważniejsze w tej opinii,jest zawarte w samej konkluzji a czytając miedzy wierszami można odnieść wrażenie,że recenzent nie chciał powiedzieć wszystkiego(jak zwykle)i nie powiedział.Te niby Holenderskie klocuszki tak naprawde nimi nie sa.Zdziełano je w Chinach.

Moim zdaniem PL i Dynaudio nie są dla siebie.

czyli żadna konstrukcja na el34 nie popędzi focusów 140? a jak wygląda napędzanie 160? są podobnie wymagające?

Relatywnie tania lampa i rozlazly bas focusow 140, zastanów się czy aby na pewno tego szukasz:)

Relatywnie tania lampa i rozlazly bas focusow 140, zastanów się czy aby na pewno tego szukasz:)

a porównywałeś może bezpośrednio 140 i x16 ? jaka jest różnica na basie bo na górze to wiem różnica klas :)

110 słuchałem więcej niż 140 tylko w zasadzie raz, x16 też raz w salonie , nie mam wyrobionego precyzyjnego

wyczucia do obu, x16 będzie łatwiejsze do napędzenia ale też bardziej "surowe" w brzmieniu>?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

a porównywałeś może bezpośrednio 140 i x16 ? jaka jest różnica na basie bo na górze to wiem różnica klas :)

110 słuchałem więcej niż 140 tylko w zasadzie raz, x16 też raz w salonie , nie mam wyrobionego precyzyjnego

wyczucia do obu, x16 będzie łatwiejsze do napędzenia ale też bardziej "surowe" w brzmieniu>?

Nie, nie porównywałem bezpośrednio. Po tym co zobaczyłem w audio na wykresie charakterystyki f140 przestały mnie interesować. Co innego s1.4 czy f110 do małego pokoju.

Co do wysokich to z pewnością nie jest różnica klas, bo niby skąd ma się wziąć różnica klas skoro to ten sam głośnik tylko z innym magnesem?:) Mądrze wyżej napisał Studio16Hz o słabej jakości niektórych elementów zwrotnicy w excite, o moje x16 wcale się nie boję przy porównaniu do f140.

Edytowane przez eMiL

a co w nich wydłubałeś? z ciekawości i jaki koszt i efekt?

mnie interesuje zestawienie f140 i x16 na basie czy faktycznie

x16 nie nagłośni >20m2 a 140 robi to z palcem w nosie?

Focal + Naim

a co w nich wydłubałeś? z ciekawości i jaki koszt i efekt?

mnie interesuje zestawienie f140 i x16 na basie czy faktycznie

x16 nie nagłośni >20m2 a 140 robi to z palcem w nosie?

O modyfikacji obszernie pisałem kilka stron wcześniej, w skrócie wymieniłem to co jakością nie przystawało do głośników i obudowy.

O strojeniu też już pisałem:)

Ściągnij sobie darmowy program WinISD:

http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd

i zobacz co się dzieje z charakterystyką dla danego głośnika po zwiększeniu/zmniejszeniu optymalnej objętości (np 12,5 - 13 litrów dla seas L18rnx, parametry głośnika musisz sam wprowadzić) i obniżaniu/podwyższaniu częstotliwości rezonansowej.

Można stroić na ilość lub jakość basu...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Mam pytanko czy opłaca się kupować kolumny Dynaudio Audience 42 za 1400zł i czy są wystarczające do nagłośnienia 10mk2??? Sprzęt toważyszący Sony wzmak TA-F770ES cd SDP-x303ES kable van den hull the name chinch a głośnikowy cs122 czy jakoś tak. narazie grają b&w dm601. Czy Dynki zagrają łagodniej na górze???

POZDRAWIAM Stivi89

Witam.

Mam pytanko czy opłaca się kupować kolumny Dynaudio Audience 42 za 1400zł i czy są wystarczające do nagłośnienia 10mk2??? Sprzęt toważyszący Sony wzmak TA-F770ES cd SDP-x303ES kable van den hull the name chinch a głośnikowy cs122 czy jakoś tak. narazie grają b&w dm601. Czy Dynki zagrają łagodniej na górze???

POZDRAWIAM Stivi89

zagrają łagodniej :) miałem kiedyś 602s3 601s3 685

ale jest pytanie czy soniawka napędzi 42? to już koledzy odpowiedzą

Focal + Naim

Stivi te kolumny bez problemu nagłośnią 16-18m2. Bas jak na Dynaudio zaskakująco szybki i konturowy o reszcie pasma nie ma co wspominać-wciągną nosem ten model B&W.

Pozderawiam

Stivi te kolumny bez problemu nagłośnią 16-18m2. Bas jak na Dynaudio zaskakująco szybki i konturowy o reszcie pasma nie ma co wspominać-wciągną nosem ten model B&W.

Pozderawiam

czy taki szybki w audience to bym polemizował ale ogólnie wciągną nosem b&w

Focal + Naim

A w której kolumnie z zerii Audience bas jest szybszy niż w 42?

Przecież tak nie można.Co to znaczy w której?Wszystko jest zależne od systemu a nie od jednego elementu składowego jakim jest kolumna.

Zależy jeszcze od mocy,wydajności prądowej wzmacniacza i zapotrzebowania na prąd kolumny,od źródła,kabli itd.

Można-ten sam system i to samo pomieszczenie. W końcu w ten sposób porównuje się różne konstrukcje. Można określić która z kolumn serii Audience jest najszybsza w basie.

No właśnie, a propos watów. Ja w końcu mam te Dynaudio Dm 2/6 i Creek Evo2 ze swoimi 130W nie daje rady. Stwierdzam to z przykrością, bo mimo że wszystko się wlecze, to barwy są takie, że wciąż się zastanawiam czy tych kolumn nie zostawić. Ale nie zostawię. Mieliście rację. To nie są kolumny do Creeka. Ale jakie przyjemne.

A przy okazji, może mi ktoś powiedzieć ile mocy prądowej ma ten mój wzmacniacz?

Można-ten sam system i to samo pomieszczenie. W końcu w ten sposób porównuje się różne konstrukcje. Można określić która z kolumn serii Audience jest najszybsza w basie.

Jeśli tak twierdzisz to w czym problem?Określ.

W 1997 roku wykonałem i wybrałem model 50. Po prostu nie rozumiem do czego dążysz. Wypożyczasz dwa zestawy stawiasz u siebie w domku i rozpoznajesz różnice raczej bez problemu. 40-stka jest po prostu szybsza od 50-tki, 70-tki i pewnie też od 122 której w domku nie miałem, a to bardzo fajna konstrukcja.

Poza tym nie podobają mi się twoje zwroty w stylu "określ" "wykonaj". Nie przypominam sobie żebyś płacił za mnie ZUS żeby traktować mnie w ten sposób.

modrzew47!

Przyznam się szczerze, że ja też nie rozumiem takich wtrętów. To konieczne? Inaczej w Polsce nie można? Szanujmy się i bądźmy pozytywni. To nam ułatwi życie. W tym kraju.

No właśnie, a propos watów. Ja w końcu mam te Dynaudio Dm 2/6 i Creek Evo2 ze swoimi 130W nie daje rady. Stwierdzam to z przykrością, bo mimo że wszystko się wlecze, to barwy są takie, że wciąż się zastanawiam czy tych kolumn nie zostawić. Ale nie zostawię. Mieliście rację. To nie są kolumny do Creeka. Ale jakie przyjemne.

A przy okazji, może mi ktoś powiedzieć ile mocy prądowej ma ten mój wzmacniacz?

a creek ma konturowy bas czy ocieplony? bo jak ocieplony charakter to szukaj kolumn z szybkim basem np eposy

chyba nawet kiedyś się pytałeś o dynki do creeka, nie wiem czy nie pisałem że może być za ciepło wtedy

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

No chyba ma właśnie raczej ciepły. Gdzieś też wyczytałem, że gra w ogóle lekko. Jeżeli tak pisze ktoś, kto "trochę" więcej ode mnie słyszał, to jak mi się nie zgadza z tą opinią, wydaje mi si, że jestem głuchy. No ale narazie nie usłyszałem, żeby Creek Evo2 grał lekko. Raczej właśnie odwrotnie. I raczej napewno lubi srebro w kablach. Eposy są następnym etapem, ale chyba trochę odpocznę, bo słuchanie na okrągło tych samych płyt staje się mało przyjemne.

A swoją drogą, nie śledzę Cię, ale rzuciło mi się jakoś tak samo w oczy, że chyba przewaliłeś kolumny, o których sam myślę. I w generalnie wydaje mi się, że słyszę przynajmniej te dotychczasowe, które miałem podobnie jak ty. Ciekaw więc jestem Twoich opinii o innych kolumnach. No ale to chyba nie w tym wątku. Możnaby coś jeszcze skrobnąć na Twój mail?

Wydaje mi się że szybkość basu różnych głośników Dynaudio porównuje się właśnie przez podłączanie ich do tego samego zestawu. Czy zechciałbyś Modrzew wyjaśnić swoją metodę skoro tę Micke'a zanegowałeś?

Dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego pracownika Nautilius HIFI mam okazję posłuchać w domu najnowszego Dynaudio Focus 160. Porównuję go ze swoimi 10 letnimi Audience 50. Przedtem miałem okazję posłuchać u siebie topowe monitory C1. Focus 160 to nowiutki głośnik, który ma jakieś 35 godzin grania za sobą, C1 były już dobrze wygrzane...

Focus 160 podobała mi się w salonie odsłuchowym w połączeniu z Accuphase 350 i Accu CD 510. U mnie z Krellem już podoba mi sie mniej. Jej brzmienie jest dość sterylne w porównaniu do 50, przypomina trochę C1 (która była super wyrafinowanym głośnikiem, jednak wyzutym z emocji). 160 miło się słucha ale nie przebiega dreszcz emocji po skórze...

Kiedy włączyłem 50 i posłuchałem ulubionej Traviaty Verdiego (DG Pavarotti, Studer, Levine) to znalazłem się wśród wykonawców i w świecie pełnym emocji. 160 zaś zapewniały bardzo porządny odsłuch i wrażenia jak z 20 rzędu w Teatrze Wielki. 50 zaś pozwalały usiąść mi w 1 lub drugim rzędzie i czuć emocje bijące ze sceny. Natomiast C1 zapewniały odsłuch z komfortowej lożu na 1 piętrze. C1 to szczyt wyrafinowania, to przepięknie wyglądająca polędwica podana nam w eleganckiej restauracji przez doskonale wyszkolonego kelnera. Jednak gdy ukroimy sobie kawałeczek i włozymy do ust to czujemy tylko smaczną polędwicę...ale nie mamy kulinarnego przezycia, a tym bardziej szoku...wszystko jest jak trzeba i tyle albo tylko tyle...

Audience 50 to zaś przydrożna siermiężna tawerna na Teneryfie, gdzie właścicelka podaje nam polędwicę argentyńską w sosie pieprzowym a jak się ją weźmie do ust to od razu uśmiech pojawia się na naszej twarzy...to radość wynikająca nie z wyrafinowania ale z soczystości i jakości tego co lubimy i na co czekamy...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.